Zlato, srebro i ostali plemeniti metali

brzi
Posts: 2482
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Zlato, srebro i ostali plemeniti metali

Post by brzi »

Zlato prešlo 2200 $, za uncu.
Kilogram zlata 1 bitcoin.
one
Posts: 1626
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Zlato, srebro i ostali plemeniti metali

Post by one »

zanimljivo

South American gold miner, Nilam Resources to buy 24,000 #Bitcoin ($1.7 billion).

https://finance.yahoo.com/news/nilam-re ... 00374.html
Elkombar
Posts: 134
Joined: 21 Feb 2020, 21:18

Re: Zlato, srebro i ostali plemeniti metali

Post by Elkombar »

Jesu li kineske rezerve zlata vece od sluzbenih procjena?

Analiticar Dominic Frisby za Kitco News izjavio je da su sluzbene brojke tek "ublazavanje stvarne situacije" i da Kina ima rezerve zlata deset puta vece od onog sto tvrde. Frisby objasnjava kako je Kina najveci svjetski proizvodjac, ali i uvoznik zlata. Istovremeno, zemlja se vodi geslom "ne smijemo previse sjajiti", sto znaci da nije pozeljno isticati svoju prednost jer je u interesu Kine da jeftino dokupljuje zlato. Kina je u posljednjih nesto vise od dvije decenije proizvela preko 7000 tona zlata, a prema Frisbyju, vise od pola tog iznosa nalazi se u drzavnom vlasnistvu., s tim da se ostatak ne izvozi iz zemlje. "Dakle, svo zlato koje je iskopano, ostaje u Kini", zakljucuje Frisby.
S druge strane, nije poznato koliko je tacno zlata uslo u Kinu preko Sangajske burze zlata iz Svajcarske, Dubaija i Londona, no prema procjenama u posljednjih 23 godine radi se o priblizno 22 000 tona. Uzmimo u obzir da je oko 4000 tona vec bilo u drzavnom vlasnistvu 2000 godine i dolazimo do frapantne brojke od 33 000 tona zlata. Od toga, pola bi bilo u drzavnom vlasnistvu, dakle oko 16500 tona, dok bi ostatak drzali privatni vlasnici. To bi znacilo da Kina ima vise zlata od SAD-a, sto bi imalo velike geopoliticke implikacije.

Kada je Nixon napustio zlatni standard kineske vodje su tada rekle da ce dolar propasti, kao i svaka valuta ranije. Od 1983 godine Kina kupuje zlato. I kineski carevi su ranije pokusavali sa fiat valutama, jedan od takvih se sjetio da na kori drveta ispise broj i objavi da je to novac i pusti ga u opticaj i pocne kupovati realne stvari. Nista jaci od njega nije bio jedan africki kralj koji na kamenju pisao brojke, proglasio ga novcem i krenuo okolo kupovati vrijedne stvari, hranu, zemlju, stoku... Naravno propali su. Ni ovi danasnji vladari sa papirnatim valutama nisu nista bolji od onih davnih sa kamenim, korastim novcima, svakodnevno vidimo da cijene realne robe rastu i da fiat valute gube vrijednost, prije nego dodju na svoju unutrasnju vrijednost - nulu. Znaju to Kinezi i zato toliko gomilaju zlato - pravi novac koji cuva vrijednost hiljadama godina.
one
Posts: 1626
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Zlato, srebro i ostali plemeniti metali

Post by one »

kako se ovaj cirkus od americkih izbora bude blizio ,a posebno poslije njih grafika sugerise da bi inflacija mogla nagurati do 10%,vidjet cemo hoce li rusi i drugi pred izbore pritisnuti gas na cijeni nafte da zagorcaju tamo izbore
Elkombar
Posts: 134
Joined: 21 Feb 2020, 21:18

Re: Zlato, srebro i ostali plemeniti metali

Post by Elkombar »

one wrote: 28 Mar 2024, 09:59 kako se ovaj cirkus od americkih izbora bude blizio ,a posebno poslije njih grafika sugerise da bi inflacija mogla nagurati do 10%,vidjet cemo hoce li rusi i drugi pred izbore pritisnuti gas na cijeni nafte da zagorcaju tamo izbore
I to je dio ekonomskog rata koji traje duze vremena. Ako se Rusi uspiju dogovoriti sa Saudima da zagorcaju zivot Joe Bidenu jer Rusi smatraju da je Trump manje zlo od Bidena koji provocira Treci svjetski rat. Sjetimo se da su prije 4 godine Saudi, po naredjenju Amera, da bi nastetili Rusima, pumpali besplatnu naftu, pa je u jednom momentu barel bio u "minusu", proizvodjaci su placali da nosis naftu. Moguce da je situacija sad drugacija u odnosima Sauda i Rusa. Kineska diplomatija je pomirila smrtne neprijatelje Irance i Saude, Kinezi kvare posao Amerima u Zaljevu, izbacuju dolar iz upotrebe. Zapad je Rusiji nametnuo 16 000 sankcija, no prosle godine Rusija je imala ekonomski rast 3.3 posto. Rusija zeli da BRICS koristi novac podrzan zlatom. Analiticari smatraju da i Rusija ima daleko vise zlata nego je prijavila, 12 000 tona i spremna je za zlatni standard. Ni na vojnom planu u
Ukrajini Zapadu ne ide kako zeli, i podize ulog. Kad Makron posalje vojnike u Ukrajinu, onda je WW3 i sluzbeno poceo. Na jednoj strani USA, EU, NATO, IZRAEL.. na drugoj Kina, Rusija, Iran...
one
Posts: 1626
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Zlato, srebro i ostali plemeniti metali

