A za ovu ideju sa poskupljenjem od jula. Naravno bolje ikad nego nikad, međutim, prvo, to će prepoloviti eventualnu dobit u '24 kao i dividendu (u odnosu da poskupi od početka godine) što će se onda vidjeti tek u martu '25. Ozbiljnija promjena sentimenta prema ovoj dionici pa onda i ozbiljniji rast cijene dionice odgodile bi se tako sa 2024 na 2025 pa ako ona i bude dobra to bi se saznalo tek 2026. Dioničari time gube godinu dana, ne pola godine, jer pika se samo godišnji izvještaj, onaj iz drugog polugodišta nikog ne zanima.
Drugo, od sada do jula je 8 mjeseci, ako se inflacija razigra, a hoće, novac će izgubiti kupovinu moć do tada. Ako to bude npr 5% a planirano je povećanje cijene za npr 12% onda će odgodom do jula tada stvarni efekat biti samo 7%. (Jer poskupiće u međuvremenu i benzin i nafta za dampere I mašine u rudnicima i rezervni dijelovi za mašine u rudnicima i TE, I ugalj i plate...) Te će možda cijena I nakon poskupljenja biti I dalje niža od proizvodne. ili će ako se želi isti efekat poskupljenja morati poskupiti 17% što je teže sprovesti i gore zvuči. Dakle to je samo ponavljanje greške koju rade već 8 godina.
Elektroprivreda BIH
-
Re: Elektroprivreda BIH
Proizvodna cijena je vec presla 13 f/kwh i jos ce rasti, a prodaje se po 6,3 f/kwh. Na 2300 gwh potrosnje domacinstava (i to ce rasti uz ovako niske cijene) za 1 godinu to je gubitak od minimalno 154 miliona km godisnje. Da bi se stiglo do proizvodne cijene struja treba poskupit skoro 50% na ukupni racun, a gubitka ima i na mrezarini
Po ovom sad nekom socijalisticko samoupravnom modelu elektroprivreda ne smije prikazati dobit. Jer ako prikaze dobit bice optuzeni da su neopravdano povecavali cijenu struje. U javnim istupima se stvara utisak da elektroprivreda mora biti neprofitabilna organizacija.
-
Mi smo valjda jedina zemlja na planeti sa takvim stavom. Istovremeno susjedna EP Crne Gore u 3. kvartalu ima dobit od 63 m eura. A to im je tradicionalno kvartal kad gube zbog suše. Do kraja godine najavljen profit od 100 m eura a radi se o kompaniji sličnog mixa proizvodnih kapaciteta ali upola manjoj od EPBiH. Ni traga socijalne priče, mjeri se I komentariše samo poslovanje i profit. U 10 mjeseci su izveli 142 m eura struje. A i oni su "zeleni". Pitanje kako oni mogu a mi ne možemo.
https://www.dan.co.me/vijesti/ekonomija ... se-5205902
https://montenergija.me/termoelektrana- ... g-sistema/
https://www.dan.co.me/vijesti/ekonomija ... se-5205902
https://montenergija.me/termoelektrana- ... g-sistema/
dionicar sam jednu godinu
a citav zivor proucavam povijest i politiku
te sam imao 10 godina iskustva clanstva u jednoj partiji (placao clanarinu isao na skupove feste prijeme i lijepio plakate po gradu)
ono sto se tice nase price je moje znanje, a i vase sigurno, da ce partija radije izabrati rat, sukobe i građanske nemire prije nego ce
izabrati da sidje s vlasti, a mogla bi da ostane na tronu
eh sad u kontekstu dionicarenja i politike u BiH i na forumu
razvidno je kako politicke partije na vlasti NEĆE zbog političkih poena i glasova povisiti cijenu struje U IZBORNOJ godini
radije će žrtvovati dioničare, dividendu, profit, prihode a i samo državno poduzeće kako bi ostala na vlasti
karla marksa trubu i ostale ostavite po strani
prema meni najvjerovatnije je povisivanje cijene poslije lokalnih izbora... ili kad oni budu izgubljeni pa u onih pola godine dok se formira vlast
naravno...uvijek mogu da iznenade...
a citav zivor proucavam povijest i politiku
te sam imao 10 godina iskustva clanstva u jednoj partiji (placao clanarinu isao na skupove feste prijeme i lijepio plakate po gradu)
ono sto se tice nase price je moje znanje, a i vase sigurno, da ce partija radije izabrati rat, sukobe i građanske nemire prije nego ce
izabrati da sidje s vlasti, a mogla bi da ostane na tronu
eh sad u kontekstu dionicarenja i politike u BiH i na forumu
razvidno je kako politicke partije na vlasti NEĆE zbog političkih poena i glasova povisiti cijenu struje U IZBORNOJ godini
radije će žrtvovati dioničare, dividendu, profit, prihode a i samo državno poduzeće kako bi ostala na vlasti
karla marksa trubu i ostale ostavite po strani
prema meni najvjerovatnije je povisivanje cijene poslije lokalnih izbora... ili kad oni budu izgubljeni pa u onih pola godine dok se formira vlast
naravno...uvijek mogu da iznenade...
