Elektroprivreda BIH

montypython

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

one wrote: 24 Oct 2023, 20:21 ako mislis na mene ja nisam dionicar jpesr jos otkad je bila 150 km...
Vidiš kako sam pogodio. Pitanje je onda zašto na ovom forumu propagiraš vrline a ne na nekom vezanom za agroindustriju. Usput, nama hrane ne fali niti je ikad falilo. Uvozi se bez ikakve potrebe i
voće i povrće iz Italije i Španije lošije od našeg za 3 koplja. Uvozi se loša voda iz Srbije i Hrvatske u BiH koja ima hiljadu planinskih potoka; i meso sa Novog Zelenda, piletina iz Slovenije i Hrvatske...I kafa se uvozi i pivo iako naše pivare rade na pola kapaciteta. Ne uvozmo mi hranu jer je nemamo niti nam trebaju strane firme, problem je u lošem rukovodstvu i konzumerizmu u samom narodu.
one

Post by one »

montypython wrote: 24 Oct 2023, 20:35
one wrote: 24 Oct 2023, 20:21 ako mislis na mene ja nisam dionicar jpesr jos otkad je bila 150 km...
Vidiš kako sam pogodio. Pitanje je onda zašto na ovom forumu propagiraš vrline a ne na nekom vezanom za agroindustriju. Usput, nama hrane ne fali niti je ikad falilo. Uvozi se bez ikakve potrebe i
voće i povrće iz Italije i Španije lošije od našeg za 3 koplja. Uvozi se loša voda iz Srbije i Hrvatske u BiH koja ima hiljadu planinskih potoka; i meso sa Novog Zelenda, piletina iz Slovenije i Hrvatske...I kafa se uvozi i pivo iako naše pivare rade na pola kapaciteta. Ne uvozmo mi hranu jer je nemamo niti nam trebaju strane firme, problem je u lošem rukovodstvu i konzumerizmu u samom narodu.
od milion postova na jpesr svaki drugi je vezan za cijenu struje,a meni jos nisu podigli platu kako je sdp obecao :roll:
montypython

Post by montypython »

beka26 wrote: 24 Oct 2023, 20:33 Moramo se ipak zahvaliti propagandistima zelene agende, jer bez njih teško bi nakupovali ovoliko dionica EP i sličnih energetskih firmi po bagatelnim cijenama, a iste ce uskoro vrijedi vise nego zlato. I pripremite se da dokupite još prije što većina ovaca skuži prevaru.Hvala fondovima i sličnim!! Ha,ha.. :mrgreen:
Upravo to, globalisti i rade to iz istog razloga. Ogadiš nekome ugalj zelenom agendom i "zagađenjem", preko stotina plaćenih lobista, i on ga prestane kopati uvjeren da Zapad " bolje zna", da štiti klimu i vrlinu. I tako mu ga sačuvaš dok njemu ne zatreba. Slično kao kad po zatvorima novajliji ubace dlaku ili slično u porciju a kad on osjetljivko, ne može, oni to rado smažu, oni isti što su mu je ubacili.
Dejan118

Post by Dejan118 »

Samo edna HE iz sastava Elektroprivrede RS isplacuje 28 miliona dividende. EP BiH ne moze ni onih jadnih 5 milona sto su obecali.
Truba

Post by Truba »

al će dionice rasti nekad u bubućnosti pa ćemo sve nadoknaditi
osim ako sjednu i odluče da je knjigovodtsvna cijena 5 maraka i onda nam svima otmu dionice koje smo plaćali ispod cijene kako bi bili 100% vlasnici
panzer

Post by panzer »

Ko bi nam to oteo
Truba

Post by Truba »

lopine
iste one koje ne daju dividende
panzer

Post by panzer »

Znaš kakav je Nikšić. Ne da dividendu. A možda je odgodio odluku da bi kasnije dao veću dividendu.
Para uvijek fali:
Federalna vlada je usvojila rebalans u iznosu 6.937.563.355 KM, što je za 211,7 miliona KM ili 3,1 posto više u odnosu na sadašnji i uputila u parlamentarnu proceduru na usvajanje po hitnom postupku.
Razlog je izvanredno usklađivanje mirovina u iznosu 3,9 posto, što je nedostajućih 69,6 milijuna KM kako bi se uredno isplatile mirovine za prosinac. Treći razlog odnosi se na izmjene i dopune Zakona na osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom, odnosno nedostajućih 67 milijuna KM da bi se isplatile neratne invalidnine za deseti, jedanaesti i dvanaesti mjesec
Truba

Post by Truba »

Jel on svjestan da ima para na racunima???
montypython

Post by montypython »

Truba wrote: 25 Oct 2023, 10:28 al će dionice rasti nekad u bubućnosti pa ćemo sve nadoknaditi
osim ako sjednu i odluče da je knjigovodtsvna cijena 5 maraka i onda nam svima otmu dionice koje smo plaćali ispod cijene kako bi bili 100% vlasnici
De, de malo uđi u materiju prije komentarisanja, za početak šta je uopšte knigovodstvena cijena, ne može niko "odlučiti" kolika je knjigovodstvena, pogotovo da "bude" 5 KM. Ona je onoliko kolika je i vidljiva je u svakom finansijskom izvještaju. Prilično je jasno koliko vrijede HE koliko TE, mreža, nekretnine itd i sl. Sam know how i ljudi stručnjaci zaposleni u EP vrijede više od sadašnje tržišne cijene. Sad je knjigovodstvena oko 96 KM po dionici dakle kad bi se većinski/država i odlučila na squeeze out morala bi platiti malim ili tržišnu ili knjigovodstvenu (da ne detaljišem sad) dakle kad bi sad bilo to bi bilo preko 95 KM po dionici. Mislim da nema šanse da bi nešto pokušali namjestiti malim dioničarima i sebi navući probleme, nezadovoljstvo i tužbe na vrat, tu bi sigurno bili galantniji nego kad privatnici to rade. A i to može samo ako se pređe 95 %, za niže od toga mogu dati ponudu koju prihvatiš ili ne, po želji. Ovo dakle nije loša, nego možda najbolja verzija za male dioničare. Mada mislim da trenutno nije vjerovatna. Tu varijantu mi trebamo zatražiti ako nastave sa netransparentnim i netržišnim poslovanjem.
A što se tiče ovog rebalansa budžeta ne bi me uopšte iznenadilo da zbog nedostatka para posegnu za nekom vanrednom dividendom, mnogo većom od ove koju još nisu isplatili. Ne tvrdim ništa ali kažem, sasvim je moguće. To su radili i prije kad im je zafalilo npr za onaj tunel prije par godina.
Post Reply