KLAS

Mentalist

Re: KLAS

Post by Mentalist »

Ma znam ali vidim boljih prilika za kupit ,moj broker kaže da je sva ta procedura min.3 do 4 mjeseca dok novci stignu,a što se Selimvića tiče od njih pušem i na hladno..
Mentalist

Post by Mentalist »

Jel točno da je rok za isplatu minimalno tri mjeseca i preko,zna li tko??
savjetnik

Post by savjetnik »

Evo da probam malo pomoći onima koji imaju dionice Klasa. Po zakonu o preuzimanju d.d. u članu 4. stoji" (1) Fizičko ili pravno lice koje stekne dionice emitenta kojima, zajedno sa dionicama koje već ima, stekne više od 30 %
dionica sa pravom glasa, obavezno je o sticanju najkasnije u roku od osam dana od dana sticanja obavijestiti Komisiju i
emitenta. Saglasno sa članom 14. ovog Zakona to lice dužno je podnijeti Komisiji zahtjev za odobrenje tender ponude za
preuzimanje pod uvjetima i na način određen ovim Zakonom.
(2) Obavijest o sticanju dionica iz stava (1) ovog člana mora sadržavati i iskaz namjere o zaključenju teretnog pravnog posla za slučaj iz člana 7. tačka f) ovog Zakona.
Takođe u istom zakonu o preuzimanju d.d. član 14. stoji "(1) Ponuditelj je obavezan u roku od 30 dana od dana nastanka obaveze provođenja tender ponude za preuzimanje Komisiji
podnijeti zahtjev za odobrenje tender ponude za preuzimanje, tender ponudu i isprave iz st. (3) i (4) ovog člana.
(2) Rok nastanka obaveze provođenja računa se od dana sticanja dionica iz člana 4. stav (1) ovog Zakona.Ako sve bude po zakonu,a trebalo bi jer kompanija koja je danas preuzela Klas je ozbiljna i već je imala jedno preuzimanje Vispak tender bi trebao biti raspisan 21.03.2014.godine.Tender ponuda traje 30 dana od dana raspisivanja i završio bi se 22.04.2014.godine.Nakon završetka tender ponude u roku od 7 dana pare budu na računu.Ja sam do sada učestvovao na 2 tendera i uvijek je novac bio isplaćen na vrijeme.Ono što je bitno prema članu 18. ovog zakona " (1) Ponuđena cijena ne može biti niža od najviše cijene po kojoj je ponuditelj ili lice koje sa njim zajednički djeluje stekao
dionice sa pravom glasa u periodu od šest mjeseci prije dana podnošenja zahtjeva za odobrenje tender ponude za preuzimanje. Znači cijena je 6,40 i nema nikakvih troškova prilikom prodaje na tenderu. Na kraju nadam se da sam barem malo pomogao onima koji imaju ove dionice,što se mene tiče ja idem na tender.Prema nekim neslužbenim informacijama već su otvoreni kupovni nalozi na +10%.
panzer

Post by panzer »

Sad pivara može riješiti neke kredite i olakšati sebi situaciju sa ovih 14 i kusur miliona a AS je morao pripremiti bar 25 miliona za čitavu operaciju.
Damirko

Post by Damirko »

Ne znam samo o čemu su razmišljali kada su 2010 kupovali KLAS? Ja sam tada očekivao da će konsolidovati tuzlansku pivaru radi
bolje "udaje" sarajevske jer su već tada strani pivari imali preko 60% tržišta u BiH.
Lobiji su nastavili da ih krše, a oni da izvlače novce iz KLAS-a i pokrivaju dugove. Sada će povući vjerovatno sve što mogu (IF Naprijed) iz KLAS-a, pokriti dio dugova,
i čekati da ih strani pivari (koji sada imaju oko 80% tržišta) potpuno unište.
Damirko

Post by Damirko »

Nema teme Sa pivara, pa ću ovdje. Danas +7%, promet 8000KM, tuzlanska -20%, promet 50KM.
Dakle, "probrani" vjeruju da pare odoše u SA pivaru. Bosanska tehnička analiza.
slucajni prolaznik

Post by slucajni prolaznik »

Ne bih se složio sa tvrdnjom da će operacija preuzimanja koštati AS svega 25 mio KM ...istina špekulira se sa 90 mio KM ali zasigurno je puno više od 25 mio nominalne vrijednosti Klasa ...nažalost mnogobrojnih zaposlenih koji su ili će tek debelo osjetiti ( gubitkom posla) posljedice avanture Selimovića u koju su krenuli napuhavanjem Sarajevske pivare u gradnju "imperije" sve će se čini mi se završiti onako kako je jedino i bilo moguće :totalnim urušavanjem svega , izvlačenjem para ( a dobar dio je već izvučen u Češku i USA ) , par hiljada zaposlenih na nekim od slijedećih protesta ...ni pivara na koncu neće ostati ..jednostavno balon je previše napuhan...NAŽALOST ,ne za vlasnike nego za LJUDE ...
panzer

Post by panzer »

Moja računica je bila prema ovoj tenderskoj cijeni a pokušat ću saznati koliko su tačno obezbijedili za ovo preuzimanje. Po meni 90 mil je previše jer ipak u pitanju je ozbiljan biznis i uloženo nekad treba vratiti a koliko bi trebalo da im se otplati ulaganje od 90 miliona.
panzer

Post by panzer »

http://www.indikator.ba/index.php/ekono ... ce-sprinda

Ovako su obezbijedili većinski udio u Sprindu a izgleda da će Naprijed čekati tendere.
savjetnik

Post by savjetnik »

Prema informacijama koje su se danas pojavile As Jelah je obezbjedio sva sredstva koja su potrebna za ovu akviziciju zvana preuzimanje Klasa.Imali su određenih problema prilikom obezbjeđenja sredstvava za prvu aukciju,a danas su uspjeli obezbjediti sva sredstva koja su im trenutno potreba.Navodno su napravili neku saradnju sa jednom od najvećih banaka u BiH,a nije isključeno i dobijanje sredstvava od Europske banke za obnovu i razvoj. Tender više nije upitan,a imaju i 30 dana za objavljivanje.Dovoljno vremena da se izvrše adekvatne pripreme.
Post Reply