Elektroprivreda BIH

brzi

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

Ta tvoja matematika bi vrijedila da Elektroprivreda nije javni snabdjevač i u vlasništvu države.
Ovako ako nekad dobacimo do 40 KM bit će dobro.
Vise od toga samo u slučaju privatizacije,.. koje nema na vidiku.
Mora se priznati da je RS po nekim pitanjima dva koraka ispred FBiH.
panzer

Post by panzer »

Previše je to pesimistično. Realno je sve skupa ovo besmisleno, sad je jedini faktor vrijeme. Samo treba napraviti efikasnu strategiju.
montypython

Post by montypython »

brzi wrote: 24 Jan 2024, 12:39 Ta tvoja matematika bi vrijedila da Elektroprivreda nije javni snabdjevač i u vlasništvu države.
Ovako ako nekad dobacimo do 40 KM bit će dobro.
Vise od toga samo u slučaju privatizacije,.. koje nema na vidiku.
Mora se priznati da je RS po nekim pitanjima dva koraka ispred FBiH.
Ja ovo govorim za slučaj kad bi bila tolika dividenda koliko rekoh, redovno, vrijedi za svaku firmu i dionicu, čisto da se zna kako da se računa. Jer vidim da mnogi ne znaju kako se računa vrijednost pa da se ne zavale jer se nema nikakav čvrst parametar pa ljudi lutaju uglavnom podcjenjujući vrijednost. Drugo je što je JPESR specijalni slučaj svjesnog netržišnog poslovanja i nema tu dividendu sad ali da ima ili kad bude imala, bilo bi tačno tako. Da JPESR ima dobit od bar 120 m (a to je ništa, imala bi prošle 100 m da nije bilo otpisa) ali redovno i dividendu od recimo 90 m redovno (tj po dionici 3) vrijedila bi bar 60-70 KM i to odmah. A kad bi bio taj povrat a ne bila cijena tolika to znači da je potcjenjena ne treba je ni prodavati nego uzimati dividendu dok cijena ne postane realna. Opet se dođe na isto. S time da je sasvim realna dobit u slučaju čak i prosječnog upravljanja 200 ili više miliona. A neće uvijek biti ovako kao sad. Uostalom i tražimo sastanak da počnu poslovati tržišno.
montypython

Post by montypython »

Dejan118 wrote: 24 Jan 2024, 10:34
brzi wrote: 24 Jan 2024, 09:53 Elektrodistribucija Doboj,... nominalna 1 KM, u septembru se trgovala po 0,25,.. sad je 1,55 KM.

Ali se isplacuje dividenda 1.28 u martu.
Tako da se poslije isplate cijena vraca na 0.27.

Isto bi bilo sa EPBiH kad bi isplatili dividendu vecu od nominalne cijene npr 100 KM po akciji.
U svjetlu ovog što prethodno rekoh da se vratimo malo na pomenutu Elektrodistribuciju Doboj. Ako je istina ovo da se dijeli dividenda od 1,28 u martu a da je sad 1,55 nema mi nikakve logike da cijena do marta i dalje ne bude značajno rasla, bez obzira što je bila 0,25 tj narasla je već 6X. Pomislite samo, ko kupi sad po 1,55 KM u martu uzme dividendu od 1,28, praktično mu ostaje dionica kao da je kupio po 1,55-1,28=0,27 tj džaba. A vjerovatno će dijeliti dividendu opet. Ne znam sad detalje, niti išta o toj firmi ali čisto logički ako ovo bude iole redovna dividenda onda nema šanse da do marta ovo ostane na 1,55 i ne poraste još značajno. Em će se dobiti neke pare, em je došlo do promjene sentimenta iz "ma ne vrijedi ovo ništa...". .Koliko shvatam sve što se tamo desilo u odnosu na prije je jedno povećanje cijene struje.
Ustvari potpuno je ista priča sa EPBiH samo što tu još nije bilo ni onog prvog skoka od 6X, jedostavno čim se desi i najava tržišnijeg poslovanja (neću ni pominjati prestanak prodaje od fondova) desiće se kao i ovdje "kvantni skok", brzo i bez ikakve posebne pripreme i nakon toga nema više nazad. Zato kažem nema ovdje više povratka na 0,27 KM ni nakon isplaćene dividende, ni blizu.
Dejan118

Post by Dejan118 »

Imate slucaj HELV koji je isplatio dividendu. Nakon isplate cijena se vraca na raniju vrijednost.
montypython

Post by montypython »

