Elektroprivreda BIH

brzi

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

Sta kažu za produktivnost,.. 670 tona,.. a Srbija 3000, EU 6000 tona, Poljska 7000, Njemacka 10.000.
montypython

Post by montypython »

Upravo ono što smo i mi ovdje više puta pomenuli, da jedan rudar u Poljskoj iskopa 10x više nego naš. Ima o tome elaborat ali neko to prvi put na tv pominje. Inače ko ne zna o čemu pričamo radi se o emisiji Istraga sedmice sa Avdom Avdićem na Hayat tv koja je večeras bila na programu i upravo završila. Jedna od boljih ikad a bavi se ovim našim temema, rudnici EPBiH, cijena struje blok 7, poslovanje... Ali bez uobičajenog bullshitanja i populizma, po prvi put je neko sagledao stvari iz stručnog ugla. Po prvi put je pomenuta niska cijena struje i da je manja od proizvodne, blok 7 koji se mora provesti, sindikati u rudnicima koji su dio problema a ne rješenja. Rečeno je punih usta o neradu u rudnicima, nepotizmu... Hećo je pomenuo da se treba suprotstaviti lobistima iz Evrope koji nas pritiskaju sa tzv CO2 a u stvari lobiraju za kupovinu solara i vjetroelektrana. U biti je rečeno mnogo onoga što mi potenciramo. Avdo Avdić vlada materijom i ima m*da da kaže ono što drugi ne smiju (poput niske cijene struje za domaćinstva, nerada u rudnicima...) ali to smo znali i od prije, da on ide u centar. A i gosti vrlo stručni i znaju šta pričaju za promjenu od uobičajenih emisija ovog tipa kad voditelji samo znaju pitati "a hoće li struja poskupiti?". Nažalost nisam vidio početak emisije a na Hayat se ne može premotati unazad, međutim kažu mi da bi moglo biti objavljeno i na You Tube. Preporučujem da pogleda ko god može.
panzer

Post by panzer »

Sjetio se Avdić nakon najmanje osam godina degradiranja elektroprivrede. Lijepo.
Svi vole pričati uprazno kada se firma upropasti. A kada imamo bilo kakvu inicijativu za zaustavljanje upropaštavanja onda novinari bježe od nas.

Boli Avdića neka stvar za elektroprivredom. Sad on priča po direktivi.
montypython

Post by montypython »

Pa nije degradiranje EP bilo tako jasno vidljivo prije 8 godina. Niti je pad proizvodnje bio tako jasan tada kao što je sad. Tako da ne bih ja kritikovao jedini glas koji govori ono što i mi. Ima još stotine drugih novinara (i oni svi govore po direktivi ali mnogo malignijoj) koji nisu rekli ništa o temi ili govore sve suprotno pa ne znam što bi mi kritikovali onog jednog što se usudio da kaže istinu. Bolje valjda sad nego nikad. Ne znam da li priča po direktivi ili ne ali ako jeste, još bolje, to znači da postoji neka direktiva koja je protiv onoga što ne valja. Dakle što se mene tiče još bolje ako je "po direktivi". Motiv više nije ni bitan. Bar meni. Previše imamo neprijatelja, populista, lobista, iz EU, NVO, Kopača, Žiška, Resetovaca, medija i administracije, neznalica i plaćenika... da bi onom jednom ko prvi put progovori istinu tj ono što i mi govorimo, tražili dlaku u jajetu. I ne govorim uopšte stranački, potpuno sam van toga, čisto kao dioničar i građanin. Ko god je da EP pozitivno posluje, da se u rudnicima produktivnijnie radi, da se gradi blok 7 da je ugalj naš strateški resurs, da se prave nove HE, ima moj glas na neviđemo pa da je ne znam ko iza direktive, ako je ima.
panzer

Post by panzer »

Pa ako se uspostavila tradicija šestomjesečnog termina štrajka "rudara" i ako je sve manje uglja dolazilo iz rudnika a Novalić se češljao( jer nije bio njegov rejon, ali je zato Andeliji davao instrukcije za degradaciju odnosno održavanje nenormalne cijene i struje prema građanstvu a vjerovatno i cijene uglja od rudnika) zar nije bilo očito.

Ako je u najmanje zadnje dvije godine iz firme procurilo da građanstvu prodaju u minusu zar nije bilo jasno da je degradacija uveliko na djelu.

