ZIF-ovi

panzer

Re: ZIF-ovi

Post by panzer »

Nema dogovora...
Sarajevska berza, na zahtjev VGT Broker d.o.o. Visoko, zakazala je vanrednu aukciju za 11. januar za dionice ZIF-a Prof plus.

Predmet prodaje je 526.301 dionica ZIF-a Prof plus koje su u vlasništvu Triglav, Upravljanje nepremičinin d.d. Ljubljana. Cijena ponuđenih dionica iznosi 6,20 KM po dionici.

Metoda prodaje za ovu aukciju je metoda 1. Simbol vanredne aukcije je PRPFRK2A.

Unos naloga je moguć od 10.01.2019. godine.

Podsjetimo da je prva aukcija istog broja dionica bila zakazana za 8. januar, ali po cijeni od 7,60 KM po dionici.

S obzirom da, očito, nije bilo kupca, cijena je snižena na 6,20 KM. Cijena cijelog paketa smanjena je sa oko 4 miliona na oko 3,26 miliona KM.

Paket iznosi oko 10 posto dionica fonda.

Druga aukcija

Podsjetimo da je bila zakazana i druga vanredna aukcija, također za 08.01.2019. godine, na kojoj je predmet prodaje bilo 594.773 dionice ZIF-a Prof plus koje su u vlasništvu Triglav skladi d.o.o. Ljubljana.

Cijena ponuđenih dionica bila je 7,60 KM po dionici. To znači da se cijeli paket prodavao za oko 4,5 miliona maraka. Nije bilo izvještaja o uspjehu ove aukcije
panzer

Post by panzer »

Tržišna kapitalizacija fonda Naprijed je 3 miliona KM a samo u Pretisu im udio vrijedi 5 miliona KM.
panzer

Post by panzer »

ZIF „MI-GROUP“ d.d. Sarajevo je putem Sarajevske berze vrijednosnih papira prodao dionice s pravom glasa emitenta Teledigital d.d. Sarajevo, oznaka TTRSR. Broj dionica sa pravom glasa koje su bile predmet prodaje: 50.668 običnih redovnih dionica sa pravom glasa ili procenat 11,62 % u ukupnom broju dionica sa pravom glasa. Nakon obavljene transakcije Fond više ne posjeduje dionice navedenog emitenta.
Eto sad mogu ulozit u neke konkretne dionice dionice koje imaju i dividendu.
slavuj

Post by slavuj »

panzer wrote:
ZIF „MI-GROUP“ d.d. Sarajevo je putem Sarajevske berze vrijednosnih papira prodao dionice s pravom glasa emitenta Teledigital d.d. Sarajevo, oznaka TTRSR. Broj dionica sa pravom glasa koje su bile predmet prodaje: 50.668 običnih redovnih dionica sa pravom glasa ili procenat 11,62 % u ukupnom broju dionica sa pravom glasa. Nakon obavljene transakcije Fond više ne posjeduje dionice navedenog emitenta.

Iz Unioninvesta sam radio u Iraku,na bazi koja je već bila operativna u vrijeme rata Iraka i Irana.Jednog dana sam dobio zahtjev da prekontrolišemo rasvjetu na jednoj od rezervnih pisti.Uredno sam to prijavio kontrolnom tornju i sa električarima otišao na pistu.Nakon jedno sat vremena rada jedan avion je baš nisko prošao iznad nas.Izgledalo je da pokušava da sleti!Monteri su polegli po ivici piste a ja sam sa strane gledao šta se to dešava.Avion se uzdigao i ponovo krenuo prema istoj pisti,sada još niže.Sjeo sam u auto i požurio prema kontrolnom tornju.Potpuno ljut sam ustrčao uz stepenice do nekakve prostorije u kojoj je sjedio major,u tom momentu glavni na kontrolnom tornju.Kako sam znao da je školovan u Jugi sa vrata sam viknuo:Dobro ,jel vi to mene zajebavate.Pa radovi su prijavljeni i odobreni!Zajebava,zajebava,kaže major,neće sleti ,nije lud!
montypython

Post by montypython »

panzer wrote:
Ili će uplatiti svom DUFu naknadu za "upravljanje" pa nek oni podijele dividendu? To i jeste glavna caka zašto tržište ne funkcioniše. Fondovi ne kupuju i ne trude se osnaživati portfelj jer su loši propisi-ekstremno visoka dopuštena naknada za upravljanje doveli do toga da umjesto da DUF bude samo servis ZIFu imamo obrnut slučaj. Gospodar (ZIF) sve pare koje stekne šalje svom slugi (DUFu) u vidu naknade za NEPOSTOJEĆE upravljanje. Sluga pravi dvorce, ZIFovi kopne i ništa (kvalitetno) ne kupuju, tržište zamrlo zbog nedostatka potražnje itd itd.
panzer

Post by panzer »

Ali to tako treba da bude.

Pošto smo na nivou bantustana koji je naveden u predhodnom postu onda ne moze drugacije. Svakako bantustanci to nece shvatiti. Jer dok su ti isti ostavljali zivote i zdravlje po bosanskim planinama neko je pripremao kapital da bi ovo ovako radio.

S tim da treba imati dobar plan. A ne kao oni amateri iz Forša pa da se sad povlače po tuzlanskim sudovima. To se radi upravo na ovaj način.
mendo

Post by mendo »

šta se dešava po Tuzlanskim sudovima
panzer

Post by panzer »

Sad sam malo bacio oko na članak i onda vidim, skoro pa ništa se ne dešava. Osim što se nekom ne sviđa prodaja dobre lokacije:

https://avaz.ba/vijesti/bih/450475/mari ... -milion-km
mendo

Post by mendo »

panzer wrote:Ali to tako treba da bude.

Pošto smo na nivou bantustana koji je naveden u predhodnom postu onda ne moze drugacije. Svakako bantustanci to nece shvatiti. Jer dok su ti isti ostavljali zivote i zdravlje po bosanskim planinama neko je pripremao kapital da bi ovo ovako radio.

S tim da treba imati dobar plan. A ne kao oni amateri iz Forša pa da se sad povlače po tuzlanskim sudovima. To se radi upravo na ovaj način.
mislim, da večina kapitala koji se sada koristi za to izvire iz poslijatnog razdoblja jeftine privatizacije; a što se ratnog razdoblja tiče možda nešto i iz ratnog profiterstva
mendo

Post by mendo »

..odnosno na šta si ciljao...
Post Reply