Ne znam pozadinu ni detalje ali na malom i nelikvidnom tržištu malo je i ljudi koji razumiju suštinu i prepoznaju vrijednost tako da je sasvim moguće da masa često ide u smjeru suprotnom od logike, pogotovu kad je sentiment loš da ne kažem bear market. Znam ljude a ima ih dosta, koji razmišljaju npr ovako: "BHTSR je 13 a JPESR je 14 dakle prvi je jeftiniji te je znači povoljniji za kupnju", pri čemu pojma nemaju da je nominala prvog 10 a drugog 71. Da ne pominjem knjigovodstvenu cijenu. Vjerovali ili ne. Zašto očekivati da na berzi budu sami lumeni kad državu vode analfabete i potpune neznalice. U principu je sad prilika za one koji razumiju da se pozicioniraju, mada može potrajati, ima i malo rizika (budale su nepredvidive) ali kad tad dođe na svoje. U svakom slučaju bih se složio da su u RSu stvari bolje postavljene i da su ispred FBiH što se toga tiče.
beka26

Post by beka26 »

Od koga će sad da kupuju ugalj po visokim cijenama?/
. SANSKI MOST - Općinsko vijeće Sanski Most je na svojoj tematskoj sjednici koja je održana juče, jednoglasno donijelo odluku o povlačenju svoje saglasnosti na koncesiju koja je 2015. godine izdata kompaniji Lager iz Posušja za eksploataciju mrkog uglja na širem području sela Kamengrad.

Također, usvojen je zaključak kojim se od Vlade USK, kao organa koji je izdavalac koncesije, traži da poništi ranije sklopljeni ugovor, a od nadležnih federalnih ministarstava i institucija također se traži poništavanje rješenja i uidanje dozvola za pomenutu eksploataciju
montypython

Post by montypython »

Tucaće kamen po Hercegovini i slati ga u EPBiH da ga trpaju u TE. Malo će krckati u TE Kakanj ali možda iscjede koji KW. Mora se naći bilo koji razlog da se prebace pare kome treba. A kome treba zna se. Rastaliće se preko nečeg trećeg. Ja tebi Elektroprivredinih (dežurna krava muzara) 60 m za tvoje ništa, ti meni privatno... može stančić-dva...., ne to smo već imali, može neka vaša firma mojoj firmici (ili mog vrlo dobrog prijatelja) na računčić miliončić. Za uslugu brojanja oblaka, saobraćaja, reklamne poruke na displeju, nešto dižitalizejšn.
Elkombar

Post by Elkombar »

Rudnik uglja Pljevlja prosle godine imao bruto dobit 13 miliona eura, iskopali 1.86 miliona tona uglja, nekoliko procenata bolji rezultati nego godinu ranije.
Pretprosle godine rudnik je imao 9 miliona eura neto dobiti. Moze se imat dobit kad se hoce. Dok po Bosni u eksproprijaciji rudnici placaju zemlju oko 3 KM po kvadratu, rudnik Pljevlja zemlju u eksproprijaciji je placa oko 8 eura. Pored te cijene, ipak uspijevaju biti uspjesniji od svakog rudnika u BiH. Spominjem cijenu eksproprijacije jer i ja imam zemlju na selu, i prethodnih godina rudnik je mojim komsijama placao 3.20-3.50 KM po kvadratu. Trazili su iz rudnika i moj broj, tako da ce i mene mozda ove godine zvati za otkup zemlje. A ta cijena od 3.5 KM po metru mi je mizerija. Na jednom kvadratu posadis 4 stabla paradajza, i za jednu sezonu vise zaradis nego sto bi rudnik to platio i trajno oduzeo. Isto sa vockama, plate ti vocku 100 KM sa kojom ti to zaradis za 1-2 sezone ekoloske vocke. Tako da kad se to sve stavi na papir, 3.5 KMpo m2 za one koji hoce raditi na selu je pljacka, oni to za sezonu zarade. Drugo su oni koji jedva cekaju da se rijese zemlje i postanu " gospoda" u gradu.
panzer

Post by panzer »

Poštovani,

Uprava EP BiH predlaže da se sastanak sa predstavnicima dioničara održi 31.01.2024. godine (srijeda), sa početkom u 09,00 sati u PTZ JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo (sala broj 731 – VII sprat), Vilsonovo šetalište 15. Sarajevo.

Molimo potvrdu i spisak predstavnika sa vaše strane.

S poštovanjem,

Goran Milošević

v.d. Sekretara Društva
Post Reply