Elektroprivreda BIH
-
Re: Elektroprivreda BIH
Lijepo je ovaj Bijedić izlozio situaciju u rudnicima. Sve je u nedomaćinskom ponašanju i državnom vlasništvu. Kako rece kolega Veliki Dedo izlaz jeste u tehničkom stručnom i vanstranačkom rukovodstvu ali ne znam koliko je to moguće u mafijaškoj državi ako se ovo državom može zvati. Lično sam i za privatizaciju svega uključivo i rudnika i Elektroprivrede kao i svih drugih državnih kompanija. Prvi potez bi bio otpuštanje bar pola zaposlenih a ponegdje npr u Željeznicama i više. Kako je to zasad nemoguće za pocetak bar neka sleti postojeća ekipa na čelu sa Grabovicom jer od njih gorih ne može biti i kad bi ih svijećom tražili.
Ta unutrašnja organizacija je jedan dio problema i sigurno je da je to posljedica direktne kontrole vlade odnosno državne vlasti.
Kao obični građanin, čovjek vjeruje da vlast tj. vlada ima ispravnu strategiju za energetske firme i da je ta strategija važeća tj. ista za sve stranke koje dolaze na vlast.
Ukoliko nije ista i ukoliko je nema uopšte (što nije isključeno) onda je to veći problem.
Poznavajući naš mentalitet i prateći donošenje odluka vlasti u zadnjih 20 godina, nije isključeno ni da se vlast prema elektroprivredi ponaša tako da je samo pušta da plovi nekim tokom jer je to veliki privredni sistem koji će ploviti u svim situacijama. Ali elektroenergetika je zadnjih godina pod raznim uticajima, kako kod nas tako i u EU i samo efikasno vladanje i dobre odluke mogu donijeti prave rezultate.
Koliko se vidi, kod nas je samo bitno da svi imaju struju, sve ostalo je trećem planu. U drugom planu je zapošljavanje što više ljudi u tu firmu.
Kao obični građanin, čovjek vjeruje da vlast tj. vlada ima ispravnu strategiju za energetske firme i da je ta strategija važeća tj. ista za sve stranke koje dolaze na vlast.
Ukoliko nije ista i ukoliko je nema uopšte (što nije isključeno) onda je to veći problem.
Poznavajući naš mentalitet i prateći donošenje odluka vlasti u zadnjih 20 godina, nije isključeno ni da se vlast prema elektroprivredi ponaša tako da je samo pušta da plovi nekim tokom jer je to veliki privredni sistem koji će ploviti u svim situacijama. Ali elektroenergetika je zadnjih godina pod raznim uticajima, kako kod nas tako i u EU i samo efikasno vladanje i dobre odluke mogu donijeti prave rezultate.
Koliko se vidi, kod nas je samo bitno da svi imaju struju, sve ostalo je trećem planu. U drugom planu je zapošljavanje što više ljudi u tu firmu.
Zoran Miliša, direktor kompanije RWE Energija: Evropa je upala u vlastitu zamku
U FBiH se naredne godine očekuje liberalizacija tržišta električne energije. Možemo li RWE očekivati na bh. tržištu od 2015. kao ponuđača energije za stanovništvo i privredu u BiH?
- Naredne godine ne znam, ali u narednom periodu kada se stvore uslovi liberalizacijom tržišta i kada se stvori dovoljno prostora da se nama kao investitorima povrate investicije, sigurno da. Kao što smo ušli u Hrvatsku, tako planiramo i u sve zemlje bivše Jugoslavije onog trenutka kada to bude omogućeno.
• Pomenuli ste zemlje regiona, koja od njih vam je najprivlačnija?
- Ovo su definitivno raspoređena tržišta, gdje postoji prostor za povrat investicija, ali haj'mo reći da je to Slovenija, a i Srbija polako ide tim smjerom.
Uspostava tržišta
• Je li BiH na zadnjem mjestu?
- Ne, uopće nije tako. Mi uopće nismo orijentirani u tom smislu da gledamo koja zemlja je u pitanju, nego tamo gdje su otvoreni regulatorni okviri da možemo ostvariti neki profit. U BiH ne možemo ostvariti profit, jer tu se prodaje niže nego što mi možemo proizvesti negdje vani električnu energiju, a nama to nije interesantno.
• Šta mislite kada bi se to moglo desiti?
- Ja se nadam u kratkom periodu koji je za nas petogodišnje razdoblje.
• Šta novo potrošačima može donijeti otvaranje tržišta?
