Solana Tuzla

Post Reply
panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Solana Tuzla

Post by panzer »

Sad je već red da se otvori i ova tema. Kapetanović i ekipa su je digli na noge. I u ovoj godini povećanje proizvodnje za oko 15 % . Cijena na berzi je i dalje minimalna u odnosu na dobit po dionici.
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=20767

Imajući u vidu da se probližavaju maksimalnoj iskorištenosti kapaciteta najavljuju otvaranje novih pogona pa je pitanje hoće li to planirati iz ostvarenih dobiti ili putem kredita. Ovo drugo bi bilo bolje za dioničare mada ne bi iznenadilo ni da idu na dokapitalizaciju.
Prethodne četiri godine u Solani Tuzla obilježila je stabilizacija poslovnih prilika. Daleko najuspješnija godina u poslijeratnom periodu po ostvarenju finansijskog rezultata i po realiziranu poslovnu i tržišnu strategiju je 2009., sa dobiti od približno 1,5 miliona KM, što je skoro četiri puta više u odnosu na ambiciozno zadani cilj Plana poslovanja, a 2,75 puta više u odnosu na rekordnu poslijeratnu dobit u 2008. godini.

Iako prema nekim analizama Solana ima višak oko 200 radnika, menadžment ove firme ekonomsku krizu, koja potresa cijeli svijet, nije iskoristio za njihovo otpuštanje. Naprotiv, radnicima tuzlanske Solane plaće su povećane. O stanju u ovoj kompaniji, uspjesima koje bilježe i prosperitetu kojem ovu kompaniju vodi prvi čovjek Izudin Kapetanović za Business magazin piše Erna Jusufagić.

Izudin Kapetanović

Nedostatak znanja i hrabrosti, kao i nepoznavanje okruženja u kojem djeluje, ostavilo je mnoge kompanije bez jasne vizije kako prevazići nastalu svjetsku ekonomsku krizu. To se Solani Tuzla nije desilo zahvaljujući osmišljenoj strategiji baziranoj na povećanju proizvodnje i izvoza.
-Mi smo već dugo u krizi i znamo funkcionirati u kriznim situacijama. Identificirali smo svoje prednosti, što se prvenstveno odnosi na naš osnovni proizvod "so" koji se troši bez obzira na društveno-ekonomske prilike, našu tradiciju i veliki kvalitet, te kadrove koji odlično poznaju proizvodnju i tržište soli. Ograničavajući faktor nam je bila visoka proizvodna i prodajna cijena. Nju smo smanjili povećanjem proizvodnje, nakon investicionog ulaganja u proizvodne kapacitete, što je, priznat ćete, u doba krize izuzetno hrabra odluka, kaže direktor tuzlanske Solane Izudin Kapetanović ističući da u jeku novih poskupljenja, cijene Solaninih proizvoda neće biti povećane.
Prema Kapetanovićevim riječima strateški plan je podrazumijevao racionalno korištenje i raspored zaposlenih, podizanje radne discipline, kao i dobro planiranje i disciplinu u izvršavanju donesenih odluka.

-Uveli smo doktrinu da potrošnja ne smije biti uzrok rasta troškova poslovanja. Ušli smo u otvorenu bitku s internom ekonomijom, smanjili smo sve vidove potrošnje koja nas je opterećivala. Znamo da je mnoge zavarala štednja kao način izlaska iz krize. Međutim, mi smo znali da štednja ne znači ne proizvoditi i ne trošiti, nego racionalno štediti i racionalno trošiti. Treća mjera se odnosila na investicije i mi smo u najtežim trenucima, kada smo bili opterećeni vraćanjem starih dugova, pronašli rezerve i uložili ogromne napore da pokrenemo najveće investicije u vremenu nakon rata i povećamo proizvodne kapacitete. Uspjeli smo povećati prodaju i posebno smo se orijentirali na izvoz. Veći obim prodaje na ino tržištu je naša dugoročna strategija koja će donijeti rezultate u vremenu pred nama i sigurno je potvrda tradicije i kvaliteta naših proizvoda, ali bitku je dobila, prvenstveno konkurentnost naših proizvoda u teškim uslovima koji vladaju na tržištu, kaže direktor Solane Tuzla Izudin Kapetanović.

