Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD ...

Damirko

Re: Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD

Post by Damirko »

Nije nibtno što je Dalcom (vjerovatno sa ljudima iz Termomatika) uradio kompletno rješenje. Govorim o ranije pomenutoj peći.
Možda neko zna da li je izašao FI za Pobjedu...
panzer

Post by panzer »

Tvornica svjećica i industrijske keramike Enker Tešanj završila je poslovnu 2012. godinu sa gubitkom od 425 hiljada KM, što je nešto manje nego godinu ranije kada je gubitak iznosio 478 hiljada KM, pokazuje skraćeni poslovni izvještaj objavljen u dnevnoj štampi.

Društvo je lani ostvarilo ukupne prihode od oko 8 miliona KM u odnosu na 7,6 miliona KM godinu ranije, dok su rashodi iznosili 8,48 miliona KM i veći su nego u 2011. godini kada su iznosili oko 8,0 miliona KM.
Pobjeda ima 16,8 mil KM prihoda i 97.000 KM gubitka. Još FAD da objavi podatke.
panzer

Post by panzer »

Detaljni MHBA
Attachments
Godišnji+izvještaj+o+poslovanju+MHBA+za+2012.+godinu.pdf
(3.07 MiB) Downloaded 216 times
BLUE CHIP

Post by BLUE CHIP »

Pozdrav svim članovima i čitateljima foruma, pratim forum već duže vremena pa nisam moga ne prijaviti se i ne napisati svoje mišljenje oko nekih tema. Tako između ostalog mislim da je dionica (MHBA) ima daleko najbolje fundamentalne pokazatelje na sase-e burzi . Ako griješim ispravite me.
panzer

Post by panzer »

I šta očekuješ od tog emitenta?
Povećanje kapitala? Ili novi tender većinskog vlasnika za otkup preostalih dionica?
U zadnje vrijeme su se ušutili oko nove fabrike. Ako budu čekali skupštinu dioničara da odobre odluku koju bi eventualno dobili iz Njemačke onda od izgradnje u ovoj godini nema ništa.
A i na prezentaciji rezultata u centrali nisu ništa najavili, osim da i dalje prognoziraju slabije stanje u EU i ist. evropi:

https://www.mann-hummel.com/en/corp/new ... ea464582a0
BLUE CHIP

Post by BLUE CHIP »

Mogući od scenarija su:
- proširenje proizvodnih pogona, rast prihoda, rast dobiti
- zadržavanje na ovim nivo prihoda s naglaskom na bolji profit
- ako se ne desi novi proizvodni pogon vjerovatno se sljedeće godine može očekivati dividenda
- moguće otkup dionica od malih dioničara prije dividende
- u svakom slučaju tko ima ovu dionicu trebao bi debelo profitirati ipak si u društvu koje je najveći svjetski proizvođač filtera ( NJEMAČKI DUH RAD, RED, DISCIPLINA)
panzer

Post by panzer »

http://www.indikator.ba/ekonomija/34931 ... a-njemacka
Do 2018. godine u fabriku MANN+HUMMEL.BA iz Tešnja trebalo bi da se iz Njemačke dislocira proizvodnja vrijedna oko 28 miliona eura, pri čemu bi će posao dobiti 238 novih radnika.

Ovo je u Sarajevu na prezentaciji poslovnih mogućnosti firme MANN+HUMMEL.BA, koja je dio svjetski renomirane grupacije MANN+HUMMEL, kazao Smail Ramović, direktor kompanije.
- U okviru naše strategije do 2018. među postavljenim ciljevima je da budemo druga lokacija u Evropi za automobilsku industriju i druga lokacija MANN+HUMMEL-a u Evropi za industrijske filtere. U okviru tog projekta industrijskih filtera trenutno je u planu da se od 2014. do 2018. disolocira oko 28 miliona eura u našu fabriku, pojasnio je Ramović.
MANN+HUMMEL.BA zapošljava oko 530 radnika, a do 2018. planira da bude uposleno 750 radnika.
Ovu kompaniju 2005. privatizirala je grupacija MANN+HUMMEL, koja kontroliše 82% vlasništva u fabrici.
BLUE CHIP

Post by BLUE CHIP »

Izgleda da su ovi iz DELOITTA pogriješili oko broja radnika u svom izvještaju kod njih je 372 a dotični gospodin navodi broj od 530
Damirko

Post by Damirko »

@bluechip - Fundamentalni pokazatelji su odlični. Moja preporuka, nemoj zaboraviti na likvidnost i tržišnu cijenu u datom trenutku.
Ja sam ponosni vlasnik ove dionice već 6 godina. Kupovao sam po 30KM. I po tadašnjim fundamentima i FI, ja sam ocjenio da je cijena OK.
Mislim da ću se debelo načekati da debelo profitiram na ovoj dionici.
panzer

Post by panzer »

Ne mora značiti da će se još dugo čekati za rast jer mislim da će uskoro morati ići na povećanje kapitala. A i pored toga sve više dolazi u fokus javnosti pa će se neko zainteresovati za ulaganje. Ne vidim da ima ponude osim ove jedne dionice na 19,6 KM. Trebalo bi testirati ponudu na 22 KM pa da vidimo šta će se desiti.

Evo FAD sa najvećim prihodom u "sektoru":

Preduzeće Prevent FAD Jelah u 2012. godini ostvarilo je neto dobit od oko 2,0 miliona KM, što je slabiji rezultat nego godinu ranije kada je dobit iznosila 2,9 miliona KM, pokazuje skraćeni poslovni izvještaj objavljen u dnevnoj štampi.

Prevent FAD je u odnosu na godinu ranije znatno povećao prihode - 55,7 miliona KM u odnosu nana 48,6 miliona KM u 2011. godini, ali su istovremeno povećani i rashodi sa 45,7 miliona KM na 53,6 miliona KM.
Društvo ima kapital od 10,77 miliona KM, dugoročne obaveza iznose 1,22 miliona KM, a kratkoročne 23,8 miliona (u 2011. godini 16,38 miliona KM).
Post Reply