Namjenska industrija

panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Namjenska industrija

Post by panzer »

Sad bi bilo šteta isplaćivati bilo šta ako bi dobit brzo mogli preusmjeriti na npr investiciju uduplavanja proizvodnje. Jedinstvena je prilika da se inkasira što više od ponuđenih stotina i stotina milijardi dolara,eura ako je već tolika potražnja
panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Namjenska industrija

Post by panzer »

Da Pretis dođe do 100.000 granata( oko 300-400 komada dnevno) to bi bilo čudo kako finansijsko tako i proizvodno.
Prije početka rata u Ukrajini cijena haubičke granate 155 milimetara kretala se između 1.800 i 2.200 dolara. Danas, samo dvije godine kasnije, ista granata košta i do 8.000 dolara, što je trostruki rast, s tim da ju je čak i po toj cijeni teško kupiti zbog prevelike potražnje i još veće potrošnje u Ukrajini.

Zemlje članice Evropske unije nastoje povećanjem proizvodnje svojih kompanija i zajedničkim nabavkama pronaći dovoljan broj granata, ali ne uspijevaju pratiti čak ni ukrajinsku dnevnu potrošnju. Tu se otvara prilika za treće države, naročito one iz socijalističkog lagera koje su zadržale proizvodne pogone sovjetskih artiljerijskih kalibara, pa i NATO kalibara.

Svjetsko tržište
Upravo u tom bloku zemalja Bosna i Hercegovina ima svoje mjesto i veliku priliku da se učvrsti na svjetskom tržištu.

Nedavno objavljena fotografija ukrajinskog artiljerca s minobacačkom granatom 120 milimetara koju je proizveo vogošćanski „Pretis“ otvorila je pitanje o prilikama za bh. kompanije i prodaju municije Ukrajini.

Iz otvorenih izvora se zna da su ukrajinske snage aktivno od početka rata koristile minobacače novotravničkog BNT-a te minobacačku i tenkovsku municiju vogošćanskog „Pretisa“. S druge strane, treba istaći da kompanije iz BiH zbog blokade političkog rukovodstva RS ne mogu direktno prodavati opremu i oružje za Ukrajinu, pa se ta blokada zaobilazi tako što Poljska i druge članice NATO-a i EU kupuju od BiH da bi donirali Ukrajini.

S druge strane, bh. vojna industrija ima zaokruženi proizvodni proces artiljerijskih granata i municije, čemu uveliko pogoduju domaće sirovine, ali i jedinstvena saradnja kompanija. Od upaljača za granate, kapisli i košuljica municije, pa do finalnih proizvoda, kompanije iz BiH imaju, vjerovatno, najjeftiniji proizvodni proces u Evropi i zbog toga se nižom cijenom mogu nametnuti.

Najveći adut
Posebno zanimljivo za brojne zemlje jeste bosanskohercegovačka streljačka municija do kalibra 12,7, koja je jeftinija od konkurencije, a po kvalitetu ne zaostaje u odnosu na neke od najvećih kompanija svijeta. Upravo to i jeste najveći adut za bosanskohercegovačke kompanije, dakle, jeftini proizvodni proces koji treba automatizirati i robotizirati, ali i dokazani kvalitet kako u mirnodopskim tako i u ratnim prilikama.

Prijeratni gigant
Do rata je vogošćanski „Pretis“, s 5.000 radnika i ondašnjim proizvodnim pogonom, godišnje proizvodio milion granata. Danas najveći evropski konzorcij za proizvodnju granata, njemački „Rheinmetall“, s 33.000 zaposlenika, godišnje proizvodi oko 450.000 granata.
one
Posts: 1626
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Namjenska industrija

Post by one »

European Commission

"Europe must spend more, spend better, spend European.

We will put forward some proposals in the next weeks with the first ever European Industrial Defence Strategy.

