Solana Tuzla

panzer

Re: Solana Tuzla

Post by panzer »

Za većinu navedenih stvari se slažem i bilo bi dobro kada bi o svakoj firmi u kojoj smo dioničari imamo neke detalje iz poslovanja pa da možemo ili zajednički nastupati tražeći pojašnjenja ili da možemo tražiti korekcije. Drugačije je kada uprava vidi da ih dioničari drže na oku. Mada je kod nas to sve na dugom štapu jer direktori dosta stvari rješavaju podmićivanjem.

Sad što se tiče ovoga oko Vegamixa i kompenzacija.
BIH ima pokrivenost uvoza izvozom oko 55% što znači da svake sekunde ogroman novac izlazi iz države i jednostavno godinama imamo problem likvidnosti a u takvoj situaciji proizvodne firme imaju veliki problem da obezbijede novac za poslovanje.
Ne iznenađuje me da se kompenzacijama naplaćuju prodane količine soli jer treba znati da solana nije jedina na tržištu a pretpostavljam da nema brzi obrt. Bar gledam po sebi- jedan kg potrošim za godinu.
Ko zna koliki je rok plaćanja tržnih centara prema vegamixu i koliki je vegamixov prema solani a vjerujem da je veliki. Ako se kompenzacijom može rješiti brže onda je to bolje po firmu. S tim da je uslov da je kompenzatorna roba cjenovno povoljna u odnosu na ostalo tržište. Ukoliko nije, onda je to pogrešan potez uprave.
Uvođenje više distributera može biti rješenje ali bi mi morali znati koliko je to isplativo u odnosu na veličinu bh tržišta i ukupan promet sa aktuelnim distributerom.

Kako rekoh, iz ovih dionica sam izašao više zbog toga što AS može svašta raditi sa cijenom nego zbog rada uprave.
BLUE CHIP

Post by BLUE CHIP »

Nije problem u zdravoj kompenzaciji, a u ovom slučaju smuljam u to, a drugi je problem što je Vegamix firma konkurentska u začinima sa Solanom to je apsurdno, nedopustivo.
- Na ovakav bi način svatko mogao biti distributer.

- Danas svugdje u svijetu proizvođači zna se na koji način prodaju robu avans ili garancija banke ,nema kompenzacije.

- Zna se tko su najjači distributeru u BiH: ATACO, ORBIKO, MCI, MEPAS,VIJOLETA, PLANET itd. svi ovi imaju prihode veće od 100 mil km i preko 150 putnika na području BiH, svu logistiku koja je potrebna,distribuiraju po desetak brendova a ne neka trećerazredna firma koja se stvara na račun Solane posjeduju 23 zaposleni i dva busa, dajte molim vas. Tuga ..
slavuj

Post by slavuj »

Dobro je da je sve ovo napisano o distribuciji zapravo demanti one tvrdnje o direktoru kao čovjeku na svom mjestu.I zato sve to potpisujem.Da dodam samo i činjenicu da je distributer Solane u Sloveniji i Hrvatskoj do skoro bila firma u vlasništvu Salinen Austrija,direktnog konkurenta.Naravno da se dodjela ugovora o distribuciji posebno honorira.Posebno je važno kontrolisati prodaju u Hrvatskoj jer tamo,pored jadranskih solana,nedostaje skoro 60.000 tona soli.U solani su bili gluhi na moje primjedbe na te distributere.Od ovog Salinena su odustali vjerovatno iz privatnih razloga.
panzer

Post by panzer »

Pošto solana izvozi više od 70% proizvedenog onda je zanimljiviji taj izvozni distributer. Pogotovo zato što je potraživanje iz inostranstva na kraju 2012. bilo preko 5 miliona KM a potraživanje unutar zemlje oko 500.000 KM.
Danas sam malo pregledao finansijske izvještaje vegamixa i vidim da u zadnje tri godine imaju oko 11 mil KM prihoda i oko nešto više od 500.000 KM dobiti. Na kraju 2012. godine su imali skoro milion KM dugovanja prema dobavljačima što kada se poredi sa solaninim potraživanja i nisu neki veliki prometi.

