DOPIS PREMA UPRAVI ELEKTROPRIVREDE BIH

panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

DOPIS PREMA UPRAVI ELEKTROPRIVREDE BIH

Post by panzer »

Kako smo već diskutovali ovo je neki okvir dopisa i nije konačan. Svako po svom viđenju može dodati ili oduzeti što misli da je potrebno. Isto, tako i kod vlastitih podataka može dodati ili oduzeti što treba.

Bitno je da ne idemo sa više različitih grupa ili više različitih inicijativa. Bar u ovih nekoliko sedmica nego da stvarno dobijemo termin sastanka sa upravom EPBIH

Obzirom da se kod zvaničnih dopisa u EPBIH naglašavaju da im je mail adresa : [email protected] pretpostavljam da se može slati na taj. Ali se može iskoristiti i mail osobe koja priprema dokumente za skupštine dioničara a to je : [email protected] kao rezervni.

I bilo bi dobro da se počne slati od sutra ujutro do petka, da bude doza sinhronizacije. Do kraja današnjeg dana 18.12. da ostavimo prostor i za neke izmjene i sugestije.
Elektroprivreda BIH dd
Vilsonovo šetalište 15
Sarajevo

Predmet: Zahtjev za prijem predstavnika malih dioničara

Poštovani,
Obraćamo Vam se u ime više od 2500 malih dioničara JP Elektroprivreda BiH među kojima su još i nekoliko zatvorenih investicionih fondova sa daljih desetine hiljada građana. Mnogi od nas uložili su svoj novac u dionice firme koju Vi vodite, u dobroj namjeri, smatrajući da se radi o stabilnoj firmi koja će normalno i tržišno poslovati. Mnogi su uložili svoju životnu ušteđevinu, neki uložili novac od prodaje porodične nekretnine, ogroman je broj penzionera i pripadnika boračke populacije među malim dioničarima. Mnogi su dionice kupili i po 200 ili više KM po komadu, koliko je nekada vrijedila. Nažalost cijena je nestručnim i netržišnim vođenjem firme kao i manipulacijama oborena na nivo kao da se radi o firmi u stečaju a ne žili kucavici privrede čitave FBiH.
Do sada je firma je vođena tako da praktično nema dobiti, dividenda je simbolična, povrat ulaganja ne postoji a cijena dionice je toliko opala, trenutno 14 KM, da se imovina dioničara istopila. Primjećujemo da se mali dioničari ne spominju, kao da ih nema, a firma se vodi kao da je socijalna ustanova a ne dioničko društvo. Nadali smo se da će promjenom rukovodstva doći i do promjene koncepcije vođenja firme, međutim neugodno smo iznenađeni retorikom koju čujemo zadnjih dana od ministra Lakića i Premijera Nikšića. Već dugi niz godina naime firma prodaje svoj proizvod struju pogotovo domaćinstvima ispod proizvodne cijene u termoelektranama. Već 8 godina cijena nije mijenjanja iako su troškovi proizvodnje povećani, možda i dvostruko. Rudarske plate su u međuvremenu povećane više puta kao i cijena uglja. Nećemo ni pominjati prošlogodišnju inflaciju koja je dostizala i 17%. Jasno je nama da se cijena držala nisko iz populističkih razloga da bi se podilazilo stanovništvu tj glasačima. Praksa je to koja ne postoji nigdje u svijetu a pogotovo u EU kojoj kako čujem težite. Iako se držanjem cijene struje nisko za domaćinstva prosječni račun za struju umanjuje za svega nekoliko KM, što je cijena kutije cigareta, firma se time uništava i pravi invalidom a mali dioničari se drastično i godinama oštećuju kao i svi građani ove zemlje.

Jasno je da se ne može očekivati da su svi građani toliko ekonomski pismeni da shvate da populistički kratkotrajni poklon od 7-8 KM po računu nije vrijedan uništenja firme koja bi trebala služiti budućim generacijama. Nisu svi građani svjesni ni pismeni, ali jesmo mi, da im se taj dar može vratiti u vidu 300% skuplje struje za par godina. Svjesno loše poslovanje i namjerni gubici od stotina miliona su pretpostavljam da znate kao odgovorna lica, krivično djelo. Tim više smo iznenađeni da se i nakon promjene vlasti nastavlja pomenuta praksa a g Nikšić i Lakić više puta punih usta za medije ponavljaju da se cijena struje za stanovništvo neće mijenjati iako je niža od proizvodne, kao da se hvale da svjesno oštećuju firmu za stotine miliona KM. Ili drugim riječima predstavnik većinskog dioničara otvoreno se hvali da nanosi štetu firmi a time i malim dioničarima (penzionerima, borcima, invalidima, radnicima, nezaposlenima...) kojih je skoro 10 %. Uz sve, cijena uglja je povećana za 30-40% tako da je situacija još gora nego prije. Dalje, vidimo I nove ugovore sa privatnim isporučiocima uglja po cijenama skoro dvostruko višim (175 KM) čak i od tih novih za rudnike iz koncerna. Čime proizvodna cijena u TE postaje još viša a cijena za domaćinstva I dalje "miruje".
Je li cilj da se firma uništi?
Mi mali dioničari to nećemo dozvoliti. EPBiH nije vlasništvo samo većinskog ni malih dioničara to je garancija budućnosti i prosperiteta svih građana. Nećemo sada o bezbroj drugih nepravilnosti i kršenju više zakona po raznim osnovama, nezakonitom otpisu dugova rudnika...
Tražimo da nas male dioničare primite kako bismo izrazili svoje nezadovoljstvo predloge i zahtjeve odnosno potreban nam je sastanak kako bi smo sagledali koji su trenutni realni uslovi u kojima se firma nalazi i šta su planovi za naredni period.

