Sve o investiranju
-
Re: Sve o investiranju
Ja sam kupovao u zadnjih par mjeseci u iznosima od preko 5000 i nikada niko nista nije pitao. Banka ti moze traziti porijeklo prilikom pologa, ali za pretpostaviti je da sto god imas na racunu u banci da je sasvim legalno i da je banka projverila porijeklo ukoliko je smatrala da ima sumnja na to na osnovu iznosa, izvora, nacina uplate i slicno.
-
Imao bih jos jedno pitanje, a nisam nigdje nasao odogovor. Izvinjavam se ako sam ga mozda negdje preskocio da procitam.
Moze li se znati okvirna cijena provizije koju uzimaju brokerske kuce prilikom kupovine dionica u moje ime? I da li naplacuju neki vid mjesecne naknade kad sa njima sklapas ugovor? Na sta obratiti paznju?
Ne morate navodiiti koje su to brokerske kuce, da ne bude reklama.
Unaprijed hvala.
Moze li se znati okvirna cijena provizije koju uzimaju brokerske kuce prilikom kupovine dionica u moje ime? I da li naplacuju neki vid mjesecne naknade kad sa njima sklapas ugovor? Na sta obratiti paznju?
Ne morate navodiiti koje su to brokerske kuce, da ne bude reklama.
Unaprijed hvala.
Na lokalnom trzistu skoro da nema razlike. RBBH je vjerovatno malo skuplji (1.1%-1.2% po transkaciji) + imaju minimalnu naknadu, ali nisu neke znacajne razlike, po mom misljenju.
Inostrano trziste je druga prica.
Inostrano trziste je druga prica.
-
Malo nevezano za temu, ali da li se uvijek morate logirati prilikom posjete na forum? Opcija da me zapamti ne radi, barem kod mene. A pokusao sam na vise uredjaja.
Da! Jako iritantno. Na telefonu mi cak ni ne popuni input poljainvestitor_ba wrote: ↑08 Jul 2021, 11:25 Malo nevezano za temu, ali da li se uvijek morate logirati prilikom posjete na forum? Opcija da me zapamti ne radi, barem kod mene. A pokusao sam na vise uredjaja.
-
Pozdrav ljudi, koje firme redovno isplacaju dividendu? Bh Telecom znam, vidim i Cementara. Ima li jos neka?
Bosnalijek je redovan, čini mi se unioninvest da isplaćuje povremeno, Elektroprivreda mora najmanje 7pf po dionici godišnje.
Pozdrav za sve članove foruma. Nemam apsolutno nikakvo iskustvo oko trgovanja pa bi mi dobro došlo vaše mišljenje.
Radi se o tome da imam oko 20k KM viška koje sam prvobitno mislio uložiti u EPBiH. Međutim trenutna situacija oko kontrole cijene struje od strane vlade FBiH, veće otkupne cijene uglja, potencijalnih CO2 taksi u budućnosti, neefikasnosti i neizvjesnosti oko rudnika me tjera od ove dionice.
Kako bi po vama bilo najbolje "potrošiti" ovaj iznos. Koji su emitenti po vama pouzdani i po kojoj cijeni dionice da iste uzmem? Dionice bih čuvao na duži period.
Radi se o tome da imam oko 20k KM viška koje sam prvobitno mislio uložiti u EPBiH. Međutim trenutna situacija oko kontrole cijene struje od strane vlade FBiH, veće otkupne cijene uglja, potencijalnih CO2 taksi u budućnosti, neefikasnosti i neizvjesnosti oko rudnika me tjera od ove dionice.
Kako bi po vama bilo najbolje "potrošiti" ovaj iznos. Koji su emitenti po vama pouzdani i po kojoj cijeni dionice da iste uzmem? Dionice bih čuvao na duži period.
Ako nećeš da razmišljaš o turbulencijama onda imaš na raspolaganju cementaru Kakanj i BH Telecom , kao i MTEL.
Dividende koje se dobiju na tim dionicama daju sasvim miran pogled na uloženo.
Za nekoliko mjeseci na to uloženo će biti do 2000 KM dividende što nije malo.
Dividende koje se dobiju na tim dionicama daju sasvim miran pogled na uloženo.
Za nekoliko mjeseci na to uloženo će biti do 2000 KM dividende što nije malo.