Vlada FBiH

panzer

Re: Vlada FBiH

Post by panzer »

Predhodna vlada je svakako ispucala svojih osam godina i svakako bi se trebalo mijenjati.

Ne treba se unaprijed bojati promjena. Promjene mogu donijeti i nešto novo i bolje
montypython

Post by montypython »

I Amerika i Engleska su na pragu ponora. Dedolarizacija je već počela a s dolarom će otići i sve ostale Fiat valute. Inflacija raste i privremeno su je zaustavili dizanjem kamatnih stopa ali ide drugi val. Standard jako pada, pogotovo u Zapadnoj Evropi, energije nestaje u toku je deindustrijalizacija. Neću ponavljati ono što sam već davno objasnio ali ne da se ne treba bojati da će amerika i Njemačka napasti nego će za dvije tri godine svaka veza sa njima i bilo kojim EU narativom biti pogubna. Znam da je iz današnje perspektive to teško i zamisliti ali ko se udubi u podatke može i sad jasno vidjeti šta se sprema svima koji su na tom putu a to vrijedi i za ovu ili bilo koju vladu koja postupa po njihovim instrukcijama.
brzi

Post by brzi »

Sitna buranija wrote: 29 Apr 2023, 09:58
Sabur2 wrote: 29 Apr 2023, 02:08 Ako će me amerika i njemacka napasti ja se odmah predajem... :D

I ja se plasim rezultata ove vlade jer njeni glasaci traze djela. I to ne simbolicna.
Cak da bude jednaka Fadilovoj, bice katastrofalna jer Fadil moze bacati nebuloze i da se to prihvati kao cinjenica od njegovih pristalica.
Nerko ne moze.
A hoce li znati bolje, ja sa 75% izvjesnosti mislim da nece.
Ostaje onih 25% da se nadamo iskoraku, jer biti ista propast kao Fadil vratice opet Fadila.
Nerealan si. Dovoljno je uporediti ekonomske pokazatelje zaključno sa 2010. i 2014. godinom i ostvareni "napredak" kada je Nikšić vladao i pikazatelje 2014. i 2018., odnosno 2022. (prvi i drugi mandat Novalića) i vidjeti da su to neuporedive stvari. Dakle, Nikšić je već dokazao da pojma nema. Ovaj drugi, uz sve afere koje su mu pratile vladu je pokazao da zna i da može. Može li i bolje? Naravno. Ali, nije ni toliko loše u odnosu na ono što mi imamo inače.
Nije lako ocjenjivati periode.
Nažalost mnogo zavisimo od ekonomije Europe. U Europi je bila kriza 2012. a nije bila oporavljena ni od krize 2008. Tako da je u tom periodu vladavine Nikšića bio period ekonomske stagnacije.
A period 2015-2022 je čak i uz krizu 2020. bio najbolji period u istoriji. Berze su bile na svojim maksimumima, ekonomije EU tražile radnika više.
Zato je valjda i naš izvoz rastao sa 9 na 18 milijardi. Nije to zasluga Novalića nego poduzetnih ljudi.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Naravno da se ne mogu isključiti ni eksterni efekti, ali kriza je bila 2008. I 2009., a do 2012. su se u EU svi prilično dobro oporavili. Za to vrijeme je kod nas bila stagnacija, sve do 2015. godine. Nekad početkom Novalićevog mandata su usvojena dva sistemska zakona i kao rezultat toga, i drugih aktivnosti u vezi s tim, mi danas imamo stabilan penzioni fond sa značajno većim penzijama (naslijeđena je Nikšićeva dubioza od preko 200 mio KM koja je bila posljedica populističkih povećavanja penzija pred izbore), kao i broj zapislenih koji je uvećan skoro pa onih famoznih 100 hiljada (naravno da se dio toga odnosi na rad na crno koji je utjeran u redovne kanale). Ne možemo to sve pripisati eksternim faktorima. Valjda ima i do internih faktora?

