Bosnalijek

panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Bosnalijek

Post by panzer »

Avaz uporno "gura" informacije o prodaji putem berze i jedini je koji to radi. Prije izvjesnog vremena sam imao priliku pitati premijera FBIH o toj prodaji ali je on to prešutio.
Previše skrivaju aktivnosti vezane za to što nije dobro. Čak izgleda da tom Alvogenu vlada namjerno štima prilika za kupovinu "državnog" udjela.
capitalist
Posts: 54
Joined: 31 Mar 2010, 11:28

Re: Bosnalijek

Post by capitalist »

koji je zadnji info u vezi bosnalijeka,ide li se u privatizaciju ili ne,sta će biti dnevni red na skupštini zna li iko?
panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

I dalje postoji sumnja da će ovo prodati za daleko nižu cijenu od one koje su spominjali nekad ranije tj. 36 KM po dionici. Neće da daju zvaničnu informaciju i traže neke garancije da će biti uložena veća sredstva za razvoj. Skroz sumnjivo.
capitalist
Posts: 54
Joined: 31 Mar 2010, 11:28

Re: Bosnalijek

Post by capitalist »

mislim da ce biti nesto tipa 17,00 KM X 1,50 = 25,50 KM po dionici što je neka zlatna sredina i max što se može po meni u ovom trenutku ponuditi :D

slabo je tržište po meni reagovalo, bar do sada iako se dugo najavljuje prodaja ;)
panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

Ako planiraju praviti aukciju do kraja mjeseca onda će u ovoj sedmici biti poznata cijena.
Mada, cijena više i nije bitna ako će završiti "primopredaju" za nekoliko dana. Veće je pitanje šta poslije.
Prodaje se 28 % i to nije neki udio u vlasništvu pa ni odluke ne mogu prolaziti glatko. Hoće li ime novog "većinskog"vlasnika kasnije privući nove ulagače zavisi od njegovog ponašanja. Spominju su nekakva milionska ulaganja i kako to planiraju, dokapitalizacijama, povećavanjem vlastitog udjela. Šta će uraditi libijski fond u tom slučaju. Sve je veliki upitnik ali, bar je dobro što ostaje interesantan emitent na berzi. Nije kupovina i preuzimanje koje će im dati apsolutnu vlast.
capitalist
Posts: 54
Joined: 31 Mar 2010, 11:28

Re: Bosnalijek

Post by capitalist »

samo 28% i proddati će državi libiji ;)
oni su škrti,nema od velikih pokreta cijene onda nista :)
Power
Posts: 1
Joined: 21 Apr 2010, 08:29

Re: Bosnalijek

Post by Power »

S obzirom na jučerašnji dan i ostvareni obim trgovanja, izgleda da je Bosnalijek uhvatio zalet.
Poluinformacija o početnoj cijeni na aukcii a koja se pojavila jučer kaže da će to biti 21 KM ????
Ne znam samo na osnovu čega je formirana .....
Možda neko ima precizniju informaciju ?
Damirko
Posts: 480
Joined: 12 Mar 2010, 07:12

Re: Bosnalijek

Post by Damirko »

Ja ne znam kako je formirana cijena 21KM, ali aukcija je zvanicno najvaljena za maj. Cak u Avazu ne navode tacan datum!?
Samo znam da bi bilo bolje da je formirana 2008 kada je cijena bila i do 85KM. Ili barem 2007 kada je bila stabilnih 35KM.

Kao sto jednom rekoh, volio bih znati po kojoj cijeni je drzava prodala 8% udio Libiji na ime vracanja kredita...
Bez obzira na to, ako aukcija prodje, ova dionica ce biti hit, u to nema sumnje.
panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

Eto, 22,03 KM.


Sad bi već se već moglo popustiti da i kupovna strana šta uradi. Kaže jedan "drug" iz Erste banke na okruglom stolu o finansijskim tržištima iz srednje evrope i SEE regije, da je najbolji recept za vraćanje likvidnosti na tržište- privatizacija.

Pa eto im privatizacija. Doduše ne vole "rizična" tržišta, to im je mana.
panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

Zanemarujući pojedinačnu finansijsku korist ulagača koja bi treba biti ostvarena u narednom periodu, aktivnosti oko cijelog procesa su specifične.

Po prvi put jedan udio u strateških firmama ide na prodaju preko berze i mada period za prodaju nije sjajan može se reći da proces teče prilično glatko.
Normalno, treba imati u vidu da je ovdje veći broj aktera.

Prvi akter je vlasnik udjela odnosno vlada entiteta koja ima potrebu za prihodima da bi održala budžet i u potrazi je za svim rješenjima. Posegnuli su i za prodajom udjela u Bosnalijeku. Za razliku od predhodnih pokušaja sličnih aktivnosti, sada imaju podrške vladajuće strukture odnosno stranaka i to im je najveća prednost. Iako im se može spočitavati niska početna cijena, treba imati u vidu da se prodaje samo jedna petina firme i da kupac tek nakon toga treba da započne aktivnosti preuzimanja. Pominju se i određene garancije da će kupovina dati pravi impuls za razvoj firme ali na to treba pričekati.

Drugi akter je kupac, ako se pretpostavi da će kupac biti ona firma koja se stalno provlači kroz medije onda su pokušaji da se aktiviraju u ovom dijelu kontinenta dokaz da imaju ozbiljne namjere. Kupovna cijena je bitna i jasno je da su na tome insistirali ali bi u slučaju učestvovanja više potencijalnih kupaca, cijena bila znatno drugačija od početne. Pitanje je zašto su libijci ovih dana u BIH http://www.biznis.ba/index.php?option=c ... 1&Itemid=2

Treći akter je institucija berze i brokerska kuća. Nakon godina raznoraznih sumnjivih aktivnosti koje su rezultirale potpunim gubljenjem povjerenja ulagača u berzu, brokerske kuće i berza su došle na sami rub profitabilnosti. Morali su u ovome učestvovati sa punom odgovornošću i za sada se pokazalo da su sve ispoštovale. Nije bilo špekulacija, nije bilo igara sa cijenom na berzi, kao i raznih glasina. Valjda su konačno počeli shvatati da samo ozbiljnim pristupom mogu opstati i da neke naredne eventualne prodaje strateških firmi mogu biti povjerene njima.

Četvrti akter je bio menadžment Bosnalijeka, može se o njima pričati svašta ali su i pored lošeg poslovnog okruženja i pored činjenice da su bili u ratnoj zoni, postali respektabilna firma sa solidnim prihodima. Da je uprava loša, ni firma ne bi bila ovo što je danas. Sigurno je da su učestvovali u aktivnostima oko prodaje i da su tražili najbolje rješenje.

Ako do kraja završe ovo kako treba, onda im treba dati pozitivnu ocjenu.
Post Reply