Ne bih tako daleko. Ako nema dobiti, dividende ne može ni biti. Dakle prvo mora biti dobit pa onda dividenda. Da bi bilo dobiti ne može se prodavati ispod cijene. Dakle nema dobiti bez poskupljenja. I evo cijena je dignuta a biće i stanovništvu. Dakle prvi korak je urađen. Ako želiš dividendu I višu cijenu dionice nema mi smisla žaliti se što je urađen jedini korak koji do nje vodi. Nakon poskupljenja, dobiti može biti a ne mora, zavisi od kvaliteta uprave, ali bez poskupljenja, dobit je nemoguća, pa onda i dividenda.
Što se tiče same cijene dionice to je više pitanje psihologije. Ekstremna je nelikvidnost, mnogi bi kupili znam i lično, ali su ih demotivisale fondovske rasprodaje tj manipulacije cijenom, za koje nije jasno jesu li gotove. Mnogi bi možda kupili sad i po mnogo višoj cijeni ali se boje da neko ne baci po npr 13,5 na prodaju, pa čekaju. I tako je sad nekakva pat pozicija. Da neko pokuša kupiti npr po 14.2 iole ozbiljniju količinu i kupovina potraje par dana a cijena se i minimalno poveća, npr na 14.5 otišlo bi to na 20 KM za par sedmica a onda dalje samo ide.
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Jablaničko je stiglo do mosta u Konjicu, vrlo blizu maximuma, nema više smanjivanja proizvodnje u HE ni u noćnim satima inače ide prelijevanje.
-
Dobit može biti i bez poskupljenja i sa poskupljenjem. Isto tako, sa poskupljenjem može biti, ali i ne mora biti dobiti. Sve zavisi od vladajućih. Oni prije su radili na način da su pravili dobit (kakvu takvu) bez poskupljenja, a kako su to uspijevali objasnio je Novalić (fokus na izvoz). Kako će ovi novi raditi tek ćemo da vidimo. Ali je zasad jedino izvjesno da će praviti gubitak.montypython wrote: ↑03 Dec 2023, 10:12 Ne bih tako daleko. Ako nema dobiti, dividende ne može ni biti. Dakle prvo mora biti dobit pa onda dividenda. Da bi bilo dobiti ne može se prodavati ispod cijene. Dakle nema dobiti bez poskupljenja. I evo cijena je dignuta a biće i stanovništvu. Dakle prvi korak je urađen. Ako želiš dividendu I višu cijenu dionice nema mi smisla žaliti se što je urađen jedini korak koji do nje vodi. Nakon poskupljenja, dobiti može biti a ne mora, zavisi od kvaliteta uprave, ali bez poskupljenja, dobit je nemoguća, pa onda i dividenda.
Što se tiče same cijene dionice to je više pitanje psihologije. Ekstremna je nelikvidnost, mnogi bi kupili znam i lično, ali su ih demotivisale fondovske rasprodaje tj manipulacije cijenom, za koje nije jasno jesu li gotove. Mnogi bi možda kupili sad i po mnogo višoj cijeni ali se boje da neko ne baci po npr 13,5 na prodaju, pa čekaju. I tako je sad nekakva pat pozicija. Da neko pokuša kupiti npr po 14.2 iole ozbiljniju količinu i kupovina potraje par dana a cijena se i minimalno poveća, npr na 14.5 otišlo bi to na 20 KM za par sedmica a onda dalje samo ide.
Naravno, da se ne slažem sa ovim prvim načinom u dijelu koji se odnosio na cijenu za stanovništvo. Slažem se da građanstvo treba na neki način subvencionirati, ali samo onaj dio građanstva koji se nalazi u kategoriji penzionera, socijalnih slučajeva i sl., a nikako svo stanovništvo. S druge strane mi je potpuno razumljivo da se na građanima ne želi zarađivati jer je javno preduzeće u pitanju. Ali bi onda recept za cijene građanstvu bio da se prodaje po proizvodnoj cijeni (dakle bez zarade), a da se ove posebne kategorije subvencioniraju iz dividende (pripadajuće dibiti) od strane države (što bi bilo.dobro i za ostale dioničare), dok bi domaće firme bile snadbijevane po cijeni koja je dobra za EPBiH, ali i dalje niža od tržišne (čime se podiže konkurentnost domaćih proizvođača a i EP zarađuje). Na izvozu bi se pak ostvarivao, kao i dosad, extra profit ali samo onda kada su cijene na tržištu dobre (ne mora se uvijek izvoziti). Dakle, ovaj Novalićev koncept bi trebalo doraditi samo u dijelu građanstva.