- Ono što je najvažnije, svaki monopol, to su u Hrvatskoj zvali prirodni monopol, loš je. Vi morate uspostaviti tržište da bi ono reguliralo cijene. U ovom trenutku kada neko ima poziciju da može određivati monopolistički, na način ako mu treba novac da poveća cijenu, a ukoliko ima viška da je smanji, vi nemate pravi osjećaj da imate ono što je najpovoljnije na tržištu. Ukoliko imate nekoga kome se isplati ponuditi jeftinije od nekoga drugog, a on djeluje na ovim prostorima, vi ćete vrlo brzo dobiti najpovoljniju cijenu za krajnje potrošače. Što imate više mogućnost odabira, idete tamo gdje vam je najpovoljnije. To vam je kao u dućanima, na početku kad ste imali jedan dućan, mogli ste kupovati samo tamo, sad kad imate dvadesetak, odaberete onaj koji vam je najpovoljniji.
• Imate li iskustva u poslovanju sa kompanijama iz BiH, kakvo je ono?
- Za sada ne. RWE je kompanija koju sam doveo u Hrvatsku, dakle bio sam vlasnik kompanije koju je RWE kupio i prvi put u njihovoj historiji kupili su kompaniju koja nema u svom vlasništvu nešto od nekretnina. Oni bi obično kupovali neke proizvodne kapacitete, a onda su kupili samo tvrtku koja se bavi snabdijevanjem. To je model koji ćemo vjerovatno preslikavati i na ostale države, a kada prođe period u kojem smo zaustavili kapitalne investicije, pogotovo u hidropotencijal, nastavit ćemo ulagati ne samo u BiH nego u cijeloj regiji. Za sada nismo u mogućnosti zbog problema na tržištu, ali onog trenutka kada to sve bude riješeno, sigurno da.
• Pominjemo zemlje regije, šta je sa ostalim zemljama Evrope?
- To mi je vrlo zanimljivo. Dešava se jedna obrnuta situacija - vi sada imate na berzama dane kada proizvođači plaćaju da uzmete električnu energiju. Ima enormnih viškova. Stvorili smo jednu veliku neman, a to su obnovljivi izvori energije koji su subvencionirani, oni mogu davati energiju nakon što su se isplatili i amortizirali svoje proizvodne kapacitete i mogu tu energiju prodavati u bescjenje. Mogu da je prodaju za jedan euro i njima je to isplativo. Vi sada imate nuklearne termoelektrane koje ne možete isključiti sa mreže tek tako i oni moraju proizvoditi, a nemaju gdje plasirati energiju, onda vi praktički plaćate da vam neko uzme tu energiju. Dobili smo teoriju apsurda.
• Evropa je dakle upala u vlastitu zamku promovišući obnovljive izvore energije.
- Tačno, ovo što rade BiH i Hrvatska ide vrlo opasnim putem za ekonomiju koja nema vlastitu proizvodnju, a to je da se velike hidroelektrane proglase obnovljivim izvorima energije. To nije tako zamišljeno, niti je tako planirano. To guraju zemlje koje imaju velike potencijale u hidroproizvodnji, to je Hrvatska, a mislim da je BiH predvodnik u količini. Hrvatska ima 34 posto proizvodnje, a čuli smo da BiH ima 44 posto proizvodnje iz hidropotencijala. Ako se velike hidrocentrale proglase obnovljivim izvorima energije, onda smo u problemu. To onda nije više ono što je zamišljeno. Male hidroelektrane, do deset megavata, obnovljivi su izvori energije i ako to prođe, onda je BiH na neki način riješila svoj problem. Zašto se ne bi ulagalo i bilo 50 ili 100 malih proizvođača koji bi radili male hidroelektrane koje bi subvencionirali sa malim razlikama u cijeni. To je jedan opasan presedan za bilo kakvo otvaranje ozbiljnog tržišta. Govorimo o liberalizaciji koja je na ovaj način moguća.
Mnogo je prepreka
• Problem u BiH je davanje koncesija na male hidroelektrane, šta je sa Hrvatskom i Slovenijom. Je li to tamo riješeno?
- To je kod nas još veći problem, jer smo ulaskom u EU morali poštovati zaštitu okoliša koja je dodatno zakomplicirala ionako komplikovane procese koji omogućuju da se dobije koncesija za proizvodnju malih hidroelektrana. Meni je žao, mi smo se jedno vrijeme ozbiljno bavili proučavanjem biznis-slučajeva za male hidroelektrane, ali smo vidjeli da je mnogo prepreka. U BiH treba do četiri godine za dobijanje koncesija, kod nas je ista stvar, možda i gore.
• Dakle, kada se sve riješi, možemo vas očekivati u BiH?
- Liberalizacija stvarno lijepo zvuči, ali kada se stvarno otvori tržište, na način da se omogući svima dostupnost do krajnjeg kupca, onda je to liberalizacija. Ovo do tada je sve liberalizacija pod velom, farsa. To je u biti zadovoljavanje forme, a sadržaja nema. Dakle, kada se steknu uslovi za to, možete nas očekivati.
