Bosnalijek

Sabur2

Re: Bosnalijek

Post by Sabur2 »

Ono što ja pokušavam reći već neko vrijeme jeste da je Arslanagićev klan na izlazu, ali da time nije rješen naš status. Novi su igrači u ringu i ne treba se oslanjati na njihovu benevolenciju. Vlada ili novi partner sutra moze poceti na isti nacin izvlaciti novac. Bitno je udruziti se, jer da smo bili udruzeni, ni Arslanagic ne bi bio problem. Samo udruzeni mozemo insistirati na svojim zakonskim pravima.
crveni

Post by crveni »

Ne treba zaboraviti na radnike-dionicare. Udruzenje mora pronaci nacin da ih animira da se pridruze Udruzenju jer su potrebni, a sa druge strane jedino tako mogu zastititi i sebe od Arslanagiceve diktature.
crveni

Post by crveni »

Jer sta ce se desiti kada Arslanagici i ostatak bande napuste Bosnalijek??? Radnici-dionicari ce naravno nastaviti raditi, ali kako ce steci povjerenje novog Nadzornog odbora i nove Uprave ukoliko do kraja ostanu uz Arslanagice??? Ako logicki razmislite, posebno se to odnosi na aktuelne predstavnike radnika-dionicara tj. Arslanagiceve ljude od povjerenja medju njima, moglo bi se lako desiti da status radnika-dionicara postane vrlo upitan...
ARSLANAGICI NEMINOVNO ODLAZE IZ BOSNALIJEKA, DA LI JE PAMETNO OSTATI UZ NJIH DO KRAJA ILI JE SADA TRENUTAK DA SE PRIDRUZE UDRUZENJE???!
Sabur2

Post by Sabur2 »

Evo da ja kazem sta mislim o tome.
Medju radnicima nije ostalo mnogo izvornih dionicara. Ostale su one radnicke - neprenosive dionice klase BSNLZ.
Ja sad ne znam da li one ucestvuju u odlucivanju ili ne, da li samo dijele dio dobiti ili ne.
Radnici u BSNL nisu nikad imali svijest o tome da su vlasnici, nego su uvijek imali podanicki mentalitet. Dijelom jer je kreirana takva atmosfera od vlade, drustva i uprave. Edin je bio spasilac firme. Istina je da je uz S.Žuju nakon rata uz kredite i mudre poteze uspio obnoviti proizvodnju i infrastrukturu. Bosnalijek je nakon samog rata bio rusevina, cak i bez vodovoda, sa nekoliko masina u funkciji i bez para za sirovine. Uspjeli su ono sto su trebali svi menadzeri u BiH uraditi, a to je pokrenuti proizvodnju i razvoj. Tu se Arslanagicu, Zuji i ostalim ukljucenim mora skinuti kapa. Tek kad je firma postala solventna, pocela su ispumpavanja. Šepo je tu od prije rata, samo je odnos bio drugaciji. Dobijao je od firme novac za bonove koje je zaradio od radnika i tu se radilo na procenat. U samom ratu je snabdjevao one na radnoj obavezi jednim pristojnim obrokom za to vrijeme, a ponekad je i za borce bilo pomoci u hrani. Sve su to detalji koji su Arslanagica postavili u poziciju spasioca, idealnog poslodavca, i osigurale mu veliki kredit kod radnika. Narocito ako se uporedi sa primjerima iz okruzenja. "Sanofarm", preduzece koje se bavilo proizvodnjom sanitetskog materijala, dijelilo je krug sa BSNL. Propalo je ko kauc. Takodjer i druge firme iz okruzenja. Tada su fabrike propadale preko noci, Bosnalijek je rastao i dizao plate.
Podrska radnika dionicara je kupovana njihovim novcima kad treba. Radnici su brkali svoj status sa statusom dionicara, pa su trpjeli ocito razbacivanje i pljacku, Brstanicu koja od firme naplacuje 2 marke po casi kole koju je nasula iz boce od dva litra. Bili su zadovoljni jer imaju besplatno pice. :lol:
Takodjer kad se organizuje dernek koji firma navodno plati 50-100k maraka, obezbjede se bogovski honorari za clanove NO, radnicima se dadne 5-10% povecanje plate i oni su sretni jer im je bolje.
Dakle od radnika dionicara ne ocekujte da progledaju jer nikad nece. Ono sto je dobro za dionicara nije nuzno dobro i za radnika i obratno.
Custos

Post by Custos »

