Komisija za vrijednosne papire FBiH

slavuj
Posts: 1712
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Komisija za vrijednosne papire FBiH

Post by slavuj »

Prema dobro obaviještenom izvoru iz Komisije za vrijednosne papire,od ove troglave pošasti spasit će nas najistaknutiji sljedbenik Tudžmanove politike prema ovoj zemlji i Bošnjacima posebno!Ako se obistine te najave,to bi bila jedina korisna stvar što je ovaj autentični predstavnik sljednika Udruženog zločinačkog poduhvata,uradio za njegovu drugu domovinu!
Prema tom izvoru,HDZ u sklopu opstrukcije i paraliziranja vlasti na nivou FBiH,traži od svog autentičnog predstavnika kod travničkog vezira Ćelama, Mateja Živkovića,da se povuće iz Komisije.To bi značilo da Komisija dalje ne bi mogla raditi,jer je ova trojka do sada radila uvijek na ivici kvoruma.Naime,od pet zakonom utvrđenih ćlanva,kvorum za rad su tri člana.Čuvarima interesa Federacije ostaje jedino da se obrate Edini Dizdar ili nekom drugom stalnom korisniku usluga ove trojke iz reda pljačkaša recimo Investicijskih fondova,da im pomognu u podizanju odnosa sa KOMVP na skuplji,ili ti viši nivo.Ili to može spasiti samo vrhovni meštar od kriminala na tržištu vrijednosnih papira.Moja prepuruka im je da ne traže pomoć od recimo Hadžije ili Dine,ili nekog drugog iz tog kruga.Oni su stručnjaci samo za pelješenje malih dioničara!
montypython
Posts: 2694
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Komisija za vrijednosne papire FBiH

Post by montypython »

slavuj wrote: 03 Sep 2019, 09:36 Prema dobro obaviještenom izvoru iz Komisije za vrijednosne papire,od ove troglave pošasti spasit će nas najistaknutiji sljedbenik Tudžmanove politike prema ovoj zemlji i Bošnjacima posebno!Ako se obistine te najave,to bi bila jedina korisna stvar što je ovaj autentični predstavnik sljednika Udruženog zločinačkog poduhvata,uradio za njegovu drugu domovinu!
Prema tom izvoru,HDZ u sklopu opstrukcije i paraliziranja vlasti na nivou FBiH,traži od svog autentičnog predstavnika kod travničkog vezira Ćelama, Mateja Živkovića,da se povuće iz Komisije.To bi značilo da Komisija dalje ne bi mogla raditi,jer je ova trojka do sada radila uvijek na ivici kvoruma.Naime,od pet zakonom utvrđenih ćlanva,kvorum za rad su tri člana.Čuvarima interesa Federacije ostaje jedino da se obrate Edini Dizdar ili nekom drugom stalnom korisniku usluga ove trojke iz reda pljačkaša recimo Investicijskih fondova,da im pomognu u podizanju odnosa sa KOMVP na skuplji,ili ti viši nivo. Ili to može spasiti samo vrhovni meštar od kriminala na tržištu vrijednosnih papira.Moja prepuruka im je da ne traže pomoć od recimo Hadžije ili Dine,ili nekog drugog iz tog kruga.Oni su stručnjaci samo za pelješenje malih dioničara!
Možda, samo ne vidim šta će se promijeniti. Komisija ni sad ništa ne radi, Big oštetivši 30 hiljada malih dioničara, prodao Igman za petinu cijene a onda i distrivbutivni centar za 10% nominale, sve pred očima Komisije. Firme koje odlično posluju/imaju ogromnu dobit rade squeez oute/istiskuju male dioničare po petini realne cijene, čak ispod knjigovodstvene (najnoviji primjer takvog pokušaja-Vispak) a Komisija ni repom nije mrdnula, čak papiri za to idu na Komisiju za odobrenje. Komisija niti to zaustavlja niti mijenja zakon po kojem se to može. Koja će biti pozitivna razlika ako iz nerada pređu u nerad? A za vlast, po meni ovu "vlast" više ne možeš ni opstruirati niti paralizirati. Ona praktično i ne postoji odnosno postoji samo na papiru i paralizirana je po sebi.
slavuj
Posts: 1712
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Komisija za vrijednosne papire FBiH