Ovi novi čini mi se nemaju nikakav koncept nego samo želju da povećaju cijenu tamo gdje im je najlakše, a na izvozu to ne mogu. Zna se šta im ostaje...
NE!
Vidi ovog naslova,..
https://www.zenicablog.com/bih-od-goriv ... ijardi-km/
Kaze država zaradila 15 milijardi, ne kaže uzela od naroda pa i socijalno ugrozenih.
Banke će imati milijardu dobiti a naplaćuju proviziju i socijalnom slučaju isto ko i milioneru.
Ulje je prije dvije godine kostalo 6 ili 7 maraka kako za bogatog tako i za siromašnog.
Zato mora se mjenjati percepcija. Na svakom KWh i na svakom kupcu treba zaraditi a država nek brine za socijalno ugrožene. Ne može brinuti jedna kompanija .
Ne moze privreda graditi svoju profitabinost na jednoj kompaniji.
Vidi ovog naslova,..
https://www.zenicablog.com/bih-od-goriv ... ijardi-km/
Kaze država zaradila 15 milijardi, ne kaže uzela od naroda pa i socijalno ugrozenih.
Banke će imati milijardu dobiti a naplaćuju proviziju i socijalnom slučaju isto ko i milioneru.
Ulje je prije dvije godine kostalo 6 ili 7 maraka kako za bogatog tako i za siromašnog.
Zato mora se mjenjati percepcija. Na svakom KWh i na svakom kupcu treba zaraditi a država nek brine za socijalno ugrožene. Ne može brinuti jedna kompanija .
Ne moze privreda graditi svoju profitabinost na jednoj kompaniji.
-
Ti to gledaš iz aspekta malog dioničara. Država to gleda iz aspekta svog 90% vlasništva. Ako je vlasniku cilj da jedna firma zarađuje a da svi drugi trpe ok može i tako, ali je ovdje vlasniku cilj da preko jedne firme ima višestruku korist na drugim stranama. Problem je naći mjeru.
Naravno da bi i meni draže bilo da godišnje podijele po 5 KM dividende, ali da sam Novalić ili Nikšić radio bih nešto slično što je Novalić radio. Na kraju krajeva, neće oni nama polagati račune nego biračima na izborima. Vi ovdje stvarno kao neki naivni tinejdžeri koji žive u nekom svom svijetu, a ne u stvarnom životu...
Naravno da bi i meni draže bilo da godišnje podijele po 5 KM dividende, ali da sam Novalić ili Nikšić radio bih nešto slično što je Novalić radio. Na kraju krajeva, neće oni nama polagati račune nego biračima na izborima. Vi ovdje stvarno kao neki naivni tinejdžeri koji žive u nekom svom svijetu, a ne u stvarnom životu...
Last edited by Sitna buranija on 04 Dec 2023, 01:42, edited 1 time in total.
"Ako je vlasniku cilj da jedna firma zarađuje a da svi drugi trpe ok može i tako"
Šališ se?
Samo da jedna firma posluje pod istim uslovima kao i druge firme i da se jedan energent tretira kao i ostali energenti.
Šališ se?
Samo da jedna firma posluje pod istim uslovima kao i druge firme i da se jedan energent tretira kao i ostali energenti.
Kada od nekoga uzimaš nešto i daješ nekome drugom ili uništavaš nekog da bi neki drugi prosperirali na taj način,, to se zove krađa. I jeste krađa, ali podmuklo zamaskirana. To je radio i komunizam pa je završio kako je završio. Inače mišljenje takvih kao ti , Truba i
sličnih (a takvi su većina) mi govori o kakvom licemjernom i izopačenom društvu živimo.
Društvu spremnih da kradu od onih koji rade da bi davali onima koji ne rade i da čak zadužen buduće generacije da bi im trenutno bilo dobro i da daju ono što nisu zaradili.Samo neće to još dugo. Plaćat će se realna cijena svega i neće biti ni kredita. Dolazi vrijeme naplate.A ti, truba i slični sutra kad odete kod auto mehaničara ili zubara tražite od njih da vam naplate samo pola cijene , jer eto da bi bili društveno solidarni i nebi ugrozili vaš opstanak.Da vidimo hoće li? Vidi filozofije ,
Oteti profit EP i dati ga nekim drugima, nazovi privrednicima. Znači ono trebaju imati profit koji trpaju u svoje džepove, a EP ni njeni vlasnici ne. Ako država hoće nekog da pomaže nek daje iz svog džepa . Ili nek otkupi firmu u 100 posto iznosu i nek tada poklanja kome hoće.
sličnih (a takvi su većina) mi govori o kakvom licemjernom i izopačenom društvu živimo.
