Bankarski sektor

panzer
Posts: 8026
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bankarski sektor

Post by panzer »

Imamo ozbiljan problem sa rigidnim pravilima bankarstva odnosno službi u bankama koje usporavaju sve stvari. A oni sami govore da je svake godine sve nejasnije i izgleda niko neće da da konkretnu uputu.

Pokušavam da na berzu stavim iznos koji je veći od 30.000 KM i odbili su me na sve načine. Imam porijeklo ali njima to nije dovoljno odnosno kojeg god službenika da sam upitao niko mi nije dao konkretne informacije kako tačno treba da im se dostavi. Samo upućuju jedni na drugi i svi kažu, ja nisam zadužen za taj dio a niko neće da mi kontakt ljudi koji bi trebali znati.

Obzirom da je standard jednog dijela građana značajno porastao i ovaj KUPITov limit od 30.000 KM bi se morao revidirati.
brzi
Posts: 948
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Bankarski sektor

Post by brzi »

Nedavno čovjek osnovao firmu u Sloveniji. Sve fino odradio. I kad je trebao da uplati novac za kupovinu mašina,.. neće banka da odradi transakciju.
Navodno ne može, ne dopušta zakon.
Morao je nositi novac sa potvrdama da je novac podigao u banci i polagati na račun u Sloveniji. Smješna situacija.
Banke ne štite tebe nego sebe.
Ne žele da im dođe kakva kontrola.
panzer
Posts: 8026
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bankarski sektor

Post by panzer »

Od svakog sluzbenika s kojim sam ovih dana imao kontakt sam trazio da mi kaze sta konkretno trebam jos dostaviti ali svi kazu nije njihov dio posla a službu za provjere i kontrolu niko ne smije nazvati.
Pa sam odlučio to malo zaobići pa da vidim šta će ta kontrola uraditi i tražiti od dokumentacije kada budem predmet provjere pošto mi sad niko ne zna proaktivno pomoći.
brzi
Posts: 948
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Bankarski sektor

Post by brzi »

Dovoljno je pogledati zakon o deviznom poslovanju i shvatiti u kakvoj smo banani.
Karticom mogu platiti robu van BiH, mogu podići novac,.. ali ne mogu kupiti dionice i investirati van BiH.
Post Reply