Post by slavuj »

Rade oni rade.Ali samo onako kako dogovore i koliko ih neko ohrabri.Jer ovi pljačkaši su uglavnom pokriveni njihovim papirima.Formalno pravno sve funkcionira.Znam recimo za njihovu odluku kojom sprječavaju fond Prof plus da proda neke dionice iz svog portfolija jer kao cjena nije adekvatna!Naravno,to je bilo dok taj fond nisu preuzeli novi upravljaći!Sve odluke nadzornih odbora i skupština firmi kojima upravljaju kriminalne grupe,oni upišu i aminuju!Čak predlažu i izmjene Zakona po mjeri kriminalne družine.Pa i ono Autentično tumačenje ,kojim im je parlament FBiH dao doživotni mandat,oni su predložili.Ima i pojedinačnih ivestitora nad kojima oni treniraju strogoću.Ako ih nebi bilo mnogo kriminala ne bi se moglo legalizirati nitu realizirati uopće!
I zato i sam sumnjam u mogučnost da se ovaj Čovićev Dr.Matej Živković,povuće.I on i njegov gazda i mentor,duboko su svjesni njegove destruktivne uloge u svemu što se dešava,. na Tržištu vrijednosnih papira.Jer,njih trojica su podjednako odgovorni za sav kriminal koji aminuju i koji potpomažu svojim neradom ili radom!Jer bez samo jednog od njih nema niti jedne odluke!
potisak
Posts: 73
Joined: 24 Dec 2019, 17:53

Re: Komisija za vrijednosne papire FBiH

Post by potisak »

Da li ćemo u 2020 godini, konačno dočekati smjenu dugodošnjih članova komisije (u tehničkom mandatu), ogrizlih u kriminalu???

https://www.klix.ba/vijesti/bih/imenova ... /191225012
panzer
Posts: 9469
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Komisija za vrijednosne papire FBiH

Post by panzer »

Hajd bar je napravljen civilizacijski pomak od 96` . Sad ih traže putem parlamenta.

https://www.youtube.com/watch?v=QbBbd8a5G0E

Kad je cirkus neka bude cirkus.
panzer
Posts: 9469
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Komisija za vrijednosne papire FBiH

Post by panzer »

Druže Čavara, na tebe je red.
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH danas će putem Cisco Webex platforme održati sjednicu na kojoj će razmatrati, po hitnom postupku, izmjene i dopune Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga i Zakona o unutrašnjem platnom prometu, te dopune Zakona o Komisiji za vrijednosne papire.
Dopuna Zakona o Komisiji za vrijednosne papire važna je jer se njenom provedbom namjerava odblokirati rad ove Komisije, koja ne funkcionira od 30. oktobra prošle godine. Naime, dužnost obnašaju samo dva člana inače petočlane Komisije.

Zato je Vlada Federacije BiH predložila da „izuzetno, u slučaju nemogućnosti imenovanja članova Komisije i njenog nefunkcioniranja na duže razdoblje, predsjednik Federacije BiH, uz suglasnost oba potpredsjednika, imenuje i razrješava privremene članove Komisije, i to na najviše 12 mjeseci, s tim da oni ne mogu biti ponovo imenovani“.

