a izgubio 30

samo kad ću dobiti 8
a izgubio sam 30 ima ojhaha vremena
Rekli su da je raspodjela dobiti minimalno 50%, sto na ovaj nekonsolidovani izvjestaj zaista ispada minimalno 0.087...mada, zar bas mora minimalno? Sto da ne recimo 0.11zule wrote: ↑08 May 2024, 11:37 Polovina ,50% od prošlogodišnje dobiti, iz poslovnih aktivnosti (bez prodaje stupova) je 85 mil/2= 42,5 mil.
Trebali bi isplatiti 85/2= 42,5 mil. Po jednoj akciji bi to iznosilo 0,0865 KM, u procentima 6,27 %.
Isto kao prošle obveznice RS (6%), ali si barem miran 5 god. od fluktuacija na tržištu.
Ovo je samo moje mišljenje, i odričem se svake odgovornosti u slučaju korištenja ovih podataka za trgovanje na berzi.![]()
![]()
![]()
U toku porezne godine ako imaš zaradu na kapitalna ulaganja u akcije, fizička lica, i residenti iz RS i neresidenti (dakle i oni koji borave u FBiH i van BiH) plaćaju porez 13% na dobit. Barem po zakonu o porezu na dohodak RS, kako sam pročitao,(https://www.paragraf.ba/propisi/republi ... hodak.html)
Da u F BiH nije oporezovana dobit na kapitalna ulaganja u dionice (dok neka druga jesu).Sitna buranija wrote: ↑12 May 2024, 17:29 Nema nikakvog poreza. Ako usvoje novi zakon, biće porez na kapitalnu dobit, ali to znači da si zaradio na prodaji, tj. da si skuplje prodao nego što si platio. Sada nema nikakvog poreza i nadam se da ga neće ni biti, jer tim nekim novim zakonom nisu napravili razliku između špekulativnih kupovina (gdje držiš dionicu kratko vrijeme i ostvariš dobit) i dugoročnog ulaganja u dionice...
Možda se ne mora platiti ako se zadrži na podračunu pa opet kupe akcije. Uglavnom u fazi sam informisanja pa ću vidjeti da li fizičko lice ima obavezu plaćanja porza na dobit u toku jedne godine.