ASA BANKA

Post Reply
panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

IK BANKA ZENICA

Post by panzer »

Šta ovi rade sad? Ko je ovo predložio?
ODLUKA O SAZIVANJU 23. SJEDNICE SKUPŠTINE INVESTICIONO KOMERCIJALNE BANKE DD ZENICA...........8. Donošenje Odluke o otkupu dionica društva „ASA Finance“ DD Sarajevo.
Dobro je da šalju detaljne dokumente dioničarima pa će vjerovatno biti i pojašnjenja mada je ovo za razmisliti.
panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Komentari

Post by panzer »

Izgleda da bi se mogla otvoriti posebna tema za IK Banku. Danas sam dobio novi izvod iz registra i vidim da su mi dali dodatne dividendne dionice. Nije mi jasno šta je u pitanju. Jeli još neko dobio?
Damirko
Posts: 480
Joined: 12 Mar 2010, 07:12

Re: Komentari

Post by Damirko »

panzer wrote:Izgleda da bi se mogla otvoriti posebna tema za IK Banku. Danas sam dobio novi izvod iz registra i vidim da su mi dali dodatne dividendne dionice. Nije mi jasno šta je u pitanju. Jeli još neko dobio?
Ja sam uredno dobio dionice nakon dokapitalizacije iz rezervi sredinom prosle godine.
Sto se tice raspodjele dobiti iz 2009, jos nije odluceno kako ce se dijeliti. Moras sacekati redovnu skupstinu, koja je obicno u maju.
Sto se tice otkupa dionica od ASA Holdinga, meni vuce na to da je dvojac Hastor-Imamovic odustao od kupovine i da sada prodaje.
A da treba otvoriti poseban thread, treba.
panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: IK BANKA ZENICA

Post by panzer »

Dobio sam i ja prošle godine ali su sad opet nešto dodijelili zato mi nije jasno. Prema novom pravilniku izvod iz RVP-a dolazi sa promjenom stanja na "računu" dionica i ako se trguje na berzi onda RVP proviziju naplati sa prvom transakcijom u mjesecu. Ja prošli mjesec nisam ništa radio na berzi ali su poslali izvod na kojem mi je dodatno povećan broj dionica IKB. Jedino da nisu napravili kakvu grešku.

Ova predložena tačka dnevnog reda skupštine je za razmisliti. Otkupljuje se vlasništvo u ASA finance a ono je opet sa 80% vlasnik ASA osiguranja koje je u protekloj godini imalo značajan rast premije. Normalno, još uvijek je to mala firma u odnosu na Sarajevo osiguranje. Otkup bi bio dobra opcija ako bi banka imala direktne koristi od suvlasništva u ASA finance. Ako je to opet neki scenario u kojem se planira iskoristiti dobit iz banke za neke interese ASA grupacije onda ga treba odbiti.
Inače, skupštine su interesantne(šteta što su radnim danom) a izgleda da su jedini koji svu dokumentaciju vezano za skupštinu i poslovne izvještaje šalju poštom.
horvatc
Posts: 22
Joined: 18 Apr 2010, 20:57

Re: IK BANKA ZENICA

Post by horvatc »

Ni ja još nisam dobio materiala za skupštinu.
panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: IK BANKA ZENICA

Post by panzer »

Tek treba da pošalju. U pripremi su, kako kaže sekretar.
horvatc
Posts: 22
Joined: 18 Apr 2010, 20:57

Re: IK BANKA ZENICA

Post by horvatc »

Dobio sam material ujutrodanas i pod tačku 1 odbija se odluka o otkupu dionica ASA Finance.
horvatc
Posts: 22
Joined: 18 Apr 2010, 20:57

Re: IK BANKA ZENICA

Post by horvatc »

Ono što ima sada dionica viška na računu,to je zbog 63.405 serije J ,tako ,da je sada dioničarskog kapitala 37.839.200,00 a prije 31.498.700,00km.To je bilo odlokum 22 sjednice 7 10 2009.
Na toj istoj htjeli su asevi iz ASA i preventa iznuditi dokapitalizaciju u iznosu 10mio.A pošto nisu uspjeli 14-tog podnose zahtjev za obavezni otkup po fer vrednosti 124.98 km a danas je negde 85.
Damirko
Posts: 480
Joined: 12 Mar 2010, 07:12

Re: IK BANKA ZENICA

Post by Damirko »

Da, sada ovi strateski govnari (molim moderatora za oprost) traze 2,7miliona kesa za dionice po "fer" vrijednosti od 125KM po dionici.
No, ni ovi iz IKB nisu bez municije. Agenciji za bankarstvo je dostavljena analiza utjecaja ovog otkupa na kapital i funkcionisanje banke.
Na znam ko sjedi u Agenciji, ali na osnovu ove analize, prosto moraju osporiti zahtjev ASA Holdinga za obaveznim otkupom.
Imamovic-Hastor, lijepo pravac na berzu, tamo se prodaju dionice.
panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: IK BANKA ZENICA

Post by panzer »

Eh, svako brani svoje interese. Ipak su i oni uložili značajna sredstva u IKB. Nije da ih branim ali se treba staviti u poziciju ulagača sa najvećim udjelom pa onda pokušati vidjeti šta da se radi.
Ove stvari su već završene u prošloj godini ; zahtjev da se ne isplate dividendne dionice(koji nije prošao), odbijanje dokapitalizacije kojom bi ASA bila na korak do većinskog vlasništva kao i odbijanje menadžmenta banke da odkupe dionice u vlasništvu ASA-e na osnovu zahtjeva.

Ovo što se planira na sljedećoj skupštini 5.maja jeste druga epizoda. Najvjerovatnije je da je dogovoreno da umjesto otkupa vlastitih dionica otkupe udio u ASA finance-u kao nadoknadu "štete". Ostaje pitanje šta će ASA uraditi da tim sredstvima u slučaju da se na skupštini odobri kupovina. Ako nisu (grupacija)u finansijskim problemima onda će opet ići, ili na kupovinu na berzi ili na dokapitalizaciju koju su već ranije planirali.

U svakom slučaju, prije ili kasnije banka će biti uvučena u holding. Možda bi trebalo tražiti pisane garancije za neke ciljeve : ostanak menadžmenta(koji je do sada odradio dobar posao) proširenje poslovnih aktivnosti i ostalog i ići linijom manjeg otpora odnosno polako im prepuštati vlasništvo.

Druga solucija je čekati da ih kupi neka strana banka. Niz banaka u Turskoj kroz medije spominje širenje na Balkan navodeći pojedinačne zemlje među kojima je u prvom redu BIH. Ziraat banka je ta zbog koje i ostali u prioritet stavljaju BIH. Isto tako, mogu se pojaviti i talijanske, mađarske banke kao potencijalni zainteresovani. U tom slučaju mali dioničari bi dobili daleko veću satisfakciju ako bi neko bacio oko na IKB.

Najmanja je vjerovatnoća da se sve ostati kako jeste iako ni ovo nije loše.
Post Reply