Tvornica Cementa Kakanj

Post Reply
rookie
Posts: 1
Joined: 14 Aug 2010, 17:43

Tvornica Cementa Kakanj

Post by rookie »

Pozdrav svima

Pokrenuo sam ovu temu jer mi se to čini kao dobra firma za ulagati iako je dobit u konstantnom padu još od prve polovice 2008. godine što je i za očekivati u trenutačnim okolnostima.
Ako bi nam neko od iskusnijih forumaša dao svoje mišljenje o budućnosti firme bio bih mu zahvalan.
panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Tvornica Cementa Kakanj

Post by panzer »

Pa teško je naći nekoga ko će osporiti kvalitet TCMK i za sada izgleda kao stabilan emitent odnosno nešto što se može držati na duži rok bez bojazni. Prije 2008. nije bio toliko zapažen emitent zbog činjenice da nije isplaćivao dividendu. U zadnje dvije godine je počeo i ukoliko bi to postala konstanta, onda će vjerovatno biti najkvalitetniji na tržištu.
Dobit jeste u padu ali je to dobrim dijelom zbog manje potražnje odnosno smanjenja građevinskih aktivnosti u prošloj godini za šta je uzrok finansijska kriza, ali i prvi polugodište ove godine koje je bilo "katastrofa" zbog vremenskih prilika koje nisu pogodovale građevinskom sektoru. Za očekivati je da drugi dio godine bude dosta bolji i kod građevinara i kod cementare.
U narednim godinama možda i ne bude tolike potražnje za građevinskim materijalom ali je profitabilnost cementare i u takvim okolnostima neupitna i samo će politika podjele dividende biti ta koja će odlučivati u atraktivnosti dionica.
Ove godine su odradili preuzimanje građevinske firme u HR ali bi to trebao biti izolovan slučaj jer je firma matica ta koja radi preuzimanja pa pošto nema većih ulaganja u samu cementaru, veća je vjerovatnoća da dobit ide u dividendu.
Damirko
Posts: 480
Joined: 12 Mar 2010, 07:12

Re: Tvornica Cementa Kakanj

Post by Damirko »

Tesko je naci nekoga ko ce osporiti ovo sto Panzer pise. U principu, slazem se.

Ali, dodao bih nekoliko stvari. Ne bih rekao da nije bila interesatna zato sto nije isplacivala dividendu. Ja sam sredinom 2007 mjerkao TCMK i tada je bila 14KM. Odustao sam jer sam smatrao je da je free-float previse mali. Greska. Trebao sam sagledati free-float u apsolutu, a ne samo u procentima. AKo namjeravas kupiti neku dionicu, moj savjet ti slijedeci. Saznaj nesto o bransi kojom se firma bavi. Zatim pogledaj osnovne fundamente, ne previse. Barem uporedno ROA i ROE koji ce ti dati stanje zaduzenost, presjek kratkorocna/dugorocna zaduzenja, famozni P/E, pa i P/S (koji ti dosta varira od branse do branse).
Nakon toga, pokusaj otici do same fabrike (emitenta). Popricaj sa ljudima, od portira pa navise. Opipaj im puls. Na kraju svega, pogledaj cijenu na berzi.
Buducnost nikad nije sigurna, ali da skratim pricu, po mom misljenju (a i Panzerovom), ovo je definitvno jedna od dionica na SASE za long-term hold.

Odoh sada malo meziti Panzera za elektroprivredu. Zasluzuju da napisem malim slovima :-)
panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Tvornica Cementa Kakanj

Post by panzer »

Koristan članak iz poslovnog:
Hrvatsko tržište cementa palo je prošle godine za 22 posto, a udio uvoznog cementa je povećan za 10 posto, pokazuju podaci udruge Croatia Cement. Bez razlike, tri velike cementare koje djeluju u našoj zemlji, navode pad proizvodnje i prihoda u protekloj godini.

Trpimir Renić, predsjednik Uprave Cemexa Pad građevinske industrije
Iz Holcima su izvijestili o 30 posto manjim prihodima nego u 2009. godini. “Ove godine očekujemo istu razinu investicija u građevini kao i lani. Bit će teško, ali Holcim je međunarodna, stabilna i uspješna tvrtka te ćemo se prilagoditi i ostati pouzdan partner svim našim potencijalnim kupcima”, kazao je Mario Grassl, predsjednik Uprave Holcima Hrvatska. Proizvodnja betona je u 8 Holcimovih betonara lani pala za 50 posto, još i više nego cementa. Grassl pojašnjava da je to dijelom zbog pada građevinskog tržišta, a dijelom zbog problema u financiranju projekata i nelikvidnosti. O 30-postotnom padu prihoda u 2010. godini odgovorili su nam iz Našicecementa. “Unatoč smanjenju poslovnih prihoda, nastavljano je ulaganje u sustavu za zaštitu okoliša, privedena je kraju prva faza izgradnje industrijskog kolosjeka, a nastavljeno je i ulaganje u razvoj novih proizvoda”, rekla je Silvija Tomljanović, voditeljica Ureda uprave u Nexe grupi.


