Rudnik Željezne rude Vareš

Damirko
Posts: 483
Joined: 12 Mar 2010, 07:12

Rudnik Željezne rude Vareš

Post by Damirko »

Avaz napiše kako je došao čovjek kupiti rudnik. I dionica za 7 dana poraste 356%.
Sa 0,32KM na 1,14KM. Dakle, neko htio da se riješi dionica i ribe se upecale. E, ovo obezvrjeđuje kredibilitet cijele berze.
yugo
Posts: 48
Joined: 10 Jul 2012, 12:37

Re: Rudnik Željezne rude Vareš

Post by yugo »

Na sličan način (tekstovima poput: "Nekadašnji gigant pred slomom" i sl) je oboren i ENISR, sa cca 4 na 2,6
panzer
Posts: 8026
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Rudnik Željezne rude Vareš

Post by panzer »

Nije to do avaza. Vijest je objavila pres služba ZDK a prenijeli su je ostali. Čovjek jeste dolazio i potvrdio interesovanje ali šta se tu može uraditi pitanje je. Da se isplatilo uzeo bi je mitall a ne ovaj koji ima nešto u meksiku.
Nisu svi ni zagrizli, ovo više izgleda da je neko diže onako, ali mogli bi zagristi ako se ponovi pojave ti stranci.

što se tiče berze, sad je glavni moto: sve je stalo samo ribnjak raste.
vaclavha
Posts: 68
Joined: 03 Aug 2012, 13:04

Re: Rudnik Željezne rude Vareš

Post by vaclavha »

Za kanadskim investitorom u Vareš raspisana potjernica
PONEDJELJAK, 06 KOLOVOZ 2012 05:22 INDIKATOR.BA


Nakon što je objelodanjeno da je predstavnik kompanije "KJ Gold Canada Ltd" Piter Martin Kun (Peter Kuhn) iskazao premijeru ZDK Fikretu Plevljaku i resornim ministrima Raifu Seferoviću i Džemilu Ugarku zainteresiranost da kupi Rudnik željezne rude Vareš, otkriveno je da je za ovim Kanađaninom njemačkog porijekla u SAD-u raspisana potjernica.


Lažna ponuda

To je informacija koju su Dnevnom Avazu dostavili čitaoci iz SAD-a, a koju je provjerena i u nadležnim američkim organima. Za Kunom je potjernica raspisana zbog zavjere i pomaganja u pljački, davanja lažnih informacija i onečišćenja vode i tla SAD-a. Njega, prema optužnici vlasti Kalifornije, traži i Agencija za zaštitu okoliša SAD-a.
- Kun je istakao da je njegova kompanija spremna izmiriti dugovanja Rudnika od 3,8 miliona KM, a potom investirati od 90 do 150 miliona američkih dolara. Investitor je zatražio od Vlade ZDK da, uz saglasnost Općine Vareš, dodijeli koncesiju, okolinsku dozvolu, da omogući dobivanje dozvole za eksploataciju rude te omogući korištenje plinovoda koji prolazi dvadesetak kilometara istočno od Vareša - saopćeno je iz Vlade.
No, prema podacima američkih istražnih organa, Peter Martin Kun bio je predsjednik i izvršni direktor "French Gulch (Nevada) Mining Corporationa" i "Bullion River Gold Corporationa" u SAD-u, gdje je učestvovao u zavjeri da se ilegalno odlaže rudarskih otpad koji sadrži opasne koncentracije arsena i olova u blizini zakupljenih rudarskih okana.

Obavijest vlastima

Kun je, navodi se u potjernici, optužen u distriktu Kalifornija po pet tačaka, u julu 2010. godine, a američki organi još nisu zatražili njegovo izručenje, iako vjeruju da živi u Vankuveru. Ipak, Agencija za zaštitu okoliša SAD-a traži od svih koji imaju saznanja o njegovom kretanju da obavijeste policiju ili nadležne agencije u SAD-u.

- Ova saznanja odmah sam proslijedio MUP-u i zatražio da se o tome obavijeste nadležni organi u BiH, kao i da se njena validnost i detalji provjere, te da me o tome obavijeste. Naš razgovor bio je upoznavajućeg karaktera i iskazana je spremnost za potpisivanje protokola. Prema mojim informacijama, Kun se nakon toga vratio u Kanadu - kazao nam je Plevljak.
Od Kuna smo potražili komentar na saznanja da je u SAD-u za njim raspisana potjernica, a u elektronskoj poruci koju nam je uzvratio navedeno je:
- Nažalost, nisam u mogućnosti odgovoriti na vaša pitanja u ovom trenutku, ali bit će vremena da odgovore daju odgovarajući ljudi u bliskoj budućnosti.Cini mi se da u prvim transakcijama medju vecim dionicarima nije bilo promjena...
Damirko
Posts: 483
Joined: 12 Mar 2010, 07:12

Re: Rudnik Željezne rude Vareš

Post by Damirko »

Upravo sam ciljao na male dionicare koju su kupovali na vijest. Evo danas pad na -20%.
vaclavha
Posts: 68
Joined: 03 Aug 2012, 13:04

Re: Rudnik Željezne rude Vareš

Post by vaclavha »

Zalosno je sto sad nece moci ni da padne cijena. Ko ce kupiti nesto 5x skuplje nego sto je mogao prije 7 dana? Imam stanje prvih deset od petka, ako bude nekih promjena nakon sto prodje settlement u drugoj polovini sedmice, postavicu promjene. Mislim da je nakad ranije u "zlatno" doba SASE, sto bi Z.Dedic rekao, bila neka prica oko ovog rudnika na koju se "primilio" mnogo ljudi. Nisam siguran sta se tacno pricalo.

