Elektroprivreda BIH

montypython

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Pa ja da sam na mjestu muje i mujića i drugih koji su svjesno srozavali cijenu JPESR (ali i druge cijene) meni bi postovi poput "sve je propalo", "biće još gore" "dok su ovi (oni) na vlasti nema nam..." itd i sl došli kao poklon s neba da im opravdaju kriminal i prodaju po apsurdnim cijenama. Razmislite da li kad tako pišete indirektno pogodujete onima koje bi tužili. Evo recimo npr na pitanje sudije na eventualnom suđenju "zašto ste dionice JPESR iz portfolia vašeg fonda prodavali po 10 KM a knjigovodstvena cijena im 100 KM? Optuženi nema odgovor na to pitanje ali bi sad komotno mogao reći "pa gospodine sudija kako može cijena biti preniska kad sami dioničari u svojim postovima pišu da treba biti još niža".
Ne treba zaboraviti da je dobar dio OPERACIJE obaranja cijene bio u psihološkoj komponenti srozavanja sentimenta, čak i važniji za cijenu od poslovanja firme. Tako da kad mi to radimo mi im u stvari u tome pomažemo. Ja sam siguran da ima par ljudi koji su na forumu ubačeni upravo radi toga i tu nema pomoći. Pišem zato da oni koji to ne rade po zadatku nego nesvjesno shvate o čemu pričam.
Jer ja se kuknjave o "lošoj situaciji" i "bezizlazom položaju" sjećam iz npr doba kad je FDS bio na 45 kada sam polemisao sa nekim tadašnjim likovima sa foruma, da bi ubrzo nakon toga cijena odletila sa 45 na 150 a likovi nakon obavljene misije nestali. Vjerovatno zbog takvih postova mnogi nisu kupili FDS po 45. Tako da ne upadate dvaput u istu zamku. A možda je i peti put, jer oni to rade praktično na svakoj dionici koja treba da eksplodira u budućnosti.
panzer

Post by panzer »

I ja sam na istom fonu. Ali me ne tangira ta priča pojedinaca jer kao znaju odrediti vrijednost dionica a ustvari osnovne informacije nisu usvojili. A da ne kažem analizirali finansijske izvještaje i korporativne radnje.
montypython

Post by montypython »

U vezi s gornjim evo očigledna i lako provjerljiva stvar koja dokazuje poentu koliko je tržiše manipulisano da se nametne strah jer ovo se može raditi samo kad je niska likvidnost. Cijenu su nekako oborili na 10 jer niko nije kupovao a oni su preplavili sve prodajnim nalozima. Čim je neko kupio veću količinu, prodajna cijena je odletila sa 10 na 11 (i to samo 85 kom). Ne za 1 niti 2 nego za 10%, trenutno. Dakle sve je vještački i bazirano na strahu. Da se sad pojavi recimo samo milion KM na kupovnoj strani (što je ništa za ozbiljnije igrače) odletila bi cijena na +100% u roku mjesec. A to bi ustvari bio početak.
carrot

Post by carrot »

Izgleda da ako ne dijeliš mišljenje da cijena dionica Elektroprivrede samo što nije desetostruko skočila, mora da si Iluminati.

Priča sad:
Do kraja godine biće ovde dramatičnih promjena cijene a mislim da može samo prema gore.
Priča od prije godinu i po:
montypython wrote: 26 Sep 2022, 20:41 Mase… možda za godinu budu kupovali JPESR po 150.
I tako unedogled. Ako pesimisti opet budu u pravu i jave se sa sličnim komentarima za godinu-dvije, opet će ih se ovdje proglasiti plaćenicima, i najaviti skori ogromni skok JPESR.

Jedino bitno pitanje je da li investitorima vrijedi ili ne vrijedi ulagati.

Ako je tržište efikasno, i u cijenu su ugradjeni i svi rizici, onda sve dok ti rizici ostanu slični, i cijena će. Ako tržište nije efikasno i cijena je rezultat manipulacije, sve dok taj nivo manipulacije ostane sličan, i cijena će.

Jesu li tvrdnje da dolaze velike promjene i da smo na pragu “realne” valuacije Elektroprivrede stvarno zasnovane na realističnim očekivanjima promjena na tržištu i u kompaniji? Ne vidim ništa što bi me uvjerilo u to, kao što nisam prije godinu i po, bez obzira na to što bi taj porast bio i u moju korist. Jesam li i ja zbog tog mišljenja manipulator?

