Elektroprivreda BIH

panzer

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Pošto je sekretar vodio zapisnik tražićemo od njega da nam dostavi pa ćemo svim učesnicima inicijative proslijediti na mail.

Kako je zaključeno , a i sami znamo, ovo je prvi put da je napravljen ovakav sastanak. Vidjećemo hoće li biti nastavljena praksa ili će se komunikacija kanalisati preko sekretara firme ili, što bi bilo logičnije preko člana NO koji je uvijek odabran ispred manjinskih vlasnika.
Trenutno je to advokat Ivan Gržić a ako nekad bude neko drugi bilo bi pametno održati kontinuitet u komunikaciji i inicijativama.

Što se tiče samog sastanka , obzirom da je bio prvi u ovakvoj formi , bilo je nedostatka u fokusiranju, ali sad bar znamo kako Uprava firme funkcioniše.

Možda smo trebali više njih pustiti da pričaju.
Ja inače više volim slušati jer više o saznam. A pitanjima kanališem smjer razgovora.

Ipak, u ovom slučaju dobro je da ste i ti i "sitna buranija" svojim izlaganjima pokazali da nismo pali s marsa i da ništa ne znamo oko stanja u EE sektoru. Pokazano je da se prate i segmenti fizičke proizvodnje ali i finansijska konstrukcija sa njihovim nedostacima.

Indikativno je da nismo dobili ni jedan konkretan odgovor.
Ni stvarni rezultat u 2023. ni plan za 2024. Kako finansijski plan , tako i konkretan planirani iznos izvoza u GWh jer u trenutnoj situaciji mogu samo nastaviti sa gubicima.

Pošto sam ja neko ko godinama radi u privatnom sektoru , pravdanje višemilionskih gubitaka nekakvim
nedostatkom metodologije za povećanja cijene struje me je šokiralo. Ali njima je to normalno. Umjesto da za jedan dan sazovu i vladu i ministra i sve koji su potrebni da urgiraju da firma ne radi u gubitku, oni " računaju,istražuju,traže pravi način".

Maloprije mi desetogodišnji sin reče, ne moraju poskupiti struju- samo neka dodaju još neku " naknadu" na računu.
Dijete od deset godina ima racionalnija rješenja od svih tih izvršnih direktora.

Uglavnom ,prema korporativnom kalendaru, ja u narednih deset dana očekujem poziv za skupštinu dioničara i objavljivanje trogodišnjeg plana kao i rezultata za prošlu godinu.

Onda se opet možemo konsultovati da li se može praviti tužba ili neka druga inicijativa
panzer

Post by panzer »

I da.

Što se tiče onog dijela poslovanja oko trgovine strujom koju je spomenuo Ikanović, kako je to teško, kako trebaju ljudi,stručnjaci , infrastruktura i ostalo moram reći da je i to poprilično šuplje.

Ja radim u firmi koja je za šest mjeseci uspostavila trgovanje električnom energijom i napravila sve kontakte sa partnerima na jednoj berzi električne energije i da se u prošloj godini trgovina na tržišnoj osnovi mjerila u desetinama GWh.
I to bez ikakvog poslovnog kontakta sa bilo kojom elektroprivredom unutar BIH.

Tako da u Upravi firme , što je tipično za državna preduzeća,sjede birokrate kojima je gubitak normalna stvar.

Imaju sve predispozicije da nađu najbolja rješenja ali će se uvijek pozvati na metodologije, propise, birokratiju i kako nešto ne može.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Panzer, treba im tražiti zapisnik sa sastanka, ali i da nam pošalju pismene odgovore na pitanja koja smo im dostavili prije sastanka na njihov zahtjev (ono što su zražili ubsvrhu pripreme za sastanak)...
Truba

Post by Truba »

Super
montypython

Post by montypython »

Jasno je da su sva ta opravdanja šuplja ali mi smo im u stvari i rekli da su šuplja. I rekli smo im našu stranu i mišljenje koje nikad u stvari nisu čuli. I šta mi mislimo o svemu tome. Izrazili ogromno nezadovoljstvo vođenjem u stilu socijalne ustanove. Izložili konstruktivne prijedloge koji imaju šansu. Po prvi put. Da smo pak mi njih slušali a ne govorili mi bi ustvari slušali sat i po opravdanja kako na hiljadu načina nešto ne može a ne onaj jedan način na koji može. Vjerovatno bi bilo ono koji član pravilnika omogućava ovo a koji onemogućava ono i tako bi čuli ono što nas ni najmanje ne zanima. Faktički bi im dali mikrofon da potroše ono malo vremena što smo mi dobili na njihovu priču. A mi njihovu priču već znamo samo što ne znaju oni našu. Ali sad znaju. A da smo im dali 6 sati da pričaju a mi da ih slušaju ne bi rekli ono što ne smiju ili ne žele reći a mogu za 20 sekundi. Tako da ja uopšte ne mislim da smo pogriješili što smo govorili i uočavalii greške i propuste koje nećemo više tolerisati. Naprotiv.
panzer

Post by panzer »

Meni je sve bilo jasno nakon rečenice da vjerojatno neće podići cijenu struje ove godine.
To je sasvim dovoljno za krivičnu prijavu odgovornim licima iz uprave.

I to je jedan od razloga zašto smo i tražili sastanak prije tužbe.
montypython

Post by montypython »

panzer wrote: 31 Jan 2024, 18:51
Pošto sam ja neko ko godinama radi u privatnom sektoru , pravdanje višemilionskih gubitaka nekakvim
nedostatkom metodologije za povećanja cijene struje me je šokiralo. Ali njima je to normalno. Umjesto da za jedan dan sazovu i vladu i ministra i sve koji su potrebni da urgiraju da firma ne radi u gubitku, oni " računaju,istražuju,traže pravi način".
Pa ovo sam im rekao direktno čak sam mislim upotrijebio izraz "relaksirano" ili kilavo rekavši da dnevno gube milione dok "traže način i metodologiju". Ali da smo pustili da oni pričaju a mi "slušamo" ništa novo ne bi saznali a izgubili bi vrijeme da izložimo naše konstruktivne stavove. I da će povisiti cijenu za mjesec dana ne bi nam to rekli jer se svi boje da ta info izađe sutra u Avazu. Tako da me to ništa ne čudi bitno je da mi kažemo svoj stav i da nećemo više trpiti BS, njihove priče znamo. A provjera će biti objavom 3 god plana i polugodišnjeg FI. Ne budemo li zadovoljni idemo u sljedeću fazu, plus prati ćemo sve do tada. Ne isključujem ni zahtjev sastanka s Nikšićem a ni tužbu. Mislim da nam je najbolja opcija ne bude li tržišno poslovanje da se ide na otkup naših dionica. To je sasvim realna opcija, mnogo realnija nego se misli.
panzer

Post by panzer »

Upravo će trogodišnji plan biti glavni faktor za naredne korake.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

I ja mislim. Sad bar znaju da ima neka grupa dioničara koja ne misli da je normalno planirati gubitak, a s druge strane možda se od njih traži upravo tako nešto...
Truba

Post by Truba »

panzer wrote: 31 Jan 2024, 20:30 Meni je sve bilo jasno nakon rečenice da vjerojatno neće podići cijenu struje ove godine.
To je sasvim dovoljno za krivičnu prijavu odgovornim licima iz uprave.

I to je jedan od razloga zašto smo i tražili sastanak prije tužbe.
Al to sam vam ja rekao bez ikakvog poznavanja ekonomije i elektroprivrede uz povrsno poznavanje politike i politickih stranaka u izbornoj godini
Post Reply