One of the central aims of the strategy will be to prioritise defence joint procurement."

svijet se izgleda sve vise pretvara u 4 konja
bljedunavo zelenu evropu
englesko americkog crnog
kinesko ruskog crvenog
arapskog bijelog konja
a jahaci sve ludaci
mozda pretis da se prebaci u rasadnik cvijeca....
panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Namjenska industrija

Post by panzer »

Tvornica Pretis u Vogošći (Kanton Sarajevo) decenijama proizvodi artiljerijsku municiju velikog kalibra, napominje Berko Zečević. Kapaciteti Pretisa su u ovom trenutku usmjereni na proizvodnju američke municije kalibra 155 mm M107, koju koriste mnoge države uključujući Ukrajinu kojoj je upravo ta municija najpotrebnija, i minobacačke municije 120 milimetara.

„Municija kalibra 155 mm je standardna zapadna municija, dok je minobacačka municija 120 mm standardna i za Istok i za Zapad“, pojašnjava Zečević. Tvornica Pretis sada proizvodi 50.000 do 70.000 komada artiljerijskih projektila godišnje. „Ali uz bolju organizaciju, veća finansijska ulaganja u opremu od 30 miliona do 50 miliona eura, i uključivanje dodatnih kapaciteta koji se već nalaze u BiH, možda bi taj broj mogao biti i 100.000 komada godišnje“
panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Namjenska industrija

Post by panzer »

Ginex odlična dobit u prošloj godini. Preko 19 miliona KM odnosno 120 KM po dionici. 42 miliona KM na računima. Ovo je sad postalo jeftino i na 400 KM.
panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Namjenska industrija

Post by panzer »

Češka je u potrazi za granatama.
A ko zna, možda se zainteresuju i za udjele.
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez primio je u posjetu predstavnika Češko-bosanskohercegovačke privredne komore Tarika Altunbabića, direktora češke kompanije „Woodburn Capital“ gospodina Jana Kohouta, te direktora kompanije GIS gospodina Petra Blaha, u četvrtak, 14. marta 2024. godine.

Gosti iz Češke Republike u našoj zemlji borave kako bi posjetili bh. firme koje se bave namjenskom industrijom i dogovorili saradnju. „U Pretisu smo ostali dugo. Tokom posjete razgovarali smo na koji način možemo kupiti njihove proizvode. Češka ima veliki interes za vašu namjensku industriju. Posjetili smo i firme u Bugojnu, Konjicu i Novom Travniku“.
panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Namjenska industrija

Post by panzer »

Pretis, 75 miliona KM prihod, dobit skoro 11 miliona KM. Iskreno očekivao sam više iako je prihod veći za 50% a dobit za 100%. Profitabilnost nije obećavajuća.

Ali u odnosu na predhodnu godinu , kada su imali ugovorne obaveze od 87 miliona, na kraju prošle su imali 181 miliona što je znak da će se u ovoj godini raditi na veliko.
panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Namjenska industrija

Post by panzer »

Kad smo već kod profitabilnosti, Igman je zadnjih 3-4 godine totalno mutan. Izvlače se pare na sve strane. Kada bi ušla ozbiljna revizija, tu bi bilo malverzacija za napuniti jablaničko jezero.
panzer
Posts: 11879
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Namjenska industrija

Post by panzer »

Namjenska industrija Bosne i Hercegovine jedna je od rijetkih grana privrede koja je sve jača, a izvoz oružja je u prvom kvartalu ove godine veći za skoro tri puta u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prva tri mjeseca ove godine izvoz oružja iznosio je 92.410.727 KM, dok je u tri mjeseca 2023. godine iznosio 35.116.034 KM.

Tako su najtraženiji proizvodi iz BiH, što se tiče namjenske industrije, bombe, granate, torpeda, mine, rakete i slična vojna municija i njihovi dijelovi, kojih je za tri mjeseca izvezeno za oko 90 miliona KM.
Ovim tempom do kraja godine bi moglo biti oko 400 miliona KM a po svemu sudeći, Pretis je tu najveći faktor. Samo ako uspiju popraviti profitabilnost a to izgleda najviše zavisi od cijene repromaterijala koji je po svemu sudeći značajno poskupio, onda će biti daleko prihvatljivije za ulaganje.
ummet
Posts: 340
Joined: 29 Jan 2014, 16:18

Re: Namjenska industrija

Post by ummet »

Malo me iznenadio Remontni zavod Hadici. Ovi izgleda umiju raditi posao.
Post Reply