Na kraju, čak i ako kapitalizacija za odredjeni broj godina dramatično poraste i postane bliža stvarnoj cijeni, opet se postavlja pitanje da li će se tada oportunitetni trošak ulaganja u ovu kompaniju pokazati isplativim u odnosu na alternative. Sve to valjda treba uzeti u obzir kad procjenjujemo vrijednost kompanije.
pistol

Post by pistol »

Ali vecina nas i nije pesimista ... smatramo da ce cijena tumbarati oko 10-15 KM ... tako je vec godinama.

Pesimisti bi bili da kazemo da ce da ide na 3KM, a ne znam zasto se smatra da je takvo nesto apsolutno nemoguce ... kompanija je gubitaš, kako god to okrenuli i koji god razlog, tako je ... da zrak prodaju, a da ga nigdje drugo nema --- opet nema veze ako je gubitaš.

Ali najvjerovatniji scenario jeste opet poslovanje sa nekim minimalnim profitom (nekako, a i to znaci biti optimista --- jer jos uvijek niko takvo nesto ne najavljuje) i cijena dionica onih 13KM oko kojih se vrtila zadnjih 2 godine.

Jedine šanse za odstupanje su:

Prema dole:
- nastavak propasti ... pa dokle moze, a dionica da ode na 2 KM na kraju
Prema gore:
- blago poskupljenje struje nekim izgovorima, samo da se dodje do minimalne profitabilnosti (dakle, dionica izmedju 10-15KM)
- neka vrsta intervencije izvana, stranici, visoki predstavnik, nekakva ulaganja itd ... vrlo malo vjerovatno (a to je moja nada bila kad sam kupovano ove dionice)
montypython

Post by montypython »

carrot wrote: 09 Mar 2024, 18:35 Izgleda da ako ne dijeliš mišljenje da cijena dionica Elektroprivrede samo što nije desetostruko skočila, mora da si Iluminati.
Ne trpaj mi svoje riječi u usta. Nisam rekao da su oni koji ne dijele moje mišljenje iluminati pogotovo ako ne pominju desetorostruki rast. Rekao sam da onima koji su forsirano prodavali da obore cijenu dakle kriminalcima odgovara da i mi kukamo jer im takav stav pokriva obaranje cijene i čini ga legitimnim budući da je obaranje sentimenta bitan dio držanja cijene nisko. Pa ako im mi beplatno odrađujemo taj dio posla neće se buniti. Zašto bi to moje ukazivanje na očigledno nekom smetalo?
A propos toga da sam prije godinu i po napisao da će cijene možda narasti (jer niko nema kristalnu kuglu i govori se samo o vjerovatnoćama a ne o izvjesnostima) to je zato jer je su svi elementi onoga o čemu sad pričam bili isti (firma je dakle bila apsurdno potcijenjena) ali imamo element manipulacije koji još nije završio. U momentu kad sam ja to napisao cijena je bila 14,2 KM da bi samo par sedmica kasnije uz blago jaču potražnju nego inače i izostanak forsirane prodaje cijena narasla na 22,29 KM. Porast od 57 % za par sedmica čim nema manipulacije samo je potvrdio moju tezu. Otad smo mnogo puta vidjeli da prodavac postavlja svoju prodajnu cijenu na NIŽE nego što bi mogao. I za prodato kupuje junk dionice u svoj portfolio. Dok je toga ne pomaže nikakva analiza, ni fundamentalna ni tehnička. Zato i ukazujem da se takvima ne pomaže pa i nesvjesno. Nemaš problema s tim a imaš sa uočavanjem toga?
Ako tržište nije efikasno i cijena je rezultat manipulacije, sve dok taj nivo manipulacije ostane sličan, i cijena će.
Nisam ni rekao suprotno, ali jesam da manipulatori imaju manje dionica da prodaju tj manipulišu nego što su prije imali i da je jasno da će cijena struje porasti nakon 9 godina mirovanja jer to kažu i sami nadležni, samo je pitanje hoće li to biti za par mjeseci ili 10ak. A cijena za privredu jeste već porasla za još 20% i to će dati rezultate. Dakle nije baš da je sve isto.
I jesam rekao da firma vrijedi više od trenutne tržišne kapitalizacije od 300 m KM iz prostog razloga jer joj svaki proizvodni objekat pojedinačno vrijedi više od toga. Je li tvrdiš suprotno? Koliko vrijedi bilo bi jasnije da ih se npr večeras sve isključi na jedno sat-dva.
Poenta mog posta je bila da kuknjavom samo pomažemo manipulatorima da legitimno rade svoje kriminalne aktivnosti, neko svjesno neko nesvjesno. Ja se i obraćam onima koji nisu svjesni da im pomažu. I nisam ih nazvao manipulatorima kao što mi zamjenom teza pokušavaš imputirati.
A za oportunitetni trošak, svako ima svoju glavu da procjeni isplati mu li se ili ne u zavisnosti od omjera rizika i mogućeg rasta i dužine koliko se na to čeka. Ako rast bude velik i ne potraje baš godinama isplatiće se.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

