ASA BANKA
-
Re: ASA BANKA
Ovo je extra vijest..prosle godine 7 km dividenda. Ove ide preko 10
Samo treba da bude jedna u nizu od rekordnih. Trebali bi svake godine da povećavaju. Ali daleko je bitnije da otvore prostor za isplatu većeg dijela godišnje dobiti odnosno da bude više od 50%.
U tom slučaju bi cijena dionica otišla vrlo visoko.
Vrlo lako je moguce da ova emisija obveznica otvara prostor za isplatu većeg dijela godišnje dobiti, u svakom slucaju saznacemo vrlo brzo.
Treba uzeti u obzir da ce se ova dobit umaniti za cca 10% (porez na dobit) tako da se neto rezultat na 31.12. moze ocekivati na cca 55 miliona.
Moja neka projekcija je bila da će dobit prije poreza biti 65 miliona KM a nakon poreza da je bliže 60 miliona KM jer su u prvom tromjesečju imali mjesečnu dobit od preko 5 miliona. U svakom slučaju dobit između 55 i 60 miliona KM je vrlo dobar rezultat. Ali opet bitan je trend rasta pozitivnih parametara. Morao bi biti konstantan.
Slazem se, opet u odnosu na proslogodisnji neto rezultat od 46 miliona ove godine cemo imati rast od cca 20% dobiti sto je odlican poslovni rezultat. Ukoliko budu slijedili istu politiku sa dividendom ona vec u martu ide na cca 10 KM, međutim moguce je da podijele i vise. U igri su i obveznice koje ne smijemo zanemariti i nisu bez razloga tu jer Asa finance za ulaganja i investicije sada moze povuci mnogo vise, u svakom slucaju bice interesantna prica oko dividende.
Slažem se, rezultat je odličan . Nadam se da ćemo i mi dioničari (mali) biti zadovoljni iznosom dividende za isplatu .
Ja cu samo ponovo postaviti moj prvi upis od 3 avgusta 2024 nakon objave PG izvjestaja. UPLACEN JE VEC 2.1 MILION ZA POREZ NA DOBIT.
Pokusao sam dublje sagledati gdje je razlika od 24 mil, posto je dividendi isplaceno 22 mil od 46 dobiti iz 2023.
U PG za 2024, u bilansu stanja ima 2.1 mil već unaprijed placeni porez na dobit, statutarne rezerve su povećane za 9.2 mil sa 11.2 na 20.4. Nepokriveni gubici iz prethodnih godina koji su se vukli su bili 4 mil, sad su 0. Nije bilo akumulirane, neraspoređene dobiti iz prethodnih godina, a sada ona iznosi 9.9 mil. Znaci, 2.1+9.2+4+9.9 je tu negdje oko 24, 25 miliona...
Definitivno mogu ići i do 40 mil za dividendu, što bi bilo 12.9 po dionici, a da im pri tome ostane jos 20 do 25 mil za dalje podebljavanje rezervi i/ili nerasporedjene dobiti.
Ali, vjerovatno će ici opreznije i stati na oko 30 mil za dividendu.