Zahvaljujući predanom i osmišljenom radu tokom ekonomske krize, oko 450 radnika ove kompanije mirno spava ne brinući se da će ostati bez svog radnog mjesta, jer menadžment Solane otpuštanje radnika vidi kao zadnju mjeru. Radnici ove fabrike su sretni, jer su njihove plaće čak i veće.

-Mi prema nekim analizama imamo višak od 150 do 200 radnika, ali nismo otpuštali radnike i nećemo niti ubuduće. Ovdje značajno idemo na ruku državi, jer vlastitim snagama nosimo teret socijalnih programa koji bi trebali biti zadaća države. Otpuštanje radnika nije ni prva, ni najvažnija mjera za prevazilaženje ekonomske krize. Ono što država nije imala snage da primjeni kao paket mjera za izlazak iz krize, mi smo primjenili u mikro okruženju, u Solani, smatra Izudin Kapetanović.

Prema riječima direktora Solane Izudina Kapetanovića realizirane su investicije koje su dovele do povećanja proizvodnje soli koju je pratilo adekvatno povećanje prodaje, a pozitivno su okončani sudski postupci o vlasništvu nad imovinom. Pred Solanom se nalazi nova prekretnica, razvoj.

-Imamo program koji nudi koncept razvoja Solane od fabrike prema kompaniji koja će se etablirati u hemijskoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Koncept podrazumijeva viziju nove Solane. Proizvodnja soli je dostigla prvi cilj: 100 hiljada tona. Otvaraju se i nova tržišta u Europi. Ovaj trend će se nastaviti i vrlo brzo Solana će trebati nove kapacitete za proizvodnju soli. Zbog toga smo investirali u postojeći pogon, koji će imati godišnji kapacitet do 150 hiljada tona soli. U drugoj fazi predviđaju se investicije od cca 36 miliona KM za izgradnju nove Solane, rekao je Izudin Kapetanović.

Solana je uspješno razvila nove proizvode koje je plasirala na tržište. Velika šansa je u novim začinskim i prehrambenim proizvodima, a veliki potencijal leži i u farmaceutskoj industriji.
-Solana je uspješno proizvodila fiziološke otopine i medicinske rastvore. Gradnja novog, savremenog pogona za proizvodnju medicinskih rastvora i fizioloških otopina velika je šansa, s obzirom na sirovinsku bazu (so), iskustvo u tehnologiji i proizvodnji, te postojanje odlične industrijske infrastrukture. Za ovu investiciju od cca devet mil. KM Solana treba strateškog partnera, prvenstveno zbog obezbjeđenja izlaska na tržište. Koncept razvoja, naravno, ne podrazumijeva samo nove investicije u tehnologiju i marketing, već i primjenu savremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija u svim oblastima, nove visokoobrazovane kadrove, te ulaganje u ljudske resurse, kaže Kapetanović.

Učinimo danas što drugi neće
Posao i rad je kao i maraton: morate bez predaha i prečica trčati od starta do cilja. Često posao nije uzbudljiv, moraš rano ustajati i raditi mnoge dosadne stvari, ali sve je to nužno da bi išao naprijed. Ljudi pogrešno misle da uspjeh dolazi preko noći. Da, ali preko neprospavanih noći, uz mnogo rada i odricanja. Moja poruka bi bila: Učinimo danas što drugi neće, kako bismo postigli što drugi ne mogu.

Tuzlanska Solana sa 125 godina tradicije predstavlja veliki potencijal za Bosnu i Hercegovinu. To je kompanija koja može biti regionalno pozicionirana i koja omogućava razvoj i zapošljavanje prateće industrije i domaćih kapaciteta, te direktno ili indirektno generira veliki broj radnih mjesta.

-Tržište postaje sve veće, tako da je povećanje proizvodnih kapaciteta realna šansa da u oštrim tržišnim uslovima ostvarimo postavljene ciljeve što bi bio naš doprinos za značajnije oživljavanje privrednih potencijala Bosne i Hercegovine.
Solana Tuzla je uspješno izolirala izuzetno negativne spoljne utjecaje uz planiran dalji rast proizvodnje i prodaje, te nove investicije. No, kada je riječ o bh. ekonomijia Kapetanović nije optimista. Kod naših vlada na svim nivoima postoji duboka podijeljenost na budžetsku i tržišnu privredu. Uz deklarativno zalaganje za tržišnu ekonomiju, sve vlade pomažu isključivo preduzećima s državnim kapitalom, neracionalno trošeći budžetski novac koji najviše prikupe od privatnih firmi. Najveći teret ove krize iznijele su tržišno orijentisane firme: i plaćanja obaveza prema državi i punjenje svih budžeta i fondova, i socijalne probleme, i otpuštanje radnika, i diktaturu državnih poreznika i inspektora, banaka i sveprisutnu nelikvidnost, smatra Izudin Kapetanović.