Evo sad imamo inflaciju gotovo dvije godine. Za to vrijeme je, sa ovakvom vladom, rast plata u FBiH skoro pa pratio inflaciju, a rast penzija je bio i veći. Sada kada Nikšić preuzme, pa sutra bude sve išlo u suprotnom smjeru, hoćemo li reći da je opet žrtva eksternih faktora. Nekako oni stalno bivaju žrtve eksternih faktora - 2001.-2002., 2011.-2014. Valjda im je ovaj početak dekada koban, šta li...
brzi

Post by brzi »

Prekratki su to periodi da bi im se sudilo.
Evo u Sarajevu,.. bar meni iz Zenice izgleda,.. znatno bolje.
Koliko je bilo problema i koliko se pisalo o ZOI 84, o GRAS-u, o VIK-u.
Dakle treba vremena.. i skustva. Bitno je da je zelja boljitak a ne koristenje uhodanih sema za izvlacenje novca.
slavuj

Post by slavuj »

Sve je puno složenije nego što se čini.Nije najveći problem potpuna nekompetentnost skoro svih ministara.Gore od toga je to što su oni što stoje iza ministara,iza Vlade u cjelini,gori od samih ministara.Konaković i Forto se još uvijek čude dokle su dobacili.
Nikšić se javno pita šta su to onidali što HDZ već nije imao.Servilnost,gospodine Nikšiću,i podaništvo,kakvo do sada nije zabilježeno u odnosima sa HDZ.
Ogromna želja za vlašću po svaku cijenu dovela vas je u poziciju da poglavnik odlučuje o svemu.A vi ste samo tu zbog folklora.A čović još kaže kako treba vratiti povjerenje izmedju Bošnjaka iHrvata.Kao oni su izgubili povjerenje u Bošnjake.I to nakon one banjalučke srceparajuće devetojanuarske poruke:Čuvajte Republiku Srpsku.
Ovi to očito ne mogu ni shvatiti.
Kako onda da shvate koju opasnost nosi bilansiranje silne energije iz solara u vrijeme kada će iste biti za bagatelu.A Čović se već familijarno ekipirao da bi morao svojim HDZ-ovcima uredno isplačivati energiju koja u tom momentu nećebitipotrena nikome,parama koje će mu zaradjivati elektrane iz Titinog vakta.
Ova Vlada je samo sposobna izvrševati ono što budu tražili oni što su ih instalirali.Naravno uz stalno pokaživanje zahvalnosti za pozicije!Falit će tu vazelina!
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Upravo tako Slavuj. To je ta opasnost...
panzer

Post by panzer »

Svaka vlada ima rok trajanja. Neka kraće , neka duže. Pa vidjećemo jesu li amateri ili će biti koristi od njih.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

brzi wrote: 29 Apr 2023, 13:50 Prekratki su to periodi da bi im se sudilo.
Evo u Sarajevu,.. bar meni iz Zenice izgleda,.. znatno bolje.
Koliko je bilo problema i koliko se pisalo o ZOI 84, o GRAS-u, o VIK-u.
Dakle treba vremena.. i skustva. Bitno je da je zelja boljitak a ne koristenje uhodanih sema za izvlacenje novca.
Pa jasno je da ti iz Zenice ne vidiš to svojim očima, nego se moraš osloniti na pisanje medija. A u medijima (finansiranim od kauboja Marfija i sličnih) možeš samo pročitati o "najboljoj vladi KS" kako oni sebe vole nazvati. Ali, na žalost nas u KS, to nema veze sa vezom. Ti problemi o kojima se pisalo u ZOI 84, GRAS-u, VIK-u i sl. su riješeni ili stavljeni pod kontrolu sa prethodnom vladom (SDA), a ne sa ovom. Ali, kako ovi vole preuzimati zasluge za ono za šta nisu prstom mrdnuli, ne čudi da su medijskim spinom sebi to pripisali, pa da ti iz Zenice povjeruješ u to.

A kada si već spomenuo ZOI 84, pa upravo je u Nikšićevom mandatu ZOI potonuo u najveću dubiozu, kada je nekoliko autobusa ljudi iz Konjica zaposlio tamo. Ovi novi nisu bili u stanju ni za četiri godine uhodati se kada se odvozi smeće, kada se kosi trava... a kamoli šta drugo. A to su sve stvari koje su ova kantonalna komunalna preduzeća radila uredno 20 i nešto godina. Ali kada nekompetentne ljude postaviš, onda učiš ispočetka stvari koje si znao i stičeš iskustva koja već postoje. A da to prikriješ, samouvjereno pričaš i ubjeđuješ druge da si "najbolja i najtasnsparentnija vlada KS" ikad. Jer, ako to dovoljno puta ponoviš, valjda će postati istina ;)

Vrlo ću ti rado elaborirati stanje u KS, ako te zanima, ali u PP da ne zatrpavamo temu. Samo pitaj...
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

panzer wrote: 29 Apr 2023, 14:46 Svaka vlada ima rok trajanja. Neka kraće , neka duže. Pa vidjećemo jesu li amateri ili će biti koristi od njih.
Svaka čast na optimizmu.
Post Reply