Ukoliko nam ne bude omogućen sastanak i iznošenje naših stavova i prijedloga makar i u manjoj grupi od 4-5, dioničara I od bar 30 minuta bićemo prinuđeni pravdu i kompenzaciju potražiti na sudu, a dokaza o počinjenim višestrukim krivičnim djelima i prekršajima i većinskog dioničara i pojedinačnih lica i nosilaca funkcija uz štetu za firmu od više stotina miliona KM imamo u velikom broju.

Molimo Vas da se o našem zahtjevu očitujete u što kraćem roku, a najkasnije u roku od 15 dana od prijema ovog dopisa.

Kontakta adresa za odgovor : [email protected]


Podnosilac zahtjeva :
Broj dionica:
Tel:
Sitna buranija
Posts: 2007
Joined: 12 May 2016, 10:51

Re: DOPIS PREMA UPRAVI ELEKTROPRIVREDE BIH

Post by Sitna buranija »

Možda bi bilo dobro da svako ko pošalje mail i tebi pošalje isti (tj. da pri slanju stavi ovu zajedničku adresu u cc), pa na osnovu toga ti možeš formirati grupu. Tako da u slučaju odgovora, ti možeš svima nama proslijediti taj odgovor na naše email-ove.
panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: DOPIS PREMA UPRAVI ELEKTROPRIVREDE BIH

Post by panzer »

Može i tako. A svakako će se odgovor od elektroprivrede postaviti ovdje.
Sitna buranija
Posts: 2007
Joined: 12 May 2016, 10:51

Re: DOPIS PREMA UPRAVI ELEKTROPRIVREDE BIH

Post by Sitna buranija »

I dobro bi bilo kada bismo znali tačan broj nas koji smo poslali email. Naravno, i ukupni broj dionica bi bio vrijedan podatak, jer bi znali kojom "silom" raspolažemo, ali to opet zavisi od volje i želje ljudi da dijele takve informacije...
montypython
Posts: 3838
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: DOPIS PREMA UPRAVI ELEKTROPRIVREDE BIH

Post by montypython »

Nema razloga da se ne kaže broj dionica nije neka tajna a to će ionako vidjeti samo Panzer. I oni, što nema značaja. Lični podaci i z tog dopisa nisu za medije. Što se tiče dopisa mislim da je to to i da ne treba gubiti puno vremena na dodatne korekcije, samo neka ide što prije. Može se dodati šta treba na sastanku ako ga bude. Mislim da je Trezvenjak imao veliki broj dobrih pitanja (pozivajući se na zakon o pristupu informacijama) o povredama zakona i nezakonitim radnjama ali to može i nezavisno od ovog dopisa ili naknadno pred tužbu ako je bude.
Sitna buranija
Posts: 2007
Joined: 12 May 2016, 10:51

Re: DOPIS PREMA UPRAVI ELEKTROPRIVREDE BIH

Post by Sitna buranija »

Ja sam poslao email
Truba
Posts: 351
Joined: 31 May 2023, 09:24

Re: DOPIS PREMA UPRAVI ELEKTROPRIVREDE BIH

Post by Truba »

nisam shvatio je li ovaj tekst saljemo na navedene adrese s nasim podatcima
ili ce jedan forumas to uciniti za sve ako mu posaljemo nase podatke
panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: DOPIS PREMA UPRAVI ELEKTROPRIVREDE BIH

Post by panzer »

Svako bi trebao poslati u elektroprivedu i "potpisati se" tj navesti svoje ime i prezime ,eventualno ostale podatke, ako nema priliku da vlastoručno potpiše skenira i pošalje mailom prema EPBIH.
Kopija te poslane mail poruke se može poslati i na dionič[email protected] tek da ostane neka evidencija i da se može svima na lični mail proslijediti odgovor od elektroprivrede.
montypython
Posts: 3838
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: DOPIS PREMA UPRAVI ELEKTROPRIVREDE BIH

Post by montypython »

Poslao. Ima još par sitnijih slovnih grešaka-zanemarivo, na jednom mjestu treba "dar" pod navodnike ali to je to.
Sabur2
Posts: 1840
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: DOPIS PREMA UPRAVI ELEKTROPRIVREDE BIH

Post by Sabur2 »

Poslao na obje adrese u EP BiH, i Bcc na našu kontakt adresu.
Post Reply