prodaja hidrogradnje

Post Reply
one
Posts: 1626
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

prodaja hidrogradnje

Post by one »

http://www.apf.com.ba/aktuelna-prod/ten ... nj_doc.pdf

Vlada FBiH donijela odluku o prodaji Hidrogradnje
Vlada FBiH donijela odluku o prodaji Hidrogradnje
Kategorija: Aktuelno
Datum objavljivanja petak, 27 juli 2012 06:13
Autor Online magazin Beta.ba
Prodaja 67 posto kapitala neposrednom pogodbom
Državni kapital u preduzeću Hidrogradnja Sarajevo, koji čini 67 posto ukupnog kapitala ovog preduzeća, biće privatizovan putem neposredne pogodbe.
Federalna vlada je donijela tu odluku, kako je navedeno, u skladu sa programiranim aktivnostima Agencije za privatizaciju u FBiH za 2012. godinu, a nakon što ni jedan do sada predloženi način prodaje državnog kapitala u ovom privrednom društvu nije imao uspjeha.
Drugom, danas donesenom odlukom, određeno je da se državni kapital u preduzeću Remontni zavod Travnik Travnik, koji čini 51 posto ukupnog kapitala preduzeća proda putem otvorenog prikupljanja ponuda (tender).
one
Posts: 1626
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: prodaja hidrogradnje

Post by one »

NAKON STEČAJA PRIMORJA AJDOVŠČINA
Slovencima naplaćeno 6,2 miliona eura, bh. firme grade Vijenac
Autoceste FBiH su zbog pokretanja stečaja izvođača Primorje d.d. Ajdovščina raskinule ugovor za izvođenje radova na tunelu Vijenac. U skladu sa obavezama izvođača iz ugovora, izvršena je naplata garancije za dobro izvršenje posla u iznosu od 6,2 miliona eura, što će ubrzati proces gradnje tunela Vijenac.

Tunel Vijenac (Foto: Arhiv)
Ovim su Autoceste FBiH u potpunosti namirile svoja potraživanja zbog nastale štete usljed raskida ugovora sa Slovencima. Nastavak izgradnje tunela preuzet će domaće firme Hidrogradnja, Euroasfalt, ŽGP i BH Primorje.

"Mi čekamo da nam se uplate sredstva kako bismo nastavili gradnju tunela. Voljeli bismo da što prije počnemo posao, nadam se da će to biti do kraja ove sedmice", kazao je Džemal Peljto, direktor Hidrogradnje, za portal Klix.ba.
Damirko
Posts: 480
Joined: 12 Mar 2010, 07:12

Re: prodaja hidrogradnje

Post by Damirko »

Kako je naslov otvorenog threada "prodaja Hidrogradnje", evo samo nekoliko linkova iz 2007, 2009, 2010...
http://www.kfbih.com/loc/default.wbsp?p ... DROGRADNJE
http://www.prof-in.ba/vijest_detaljno.php?id=194
http://www.apf.com.ba/info/izvj/Korigov ... 202011.pdf
one
Posts: 1626
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: prodaja hidrogradnje

Post by one »

New Business Commercial Center je investicioni projekat sarajevske Hidrogradnje, koji je javnosti i potencijalnim ulagačima prvi put predstavljen na drugom Sarajevo Business Forumu 2011.

Cilj ovog projekta jeste kreirati regionalni privredni centar u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, u naselju Briješće u sarajevskoj općini Novi Grad. Centar bi se trebao graditi na površini od 40.000 metara kvadratnih, na zemljištu u vlasništvu Hidrogradnje. Kako ističu iz ove kompanije, projekat je otvoren za sve ulagače koji će kroz sudjelovanje u realizaciji ovog projekta prepoznati vlastiti interes.


"Pretpostavka je da bi prvenstveno bio zanimljiv stranim ulagačima koji žele promovirati i pozicionirati vlastite potencijale u regiji jugoistočne Evrope, zbog čega se i našao na SBF 2011 među prezentiranim projektima u okviru infrastrukturnog sektora", ističu u Hidrogradnji.


Prema procjeni vrijednosti zemljišta i građevinskih radova pri realizaciji, u projekat treba uložiti od 80 do 100 miliona eura. Hidrogradnja kao građevinska kompanija sa referentnim iskustvom u gotovo svim vrstama radova, potencijalnim investitorima nudi partnerstvo koje bi se zasnivalo na sudjelovanju u izvođenju građevinskih radova pri realizaciji projekta, saznaje eKapija.