Nasi politicari bi trebali kao do sada da se ponasaju pred izbore: da popravljaju ulice, saniraju stare zgrade i slicno. Da bar neke koristi vidimo od njih. Lažnim milionima, od kojih opet korist nece imati mali covjek u "drzavi za covjeka", nece dobiti izbore. Nebitno je kojim strankama pripadali, da ne bude zabune, matrica je ista: avioni - kamioni, radna mjesta, ekonooomija, energetika i ostalo...
Damirko
Posts: 483
Joined: 12 Mar 2010, 07:12

Re: Rudnik Željezne rude Vareš

Post by Damirko »

Bila je priča o koncesiji za izgradnju brane na Stavnji. Nebitno. Sada može mirno čovjek nastaviti iskrcavanje na -20%....
Damirko
Posts: 483
Joined: 12 Mar 2010, 07:12

Re: Rudnik Željezne rude Vareš

Post by Damirko »

Rekoh brane, mislio sam mini HE
savjetnik
Posts: 454
Joined: 11 Jan 2013, 22:43

Re: Rudnik Željezne rude Vareš

Post by savjetnik »

Jata prodaje udio u Rudniku željezne rude Vareš,
O pokretanju proizvodnje u Rudniku želejezne rude u Varešu prošle sedmice razgovarali su premijer ZDK Munib Husejnagić i vlasnika ŽGP Zenica Hamzalija Ibrić Jata, saopšteno je na sajtu Vlade.

Kako Grupacija "Jata" ima 50 postotni udjel u vlasništvu vareškog Rudnika željezne rude, premijer se interesirao za namjere ove Grupacije kad je u pitanju pokretanje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta.

Hamzalija Ibrić upoznao je premijera sa stavovima Grupacije "Jata" u vezi sa postojećim stanjem u Rudniku željezne rude i kazao da je zainteresiran za prodaju svog udjela u vlasništvu ovog preduzeća jer u doglednom periodu nisu u mogućnosti pokrenuti proizvodnju i obezbijediti plasman na tržište.

S obzirom na te okolnosti, Vlada Kantona će vrlo brzo pokrenuti proceduru angažovanja novih firmi koje imaju stabilan kapital i proizvodne programe za oživljavanje Rudnika željezne rude Vareš kako bi se što prije uposlio određen broj radnika i privreda ove Općine pokrenula s mrtve tačke.Informacija prenesena sa portala INDIKATOR.BA.
savjetnik
Posts: 454
Joined: 11 Jan 2013, 22:43

Re: Rudnik Željezne rude Vareš

Post by savjetnik »

Britanska tvrtka Adriatic Metals, koja posjeduje rudarske koncesije u Bosni i Hercegovini, saopćila je da je australski Sandfire Resources ušao u strukturu dioničara i sklopio sporazum o strateškom partnerstvu s tvrtkom.
Sporazum o strateškom partnerstvu s australskom rudarskom tvrtkom će omogućiti Adriatic Metalsu koristi od Sandfireovog značajog tehničkog znanja, a očekuje se da će ubrzati izvedivost i razvoj njihovih projekata Veovača i Rupice u BiH, saopćili su Adriatic Metalsa ranije ove sedmice.
Adriatic i Sandfire formirali su strateški tehnički odbor za strategiju i provedbu istraživanja i razvoja tih projekata.
Adriatic Metals je cink polimetalni istraživač i razvijač putem svojeg 100% udjela u projektu u Varešu, koji obuhvaća otvorene rudnike cinka barita i srebra na lokalitetima Veovača i Rupice koji pokazuju iznimno visok stepen baze plemenitih metala, saopćila je tvrtka.
Adriatic je nedavno završio inicijalnu javnu ponudu dionica prikupivši 10 miliona $ (8,3 miliona eura), od čega Sandfire uplatio 2 miliona dolara za koje ima udio od 07.07% u tvrtki.
"Pozdravljamo Sandfirea kao strateškiog investitora i partnera Adriatica nakon što smo postali javno listirana kompanija", rekao je Geraint Harris, glavni izvršni direktor Adriatic Metals-a.
Adraticovim operacijama u Bosni i Hercegovini upravlja podružnica u cijelosti u njenom vlasništvu, Eastern Mining d.o.o.
Izvor:Indikator.ba
Post Reply