carrot wrote: 09 Mar 2024, 18:35 Izgleda da ako ne dijeliš mišljenje da cijena dionica Elektroprivrede samo što nije desetostruko skočila, mora da si Iluminati.

Priča sad:
Do kraja godine biće ovde dramatičnih promjena cijene a mislim da može samo prema gore.
Priča od prije godinu i po:
montypython wrote: 26 Sep 2022, 20:41 Mase… možda za godinu budu kupovali JPESR po 150.
I tako unedogled. Ako pesimisti opet budu u pravu i jave se sa sličnim komentarima za godinu-dvije, opet će ih se ovdje proglasiti plaćenicima, i najaviti skori ogromni skok JPESR.

Jedino bitno pitanje je da li investitorima vrijedi ili ne vrijedi ulagati.

Ako je tržište efikasno, i u cijenu su ugradjeni i svi rizici, onda sve dok ti rizici ostanu slični, i cijena će. Ako tržište nije efikasno i cijena je rezultat manipulacije, sve dok taj nivo manipulacije ostane sličan, i cijena će.

Jesu li tvrdnje da dolaze velike promjene i da smo na pragu “realne” valuacije Elektroprivrede stvarno zasnovane na realističnim očekivanjima promjena na tržištu i u kompaniji? Ne vidim ništa što bi me uvjerilo u to, kao što nisam prije godinu i po, bez obzira na to što bi taj porast bio i u moju korist. Jesam li i ja zbog tog mišljenja manipulator?

Na kraju, čak i ako kapitalizacija za odredjeni broj godina dramatično poraste i postane bliža stvarnoj cijeni, opet se postavlja pitanje da li će se tada oportunitetni trošak ulaganja u ovu kompaniju pokazati isplativim u odnosu na alternative. Sve to valjda treba uzeti u obzir kad procjenjujemo vrijednost kompanije.
Pa da nije bilo ove nove nametnute diletantske vlasti i nesposobnih kadrova koje postavljaju u gotovo svim kompanijama (a vjerovatno i svjesne loše namjere), a što je posebno očigledno na primjeru Elektroprivrede, vjerovatno bi ta dionica plesala između 15 i 20 KM i imala trend rasta. Jer kada planiranu dobit od 100 mio KM pretvoriš u čisti gubitak od 90 mio KM i još planiraš u narednom periodu od dvije godine to podebljati sa još 200-250 mio KM gubitka, naravno da će cijena dionice krenuti prema dolje, pa čak i bez ovih Slovenaca što prodaju...
panzer

Post by panzer »

E vidiš. To je ono o čemu ja pričam.

Imaš neto dobit 100 miliona KM i neto priliv gotovine na račune od 260 miliona KM. I onda " investitori" opet kažu pa 15 KM za dionicu je realno.

Ili 10 KM je realno ako imaju gubitak od nekoliko desetina mil KM.

Čekaj malo, je li mi ulažemo desetine hiljada KM a da osnovne finansijske parametre ne stavljamo u prvi plan
carrot

Post by carrot »

Ovo za Iluminate bila je šala, iako me ne iznenadilo da bude i takvih komentara, s obzirom na to kako se to sve ovdje povezuje, pogotovo u sferi energetike.

A s druge strane mislim da je sasvim razumno interpretirati ovaj citat tako da se neki od učesnika foruma optužuju za manipulaciju:
Ja sam siguran da ima par ljudi koji su na forumu ubačeni upravo radi toga i tu nema pomoći. Pišem zato da oni koji to ne rade po zadatku nego nesvjesno shvate o čemu pričam.
Je li ti ubačeni samo čitaju ili i komentarišu? Ja sam protumačio da komentarišu, mada možda griješim.
montypython wrote: 09 Mar 2024, 21:20 Zato i ukazujem da se takvima ne pomaže pa i nesvjesno. Nemaš problema s tim a imaš sa uočavanjem toga?
Imam problem što se izgleda ne može izraziti negativan sentiment u vezi ovog emitenta bez da te proglase “ubačenim” ili, eto, nesvjesnim pomoćnikom takvih. Evo recimo:
Optuženi… sad komotno mogao reći "pa gospodine sudija kako može cijena biti preniska kad sami dioničari u svojim postovima pišu da treba biti još niža".
Ne vidim nijedan komentar na prethodnim stranicama koji je tvrdio kako cijena treba biti niža. Ima komentara koji očekuju da se to može desiti, i to zbog manipulacije i mismenadžmenta. Ako će branjenik izvrtati riječi, to može raditi i iz bezopasnijih izjava.

