Energoinvest

panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Energoinvest

Post by panzer »

Energoinvest iduće sedmice počinje sa projektom pokretanja benzinskih pumpi u Hrvatskoj. U pitanju su pumpe koje su do prije nekoliko mjeseci za simboličan iznos bile iznajmljene firmi INA a sada Energoinvest ponovo ima puni nadzor nad njima. Planirani su pregovori sa zainteresovanim partnerima i tu su otvorene sve opcije, od ekskluzivnog snabdijevanja gorivom, do iznajmljivanja ili osnivanja nove zajedničke kompanije sa strateškim partnerom ali i prodaji tih objekata.
Ukoliko bi Energoinvest pokrenuo te bp sa strateškim partnerom, što bi mu bilo najbolje, onda bi u konsolidovani bilans mogla ulaziti cifra do 50 mil KM prihoda kao i par mil KM čiste dobiti.
Sigurno je da će o ovoj temi biti još govora i da će se i ulagači zainteresovati za ove dionice jer im je naftni biznis mističan i privlačan.

Prošlogodišnji izvještaj:

http://www.energoinvest.com/index-news- ... ?newsid=75
panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Energoinvest

Post by panzer »

Prezentacija je okončana juče i pojavilo se nekoliko firmi. Sada predstoji proučavanje od strane zaintersovanih jer su prošle godine i godine poslovanje energoinvest-hrvatske u teškim okolnostima jer kako se priča postoje i problemi sa objektima oko dozvola. Navodno, tužba koju je pokrenuo parax odnosno sinochem se može odnositi samo na bh energoinvest i a ne na firmu registrovanu u hrvatskoj.

U svojoj prezentaciji energoinvest traži da ulaganje u benzinske pumpe bude minimalno odnosno da imaju minimum uslova za poslovanje što je greška. Hrvatsko tržište traži maksimalan kvalitet usluge i malo ulaganje bi samo otežalo poslovanje tih pumpi tako da se može očekivati da će budući partner morati uložiti oko 50 mil KM na 16 pumpi koje sada energoinvest ima u punom vlasništvu. Za 5 do 6 pumpi se još vode sporovi oko vlasništva.
Ukoliko bi počele raditi te bp kako to tržište zahtijeva, vrijednost bi se mogla popeti na preko 100 mil KM.
panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Energoinvest

Post by panzer »

Ništa konkretno. Prema njihovoj obavijesti prisustvovale su četiri firme :

http://www.energoinvest.com/index-news- ... ?newsid=77

Koliko znam još prošle godine je razgovarano sa Lukoilom ali im je on postavio određene uslove koji se EI nisu svidjeli. U zadnje vrijeme Optima grupa ne stoji najbolje jer i dalje zavisi od kredita iz Rusije.Iako izgledaju vrlo jaki finansijski dio im i nije za pohvaliti. Holdina nije profil firme koja bi izašla izvan definisanog okvira a to je održavanje tržišta INE u BIH tako da je vjerovatno da su tu bili samo informativno. Hifa Oil još uvijek nije definisala nastup prema ovom ulaganju jer prema medijskim napisima ima prioritet u kupovini OMV pumpi u BIH. Tek ako bi tu bilo neuspješno mogla bi se okrenuti Energoinvestu.
Zanimljivo je da se nije pojavio slovenački Petrol jer bi mu godilo povećavanje udjela u Hrvatskoj.
Damirko
Posts: 480
Joined: 12 Mar 2010, 07:12

Re: Energoinvest

Post by Damirko »

A taman sam mislio da ce 4 TS u sjevernoim Iraku i Alžir malo oživjeti i našu firmu.... http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/9 ... teste.html
panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Energoinvest

Post by panzer »

Pa zar se ovo može uzimati kao bilo kakav izvor. Jasno je da firme imaju problema ali se zna ko jednom sedmično iz navike uzme glabati domaće probleme i blatiti unaprijed ucrtane mete.
insider
Posts: 971
Joined: 15 May 2012, 15:17

Re: Energoinvest

Post by insider »

Da li Energoinvest moze pasti nizi od HDGSR?

Po ovom danas, moze i ima sve preduslove za to!!!!!!!
panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Energoinvest

Post by panzer »

Sve može. Može biti i po 1 KM (sad će se damir nakupovati) ali to ne može ostati tako. Kao što nije mogla ostati iznad 50 KM tako ne može ni po 2 KM ili 3 KM.

Pravi ljetni diskont.
insider
Posts: 971
Joined: 15 May 2012, 15:17

Re: Energoinvest

Post by insider »

Izgleda da je prava kriza u ENISR-u. Britanci im plijene imovinu u Hrvatskoj. Spominju se strajkovi, nezadovoljstvo kod radnika je evidentno.

Definitivno nije slucajno srozavanje cijene dionice na minimumume minimuma......


Pumpe koje su dobili u Hrvatskoj automatski sada mogu halaliti.....
panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Energoinvest

Post by panzer »

Nije se ni energoinvestova pravna služba pokazala efikasnim jer se mogla osporiti veza između sinochema i paraxa koji učestvuje u tim potraživanjima ako već nema veze energopetrola odnosno rafinerije u bb i energoinvesta.
Uglavnom traži se 8 mil USD ( prema nečijem "istraživačkom novinarstvu") a imovina EI u Hrvatskoj vrijedi dosta više tako da benzinske u HR neće biti predmet tih potraživanja. I dalje je problem što se sa hrvatskom vode pravni sporovi oko tih pumpi jer je 90-tih svako svakom oduzimao imovinu.
Koliko vidim cash flow u prošloj godini je bio prilično dobar. Iako su imali poslovni gubitak od 26 mil KM(najviše zbog libije) naplatom prijeratnih potraživanja su pokrili taj gubitak tako se izašlo poprilično solidno.

Kako će nadoknaditi libijsko tržište u ovoj godini i šta se može očekivati od poslovnih rezultata biće jasno na polugodištu. Ono što je sigurno je da će nekada morati ići na smanjenje kapitala radi pokrivanja " gubitka" iz ranijih godina odnosno razlike koja se stvorila nakon što su odradili revalorizaciju sredstava prije godinu-dvije.

P.S. Loše vijesti konstatno protura sada već "režimski medij".
insider
Posts: 971
Joined: 15 May 2012, 15:17

Re: Energoinvest

Post by insider »

Slazem se da je Energoinvest odlicna firma s dobrom perspektivom. ALi u ova teska vremena previse je neocekivanih udaraca.

Prvo su izgubili libijsko trziste (koje moze biti nenadoknadiv gubitak) ali ako uspiju ugovoreni poslovi u Iraku i nastave se novi dogovarati onda ima nade. A sada vec ova tuzba. Jedino ako naplate potraživanja iz Sirije mogu ih automatski preusmjeriti Britancima i da ostanu na pozitivnoj 0.

Ali prvo treba da vidimo sta drzava namjerava da uradi....
Post Reply