Ovim bi bilo omogućeno je da u kratkom roku budu riješeni zahtjevi investitora i ostalih sudionika na tržištu kapitala.
slavuj
Posts: 1712
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Komisija za vrijednosne papire FBiH

Post by slavuj »

Samo da podsjetim:Na početku mandata ovih,poput Hasana Čelama i njegovih faraona,doživotnih nosilaca, vlasti u FBiH,Predsjedniku i dopredsjednicima Federacije,dostavljen je opširan tekst o radu Hasana Čelama,poznatog u javnosti kao KOMVP.tekst je prilično opširan i potpisan u ime jedne udruge.Do danas,ti polupismeni predsjednici i dopredsjednici valjda zbog nemogučnosti da išta rszumiju,nisu ni reagirali na taj tekst.A na to su bili obavezni i po Zakonu.
Čak ni onaj Komšićev nije se ni na koji način potrudio da bude bar u nećem drugaćiji.A da su tada,ponukani tim pobrojanim kriminalnim aktivostima Hasana Ćelama i njegovih pajdaša,ukljućujući i ove kojima se trenutno bavi Tužilaštvo,učinili ono što je jednostavno bilo neophodno,sada bi imali kakvu takvu KOMVP.
Sada privrednike koji čekaju na nekakve korporativne radnje,može spasiti samo činjenica da nekom Čovićevom finansijeru,treba ta Komisija.Ako nema takve potrebe,nema ni komisije.Potegnut će se nekakvi nacionalni interesi!
panzer
Posts: 9469
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Komisija za vrijednosne papire FBiH

Post by panzer »

Bankari su ovdje najviše limitirani jer neki poslovi već dugo čekaju da dobiju odobrenje. A bankari su ti koji upravljaju milijardama KM i od kojih zavisi kreditiranje entitetskih budžeta. Isto tako oni su ljudi koji uglavnom djeluju na vrijeme jer imaju uticaj i kod vlasti pošto su kreditori.

Do sada bankari nisu previše bili zainteresovani za KOMVP kao ni sva dešavanja oko nje jer izgleda da im to nije uticalo na posao. Pa je onda na čelu vrlo bitne institucije bio uhljeb koji je našao zajednički jezik sa pijačarima.
I ako banke u narednom periodu budu opet bez interesa, opet će se pojaviti neki novi anonimus voljan da stavi sebi u džep koju hiljadu pokradenu od ZIFova.
Banke možda to i ne interesuje ali ako su već suvlasnici berze onda bi bio red i da lobiraju za neko profesionalnije uređenje ovih instutucija.
panzer
Posts: 9469
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Komisija za vrijednosne papire FBiH

Post by panzer »

Evo ih opet....
Komisija za provođenje postupka izbora kandidata za imenovanje članova Komisije za vrijednosne papire FBiH obavila je intervjue sa kandidatima i očekuje se da će ove ili u toku naredne sedmice predsjednik FBiH Marinko Čavara, uz saglasnost potpredsjednika Milana Dunovića i Melike Mahmutbegović, imenovati Komisiju i uputiti je Parlamentu na potvrdu.
- Konkursna procedura je završena i Povjerenstvo za izbor je pozvalo kandidate koji ispunjavaju uslove na razgovor. Nadam se da ćemo nas troje u toku ove ili naredne sedmice završiti imenovanje, kao što smo govorili ranije da nam treba dva mjeseca od raspisivanja konkursa. Očekujemo od Povjerenstva da pripremi dokumentaciju i da se to privodi kraju, kaže za Oslobođenje Dunović.
panzer
Posts: 9469
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Komisija za vrijednosne papire FBiH

Post by panzer »

Predsjednik FBiH uz saglasnost potpredsjednika donio je Odluku o razrješenju i imenovanju članova Komisije za vrijednosne papire FBiH. Zbog isteka mandata dužnosti su razriješeni Hasan Ćelam, predsjednik, i Matej Živković, član komisije.

Za novog predsjednika Komisije za vrijednosne papire FBiH bit će imenovan Adnan Zukić, zamjenik predsjednika će biti Matej Živković, koji će obnoviti mandat, a članovi su Predrag Mlađen, Esad Dželilović i Romeo Zelenika.
Ko je Adnan Zukić?
Post Reply