https://www.klix.ba/biznis/privreda/upr ... /231025088
Nekad tačno ne volim biti u pravu, ali ovi će nas definitivno sjebati. Ovi stvarno imaju namjeru napraviti gubitak. Nije više to samo priča sa ciljem poskupljenja struje. Ne, ovi to rade sa predumišljajem, sa jasnom namjerom da naprave gubitak. Valjda kako bi optužili za to one druge, šta li? Nevjerovatno.
Oni sada pričaju o nedovoljnim isporukama uglja, a zalihe im prepune iako su i ranije te isporuke bile nedovoljne. Kako je onda prethodna uprava obezbijedila tolike zalihe s obzirom da je i ranije bila nedovoljna isporuka iz rudnika u sastavu koncerna, kako i sami kažu od 2018. godine? Kako ni u jednom momentu nije bila upitna proizvodnja struje u ranijem periodu, kod prethodne uprave, a ovi to već i najavljuju? Strašno...
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Sve što otvara mogućnost poskupljenja struje je dobra vijest. Ovdje je očita dramatizacija. Nikad niko ne kuka kada stvarno loše posluje nego se poklope i šute. A ovi viču na sav glas.
Tako da bi poskupljenje trebalo biti "jedina opcija".
A EU će pripomoći kao spas od "energetskog siromaštva":
Tako da bi poskupljenje trebalo biti "jedina opcija".
A EU će pripomoći kao spas od "energetskog siromaštva":
građani prikupljaju potrebnu dokumentaciju kako bi ostvarili prava na jednokratnu novčanu pomoć Evopske unije.
Javni poziv koji se odnosi na pomoć energetski siromašnim domaćinstvima raspisan je 23. oktobra.
Mislim da bi poskupljenje struje dalo signal da se na ovoj dionici više nema čega bojati i zazirati.
-
Meni ova priča sa kuknjavom oko gubitka zbog "nedovoljno uglja i struje" koja koincidira sa podjelom jednokratne pomoći za energetski siromašne... Izgleda kao očita priprema (što bi rekli perfect storm) pred zahtjev/odluku o poskupljenju. Mislim da tu žele što manje talasanja a bilo kakav otpor i populizam hoće da preduprijede također populizmom o mogućim problemima u snabdijevanju plus time što će biti podijeljena pomoć i sl. Ne bi me čudilo ni da stvarno izmanipulišu gubitak za 2023 da bi sve iznenada "procvjetalo" u 2024. Čak sam očekivao da bi moglo ovako ići. Nema mi logike da nastave sa nekim gubitkom ako žele da se dokažu kao sposobniji. Sad samo da upratimo hoće li za koju sedmicu uslijediti zahtjev za poskupljenje. A stoji i činjenica da proizvodnja i uglja i struje pada već godinama pa i samo to da ovi to adresiraju kao problem daje osnovu da će nešto uraditi na tom polju. U svakom slučaju 2024 će im biti ispit, teško će moći eventualne probleme svaljivati na nekog drugog nakon godinu dana vlasti.
-
Definitivno bi bio kvantni skok za ovu dionicu i izlazak iz 8 godišnje močvare. Plus je prodaja fondova pri kraju. Tako da bi i to bio signal, možda ovo drugo za koji mjesec. E sad samo da vidimo hoće li poskupljenja biti.
na ovom forumu je sve moguće... ali samo na ekranu
u realnosti nema tih uplata... ja bih volio da se varam i svi dionicari budu sretni iduće godine
sta je njima podijeliti milijune rudnicima... zaposliti još ekipe...ode naše keš njima
u realnosti nema tih uplata... ja bih volio da se varam i svi dionicari budu sretni iduće godine
sta je njima podijeliti milijune rudnicima... zaposliti još ekipe...ode naše keš njima
Dioničara to ne treba brinuti previše. Tehničkim rastom će cijena biti bar uduplana. A i već planirana dividenda će doći u narednim mjesecima.
Definitivno je najveći Andelijin minus to sto je šutio.
Šutio je i plaćao milion tona uglja godišnje dva puta jednom da bi rudari imali za plate a drugi put Stanarima i Kamengradu da bi ugalj bio i isporučen.
Ovi se bar oglašavaju i daju do znanja da planiraju raditi transparentnije.
Šutio je i plaćao milion tona uglja godišnje dva puta jednom da bi rudari imali za plate a drugi put Stanarima i Kamengradu da bi ugalj bio i isporučen.
Ovi se bar oglašavaju i daju do znanja da planiraju raditi transparentnije.
-
E svašta ovdje pročitam. Čuj rade transparentnije, a mi svi ovdje saglasni da očito fingiraju gubitak kako bi mogli opravdati poskupljenje I još će ga idioti stvarno napraviti...
To su ljudi od riječi. Normalno da će ga napraviti.