Ulaganje u krizi
U Našicama navode da su, usprkos krizi, u 2010. uspjeli na tržište lansirati tri nove vrste cementa što će im osigurati konkurentnost na tržištu. U najvećoj hrvatskoj cementari, kaštelanskom Cemexu Hrvatska, navode da se u zadnje dvije godine domaće tržište cementa smanjilo za više od trećinu. “Domaće tržište cementa zabilježilo je u 2010. godini pad za oko 22 posto u odnosu na isto razdoblje 2009. Uz već realizirani pad u 2009. godini, koji je bio veći od 20 posto, jasno je da se hrvatsko tržište cementa smanjilo za više od trećinu u zadnje dvije godine. Istovremeno s tim, udio uvoza cementa na hrvatskom tržištu se povećao za 10 posto u odnosu na 2009. godinu”, navodi Zlatko Jelić, direktor komunikacija i javnih poslova u Cemexu Hrvatska. U domaćim cementarama se također žale na pomanjakanje građevinskih projekata u regiji, a očekuje se i jača konkurencija iz susjednih zemalja. Jelić tako pojašnjava da je situacija na tržištu trenutno takva da se osjeća manjak izvoznih poslova dok zemlje u regiji povećavaju kapacitete te se očekuje da će se orijentirati na izvoz, a ne na uvoz.

Za domaće tržište nema takvih konkretnih podataka ali se stanje može sagledati preko finansijskog izvještaja kakanjske cementare.

Na pg 2008. prihod je bio oko 58 mil KM , na pg 2009. oko 46 mil KM a na pg prošle godine 38,5 mil KM tako da je za dvije krizne godine prihod smanjen za oko 35 %.
Dobit na pg 2008. je bila 28 mil KM, na pg 2009.oko 21 mil KM dok je na pg prošle godine iznosila 12,5 mil KM i ona je u dvije godine pala za 55 %.

Još uvijek se može očekivati solidna profitabilnost imajući u vidu smanjenje aktivnosti u građevinskom sektoru ali je ovo pokazalo koliko može biti osjetljiva industrija građevinskog materijala i o tome treba voditi računa.
Sabur2
Posts: 1840
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Tvornica Cementa Kakanj

Post by Sabur2 »

Dobro, slazu se makar oko neto dobiti. :D
panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Tvornica Cementa Kakanj

Post by panzer »

Pa, dobit jeste oko 9 KM ali je ovaj drugi pomiješao tekuću i ovu godinu pa je prema njemu cementara"povećala dobit" ali takvi tekstovi govore koliko površno se sve ovo prati. Vrlo malo je ozbiljnih izvora informacija. Posebno je interesantno sto se zvanicne analize raiffeisen banke oslanjaju na takve vijesti i novinare.
panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Tvornica Cementa Kakanj

Post by panzer »

Preduzeće Kakanj Cement, član Haidelberg Cement Group, u 2011. godini ostvarilo je neto dobit od 17.206.000 KM, pokazuje revidirani poslovni izvještaj objavljen u dnevnoj štampi.

Dobit je smanjena u odnosu na 2010. godinu, kada je iznosila 24.966.000 KM.
Kakanj Cement je lani ostvario ukupne prihode od 75.900.000 KM, dok su rashodi iznosili 58.466 KM.
Još 32% smanjenja dobiti u odnosu na godiju ranije. Trend je poprilično loš ali obzirom na isplate dividende i dalje je u rangu najboljih. Ni ova godina ne obećava nešto dobro tako da i rezultati vjerovatno neće obrnuti smjer.
panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Tvornica Cementa Kakanj

Post by panzer »

Sarajevska berza je na zahtjev člana berze "Eurohaus" d.o.o. Sarajevo zakazala vanrednu aukciju za 4. maj ove godine.Predmet prodaje je 175.814 dionica emitenta “Tvornica cementa” d.d. Kakanj (simbol: TCMKR) koje su u vlasništvu ZIF "Herbos fond" d.d. Mostar.
Cijena ponuđenih dionica iznosi 23,50 KM po dionici.
Neko traži keš. Prodajni iznos je 4,1 mil KM što je vrlo velika cifra. Zanimljivo je što fond prodaje nešto od čega ima regularnu dividendu. Interesantna odluka. Treba vidjeti kako će preusmjeriti prikupljena sredstva.
panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Tvornica Cementa Kakanj

Post by panzer »

Ništa od aukcije. Ali u RVP još nije provedena ni prodaja od prošle sedmice jer je tada prošlo oko 0,2 % a ali nema nikakvih zvaničnih promjena u prvih deset dioničara.
Post Reply