Rudnik Soli Tuzla

slavuj
Posts: 1500
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Rudnik Soli Tuzla

Post by slavuj »

panzer wrote: 19 Oct 2020, 09:25 Još ovako, da se osiguraju dok je vrijeme:

Na vanberzanskom tržištu evidentirana je trgovina dionicama emitenta RUDNIK SOLI TUŠANJ DD TUZLA (simbol RSTTR) u vrijednosti od 28.210,00 KM, u sklopu 2 transakcije prometovana je 2.821 dionica.

Prošlog mjeseca Sisecam je izvrsio spajanje sa Soda sanayi i ostalim akviziranim firmama sad su jedna firma, cilj je napraviti efikasniji proizvodni lanac.
https://www.glassonweb.com/news/histori ... er-sisecam
Ovo vanbererzanski odrađuje Mujin učenik iz Tešnja.I ide mu dobro.Ne znam da li je u svemu kao oni ili samo parcijalno.Vidjet će mo kada se završi ovo sa Sarajevo osiguranjem.
Također ne znam ko stoji iza pokušaja donošenja rezolucije u Tuzli kojom bi se zabranila privatizaija Rudnika soli.To sam negdje pročitao kod dr Kešetovića.
U svakom slučaju ovi iz Solane neće propustiti da iskoriste sva svoja iskustva kupljena zajedno sa pekarskom industrijom od ovih potkivaća.
Proćitao sam i ovo na postavljenom linku.Oni su stvarno globalni igrač.Ne mogu da zaklju8čim hoće li se eventualno pojaviti kao kupci ovog Rudnika,kada ga TK bude prodavao.Ako imaš neka saznanja,onda nas prosvjetli!
panzer
Posts: 7239
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Rudnik Soli Tuzla

Post by panzer »

Svi oni to koriste u političke svrhe. Npr:
https://depo.ba/clanak/207076/bez-strah ... kim-rusima

Neće prodati jer ni javnost nije za to. Prvenstveno zato što privatnik teoretski može napraviti sličnu štetu kao što je predhodno pravno lice rudnik soli napravio gradu.

A sada političkim strankama odgovora da imaju rudnik pod kontrolom.

Ovaj čiko u plavom odjelu u prvom redu je novi v.d. . A on se godinama vrti oko budžetskih jasli i sad je dobio priliku da raspolaže sa blizu 15 miliona KM koje leže na firminim računima.
A oni koji se godinama vrte u politici dobro znaju kako iskoristiti pare. Firma ima planove pa ćemo mi napraviti investicione projekte tipa "savjetovanje i izrada nacrta projekta" na mjestu gdje treba da otvaraju nova nalazišta. Pa istraživanje, pa pripreme i slično.
Čak je ovdje dobro da je Solana tj AS aktivno prisutan. Trebalo bi da zaustave da političar na pomenuti način izvuče pare iz firme. Firma bez problema može i ulagati ali i isplatiti dio dobiti. A opet je dobro što Solana može najviše 12-13% skupiti pa su i oni ograničeni u svojoj berzanskoj raskoši.

Vijest o Šišedžamu sam postavio informativno. Nemaju oni nikave javne planove za preuzimanje ali imaju za povećavanje kapaciteta u Lukavcu.
Ovdje su detalji ako se kome čita:
https://www.fmoit.gov.ba/upload/file/Za ... erzija.pdf
panzer
Posts: 7239
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Rudnik Soli Tuzla

Post by panzer »

panzer
Posts: 7239
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Rudnik Soli Tuzla

Post by panzer »

https://www.fmoit.gov.ba/bs/okolisne-do ... -u-lukavcu

U roku važenja ove dozvole planira se izgradnja i instalacija:
Proširenje objekta Soda pogon,
PSV: Priprema slane vode: rezervoar slane vode 2000 m3 - 2 kom ,dekanter 1500 m3 - 1 kom,
reaktor- 2 kom, zgrada za sola pumpe na koti 0 - 1kom, pješčani filteri - 2 kom,
AB (absorpcija): LAF ispirač zraka sa filtera sirovog bikarbonata - 1 kom, apsorber - 1 kom, LCL - 1 kom, SBSH - 1 kom, RGT, kod betonskog silosa - 1 kom.
CBCL (karbonatizacija): karbonatizaciona kolona - 2 kom

Pogon za proizvodnju teške kalcinirane sode
Pogon proizvodnje kalcinirane sode (teške) - jedan pogon teške sode ukupnog kapaciteta 800 t/d.
U narednom periodu, bit će izgrađen još jedan pogon teške sode II kapaciteta 900 t/d, sistem skladištenja i pakovanja teške sode silos 300 t, kamionska vaga, transportni sistem teška soda II.

Pogon proizvodnje sode bikarbone (tehnička, aditiv: feed i food grade) - trenutnog instaliranog kapaciteta 350 t/dan NaHCO3, a u periodu važenja ove dozvole planira se instalirati i pustiti u rad jos jedna linija sušenja i 2 kolone, te će pogon imati kapacitet 480 t/d.

Za realizaciju svih navedenih investicija planirano je uložiti cca 28 miliona KM
Post Reply