A nećemo spominjati koje godine se saznalo da od General electrica nema ništa i sve nemušte izjave Andelije nakon tog javnog saznanja. Apsolutno nikakve tehničke alternative nisu ponudili.

Sigurno bi avdićevci u tom periodu otvoreno "analizirali" nerad Novalića, nerad u rudnicima, nenormalno prodajnu cijenu i sigurno bi im Hayat bio sponzor. Licemjerstvo je to veliko. Ali nije problem samo licemjerstvo nego njegov rezultat jer ova država gubi firmu po firmu radi tog.
Niko se ne počeša za FDS u onom trenutku kada je trebalo.
Prošle godine Arduana Pribinja sa Al Jazeere pobježe kada sam joj objasnio razmjere kriminala Muje Selimovića a sama je počela istraživati.
A kad smo već kod "istraživačkog novinarstva" , u narednih par emisija će isti taj u svoju emisiju dovesti Admira Čavalića i onog Softića da skupa" istraže kriminal" trenutnog saziva Komvp.

Sutra, da uprava EPBIH zatraži povećanje cijene struje čak i za mininimalnih par pf, prvi bi ih Novalić kritikovao a Hayat bi redovno u vijestima pričao kako je to udar na standard napaćenih građana.

I opet, po hiljaditi put, ću reći da od trenutne vlasti i uprave nemam nikakvih pozitivnih očekivanja , a i zato po prvi put od kako su d.d. moramo ići u sjedište firme da se uvjerimo da li stvarno "nisu sastavili" ili samo glume.
montypython

Post by montypython »

Evo pomenute emisije od sinoć. Kad se posluša, jasno je da ovdje ima materijala za 1000 godina robije. Vidi se i da su uprave firmi, rudnika, elektroprivrede, ministri energetike, kao i premijeri u zadnjih 10-15 godina bili kao da ih je postavila neka neprijateljska sila sa ciljem uništenja energetike i države BiH. U biti je 90% rečenog ono što i mi govorimo.
https://www.youtube.com/watch?v=1OKwimwhIHk
beka26

Post by beka26 »

Ne samo kod EP nego je vidljivo i kog drugih firmi. Ili ih je postavila i potplatila neprijateljska sila ili su glupi
Možda oboje. Ovolika slučajnost je nemoguća osim da je sve plan.
belse

Post by belse »

Ocekivani nastavak pada cijene
beka26

Post by beka26 »

Nekom pad, a nekom prilika...
brzi

Post by brzi »

montypython wrote: 15 Jan 2024, 08:24 Evo pomenute emisije od sinoć. Kad se posluša, jasno je da ovdje ima materijala za 1000 godina robije. Vidi se i da su uprave firmi, rudnika, elektroprivrede, ministri energetike, kao i premijeri u zadnjih 10-15 godina bili kao da ih je postavila neka neprijateljska sila sa ciljem uništenja energetike i države BiH. U biti je 90% rečenog ono što i mi govorimo.
https://www.youtube.com/watch?v=1OKwimwhIHk
Rečeno je mnogo toga.
Što reče Hećo,.. neko je najavio zatvaranje rudnika i prestala se raditi otkrivka,.. i naravno da se kod nas desi ona,.. gasi struju motaj kablove,.. na zapadu radnik ne zna da će firma biti ugašena do zadnjeg dana jer kako održati radni moral ako najaviš skoro gašenje.
Druga stvar, Elektroprivreda HZHB ima 100 HE, Elektroprivreda RS-a 50 % HE i Elektroprivreda BiH 25 % i naravno da Elektroprivreda BiH ima najskuplju proizvodnju već u samom startu i da se prodajnom cijenom ne može i ne bi trebala mjeriti sa ove dvije Elektroprivrede. Dakle samo značajan višak proizvodnje je može učiniti profitabilnom.
Treće, rudnike treba očistiti od neproizvodnih radnika i primiti proizvodne radnike i skoncentrisati se na površinske kopove i otkrivku.
Rekoše da rudnik u Rumuniji sa prozvodnjom od 27 miliona tona i 7000 uposlenih ima 131 administrativnog radnika.
Dakle sve je jasno i gdje su greške i šta treba raditi.
Idealno bi bilo postaviti stranog menagera i dati mu svu slobodu da radi svoj posao.
Post Reply