Elektroprivreda BIH

panzer

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

viewtopic.php?p=40481&sid=ba3218f90ff12 ... e0a#p40481

Evo izdvojena je tema sa dopisom i adresama.
brzi

Post by brzi »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/novalic ... /231218060
"Stanovništvu još uvijek ne bismo trebali poskupljivati struju. Dajemo je relativno jeftino i to je naša nafta. To je naša blagodat i građani imaju pravo na jeftinu struju. Jeftinu struju možete nadoknaditi iz naše privrede koja troši manje od četvrtine struje i izvoza koji iznosi nešto više iznad 30 posto. Znači, tamo morate relocirati cijenu koju želite rasteretiti sa građana", ukazao je u razgovoru za BHT1.

Tvrdi da je entitetska vlada koju je on vodio cijenu struje nadoknađivala na izvoznoj struji."

Još jednom bivši premijer dokazuje da ne zna šta je ekonomija i kako bi trebala funkcionisati socijalna država.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Ovdje je bitno naglasiti štetu. Ako firma pravi dobit i dijeli dividendu, nema štete u formalnom. Može biti izgubljene dobiti i to je teže dokazivati, ali nema očite štete u pravnom smislu. I trgovac ne pravi dobit na svakom artiklu, ali morq imati u masi dobit. I na to se ovdje mogu prethodni vaditi, da je to bila poslovna odluka. Ali, kada se pravi gubitak, tu već imamo štetu koju je lako dokazati. Jer praviš gubitak, a i dalje artikle koji su ti ispod cijene daješ po toj nižoj cijeni. I zato praviš gubitak...
brzi

Post by brzi »

Sitna buranija wrote: 18 Dec 2023, 13:44 Ovdje je bitno naglasiti štetu. Ako firma pravi dobit i dijeli dividendu, nema štete u formalnom. Može biti izgubljene dobiti i to je teže dokazivati, ali nema očite štete u pravnom smislu. I trgovac ne pravi dobit na svakom artiklu, ali morq imati u masi dobit. I na to se ovdje mogu prethodni vaditi, da je to bila poslovna odluka. Ali, kada se pravi gubitak, tu već imamo štetu koju je lako dokazati. Jer praviš gubitak, a i dalje artikle koji su ti ispod cijene daješ po toj nižoj cijeni. I zato praviš gubitak...
Ne,.. može se desiti da zbog poremećaja na tržištu ili neplaniranih troškova odeš u gubitak, viša sila,.. ali ne možeš i ne smiješ planirati gubitak na 40% prodaje, a to se radi. Dakle znaš da ćeš u idućoj godini imati trošak uglja po proizvedenom kWh preko 9 feninga bez troškova rada i amortizacije,.. a ti struju planiraš prodavati po 6 feninga.
Kupuješ vodu u cisterni po marku po litru, flaširaš je i prodaješ po pola marke,.. nema tog zakona koji to dopušta i zbog štete koju nanosiš samoj firmi i zbog štete koju nanosiš konkurenciji.
Nije mi jasno da Bičakčić i društvo do sada nisu izvršili jači pritisak.
beka26

Post by beka26 »

Poslao na obje adrese.
Valjalo bi i pismeno poslati preporučeno sa povratnicom da su primili dopis.
To može biti dokaz na sudu da su upozoravamo prije tužbe.
Trezvenjak

Post by Trezvenjak »

Odlican primjer sa vodom si naveo, svjestan si troska proizvodnje te svjesno proizvodis gubitak. Nigdje u aktima koji definisu kako se odredjuje cijena za domacinstva ne stoji da se moze prodavati ispod proizvodne cijene, ako se moze gubitak namiriti na izvozu ili prodaji privredi. Sve je fino napisano, ali ne primjenjuju
montypython

Post by montypython »

