Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Mogla bi opet JPESR peglat gubitke/rupe u proizvodnji JPEHB jer ipak smo mi Federacija
-
Toga je mene strah od početka vladavine ovih nametnutih...
Sjećam se vremena kad je veli mučenik ''mladi Musliman'' Bičakčić prodavo struju federalnim partnerima po mizerja cijenama radi ''bratstva i jedinstva'' a brat iz Aluminija dijelio parfeme (lažnjake koje mu je prodo brat) i svi bili sretni jer FBiH raste. Opravdanje je bilo traži EU.
II dio u nastavku
II dio u nastavku
-
Mislim da su u pitanju dramski efekti da bi se otvorila mogućnost povećanja cijene. Prvo prepadneš sve velikim gubitkom, krizom u opskrbi i dramatičnim mogućim poskupljenjem privredi od 87 % (u mene na poslu svi misle da se radi o poskupljenju za domaćinstva, a nisu neuki). Onda se isprsiš i kažeš ali ne brinite, tu je Vlada da vas zaštiti, neće poskupljenje biti 87 nego samo 30%. Nakon toga povećaš i domaćinstvima u tri kategorije zavisno od potrošnje za recimo 5 20 I 40%. Prije toga ili paralelno podijeliš onu pomoć za energetski ranjive. I to je to. I ja bi tako uradio. Ako ćemo pravo nije ovdje moglo biti nikakvog pozitivnog pomaka bez povećanja cijene. A ovo je to. Naravno niko još ne zna tačno šta će biti ali ako je ovako kao gore onda je ovo ipak pozitivno.
Mislim da nije u pitanju dramski efekat, možda filmska magla, cilj je zarada pojedinaca koji su organizovali igru i žele brzo velike novce, a za ostale oni baš i ne brinu da li su to: dioničari. članovi stranke, uposlenici ili obični puk
https://biznis.ba/nenadic-pozivamo-da-s ... -povecava/
Još će tražiti da se cijena snizi.
Zasto ne kupe Elektroprivredu BiH od države za par stotina miliona pa nek sebi daju struju po 0.01 KM po MWh.
Još će tražiti da se cijena snizi.
Zasto ne kupe Elektroprivredu BiH od države za par stotina miliona pa nek sebi daju struju po 0.01 KM po MWh.
https://istraga.ba/zuljevicev-i-konakov ... e-opstala/
"Vlada FBiH proglasila je stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom energijom kako bi povećala cijene električne energije za oko 60 posto, saznaje Istraga."
"Vlada FBiH proglasila je stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom energijom kako bi povećala cijene električne energije za oko 60 posto, saznaje Istraga."
Ovo se može smatrati zvanično. 20% postojećim firmama na tržišnom snabdijevanju, preko 60% novim koji ulaze na to tržište a građanima možda.
I dalje izvoz ostaje kao faktor pozitivnog rezultata.
I dalje izvoz ostaje kao faktor pozitivnog rezultata.
Premijer je pojasnio odluku Vlade FBiH kojom je proglašeno stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom energijom te šta to konkretno znači za građane i privrednike.
- Mi vrlo precizno pratimo stanje u svim oblastima koje su u nadležnosti u FBiH. Ovo je neki dvokorak koji pravimo kada je u pitanju zaštita energetske stabilnosti FBiH. Ovako kad kažete malo alarmantno zvuči, ali u stvari govorimo o tome da imamo situaciju da cijena električne energije koju isporučujemo manja je od proizvodne tako da je izvjesno kako Elektroprivreda mora ući u proces povećanja cijena električne energije, pojasnio je, te dodao:
To će se kretati u onom zakonskom okviru do 20 posto povećanja, to je za privredu. Predstoji nam da u skladu sa usvojenim setom energetskih zakona pratimo situaciju, napravimo dubinsku analizu prema kojoj ćemo ona domaćinstva koja se ponašaju energetski odgovorno, koja troše manje električne energije – zadržati na nižoj cijeni, a oni koji budu enormno trošili električnu energiju, morat će malo više i da plate.
Na pitanje ima li Vlada mehanizme za kompenzaciju, odnosno da umanji mogući domino efekt kod poskupljenja struje privredi, kaže:
- Naši privrednici su u protekloj godini ostvarili dodatnu dobit od nešto više od milijardu. To su ostvarili na komparativnim prednostima koje imaju, i koje im je na neki način omogućila i država. A to je da imaju najnižu cijenu električne energije u regionu i sa ovim poskupljenjem to će biti najniža cijena. To daje dodatni doprinos njihovoj konkurentnosti, imamo prilično podcijenjenu radnu snagu i među najnižim stopama poreza na dobit. To su stvari koje se moraju uvažiti, pojasnio je Nikšić.
Dodao je da većina poslodavaca i privrednika prihvata da je ovo realnost, da su inflatorni udari takvi da se mora povećati cijena električne energije. Kaže i da nisu moguće redukcije za građane.
treba priznat da ste me zajebali s ulaganjem u EP
dzaba sto dionica vrijedi vise kada firmu unistavaju politika u sprezi sa privatnicima
i sebe ste zajebali pride... ovo gledati a imati desetine tisuća uloženo nije baš ugodno za zdravlje
dzaba sto dionica vrijedi vise kada firmu unistavaju politika u sprezi sa privatnicima
i sebe ste zajebali pride... ovo gledati a imati desetine tisuća uloženo nije baš ugodno za zdravlje