Elektroprivreda BIH

panzer

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Nema krivice u tražiocu jeftinije robe. Svako traži jeftinije i svako će kukati.

Krivac je onaj što je 8 godina imao pogrešan koncept vođenja firme. Ali to su ti mozgovi "od danas do sutra".
panzer

Post by panzer »

I druga stvar još poraznija......

Sve bili stručnjaci ,akademici ovakvi onakvi , struja im teče kroz vene, i šta ?

Dođe vodovodžija, dođe mali nargilaš i kažu elektroenergetski sektor je u problemu, nema uglja, nema izvoza, gubitak se gomila , prodajna cijena ispod proizvodne, problem sa projektom novog termobloka itd itd.

I svi ovi gore predhodni stručnjaci nemaju ni jedan kontraargument.
Ovo što ovi tvrde su činjenice samo što je predhodna vlast te stvari gurala pod tepih.

I teoretski mali nargilaš ih može sve skupa, zajedno sa fadilom ( čovjekom iz realnog sektora) razvlačiti po medijima.
montypython

Post by montypython »

https://www.biznisinfo.ba/eco-dugorocno ... macinstva/

Što je prešutio Smailbegović rekao je Ećo.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

zzz wrote: 05 Dec 2023, 19:02
Choper wrote: 05 Dec 2023, 17:30
Sitna buranija wrote: 05 Dec 2023, 17:04 Kažu, ponavljanje je majka znanja. Pa da ponovimo:

https://faktor.ba/vijest/epbih-o-minusu ... ext_intext

A nekako ja ovom čovjeku više vjerujem, nego ovim novim...
Iz tvojih dosadašnjih izlaganja i komentara koje sam uspio pročitati malo mi nanosiš k'o da si politički obojen.
Lik je zelen ko buranija. Mjesecima čitam temu i evo mahsuz se ulogovao da napišem koliko je degutantno čitati njegove hvalospjeve o talibanima.
:D E nek si se ti mahsuz ulogovao da napišeš da je degutantno čitati moje "hvalospjeve o talibanima".
I ja sam ovdje politički obojen? :lol:

U principu, jebe mi se za nečiju političku pripadnost dok mi god taj neko ulijeva povjerenje u sigurnost ulaganja. Evo možda sam ja glup, a ti pametan, ali ja sam se kao dioničar JPESR nekako sigurnije osjećao kada je bio Andelija (koji je DF by the way), nego sada kada je ovaj nesposobnjaković (koji je inače SDP). Sreća pa niko od njih nije iz kategorije zelenih talibana ;)

Uglavnom, imamo pozitivan rezultat naspram negativnog. Imamo struku naspram nestručnosti. Imamo stabilnost naspram kuknjave o energetskoj ugroženosti. I imamo svejedno skoro pa besplatnu struju za građanstvo i kod jednih i kod drugih. I nažalost, ovi sada će i ako nekada poskupe tu struju građanstvu to uraditi da smanje gubitak. Živi bili pa vidjeli.

I nemoj da ti bude onda mrsko još jednom se ulogovati i napisati da je degutantno što sam sve bio u pravu...
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

panzer wrote: 05 Dec 2023, 19:59 I druga stvar još poraznija......

Sve bili stručnjaci ,akademici ovakvi onakvi , struja im teče kroz vene, i šta ?

Dođe vodovodžija, dođe mali nargilaš i kažu elektroenergetski sektor je u problemu, nema uglja, nema izvoza, gubitak se gomila , prodajna cijena ispod proizvodne, problem sa projektom novog termobloka itd itd.

I svi ovi gore predhodni stručnjaci nemaju ni jedan kontraargument.
Ovo što ovi tvrde su činjenice samo što je predhodna vlast te stvari gurala pod tepih.

I teoretski mali nargilaš ih može sve skupa, zajedno sa fadilom ( čovjekom iz realnog sektora) razvlačiti po medijima.
Daj ba panzer ne lupaj.
Elektroenergetski sektor u problemu, a ti imao mogućnost da izvozom pokrivaš gubitak od 100-120 mio KM zbog jeftine struje stanovništvu? Nije on u problemu nego ti praviš problem subvencioniranjem stanovništva na ovaj način. Ali ipak hendlaš to nekako.
Nema uglja a depoi prepuni? Ima uglja, a može se i kupiti.
Nema izvoza? Pa nema ga kod njih, a trebalo ga je biti samo da su uradili kako im je bilo nacrtano i pripremljeno.
Gubitak se gomila? Pa oni su ga jedini napravili. Nikada niko prije njih to nije uspio. Čak ni Grabovica.
Prodajna cijena ispod proizvodne? Jedini tačan argument, ali evo vidim da su ga oni efikasno riješili. Opet podigli cijenu privredi a stanovništvu ništa. Očito se i oni brinu za glasačko tijelo, zar ne?
Problem projekta novog termobloka? Eto karma im je takva da im se vratilo da ono što su započeli i završe...