Solana proizvodi 100 posto domaći proizvod, 70 posto proizvodnje izvozi i suočava se s ozbiljnim poteškoćama zbog sive ekonomije kroz nelojalnu konkurenciju u prodaji soli, prijevare i povrede propisa kod uvoza soli, prerade i stavljanja u promet soli van propisa.

-Očekivali smo i još uvijek se nadamo da bi mjerama aktivne politike vlast morala onemogućiti rast sive ekonomije koja ima plodno tlo u potencijalnoj krizi i hitno donijeti paket mjera protiv organiziranog kriminala. Nama bi pomoglo kada bi se barem to riješilo, a da ne spominjem promjenu propisa radi zaštite domaće proizvodnje, poticaja izvoza, subvencije, što sve ima naša konkurencija na ino tržištima, jasan je Kapetanović.

Prema mišljenju Izudina Kapetanovića BiH će duži period potresati ekonomska kriza. Normalne države u ovakvim situacijama pokušavaju privući strane investicije, otvaraju javne investicije u infrastrukturu, potiču domaću proizvodnju, potiču izvoz, stimuliraju potrošnju. No, BiH je dodatno opterećena političkim problemima i podjelama. Mi smo podijeljeno društvo koje nema konsenzus o svojoj budućnosti. Taj ambijent treba promjeniti jer ako nema sloge, nema ni razvoja, ni akcije. Dalje, mi trebamo provesti ozbiljne reforme u skoro svim sektorima: reformu socijalnog sektora, reformu penzionog sistema, zdravstvenog sistema, reformu pravosuđa, reformu obrazovanja, reformu javne uprave itd. Nama istinski trebaju promjene. Osnovna doktrina i tajna uspjeha provođenja promjena je da se one mogu uvoditi samo onom brzinom kojom ih sistem može prihvatiti. Osim toga, treba imati na umu da je spremnost na promjene osnovni preduvjet promjena. To znači da će jedan od ključnih budućih poslova upravljanja promjenama biti objašnjavanje i uvjeravanje svih faktora u potrebu za mijenjanjem, kaže Kapetanović.

Prema Kapetanovićevim riječima Iskustva i znanja postoje. Strategije koje trebaju biti ponuđene u budućem periodu moraju pokazati održivost i primjenjivost na konkretne situacije. „Socijala“ treba izaći iz preduzeća. Vlade na svim nivoima bi morale biti spremne odgovoriti efikasnim mjerama za zaštitu domaće proizvodnje, da odgovore mjerama za spašavanje firmi koje će u stečaj, a imaju dobru i kvalitetnu proizvodnju. Vlada mora imati dovoljan broj stečajnih upravitelja koji neće biti samo sudski izvršitelji nego krizni menadžeri koji znaju brzo i efikasno provesti kroz postupak stečaja firme koje vrijedi spašavati. Potrebne su intervencije i u bankarskom sektoru. Naravno, treba se smanjiti javna potrošnja, otvoriti infrastrukturne investicije u eneregetskom i cestovnom sektoru. BiH nije prezadužena i ima potencijala za takve investicije, zaključuje direktor Solane Tuzla Izudin Kapetanović.
Damirko
Posts: 480
Joined: 12 Mar 2010, 07:12

Re: Solana Tuzla

Post by Damirko »

Solanu namjeravam posjetiti pri narednoj posjeti Tuzli. Bilo bi dobro da se i "Tuzlak" malo aktivira o ovoj temi.
Inace, desavanja u toj regiji su bila dosta deprimirajuca pa bi ovo moglo biti osvjezenje.
Nikako da pohvatam status rudnika krecnjaka Vijenac koji opskrbljuje dosta industrije osim nesretne Sode.
(Nije Soda losa, samo su vlasnici.... kao i Natron Hayat.... bolje je da sutim
panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Solana Tuzla

Post by panzer »