Ako solana proizvodi onaj dodo začin onda vjerovatno njega u rifuzi prodaje vegamixu koji prodaju pod svojom markom što za solanu ne može biti prava konkurencija jer prodaju na ovaj ili onaj način ali ako i solana uvozi taj začin pa ga samo pakuje onda je prepuštanje začina vegamixu opet loš potez uprave.
slavuj

Post by slavuj »

Danas sam vidio spisak prijavljenih za skupštinu Solane.Prijavili se praktično samo opunomoćeni,njih petnaestak!Sedam kandidata za NO dalo se na prikupljanje,rekorder direktor Kapetanović.Prikupio punomoći od bar dvjesto dioiničara.Mošete misliti koliko je samo troškova telefona dodano Solani da bi Kapetanović imao svoj NO.A koliko je tek to plačeno,na ovaj ili onaj način,ali u svakom slučaju parama Solane!Sve već viđeno recimo u Bosnalijeku,samo su tamo u julu 2012.Arslanagićevi emisari tada prikupljali i više.O njihovim punomoćima još uvijek se prića u organima gonjenja.Nemilosrdnu borbu za NO direktora Arslanagića i Edina Mulahasanovića pojasnili su ovih dana u tužilaštvu,tamo treba da odluće o podizanju krivičnih prijava.Moraju se zapitati zašto isto to radi i Kapetanović.Sigurno će mo i o tome saznati u ovoj godini!
panzer

Post by panzer »

Ne vjerujem da može biti isto jer u ovom slučaju država nema udio a ne znam da vlasnici imaju snagu da pred sudom odrade nešto veće. Osim ako nema konkretnih dokaza.
panzer

Post by panzer »

"Odlično".

Zgrada vlade TK oko koje se Solana spori godina je zapaljena i demolirana. Možda sada vlada kaže to nije njihova zgrada pa prepusti Solani da je obnovi.
proleter

Post by proleter »

panzer wrote:"Odlično".

Zgrada vlade TK oko koje se Solana spori godina je zapaljena i demolirana. Možda sada vlada kaže to nije njihova zgrada pa prepusti Solani da je obnovi.
Hahahaha, i ja sam o ovome mislio, ionako mjesto premijera Kantona više neće biti popularno na duži rok.
leon

Post by leon »

Vlada TK se može smatrati nesavjesnim posjednikom ove zgrade (podnošenjem tužbe od Solane, Vlada TK je postala nesavjesna).
Ukoliko Vlada TK izgubi spor, morat će nadokaditi svu štetu na ovoj zgradi, jer od trenutka podnošenja tužbe odgovara i za slučajnu propast stvari.

Ove obveze se Vlada TK može osloboditi jedino ako dokaže da bi ova šteta nastala i da je bila zgrada u posjedu Solane.

Međutim, to nije slučaj, obzirom da je zgrada uništena samo za to jer je u njoj bila smještena Vlada TK.

Mene više brine što sam na bar dvije uništene zgrade vidio reklame Sarajevo Osiguranja d.d. i da su u njima filijale Sarajevo Osiguranja d.d.
Ali to je neka druga tema . . .
panzer

Post by panzer »

Predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić u intervjuu Jutarnjem listu kaže kako je cilj Uprave prije svega restrukturirati kompaniju i dovesti ju u grupu najefikasnijih kompanija.

- To radimo i pomaci su vrlo vidljivi. Važan cilj nam je i pokazati sposobnost anorganskog rasta, dakle akvizicijama. No, nije bilo logično da nešto akviriramo dok nismo napravili značajne pomake u efikasnosti vlastite kompanije. Danas pokazujemo spremnost i sposobnost da odaberemo najbolju moguću metu, dobro ju procijenimo i preuzmemo. Da bi se to dogodilo, potrebno je zadovoljiti puno uvjeta i cijeli niz spleta okolnosti.

Mršić je jasan u odgovoru na pitanje koji tip akvizicije treba Podravci.

- Podravki treba akvizicija koja će joj omogućiti natprosječan rast, dati doprinos povećanju efikasnosti poslovanja, imati kratki rok povrata investicije i povećati zaradu po dionici, bez obzira hoće li prvo biti u prehrambenom ili farmaceutskom sektoru.
Kupite solanu,dovedete je u red, povećate vlastitu efikasnost poslovanja jer imate vlastiti izvor jednog od repromaterijala, možete imati i kratki rok povrata investicija jer da ponudite 50-60 KM po dionici, vjerovatno bi odziv dioničara bio dobar. Svakako se godinama čeka bilo kakva korist od ovih dionica.
Post Reply