Nedavno su Nijemci priznali da dvije trećine vjetroparkova i uz ogromne subvencije pravi gubitke.
Kažu nedovoljno se mjerilo prije izgradnje.
Kad se tako nešto može desiti Nijemcima onda je kod nas sve moguće.
Kažu nedovoljno se mjerilo prije izgradnje.
Kad se tako nešto može desiti Nijemcima onda je kod nas sve moguće.
Danas ističe rok za ponudu za izgradnju HE Vranduk. Fol produžili radi povećanog interesovanja pa da vidimo ko se to još interesovao.
Sumnjam da će u ovom političkom vaakumu doći do nekih potpisivanja ugovara, kako za Vranduk, tako i za Tuzlu 7.
Prije će biti da se sačeka rasplet oko vlasti, a očekujem da će možda SDP u zamjenu za podršku novoformiranoj
koalciji, ako ne bude podrške HDZ, zadržati nekoliko jakih pozicija u javnim preduzećima (autoceste, a možda i Elektroprivreda). U svakom slučaju će tražiti da se počne sa gradnjom bloka 7 i izdvajanju za naknadu za zagađenje za glasove u državnom i federalnom parlamentu.
A kako je krenulo izgleda da će ta 3 u državnom odnosno 12 glasova u federalnom parlamentu biti nekima jako bitni.
Prije će biti da se sačeka rasplet oko vlasti, a očekujem da će možda SDP u zamjenu za podršku novoformiranoj
koalciji, ako ne bude podrške HDZ, zadržati nekoliko jakih pozicija u javnim preduzećima (autoceste, a možda i Elektroprivreda). U svakom slučaju će tražiti da se počne sa gradnjom bloka 7 i izdvajanju za naknadu za zagađenje za glasove u državnom i federalnom parlamentu.
A kako je krenulo izgleda da će ta 3 u državnom odnosno 12 glasova u federalnom parlamentu biti nekima jako bitni.
Bilo bi glupo kada bi se ovaj tender obustavio jer nema nikakve prepreke da se HE konačno izgradi. Prijeko potrebna investicija za sve.
-
Možda primjećujete u ABA3y skoro svaki dan neki tekst o Elektroprivedi BiH u kojem se bez obzira na temu pojedinog članka pominje kao slučajno da će struja pojeftiniti u sljedećoj godini. Danas npr priča da EP forsira građane da potpisuju dugoročne ugovore da ne bi prelazili drugim ponuđačima sa nižom cijenom. S druge strane u postu iznad lijepo kaže čovjek iz RWE da uopšte nema uslova za nekakvo sniženje i stvarnu liberalizaciju i da je to samo prazna priča zasad.
O čemu se onda radi i zašto Tornjak forsira priču o sniženju i liberalizaciji. Po meni pošto je vrlo vjerovatno da će biti u opoziciji on sam stvara vijesti odnosno stvara ambijent za "opozicioni populizam" tj da bi mogao za par mjeseci da pumpa narod da cijena nije snižena a trebala je biti (a trebala je biti zato što je ABA3 napisao da treba biti). Drugim riječima pokušava se unaprijed stvoriti poluga za stalno kreiranje nestabilnosti i "događanje naroda" kojim će se upravljati iz uvrnutog tornja.
O čemu se onda radi i zašto Tornjak forsira priču o sniženju i liberalizaciji. Po meni pošto je vrlo vjerovatno da će biti u opoziciji on sam stvara vijesti odnosno stvara ambijent za "opozicioni populizam" tj da bi mogao za par mjeseci da pumpa narod da cijena nije snižena a trebala je biti (a trebala je biti zato što je ABA3 napisao da treba biti). Drugim riječima pokušava se unaprijed stvoriti poluga za stalno kreiranje nestabilnosti i "događanje naroda" kojim će se upravljati iz uvrnutog tornja.
Bit će struja jeftinija,.. ali bez računa za distribuciju.
Distributeri će morati pokriti i gubitke ( kao i krađe) na mreži od desetak posto tako da će se ispostaviti da proizvođači prodaju domaćinstvima struju po istoj ili nižoj cijeni od one na berzi a koja je na nivou iz 2005 godine.
Distributeri će morati pokriti i gubitke ( kao i krađe) na mreži od desetak posto tako da će se ispostaviti da proizvođači prodaju domaćinstvima struju po istoj ili nižoj cijeni od one na berzi a koja je na nivou iz 2005 godine.
Pretpostavljam da će mrežarina biti uključena u cijenu struje tako da sve što neko drugi proda prenos mora platiti EPBIHu odnosno ostalim elektroprivredama na čijem je području.