Društvu spremnih da kradu od onih koji rade da bi davali onima koji ne rade i da čak zadužen buduće generacije da bi im trenutno bilo dobro i da daju ono što nisu zaradili.Samo neće to još dugo. Plaćat će se realna cijena svega i neće biti ni kredita. Dolazi vrijeme naplate.A ti, truba i slični sutra kad odete kod auto mehaničara ili zubara tražite od njih da vam naplate samo pola cijene , jer eto da bi bili društveno solidarni i nebi ugrozili vaš opstanak.Da vidimo hoće li? Vidi filozofije ,
Oteti profit EP i dati ga nekim drugima, nazovi privrednicima. Znači ono trebaju imati profit koji trpaju u svoje džepove, a EP ni njeni vlasnici ne. Ako država hoće nekog da pomaže nek daje iz svog džepa . Ili nek otkupi firmu u 100 posto iznosu i nek tada poklanja kome hoće.
-
Ja stvarno ne vidim nikakav Novalićev "koncept". Samo kukavičko izbjegavanje da se riješi ikakav problem. U rudnicima nije riješen nerad i gubici, višak zaposlenih, bolovanja i negativno poslovanje. Ispunjavala se svaka želja svakom ko je tražio i/ili zaprijetio i samo se prelijevale pare iz EP u rudnike kao u rupu bez dna bez ikavog efekta i gurao se EP u slabo poslovanje bez ikakvog opravdanja i svrhe. Naravno da nije napravljen nikakav novi kapacitet za sve to vrijeme.
Što se tiče vrednovanja struje, opet kukavički i populistički držala se cijena građanstvu i privredi ispod proizvodne i tu su se kupili glasovi i simpatije stada na štetu EPBiH. Kupovala se (a i sad) sirotinja za 7-8 KM manjim računom za struju (uništavajući energetiku) umjesto da im obezbjedi posao i platu od 1000 ili više Eura pa da ih nije ni briga koliko je struja. Podilazilo bi se svakom živom i melo pod tepih izbjegavajući svaku tešku ali neophodnu odluku. Da bi se pokrili uveli su u poslovanje EP novi termin "ranjive kategorije" i formirali cijenu struje prema njima što je apsurd koji sam već objasnio prije dan dva. U biti su EP pretvorili u kasicu prasicu za distibuciju para. A onda se bi se tako kreirana rupa u prihodima EP trebala popunjavati nekakvim misterioznim gigantskim izvozom od kojeg najednom SVE ZAVISI. Da ne kažem da po njemu sad sve zavisi od izvoza a sam ga on onemogućio smanjivanjem proizvodnje godinama, u svom mandatu. I sad ON poziva druge na veliki izvoz. Vrlo mudro samo-pročitan je. Ništa ne treba biti bazirano na nekakvom izvozu, EP treba da posluje tržišno sa razumnom cijenom prema stanovništvu i privredi od kojih treba da ostvaruje i dobit od bar 10-15 % na prihod od tog dijela. Već to je nekakavo odgovorno i socijalno ponašanje. Prodavanje bilo kome ispod cijene je kriminal. A ako se šta može zaraditi od izvoza bujrum koliko god može, ali na to se ne treba računati to je vanredno i ne treba izvozom ispravljati loše poslovanje u zemlji. U suprotnom kako će se EP razvijati, od kojih para investirati? U biti držanje EP na pozitivnoj nuli je samo krađa od budućih generacija i pravljenje invalida od najvažnije firme u zemlji da bi se kupila naklonost sadašnjih. A ta rečenica "Na kraju krajeva, neće oni nama polagati račune nego biračima na izborima. Vi ovdje stvarno kao neki naivni tinejdžeri koji žive u nekom svom svijetu, a ne u stvarnom životu..." u stvari samo potvrđuje ovo što govorim. Sav njegov/njihov "koncept" je samo populistička farsa, direktno su i svjesno radili protiv EP da bi sebi kupili poene.
I da se razumijemo ne smatram da je Nikšić nešto puno više uradio za EP u svom prošlom mandatu a za ovaj ćemo vidjeti.