u danskoj nije najcrnji kapitalizammontypython wrote: ↑07 Nov 2023, 15:28Rekoh ja-Marks. Usput evo cijena za kućanstva za Evropu. U Njemačkoj, Britaniji, Italiji gdje vole i poštuju svoje ljude po 48-49 eurocenti/KWh, Danska 40, Češka 41 itd. Oni njima zviznu 4-5 X višu cijenu nego u nas tako da im je svejedno je li poskupljeno u julu ili januaru. U nas ispod 9 tako da bi i sa nekakvim poskupljenjem "jadni ljudi" plaćali max 10. Dvije su tabele pa ima malih razlika vjerovatno se situacija brzo mijenja pa ne stižu ni osvježavati. U svakom slučaju naši ljudi mogu se smatrati ekstremno privilegovanim u odnosu na čitavu Evropu što se tiče cijene struje, i ljeti i zimi. Brojevi ne lažu, sve ostalo je patetika.Truba wrote: ↑07 Nov 2023, 14:28 Ne promoviram ja nista
Samo ti kazem da ni u crnom kapitalizmu ne mozes ljude usred grijene sezone zajebavati
Osnuj stranku pa predlozi taj projekt pa ces dobiti 2 glasa
Vidim mnogo dugo i nasiroko pises al uprazno
Ja kratko ali glupo medjutim izvjesnije realnije i moralnije
https://www.euronews.com/next/2023/03/2 ... ctricity-a
https://qery.no/consumer-energy-prices-in-europe/
molim te da uspoređuješ države iz iste lige
ne real madrid i đerzelez zenicu
buduci da bih kaska za svijetom i regionom usporedi npr cijene struje u zimsko doba danas u BiH i sa srbijom i hrvatskom a može i bugarska u prošlosti npr 15 20 godina i je li se povisivala cijena u grijnoj sezoni
Kakve god političke poene da skupljaju, nema glupljeg autogola nego napraviti gubitak u okruženju gdje sve moguće elektroprivrede imaju dobar dobitak. Ne simboličan nego vrlo dobar.
I jedino EPBIH da ima veliki gubitak.
I jedino EPBIH da ima veliki gubitak.
Sedamdeset i osma (vanredna) Skupština Društva održat će se dana 23.11.2023. godine u Sarajevu, u prostorijama Poslovno - tehničke zgrade JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo, ulica Vilsonovo šetalište 15., s početkom u 10,00 sati.
Ovi će se samo nadzornim odborima baviti.
Ovi će se samo nadzornim odborima baviti.
-
Vidim da ne pratiš gradivo, poslao sam juče tabele sa cijenama u Evropi, prvi link. Na tom linku iza tabele sa apsolutnim cijenama je tabela sa cijenama prema kupovnoj moći (purhasing power). Tu se vidi da je najnepovoljnija Češka jer su apsolutne cijene visoke a ni kupovna moć nije toliko jaka pa je u njih najskuplje, najteže za građane. Na toj istoj tabeli su i Hrvatska i Srbija nisko, oboje ispod evropskog prosjeka i Crna Gora takođe (čija EP rekoh zarađuje 100 m E godišnje). Dakle populacija u tim zemljama ima povoljne cijene struje za građane čak i kad se uračuna kupovna moć (ja bih rekao daje manji postotak plate za struju). E sad BiH nema na toj tabeli ali ima na drugima i vidljivo je da je cijena struje mnogo niža nego u Cro pa i Srbiji a odnos plata je takav da kad se uračuna opet ispada da je i na listi sa uračunatom platnom moći BiH OPET niže na tabeli (imamo npr slične prosječne prihode a nižu cijenu struje nego Srbija) nego pomenute zemlje koje imaju povoljne cijene što znači da je BiH i po tome mnogo povoljnija i od njih za građane. I od Albaije smo povoljniji jer imaju višu cijenu struje a čak nižu prosječnu platu. Ne da mi se sad računati ali vjerujem da smo bolji i od Makedonije čak i od Kosova. Povoljniji smo i od Bugarske koja ima nešto više plate a značajno više cijene struje.Truba wrote: ↑08 Nov 2023, 09:41 u danskoj nije najcrnji kapitalizam
molim te da uspoređuješ države iz iste lige
ne real madrid i đerzelez zenicu
buduci da bih kaska za svijetom i regionom usporedi npr cijene struje u zimsko doba danas u BiH i sa srbijom i hrvatskom a može i bugarska u prošlosti npr 15 20 godina i je li se povisivala cijena u grijnoj sezoni
Dakle malo manje filozofije i marksizma a malo više brojeva ipak je ovo investicioni forum.
https://www.euronews.com/next/2023/03/2 ... ctricity-a
https://ec.europa.eu/eurostat/statistic ... statistics