Post by one »

https://pbs.twimg.com/media/GJwnk3yaUAA ... me=900x900


Vraćajući se na okvir "više cijene zlata", postoji niz razloga za ovaj trend.

Prvi faktor je jednostavna ponuda i potražnja. Rudarska proizvodnja i reciklirano zlato gotovo su nepromijenjeni u posljednjih osam godina i kreću se između 1100 metričkih tona i 1250 metričkih tona godišnje.

U isto vrijeme, potražnja središnje banke za zlatom porasla je s manje od 100 metričkih tona u 2010. na 1.100 metričkih tona u 2022., što je povećanje od 1.000% u 12 godina. Potražnja za zlatom središnje banke ostala je snažna u 2023. s 800 metričkih tona nabavljenih do 30. rujna 2023. To stavlja potražnju za zlatom središnje banke na pravi put za novi rekord u 2023. Nema znakova usporavanja te potražnje u 2024.

Konstantna proizvodnja uz rastuću potražnju središnjih banaka sama po sebi ne objašnjava nedavni skok cijena zlata, ali tome pridonosi. Važno je da stalna snažna potražnja središnjih banaka spušta cijene zlata na nižu razinu. Ovo postavlja ono što opisujemo kao asimetričnu trgovinu gdje je negativna strana ograničena, ali je gornja strana otvorena.

Drugi faktor koji dovodi do rasta cijena zlata je potreba za zaštitom od rizika. To nije isto što i zaštita od inflacije. Pokriva veći popis rizika uključujući geopolitički rizik, rizike eskalacije u ratovima u Ukrajini i Gazi, nastojanja Houthia da zatvore Crveno more i Sueski kanal, sve veće rizike od rata s Kinom i intrinzični rizik senilnog predsjednika Sjedinjenih Država .

Kako popis rizika postaje duži i potencijalno opasniji, povećava se potreba za imovinom zaštite od rizika poput zlata koja se ne oslanja ni na jednu nacionalnu državu zbog svoje vrijednosti. Zlato zovem živicom za sve.

Konačno, cijene zlata rastu zbog američkih prijetnji da će ukrasti 300 milijardi dolara u američkim državnim vrijednosnicama iz Ruske Federacije. Tu je imovinu legalno kupila Središnja banka Rusije kao dio svoje rezervne pozicije.
Send feedback
Side panels
one
Posts: 1626
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Zlato, srebro i ostali plemeniti metali

Post by one »

Omjer Dow-Gold govori ulagačima koliko je unci zlata potrebno za kupnju jednog industrijskog indeksa Dow Jones.

Ako uzmemo u obzir današnju vrijednost indeksa i cijene zlata onda:

Omjer Dow-Gold = vrijednost Dow Jonesa / vrijednost zlata u unci = 8763,13 / 962,60 = 9,10

Dakle, ako se omjer Dow-Gold mora dotaknuti jedan, ili će zlato dugoročno postati balističko ili će se Dow Jones indeks vrlo značajno srušiti.
https://www.macrotrends.net/1378/dow-to ... ical-chart
brzi
Posts: 2482
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Zlato, srebro i ostali plemeniti metali

Post by brzi »

https://www.muenzeoesterreich.at/anlege ... en/dukaten

Zlatnik od 4 dukata po prvi put stigao na 1000 eura.
brzi
Posts: 2482
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Zlato, srebro i ostali plemeniti metali

Post by brzi »

https://www.finanzen.net/nachricht/rohs ... r-13390682

Kažu,.. "Centralne banke se pripremaju za vraćanje zlatnog standarda,.. bit će velikih posljedica po globalnu ekonomiju posebno USA"
ummet
Posts: 340
Joined: 29 Jan 2014, 16:18

Re: Zlato, srebro i ostali plemeniti metali

Post by ummet »

Ko je jedanput glup, on je uvijek glup. Kome je propala stara devizna stednja, njemu ce propasti i sadasnja. Ko planira od penzije zivjeti, taj se nece nazivjeti. Ko vjeruje drugom covjeku sta da radi se svojim kapitalom, taj ce bez istog ostati. Uglavnom, valuta bez pokrica ne vrijedi nista, samo treba malo vremena i to da skontaju ljudi. Dajes rudnik za papir koji neko isprinta, pa sta reci. Drzite se ljudi pravih vrijednosti, metala, alata, rudnika, izvora, mašina, znanja. Al dzaba pricat. Onog sto je prodo nase rezerve zlata, proglasiti veleizdajnikom.
Post Reply