Što se tiče vrednovanja struje, opet kukavički i populistički držala se cijena građanstvu i privredi ispod proizvodne i tu su se kupili glasovi i simpatije stada na štetu EPBiH. Kupovala se (a i sad) sirotinja za 7-8 KM manjim računom za struju (uništavajući energetiku) umjesto da im obezbjedi posao i platu od 1000 ili više Eura pa da ih nije ni briga koliko je struja. Podilazilo bi se svakom živom i melo pod tepih izbjegavajući svaku tešku ali neophodnu odluku. Da bi se pokrili uveli su u poslovanje EP novi termin "ranjive kategorije" i formirali cijenu struje prema njima što je apsurd koji sam već objasnio prije dan dva. U biti su EP pretvorili u kasicu prasicu za distibuciju para. A onda se bi se tako kreirana rupa u prihodima EP trebala popunjavati nekakvim misterioznim gigantskim izvozom od kojeg najednom SVE ZAVISI. Da ne kažem da po njemu sad sve zavisi od izvoza a sam ga on onemogućio smanjivanjem proizvodnje godinama, u svom mandatu. I sad ON poziva druge na veliki izvoz. Vrlo mudro samo-pročitan je. Ništa ne treba biti bazirano na nekakvom izvozu, EP treba da posluje tržišno sa razumnom cijenom prema stanovništvu i privredi od kojih treba da ostvaruje i dobit od bar 10-15 % na prihod od tog dijela. Već to je nekakavo odgovorno i socijalno ponašanje. Prodavanje bilo kome ispod cijene je kriminal. A ako se šta može zaraditi od izvoza bujrum koliko god može, ali na to se ne treba računati to je vanredno i ne treba izvozom ispravljati loše poslovanje u zemlji. U suprotnom kako će se EP razvijati, od kojih para investirati? U biti držanje EP na pozitivnoj nuli je samo krađa od budućih generacija i pravljenje invalida od najvažnije firme u zemlji da bi se kupila naklonost sadašnjih. A ta rečenica "Na kraju krajeva, neće oni nama polagati račune nego biračima na izborima. Vi ovdje stvarno kao neki naivni tinejdžeri koji žive u nekom svom svijetu, a ne u stvarnom životu..." u stvari samo potvrđuje ovo što govorim. Sav njegov/njihov "koncept" je samo populistička farsa, direktno su i svjesno radili protiv EP da bi sebi kupili poene.
I da se razumijemo ne smatram da je Nikšić nešto puno više uradio za EP u svom prošlom mandatu a za ovaj ćemo vidjeti.
-
Ti si mene očito zamijenio sa nekim. Ja sam ovdje među onim pokradenim malim dioničarima, a ne onaj koji potkrada. Ali očito nisi shvatio moj pokušaj ukazivanja na različitu percepciju nas i onih koji upravljaju državnim kapitalom i formalno predstavljaju većinskog vlasnika. Pročitaj još koji put moj post, možda shvatiš...beka26 wrote: ↑03 Dec 2023, 23:58 Kada od nekoga uzimaš nešto i daješ nekome drugom ili uništavaš nekog da bi neki drugi prosperirali na taj način,, to se zove krađa. I jeste krađa, ali podmuklo zamaskirana. To je radio i komunizam pa je završio kako je završio. Inače mišljenje takvih kao ti , Truba i
-
A rekao sam sljedeće, uvažavajući potrebu i nas kao malih dioničara i države kao većinskog dioničara:
Jer državi je interes konkurentnija privreda, veći broj zaposlenih, veće punjenje penzionih i zdravstvenih fondova i sl., a ne samo enormna dobit jedne firme. A meni i tebi je interes što veća dobit samo one firme u kojoj imamo dionice. Različiti su uglovi gledanja nas i države. Ne znam šta je tu teško za shvatiti...Sitna buranija wrote: ↑03 Dec 2023, 18:56
Slažem se da građanstvo treba na neki način subvencionirati, ali samo onaj dio građanstva koji se nalazi u kategoriji penzionera, socijalnih slučajeva i sl., a nikako svo stanovništvo. S druge strane mi je potpuno razumljivo da se na građanima ne želi zarađivati jer je javno preduzeće u pitanju. Ali bi onda recept za cijene građanstvu bio da se prodaje po proizvodnoj cijeni (dakle bez zarade), a da se ove posebne kategorije subvencioniraju iz dividende (pripadajuće dibiti) od strane države (što bi bilo.dobro i za ostale dioničare), dok bi domaće firme bile snadbijevane po cijeni koja je dobra za EPBiH, ali i dalje niža od tržišne (čime se podiže konkurentnost domaćih proizvođača a i EP zarađuje). Na izvozu bi se pak ostvarivao, kao i dosad, extra profit ali samo onda kada su cijene na tržištu dobre (ne mora se uvijek izvoziti).