U okviru prezentacije investicionog projekta NBC Center, ponuđena su različita rješenja kako bi se predstavile mogućnosti i ukazalo na privlačnost lokacije budućim investitorima, spremnim za ulaganje i razvoj vlastitih poslovnih potencijala.


Projekat nudi mogućnosti stvaranja središta prepoznatljivog i dostupnog poslovanja za regiju jugoistočne Evrope. Potencijalni investitorima se pruža prilika da učestvuju u ekspanzivnom razvoju poslovno-privredne zone, na svega šest kilometara udaljenosti od centra grada.


"Obzirom na činjenicu da će u saobraćajnom smislu ova lokacija oživjeti i postati izuzetno prometna, kao i tendenciju izgradnje novih privrednih objekata, ideja izgradnje Novog privredno-poslovnog centra zasniva se upravo na maksimalnom iskorištavanju položaja koju će parcela izgradnjom zaobilaznice dobiti", navode u Hidrogradnji.


Zamisao autora projekta jeste da se iskoriste i prednosti ravnog terena, postojeće komunalne infrastrukture i jednostavnog pristupa parceli, te planirane povezanosti grada sa autocestom. Ovo podrazumjeva mogućnost izgradnje objekata različitih sadržaja, od poslovnih, ugostiteljskih, trgovačkih, do hotelskih i kulturno-rekreativnih.


Značaj izgradnje centra ogleda se kroz mogućnost upošljavanja domaće građevinske i druge tehničke operative kroz realizaciju izgradnje kompleksa, osiguravanje radnih mjesta u okviru budućeg centra i oživljavanje lokacije u privrednom i vizualnom smislu kreiranjem novih sadržaja.


N.Voloder
one
Posts: 1626
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: prodaja hidrogradnje

Post by one »

Hidrogradnja: Povećani prihodi, smanjen gubitak
Objavljeno: 10.08.2012.
Izvor: fena
Kompanija trenutno upošljava 820 radnika od kojih je značajan dio angažiran na realizaciji projekata na koridoru Vc

Nadzorni odbor Hidrogradnje d.d. Sarajevo usvojio je na sjednici u četvrtak, 9. augusta, Izvještaj o polugodišnjem obračunu za 2012. godinu.

Ukupni prihodi u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 13,2 milion KM što je za 89 posto više u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine. Ostvareni ukupni rashodi u prvih šest mjeseci 2012. godine iznosili su 15,9 miliona KM i veći su za 9,1 posto.

U prvih šest mjeseci ove godine ostvaren je neto gubitak u iznosu od 2,7 miliona KM, dok je u istom periodu prošle godine gubitak iznosio 7,6 miliona KM.

Nadzorni odbor je zadužio Upravu Hidrogradnje da hitno pripremi prijedlog mjera i aktivnosti kako bi u poslovanju do kraja godine bili eliminirani negativni finansijski efekti.

"Hidrogradnja" trenutno upošljava 820 radnika od kojih je značajan dio angažiran na realizaciji projekata na koridoru Vc, saopćeno je iz ove kompanije.
insider
Posts: 971
Joined: 15 May 2012, 15:17

Re: prodaja hidrogradnje

Post by insider »

Sarajevska kompanija "Hidrogradnja" dobila je ovih dana oko 20 miliona maraka iračkog duga, nakon što je sud u Beogradu odbacio žalbu zagrebačke "Ingre".

Ovaj novac, koji je "Hidrogradnja" zaradila prije rata u Iraku, godinama je bio blokiran u beogradskoj "Jubmes banci", jer je hrvatska kompanija polagala prava na njega. "Ingra" je tražila da ova sredstva budu isplaćena jer joj "Hidrogradnja" navodno duguje taj novac kao podizvođaču na projektima u Iraku.
U presudi Privrednog apelacionog suda u Beogradu žalba "Ingre" je odbačena, a konstatirano je da činjenica da je ta firma bila podizvođač na projektu nije dovoljna da bi novac bio isplaćen njoj, a ne "Hidrogradnji".
- Naplaćeno je oko 20 miliona KM u obveznicama i to će ući u platni sistem Federacije. Nadzorni odbor već je dostavio Federalnoj vladi plan utroška sredstava, na koji ona treba dati saglasnost - kazao nam je predsjednik Nadzornog odbora "Hidrogradnje" Emir Felić Avazu.
Prema njegovim riječima, plan je da budu izmirene sve obaveze prema radnicima, za šta bi trebalo biti izdvojeno oko polovine sredstava.
- Idemo ka tome da stvorimo pretpostavke da "Hidrogradnja" bude solventna i stabilna kompanija, kako bismo mogli konkurirati na projektima i tražiti posao - kazao nam je Felić.
Zanimljivo je da je "Hidrogradnja" dobila ovu pravnu bitku uprkos snažnom lobiranju bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića, koji je predsjednik Nadzornog odbora "Ingre". Sud je odblokirao ukupno 17,4 miliona dolara, a dio novca dobila je "Hidrogradnja Pale".
panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: prodaja hidrogradnje