Mada ako stvarno postoji transkript nekog sudskog procesa u BIH gdje je ovaj forum prihvaćen kao mjerodavno sredstvo odredjivanja investitorskog sentimenta, rado bih ga pročitao. U suprotnom, mislim da treba prihvatiti da će neki forumaši biti pesimistični bez da im se govori da šute jer “pomažu neprijatelju”.
jesam rekao da firma vrijedi više od trenutne tržišne kapitalizacije od 300 m KM iz prostog razloga jer joj svaki proizvodni objekat pojedinačno vrijedi više od toga. Je li tvrdiš suprotno?
Tvrdim da se odluka racionalnog investitora ne zasniva samo na poredjenju dva broja. U suprotnom niko razuman ne bi ulagao u debelo precijenjene tehnološke firme na američkim berzama, npr. Buffett u Apple.

Postoje faktori kao su što su uprava i politička situacija, koji moraju biti ugradjeni u sveukupnu procjenu. Ne znam kakva je situacija s ulaganjem u kompanije u Sjevernoj Koreji, ali mislim da ne bih ulagao u takve firme bez obzira na to koliko im niža tržišna cijena bila od knjigovodstvene.

To je ekstreman primjer, ali poenta je da cijena proizvodnih objekata sama po sebi ne garantuje da je to optimalna investicija u nekom specifičnom predstojećem vremenskom periodu.
A za oportunitetni trošak, svako ima svoju glavu da procjeni isplati mu li se ili ne u zavisnosti od omjera rizika i mogućeg rasta i dužine koliko se na to čeka. Ako rast bude velik i ne potraje baš godinama isplatiće se.
To je moja poenta. Na svakome je da sam prosudi da li je to onda pametna investicija uzimajući u obzir i knjigovodstvenu cijenu, ali i rizike loše uprave i političke situacije. Takva analiza može rezultovati negativnim sentimentom, koji su ovdje neki izrazili.
brzi

Post by brzi »

pistol wrote: 09 Mar 2024, 18:51 Ali vecina nas i nije pesimista ... smatramo da ce cijena tumbarati oko 10-15 KM ... tako je vec godinama.

Pesimisti bi bili da kazemo da ce da ide na 3KM, a ne znam zasto se smatra da je takvo nesto apsolutno nemoguce ... kompanija je gubitaš, kako god to okrenuli i koji god razlog, tako je ... da zrak prodaju, a da ga nigdje drugo nema --- opet nema veze ako je gubitaš.

Ali najvjerovatniji scenario jeste opet poslovanje sa nekim minimalnim profitom (nekako, a i to znaci biti optimista --- jer jos uvijek niko takvo nesto ne najavljuje) i cijena dionica onih 13KM oko kojih se vrtila zadnjih 2 godine.

Jedine šanse za odstupanje su:

Prema dole:
- nastavak propasti ... pa dokle moze, a dionica da ode na 2 KM na kraju
Prema gore:
- blago poskupljenje struje nekim izgovorima, samo da se dodje do minimalne profitabilnosti (dakle, dionica izmedju 10-15KM)
- neka vrsta intervencije izvana, stranici, visoki predstavnik, nekakva ulaganja itd ... vrlo malo vjerovatno (a to je moja nada bila kad sam kupovano ove dionice)
Ja i dalje vjerujem da će ili sami od sebe krenuti sa poštivanjem zakona koje su usvojili jer ovo što rade je monopol u najgorem smislu te riječi ili će ih stranci podsjetiti da to što rade nije u skladu sa EU vrijednostima.
U svakom slučaju imali smo splet najgorih okolnosti i nesposobnosti kako u samom koncernu tako i vanjskih utjecaja i dobili smo najgore rezultate kako u poslovanju tako na tržišnoj cijeni. Mislim da nije moglo gore i da ne može gore od trenutnog jer nema alternative, mora biti bolje. Obećana je tranticija a ona nije moguća bez tržišnog poslovanja svih učesnika.
Post Reply