Elektroprivreda BIH

beka26

Re: Elektroprivreda BIH

Post by beka26 »

Poslije raznih alrobacija u Rs ovo:
main image
Što se tiče cijena električne energije, one se neće mijenjati, izjavio je premijer Višković, dodajući da će se uvesti novi obračun, nakon što je Ustavni sud RS proglasio neustavnom odluku Regulatorne komisije za energetiku RS iz decembra 2022.

Prema toj odluci, postojala su tri praga i tri cijene el. energije za domaćinstva: do 500kwh, od 501kwh do 1.500 kwh i preko 1.500kwh, dok će sada biti uvedene zone, po ugledu na Srbiju
A u federaciji ovo:
Na konkretno pitanje, znači li to da će i građani uskoro struju plaćati više, iz EPBiH kažu da takav zahtjev prema FERK-u još nije upućen.

- Međutim, da bi se osigurala energetska stabilnost, potrebno je obezbijediti pozitivno poslovanje “Elektroprivrede BiH”. U tom kontekstu, prijedlog Plana poslovanja 2024.-2026. predviđa pokretanje tarifnog postupka u 2024. godini - ističu iz EPBiH.
brzi

Post by brzi »

https://www.klix.ba/biznis/privreda/str ... /240313099

Kad narod naviknes na jeftinu struju, dobiješ to da bi besplatno.
panzer

Post by panzer »

Opet nedefinisana izajava iz EPBIH što znači da od tog poskupljenja nema ništa. Vlada entiteta će se "potruditi da sačuva ekonomski standard građana " i neće dozvoliti poskupljenje struje. Floskula koju sve predhodne vlade vrte godinama.

Zato ih odmah treba pritisnuti prijetnjom sankcijama pa nek se izvršni direktori EPBIH pravdaju pred politikom i objašnjavaju zašto moraju.
beka26

Post by beka26 »

Evo neki znaju i za koliko će?
Elektroprivreda BiH se oglasila o mogućem poskupljenju struje. U svom planu 2024.-2026. naveli su pretpostavku povećanja cijene za prosječno 10 posto od 1. juna | Preuzeto sa: https://tuzlanski.ba/infoteka/novi-udar ... -10-posto/
panzer

Post by panzer »

Jel ti čitaš ovaj forum?

Generalno me interesuje koliko ljudi čita šta mi pišemo.
beka26

Post by beka26 »

Jeste li našli advokata?? Jasno se vidi
, uz postojece dokaze, da menadžment uz nagovor i ucjenu vecinskog vlasnika, a koji to radi iz licnog interesa radi populizma i ulizivanja glasacima, namjerno unistava firmu krseci sve zakone o korporativnom upravljaju i jos se na medijima javno hvale
montypython

Post by montypython »

Jadno je ovo puštanje probnih balona i strah da se saopšti nešto potpuno normalno. Čak i takva mizerija kao 10 %. A i to su pročitali ovdje na forumu ja vjerujem, rečenica iz trogodišnjeg plana, čitava država citira brzog he, he. Pa prenio biznisinfo i sad svi to copy paste. Stadu je bitnije hoće li platiti 5 KM više mjesečno račun nego što je EP u minusu 140 m zbog toga i što im djeca neće imati struje za 10 godina. Trebalo bi im povećati 80% pa se poslije ne bi bunili na 10%. A ovi iz EP kao mutavi. Da samo kažu da je inflacija u zadnje 2 godine bila cca 20 % a ide dalje u ovoj ili ono što rekoh prije da su plate porasle 60 ak % a penzije80 ak % u periodu kad struja nije nimalo. Da ne pominjem povećanje plata rudarima više puta u istom periodu, ja mislim da su se udvostručile. itd isl. Finansiranje rudnika, otpisi... Milion stvari ima a ovi mutavci upućuju na FERK kao da zahtjev FERKu ne šalju oni. Tužba što prije to bolje.
montypython

Post by montypython »

I ne znam šta kukaju. Evo im je Avaz ima 3 mjeseca najavio da će poskupljenje biti +265 %. Nakon toga sve ispod 50% je za zijevanje. Mislim, ako ne vjeruješ medijima, pa kome ćeš?
https://avaz.ba/vijesti/bih/871057/u-da ... -265-posto
brzi

Post by brzi »

"Elektroprivrede BiH su nam kazali da je odluka o promjeni cijene električne energije za kupce koji se snabdijevaju u okviru usluge javnog snabdijevanja u nadležnosti Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK)."

I još lažu,.. cekaju da se FERK sjeti podići cijenu.
Kazem ja tuzba treba da bude i protiv FERK-a, jer su oni duzni pokrenuti tarifni postupak ukoliko ga Elektroprivreda ne pokrene.
Poslije prvog poskupljenja uglja od 20% u 2021. FERK je trebao zatraziti informacije od Elektroprivrede o proizvodnoj cijeni i pokrenuti tarifni postupak.
Oni ne bi smjeli dozvoliti da se struja prodaje ispod proizvodne ili nabavne cijene.
beka26

Post by beka26 »

Ja sam za to da se podnese tuzba prije skupštine, a da se na slupstini samo ista procita prisutnima kao komentar i misljenje malih dionicara.
I jedan primjerak na zapisnik. I nista vise od razgovora.
Post Reply