Sabur2 wrote:Evo da ja kazem sta mislim o tome.
Medju radnicima nije ostalo mnogo izvornih dionicara. Ostale su one radnicke - neprenosive dionice klase BSNLZ.
Ja sad ne znam da li one ucestvuju u odlucivanju ili ne, da li samo dijele dio dobiti ili ne.
Radnici u BSNL nisu nikad imali svijest o tome da su vlasnici, nego su uvijek imali podanicki mentalitet. Dijelom jer je kreirana takva atmosfera od vlade, drustva i uprave. Edin je bio spasilac firme. Istina je da je uz S.Žuju nakon rata uz kredite i mudre poteze uspio obnoviti proizvodnju i infrastrukturu. Bosnalijek je nakon samog rata bio rusevina, cak i bez vodovoda, sa nekoliko masina u funkciji i bez para za sirovine. Uspjeli su ono sto su trebali svi menadzeri u BiH uraditi, a to je pokrenuti proizvodnju i razvoj. Tu se Arslanagicu, Zuji i ostalim ukljucenim mora skinuti kapa. Tek kad je firma postala solventna, pocela su ispumpavanja. Šepo je tu od prije rata, samo je odnos bio drugaciji. Dobijao je od firme novac za bonove koje je zaradio od radnika i tu se radilo na procenat. U samom ratu je snabdjevao one na radnoj obavezi jednim pristojnim obrokom za to vrijeme, a ponekad je i za borce bilo pomoci u hrani. Sve su to detalji koji su Arslanagica postavili u poziciju spasioca, idealnog poslodavca, i osigurale mu veliki kredit kod radnika. Narocito ako se uporedi sa primjerima iz okruzenja. "Sanofarm", preduzece koje se bavilo proizvodnjom sanitetskog materijala, dijelilo je krug sa BSNL. Propalo je ko kauc. Takodjer i druge firme iz okruzenja. Tada su fabrike propadale preko noci, Bosnalijek je rastao i dizao plate.
Podrska radnika dionicara je kupovana njihovim novcima kad treba. Radnici su brkali svoj status sa statusom dionicara, pa su trpjeli ocito razbacivanje i pljacku, Brstanicu koja od firme naplacuje 2 marke po casi kole koju je nasula iz boce od dva litra. Bili su zadovoljni jer imaju besplatno pice. :lol:
Takodjer kad se organizuje dernek koji firma navodno plati 50-100k maraka, obezbjede se bogovski honorari za clanove NO, radnicima se dadne 5-10% povecanje plate i oni su sretni jer im je bolje.
Dakle od radnika dionicara ne ocekujte da progledaju jer nikad nece. Ono sto je dobro za dionicara nije nuzno dobro i za radnika i obratno.
Kako onda ocekivati da se radnicima pomogne ako sami sebi ne mogu ili ne zele pomoci? U ovoj zemlji je sve dozvoljeno onom ko isplacuje plate redovno, da li mozda neko treba da radi za djaba??? Ne bi se iznenadio...
Arslanagic stari i mladi, sepo, salaka, trivun i drugi su odlicno prosli u zivotu zahvaljujuci bosnalijeku ali su zanemarili dionicare i siru zajednicu koja ih je izgradila. Da vas podsjetim, svi mi smo tolerisali visoke cijene na listama koje zavod finansira nasim placenim porezom i doprinosom u vrijeme kada je kompanija bila u razvoju ali kada je doslo vrijeme da se nesto vrati dionicarima i zajednici oni su okrenuli ledja i prigrlili su slovence i hrvate pa sad njima placaju ono sto zakonski sljeduje dionicare, zajednicu pa i radnike. Navodno su povecali plate ove godine bas pred prvu skupstinu u junu da bi kupili naklonost radnika ali iznosi koje obicni radnici primaju su mali u poredjenju sa primanjima koje imaju direktori u toj firmi. A sta se promijenilo u bosnalijeku da bi se plate tim direktorima drasticno povecale? Vrse pritisak i mobing na svoje podredjene da daju i skupljaju punomoci za arslanagica mladog jer stari je svakako bio pred izlaznim vratima, pljuju nas dionicare i vladu, kupuju sebi auta i poklone, i da ne nabrajam druge beneficije koje su prisvojili. A nisu svjesni da se sve to lako moze promijeniti i da hoce jedan dan pa se nadam da ima neko pametan ko ce reci STOP ovoj losoj predstavi uprave bosnalijeka. Moje misljenje je da radnici treba da budu dovoljno pametni da se drze po strani i na sljedecoj skupstini budu NEUTRALNI. Jer arslanagici i polic se nece tu zadrzati 100% a sljedci vlasnik ili upravitelj ce prvo "sjeci glave" onima koji su dali punomc arslanagicima.
pavaroti

Post by pavaroti »

Nisam prije nista pisao ali sam citao ponekad komentare...