Post by panzer »

Prema njegovim riječima, plan je da budu izmirene sve obaveze prema radnicima, za šta bi trebalo biti izdvojeno oko polovine sredstava.
- Idemo ka tome da stvorimo pretpostavke da "Hidrogradnja" bude solventna i stabilna kompanija, kako bismo mogli konkurirati na projektima i tražiti posao - kazao nam je Felić.
Dok se vi sredite projekti prođoše. Doduše, otvara im se mogućnost da idu na tender za HE Vranduk ukoliko bi završili do objave tendera.
insider
Posts: 971
Joined: 15 May 2012, 15:17

Re: prodaja hidrogradnje

Post by insider »

bitno je da je novac stigao i da plate radnicima ono sto su zaradili, vrate kredite bankama, a ostatak usmjere na nove projekte....jednom rijecju da postanu cisti i likvidni.

A najbitnije je da Hrvati nisu umijesali svoje prste i dobili dio nezasluzenog kolaca, jer nama ono sto je po svima zakonima nase ne daju u Hrvatskoj a jos bi da omaste brk kada mi naplatimo pare.
Mentalist
Posts: 237
Joined: 02 Oct 2012, 18:22

Re: prodaja hidrogradnje

Post by Mentalist »

Ja mislim da je Hidrogradnja definitivno izašla iz krize,bio sam neki dan na gradilištu gdje zajedno sa Žgp rade mostove i viadukte prema Zenici od budućeg tunela Vijenac na kome će isto raditi,te He Vranduk i moguće podizvodjenje na bloku 7 TE Tuzla,mislim da ovu godinu definitivno izlaze u pozitivan rezulatat na kraju godine.Ova uplata od 20 miliona km će im takodje dati dodatnu fin. stabilnost.Već na burzi se danas pojavila kupnja koja uzima sve po 2 km,dok je iznad oko 2,6 stavljen nalog od 20000 kom, da stišće prodaju,već vidjeno više puta...
one
Posts: 1626
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: prodaja hidrogradnje

Post by one »

insider wrote:Sarajevska kompanija "Hidrogradnja" dobila je ovih dana oko 20 miliona maraka iračkog duga, nakon što je sud u Beogradu odbacio žalbu zagrebačke "Ingre".

Ovaj novac, koji je "Hidrogradnja" zaradila prije rata u Iraku, godinama je bio blokiran u beogradskoj "Jubmes banci", jer je hrvatska kompanija polagala prava na njega. "Ingra" je tražila da ova sredstva budu isplaćena jer joj "Hidrogradnja" navodno duguje taj novac kao podizvođaču na projektima u Iraku.
U presudi Privrednog apelacionog suda u Beogradu žalba "Ingre" je odbačena, a konstatirano je da činjenica da je ta firma bila podizvođač na projektu nije dovoljna da bi novac bio isplaćen njoj, a ne "Hidrogradnji".
- Naplaćeno je oko 20 miliona KM u obveznicama i to će ući u platni sistem Federacije. Nadzorni odbor već je dostavio Federalnoj vladi plan utroška sredstava, na koji ona treba dati saglasnost - kazao nam je predsjednik Nadzornog odbora "Hidrogradnje" Emir Felić Avazu.
Prema njegovim riječima, plan je da budu izmirene sve obaveze prema radnicima, za šta bi trebalo biti izdvojeno oko polovine sredstava.
- Idemo ka tome da stvorimo pretpostavke da "Hidrogradnja" bude solventna i stabilna kompanija, kako bismo mogli konkurirati na projektima i tražiti posao - kazao nam je Felić.
Zanimljivo je da je "Hidrogradnja" dobila ovu pravnu bitku uprkos snažnom lobiranju bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića, koji je predsjednik Nadzornog odbora "Ingre". Sud je odblokirao ukupno 17,4 miliona dolara, a dio novca dobila je "Hidrogradnja Pale".
znaci da je ovo rijeseno:
“Hidrogradnja” posjeduje brojne vrijedne nekretnine, pored ostalog i odmaralište na Jadranskoj obali.
- Sadašnja Uprava je naslijedila problem i s Vladom FBiH pokušavamo ih riješiti. Cilj nam je dobiti posao za sve radnike, da im se poveže radni staž i izmire dosadašnja dugovanja. Vlada je odobrila plan sanacije i novu organizacijsku shemu i da im sada to realiziramo, kaže direktor Peljto i dodaje da niti on niti bilo tko drugi ima čarobni štapić kojim će probleme koji su se godinama gomilali riješiti preko noći. Upravo se razgovara da Vlada kupi zgradu “Hidrogradnje” koja se nalazi u središtu Sarajeva u koju bi smjestila neka svoja ministarstva i računice pokazuju da bi tako uštedjela, budući da sada velike novce troši na zakup poslovnih prostorija. “Hidrogradnja” bi te novce iskoristila za isplatu dugovanja radnicima za plaće i uplatu doprinosa. Sindikalac Tufekčić je i protiv toga, a direktor Peljto kaže da je logično da se direkcija tvrtke preseli u barake tvrtke u Sarajevu jer je nelogično, s obzirom na stanje u kojem se tvrtka nalazi, da i dalje koristi atraktivnu zgradu.