Ne može se ništa "namirivati" od bilo čega drugog. To je šupljak koji pokušavaju "prodati". U zemlji bi da se uližu glasačima praveći minus a onda nekakvo misteriozno "namirivanje" od izvoza. Ništa to, kakav izvoz, svaka termoelektrana i hidro i vjetroelektrana mora poslovati pozitivno sama za sebe. Ništa ne smije proizvoditi gubitak. Ima bezbroj stavki na kojima se može uštediti npr ne kupovati ugalj od vanjskih snabdjevača po skoro dvostrukoj cijeni nego je od rudnika iz koncerna (i još je niže kvalitete i još imaš uglja viška na depoima pa je pitanje zašto ga uopšte kupuješ). Povećati proizvodnju u rudnicima, smanjiti lažna bolovanja a povećati produktivnost. Upaliti TE da rade umjesto da stoje i čekaju nešto (vanzemaljce, limun, prihvatizaciju...). Smanjiti pljačku na svim nivoima, a pogotovo u vrhu, to bi dosta pomoglo cijeni struje i ranjivim kategorijama. Kakav izvoz i bakrači. Uostalom što ne izvoze kad je tako.
I da, poslah i ja dopis. Trebalo bi sad masovnije, za one koji nisu vidjeli ima posebna tema DOPIS PREMA UPRAVI EP vidjeti gore u vrhu gdje je objavljeno pismo i objašnjeno kome i šta slati.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Da me pogrešno ne shvatite, ne mislim ja da treba stanovništvu davati ispod cijene struju. Ne mislim ni da treba profitirati na njima jer je javni interes (a oni su javno prrduzeće, osim što su dioničko) da cijene stanovništvu budu što niže. Ali radi brate sa minimalnom dobiti ili bar na nuli.

Ali, nije isto kada držiš cijenu niskom a praviš gubitak i kada je ta cijena niska ali se pravi dobit. Prodaje trgovački lanac na akciji neke proizvode ispod nabavne cijene da bi privukli kupce, ali su zato zaradili na proizvodima gdje imaju ogromnu maržu pa namire taj gubitak na ovim akcijskim proizvodima i naprave ukupnu dobit. Za dokazivanje štete je punoblakše kada naprave gubitak...

A mi pokušavamo dokazati da nam je pričinjena šteta, zar ne?
brzi

Post by brzi »

Sitna buranija wrote: 18 Dec 2023, 16:23 Da me pogrešno ne shvatite, ne mislim ja da treba stanovništvu davati ispod cijene struju. Ne mislim ni da treba profitirati na njima jer je javni interes (a oni su javno prrduzeće, osim što su dioničko) da cijene stanovništvu budu što niže. Ali radi brate sa minimalnom dobiti ili bar na nuli.

Ali, nije isto kada držiš cijenu niskom a praviš gubitak i kada je ta cijena niska ali se pravi dobit. Prodaje trgovački lanac na akciji neke proizvode ispod nabavne cijene da bi privukli kupce, ali su zato zaradili na proizvodima gdje imaju ogromnu maržu pa namire taj gubitak na ovim akcijskim proizvodima i naprave ukupnu dobit. Za dokazivanje štete je punoblakše kada naprave gubitak...

A mi pokušavamo dokazati da nam je pričinjena šteta, zar ne?
Koliko je kratkovida ova matematika koju Vlada FBiH koristi bi se moglo pokazati ako ne u 2024. a ono u 2025.
Ako trzisna padne u 2025. na 70 eura a nije iskljuceno da će se to desiti i budu morali vratiti cijenu za privredu na 70 eura i ne mognu zaraditi na izvozu jer su proizvodnu u termoelektranama nagurali na 75 eura,..
Šta će onda ciniti? Na kome će popravljati gubitak ako bude prodajna ispod proizvodne za sve kupce.
Dokaz da nema potrebe za ovim populistickim mjerama su izbori u Srbiji, Vučić nikad ubjedljiviji iako je cijenu struje podigao za 40%.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Pa ima akumulirane dobiti 170 mio KM. Ima se odakle pokrivati gubitak. Još jednu godinu. A poslije ćemo preći na zakonske rezerve. Dok i njih ima. Valjda neće stići doći do dioničkog kapitala...
Post Reply