Neki komntari imaju nekih poveznica i piju vode ali malo me dotaklo ovo vezano za radnike jer mi je jedan od roditelja uposlenik bsnl preko 30 godina i jako sam dobro upoznat sa situacijom...

Preskocit cu neke stvari koje cu iznijet ovdje nekad poslije ali cu se osvrnut na trenutnu situaciju....
Kao i vecina ovdje i ja sam vlasnik nekih 5000 dionica vecinom izvornih,trenutno se radi na ciscenju u bsnl,u cetvrtak je bila anketa o toplom obroku i brstanici...preciznije da li zele radnici da dobijaju pare i da imaju cjenovnik u rstoranu ili po starom...izglasano je ocekivano da se dijele pare jer e 12 km dan kod sepe...
Uglavnom ovo su trazili radnici davnih dana ali tiho tako da i potkupljeno pred. sindikat nisu mogli reci...hasaga je izgleda oustao samo se radi na neprimjetnom odlasku naree godine a do tada bi poslovanje trebalo prec u ispravne tokove.

Sto se tice polica isti radi po nalogu ede i reze sve troskove koji su znacili luksuz,iako su svi direktori sektora narucili nova auta prije dolazenja novog direktora od kada zele i nabavku svesti u realne okvire,predstavnistva itd sto je navodno bio uslov doticnog.

Moje bojazi su vezane za izvjestaje i njihovu istinitost,sa rusima imamo ugovor do 2015 i narudzbe idu progresivno,ukoliko su izvjestaji istiniti uz ove nagovjestaje ciscenja stanje vrijednost bsnl bi trebalo rasti posebno imajuci u vidu izvozno orijentisanu aktivnost i ocekivano sirenje.

lp
Sabur2

Post by Sabur2 »

Hvala sto si se javio.
I ja sam bio uposlenik dugi niz godina prije nego sam otisao ne osvrcuci se. Drago mi je sto se konacno rasciscavaju stvari koje smo trazili jos prije 15 godina, a o kojim se nije smjelo na glas ni govoriti jer si u sve mogao dirati i kritikovati, ali reprezentaciju i restoran niposto... Vjerovatno i dobro poznajem tvog roditelja koji je tamo, izgleda otkad i ja.
Uglavnom, tih 5000 glasova pametno iskoristi, prati forum, ucestvuj na skupstinama ili daj povjerenje nekom da te zastupa. Najvaznije je ne biti suzdrzan ili odsutan.
Pozdrav.
panzer

Post by panzer »

Danas sam mislio napisati da je počelo sa dubinskim snimanjem poslovanja i nakon čega bi se išlo na racionalizaciju troškova. Urađena je analiza IT sektora, potreba korištenja Oracle-a u odnosu na SQL koji je dosta jeftniji kao i sama veličina sektora u firmi veličine Bosnalijeka. Ovo oko IT sektora se može i zanemariti u odnosu na topli obrok koji je godinama bio sporan. Sad, ako je došlo do toga to znači da će se u firmi uraditi veće promjene.
crveni

Post by crveni »

Svasta se sada pokusava "usminkati" kada pokusavaju da sa "velikim expertom" Policem stvore sliku da Arslanagica vise nema. Od toga nema nista, jer i ja se sada mogu predstaviti kao direktor Bosnalijeka na isti nacin kao i Polic te raditi na "racionalizaciji" troskova kako kaze. U stvari sada Arslanagici i Sepo zele zamazati sve sto su do sada uzeli. Najednom topli obrok moze biti normalna prica, pravi se "dubinsko snimanje firme" ( sta li su do sada radili po tom pitanju), smanjuju se sektori ( nakon sto su zaposlili i Kuntu i Pantu...), troskovi prevoza padaju do 60% (u vrijeme kada cijena nafte samo raste) itd, itd... Od odgovornosti ne smiju pobjeci i nece pobjeci!!! A Polic je prica za Monty Python a :D
crveni

Post by crveni »

Drago mi je da se pavaroti takodje prikljucio i s obzirom da ocito poznaje situaciju moze nam svima biti od velike koristi. Hvala na startnim informacijama, nadam se da ces tako i nastaviti.
Jedino cega se pribojavam, a siguran sam da je strah opravdan jeste rast vrijednosti bsnl. Sigurno fale desetine miliona eura, ko zna kakvo je pravo stanje u firmi u svim aspektima... Tesko da moze rasti u dogledno vrijeme, jermvalja pokrpiti sve rupe koje ce ostati iza Bande... Nazalost...
Post Reply