Energoinvest

panzer
Posts: 8024
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Energoinvest

Post by panzer »

Svaka od ovih firmi ima svoje specifičnosti.

A kod ovih je situacija ovakva. Godinama se muče sa svojom osnovnom djelatnosti, teško dobijaju poslove. Poprilično teško ih i završavaju a koliko se dalo primjetiti osnova toga je bila finansijska oskudica. Pa prodaju veliku nekretninu iz koje se moglo očekivati da im pomogne u poslovanju ali evo od tada do danas nije se ništa značajnije promijenilo.
Možda im je dalo malo zraka ali nema većeg poticaja u nekim novim poslovima. Možda sve to i ne bio problem da nema onih 220 miliona KM akumuliranog gubitka koji će jednog trenutka morati otpisati.

I ova sa statusom ovlaštenog uvoznika plina im daje sigurniju budućnost i to je to što se sad vidi.
Profesor70
Posts: 35
Joined: 23 Jun 2021, 17:44

Re: Energoinvest

Post by Profesor70 »

Ma ovo ti je kao u medicini. Pred smrt živne, i to dobro, i ti bi rekao izvuče se, ali u konačnici nastupa smrt. Vrijeme Energoinvesta je davno prošlo. On je razvaljen, tako da ne vidim šta bi u dogledno vrijeme moglo da ga digne na noge.
panzer
Posts: 8024
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Energoinvest

Post by panzer »

Velika je stvar biti ovlašteni uvoznik za neki energent. Treba zamisliti šta bi neka privatna firma dala da ima takav status i na osnovu toga treba posmatrati Energoinvest.
Ovaj razvoj događaja koji smo pratili u ranijim postovima pokazuje da firma nije imala punu kontrolu na tim nego im se BH Gas miješao u nabavu i dobavu.
montypython
Posts: 2481
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Energoinvest

Post by montypython »

Profesor70 wrote: 06 Sep 2021, 12:31 Ma ovo ti je kao u medicini. Pred smrt živne, i to dobro, i ti bi rekao izvuče se, ali u konačnici nastupa smrt. Vrijeme Energoinvesta je davno prošlo. On je razvaljen, tako da ne vidim šta bi u dogledno vrijeme moglo da ga digne na noge.
Ne govorim o obnovi Energoinvesta na nivo starog, o nekakvoj renesansi, čak ni blizu. Niti o firmi koja je vrijedila milijarde dolara. Govorim striktno o trenutnoj vrijednosti. Uz cca 17,6 miliona dionica uz cijenu ovu danas tj 1,05 KM po dionici ispada vrijednost firme odnosno tržišna kapitalizacija ispod 18 miliona KM. Mislim da sama zemlja koju ima u Sarajevu vrijedi više. Ostale nekretnine da ne spominjem. Samo ime-brend vrijedi više. Patenti, know how i sl. Pa oni i ove poslove koje imaju dobiju uglavnom preko imena a svaki taj posao pojedinačno vrijedi nekoliko puta više od sadašnje tržišne kapitalizacije. Dakle onaj ko ih eventualno kupi na sličan način bi mnogo lakše dobio poslove na stranim tržištima samo na bazi tog imena. A ovo da je od sada ovlašteni uvoznik ja samo šlag na tortu. Poslovanje zadnjih godina smo davno prokomentarisali i analizirali. Nije bilo dobro ni domaćinski. Međutim ne pričam o tome, govorim samo da mu je nominala 220 miliona, da sad tržišno vrijedi 17 što znači da je tržište davno uračunalo sve negativnosti, loše poslovanje uhljebljivanje itd. Pitanje nije vrijedi li sad tih 220 m nego vrijedi li ipak više od 18.
beka26
Posts: 318
Joined: 29 Jan 2015, 17:37

Re: Energoinvest

Post by beka26 »

Ne mogu EP i Telekom sa Energoinvestom. Mal im limit. :mrgreen:
Šta ti je kad postaneš jedini uvoznik plina. Odnosi se na sve energente.Nešto imam osjećaj da bi cijena EI za pola godine mogla biti na nominali.
beka26
Posts: 318
Joined: 29 Jan 2015, 17:37

Re: Energoinvest

Post by beka26 »

Cijena dionice polako raste, ali na malim količinama.
Možda se čeka porast cijene da se krene s prodajom velikih količina
koje drže fondovi. Cijene plina rastu i rast će još jer ga nema
dovoljno na svjetskom tržištu, a EU da ne govorimo. Energoinvest
je interseantan zato što uvozi plin u F BiH. Uskoro bi
mogla usljediti bitka za kontrolu nad Energoinvestom baš iz
ovih razloga.
Post Reply