Milijuni blokirani u Beogradu

Čak 26,7 milijuna dolara “Hidrogradnje” blokirano je od 2006. u Jumbes banci u Beogradu, a radi se o dugu koji je Irak isplatio za prijeratne radove. Očekivalo se da će taj novac davno leći na račun “Hidrogradnje”, a onda su počele zavrzlame. Početkom rata, tadašnje vlasti RS-a formirale su poduzeće “Hidrogradnja” sa sjedištem na Palama, uz otimanje strojeva sarajevske “Hidrogradnje”. Ta paljanska tvrtka je nakon rata privatizirana, kupio je Slobodan Stanković iz Laktaša i tvrdi se da je potpuno propala, a njezini radnici već dugo štrajkaju. Međutim, tvrtka s Pala izišla je sa zahtjevom da i njoj pripadne dio iračkog duga i to je isposlovala preko beogradskog suda. Sarajevska tvrtka na to je pristala, a dogovor o tome postigle su i entitetske vlade. A onda se u sve ubacuje zagrebačka tvrtka “Ingra”čiji je direktor Uprave Igor Oppenheim, a predsjednik Nadzornog odbora Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske. “Ingra” traži da njoj pripadnu 17,4 milijuna dolara. Da slučaj bude još kompliciraniji, potvrdu da toliko novca pripada “Ingri”, potpisala je bivša članica Uprave “Hidrogradnje” Silvana Marić, tvrdi se, bez ičije suglasnosti i taj papir sada koristi “Ingra”. On se o svemu tome javno ne izjašnjava. U “Hidrogradnji”kažu da zagrebačka tvrtka izbjegava poravnanje koje bi pokazalo da je njezinim članicama još davno u gotovini isplaćeno 11,7 milijuna dolara plus kamate i da bi se poravnanjem knjiga ispostavilo da je “Ingra” dužna “Hidrogradnji” pozamašan iznos.
U sve se uključio i Stjepan Mesić koji je nedavno dolazio u Vladu FBiH i u razgovoru s federalnim premijerom Nerminom Nikšićem i direktorom “Hidrogradnje” Džemaludinom Peljtom tražio novac za “Ingru”. Doznajemo da je Nikšić energično odbacio takvu intervenciju. Nakon toga, “Ingra” je poslala pismo premijeru i zanimljivo je da u jednom njegovoj dijelu nabacuju da hoće razgovarati s Ibrahimom Zećom, zaposlenikom “Hidrogradnje” koji je bio zadužen za financijsko vođenje svih iračkih projekata.
Cijeli slučaj je na sudu u Beogradu što je potpuno neobična situacija – sporenje dvije tvrtke iz dvije države rješava se na sudu u trećoj državi. Upućeni kažu da je i to jako znakovito “sa svim što to znači, uključujući i političke pritiske”. Svakako nije nevažan ni podatak da je iračka Vlada prilikom odobravanja isplate svog duga, slijedeći propise, uplatila ga jJumbes banci u Beogradu te precizno navela da kompletan iznos pripada isključivo sarajevskoj “Hidrogradnji”.
Post Reply