Možeš ti to bolje panzer. Ipak si ti vrlo racionalan bez obzira što vodovodžiji i ovoj ekipi potpuno neosnovano daješ puno kredita...
panzer

Post by panzer »

Ima uglja ako ga ne koristiš. Sa ranije standardnih 550 GWh mjesečno iz TE sad se, već duže vrijeme krpe da prebace 300 GWh.

Zato što su ovi predhodni 8 godina degradirali proizvodnju iz rudnika. I što su znali ili su trebali znati da će ostati bez dovoljne proizvodnje za izvoz koja bi namirila unutrašnji gubitak a u tom vremenu nisu postepeno privikavali domaći konzum na manja ali redovnija poskupljenja.

Ovo nije bezveze firma da bi neko "hendlalo" (nešto ne volim ovi riječ ,semantički) od danas do sutra nego se trebalo nastupiti ozbiljno i bez sitnih kalkulacija. Bez podilaženja populaciji u rudarskim organizacijama, bez nepotrebnog podilaženja domaćem konzumu, bez puštanja sa se stvari same srede.

A svi skupa , na čelu sa fadilom, to nisu uradili.

I ostavili su ovim novim da ih razvlače ko žvaku po medijima ali ništa bolje stanje u elektroprivredi nego što je bila 2018.
panzer

Post by panzer »

I da, uopšte ne vidim potrebu za investicionom nervozom.
Ono jeste da nakon uloženih stotina hiljada KM nije lijepo gledati ovu dramatizaciju po medijima i najave nekih gubitaka ali i dalje imam isto mišljnje: prema cijeni dionica EPBIH je davno otišla u stečaj i uopšte ne radi. Ostalo je par nekretnina i par portira koji to čuvaju.
I pošto znam realnu vrijednost i mogućnost da se za par mjeseci promijeni percepcija , onda mi je ovo svakako sve predstava za javnost.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Pa proizvode manje jer su nesposobni ili to namjerno rade, a ne zato što nema uglja. I onim prethodnim je falilo uglja, ali su ga dokupljivali. I izvoz je išao taman toliki da pokrije gubitak na domaćem konzumu. Greška jeste upravo što tom domaćem konzumu (stanovništvu) nisu cijenu formirali tako da pokriju proizvodnu cijenu. Ali ovi novi to nisu ispravili nego u tom dijelu rade isto što i prehodni, ali ne rade i na drugim stranama (izvoz) isto što i prethodni, pa ispada da svjesno idu u gubitak...
panzer

Post by panzer »

Nije energetika posao od danas do sutra. A eto šta smo dobili za 8 godina. Ako oni kao "stručnjaci" za taj period nisu napravili ništa kvalitetno nego su degradili, onda ja od ovih svakako ne očekujem ništa.
Što ne znači da nas neće iznenaditi boljim rezultatom iduće godine.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Slažem se da energetika nije posao od danas do sutra. Imaš i Srbiju i Hrvatsku pa se možeš porediti. Srbija je imala isti pristup kao i mi po pitanju cijene za stanovništvo pa nisu bili u stanju to "hendlati" i upali su u probleme kada je bio haos na tržištima, a ovi naši prerhodni su to hendlali. Treba voditi računa i o kapacitetima, redovnom i planskom remontu, domaćem konzumu, izvozu i izvoznim cijenama, stabilnom snadbijevanju, i sve to optimizirati, a ne samo gledati da se proda "pošto-po to". Oni prethodni je nisu htjeli izvoziti po 80€ da bi tamo neki panzer ili sitna buranija rekli evo ga dobar rezultat na polugodištu, a ovi novi bi to vrlo vjerovatno uradili jer im se jebe za firmu, a populizam im je ključna odrednica ponašanja. Ne znam samo kako misle objasniti gubitak od 80 mio KM na kraju godine ako je na polugodištu bio 24 mio. Znači da je njihovih 56 mio, pa i po tom ispade da su gori duplo. S tim da su oni prethodni namjenski planirali ići na rezultat u zadnjem kvartalu. Ovi su samo trebali raditi po planu. Ali očito ili imaju drugi plan ili ne znaju. Ili oboje...

I u pravu si, možda te iznenade boljim rezultatom naredne godine. Možda iduće godine gubitak bude samo 50-60 mio KM, valjda će se dotad malo uhodati ;)
Post Reply