Ja sam bio u aprilu kada sam tražio finansijske izvještaje i bili su vrlo korektni, i sekretar firme i predsjedavajući nadzornog odbora, možda zato što im je trebala punomoć kojim bi zastupali moje dionice na skupštini. Uglavnom dao sam im punomoć zato što nisam imao namjeru prisustvovati skupštini i zbog dobrog menadžmenta koji, za sada, pokazuje vrlo dobar performans. Pogone nisam obišao ali sam vidio da je tvornički krug poprilično veliki i da ga ne održavaju previše, mislim zbog tog velikog prostora.
Zanimljivo mi je što solana još nikom nije zapala za oko. Čudno je što puštaju da se firma razvija ovako slobodno, pogotovo neobično što direktor nije od onih koji imaju namjeru da za male pare skupi većinsko vlasništvo. U normalnim zemljama bi trebao biti nagrađen barem bonusom.

Za Sodu nemam informacije ali bi volio znati šta se dešava. Mislim da bi trebali biti uredni pogotovo što su u vlasništvu jakog konglomerata.
Damirko
Posts: 480
Joined: 12 Mar 2010, 07:12

Re: Solana Tuzla

Post by Damirko »

U Sodi, kao i Natronu, ljudi rade kao kmetovi turskih vazala. Ovo su mi dva inzinjera mojih godina iz Natrona otvoreno rekli.
U Sodi nisu bili tako eksplicitni, mozda sto je u sali za sastanke nadzorna kamera, pa su sutjeli vidno pokisli pod sljemovima. Naravno, mozes me pitati "kakve veze ovo ima sa cijenom ili vrijedoscu dionice na berzi?" Meni ima i to je tako.
panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Solana Tuzla

Post by panzer »

Moj pogled na "strane investicije": U zeničkom Mittalu rade kmetovi indijskih vazala, u mann hummelu rade kmetovi njemačkih vazala, u nekoj trećoj firmi rade kmetovi nekih trećih vazala. Nije problem u vazalima nego u kmetovima i njihovom mentalitetu. Stalno govorim da domaće firme treba da ostanu domaće iako to možda nije dobro jer tako nema tog ulaganja ni novih ideja ni kapitala.
Ali, slažem se. Turci nisu nimalo dobri poslodavci, ali isti odnos imaju i u turskoj i u bilo kojoj drugoj zemlji. Tamo je funkcija sve a šef je kralj i svi koji šefuju očekuju da ih se tako posmatra.

I takvi primjeri stranih investicija ističu primjer Solane domaće firme koja radi vlastitim snagama i koja se vraća na prijeratni kolosijek vrlo dobrim radom i rezultatima.
panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Solana Tuzla

Post by panzer »

Sazvana skupština dioničara na kojoj je tačka dnevnog reda izglasavanje povjerenja nadzornom odboru. Nešto se kuha izgleda.
panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Solana Tuzla

Post by panzer »

Solana Tuzla je u januaru proizvela rekordnih 14.000 tona soli za puteve, izvijestila je BHT1.

Ova kompanija je Nijemcima, Švicarcima i Slovencima do sada prodala 30.000 tona soli, ali domaćim kupcima u januaru svega 1.100 tona. "Pored Direkcije cesta s kojom smo sklopili ugovor ove godine na 1.500 tona, domaći kupci su Sarajevoputevi i lokalne zajednice u BiH u Bihaću, Zenici, Travniku, ali to su nedovoljne količine soli", kaže Izudin Kaptenaović, direktor Solane i konstatuje žalosnu činjenicu da mnogi putari radije so nabavljaju u Tunisu i Bjelorusiji.
Očekivao sam da bude puno veća potražnja za domaćom soli kako su promijenili propise. I pored toga činjenica da su aktivni 24 sata dnevno pokazuje da će i dalje povećavati proizvedene količine.
Na prodajnoj strani je postavljena solidna količina dionica za kupiti. Razmišljam i da prebacim neke pozicije na ovaj emitent.
panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Solana Tuzla

Post by panzer »

Izgleda da je pojedincima već poznat finansijski izvještaj solane. Mi ostali ćemo morati sačekati još malo.
fx78
Posts: 35
Joined: 27 Apr 2010, 18:31

Re: Solana Tuzla

Post by fx78 »

pozitivan? :?:
panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Solana Tuzla

Post by panzer »

Ja očekujem pozitivan i to daleko bolji od 2010. ali trebam konkretnu potvrdu tj. dok da ne vidim.
Post Reply