ZIF-ovi

slavuj

Re: ZIF-ovi

Post by slavuj »

Na žalost ovdje ljudi za sve što im se događa traže krivca u onim drugima i drugačijima !Jer lopovi su samo tamo negdje!
Nama ovdje ni Dodik,ni Čović,ni Amerika ,ni Rusija,ni zapad ,ni istok,nisu opljačkali recimo Fabriku duhana Sarajevo,ili Energoinvest,ili Vranicu,ili Bosnalijek,ili Hidrogradnju,ili GP Bosnu,ili...!Sve su to uradili domaći.naravno dobro potpomognuti od tih sa strane!
I oni se sada .bez imalo stida,bore za interese Bošnjaka,hrvata ,Srba..,i ostalih.
Bez imalo posebnog znanja o antropologiji,može se na licu Hasana Čelama,ili onog njegovog MIše,ili kako li se zove,može isčitati krim inalni karakter!
Čelam,recimo,kad ide sav je predat izviđanjima lijevo i desno,jednostavno se boji ili traži šansu za svoje aktivnosti!A taj njegov Mišo vrlo nevoljko diše glavu ispod šešira.Stidi se valjda,duboko svjestan svog nerada i kriminala!U ostalom,njega su već i fizički tjerali u suru! Onog Čovićevog deputata zaduženog za pomoć balijama u samouništenju,zapravo i ne poznajem.Ali sam siguran da im je sličan!
Saznanaje da ti ljudi,takvi inikakvi,svakodnevno rove po lisnicama ovih ljudi,duboko deprimira.A prvi u Bošnjaka priča kako je njegova stranka odbranila BiH.Prvi u Hrvata se bori jedino za jednakopravnost naroda.!Ne pada mu ni na pamet da se založi za jednakoptavnost ljudi!I jednom,i drugom,njihovi na žalost vjeruju!A Europa svaki dan dobija nove ,mlade,manje ili više obrazovane,Srbe,Hrvate i Bošnjake!
panzer

Post by panzer »

Javna ponuda za prodaju udjela Raiffeisen EURO BOND, novog investicionog fonda pod okriljem Društva za upravljanje investicionim fondovima Raiffeisen INVEST d.o.o. Sarajevo u sklopu Raiffeisen Grupacije u BiH, uspješno je okončana, izvještava Indikator.ba.
Rješenjem Komisije za vrijednosne papire FBiH utvrđeno je da je javna ponuda za prodaju udjela Raiffeisen EURO BOND, koja je trajala u periodu od 25.04.2018. do 09.05.2018. godine, okončana uplatama u ukupnom iznosu od 3.982.322,55 KM, čime je ispunjen kriterij uspješnosti emisije.
Od 18.05.2018. godine počeo je obračun vrijednosti neto imovine Fonda i cijene udjela u Fondu, a koja će biti dostupna na internet stranici Društva. Od tada investitori mogu kupovati udjele i uplaćivati sredstva u Fond te prodavati udjele u skladu sa Prospektom i Statutom Fonda.
Raiffeisen EURO BOND otvoreni investicijski fond s javnom ponudom treći je fond koji je osnovalo društvo Raiffeisen Invest nakon fondova Raiffeisen Cash i Raiffeisen Balance.
Njime će se, kako se navodi u prospektu, upravljati s isključivim ciljem ostvarivanja višeg prinosa od kamata ostvarenih na srednjoročnom bankovnom depozitu denominiranom u euru.
ima se para,,,
insider

Post by insider »

Društvo za upravljanje investicionim fondovima Invest nova a.d. izvijestilo je da je 28. maja 2018. godine primilo pet zahtjeva za otkup udjela u OMIF Invest Nova u ukupnoj količini 1,54 miliona KM.
Prethodno 25. maja, primljeno je osam zahtjeva za otkup udjela u istom fondu u ukupnoj količini većoj od 2 miliona KM, a dan ranije pristigla su dva zahtjeva za otkup u vrijednosti 243 hiljade KM.
Ukupna količina na primljenim zahtjevima za otkup udjela u OMIF Invest Nova zaključno sa 28. majem iznosi 6,71 milion KM.
Prema finansnijskim pokazateljima fonda, OMIF Invest Nova imao je na kraju prvog kvartala 2018. godine neto imovinu vrijednu 19,79 mil KM.
Fond je najviše ulagao u akcije 12,5 mil KM, što predstavlja učešće u imovini fonda od 62,6 posto. Potom slijede obveznice u koje je uloženo 5,29 mil KM (učešće 26,5%), dok su ulaganja u gotovinu iznosila 1,2 mil KM. Ostatak je
uložen u ostale hartije od vrijednosti i ostalu imovinu.

Ovo se i kod nas ceka, a onda slijedi konacni potop
montypython

Post by montypython »

Dobro, ovo je i smisao otvorenih fondova. Ako nema dividende kao što kod nas nema, može izaći ko hoće po garantovanoj cijeni (ali redukovanoj za izlaznu naknadu), puno bolje rješenje nego u Federaciji, kad dioničar ZIFa ne može ništa nego gledati kako se imovina prelijeva DUFu a prodati dionice ne može jer je cijena smiješna. Koliko znam ima i izlazna naknada, bar za prvih par godina, koja se vraća dioničarima koji su ostali pa ko voli može izaži po nekoj redukovanoj cijeni upravo da se demotiviše/spriječi masovna navala za izlazak.
mendo

Post by mendo »

insider wrote:
Društvo za upravljanje investicionim fondovima Invest nova a.d. izvijestilo je da je 28. maja 2018. godine primilo pet zahtjeva za otkup udjela u OMIF Invest Nova u ukupnoj količini 1,54 miliona KM.
Prethodno 25. maja, primljeno je osam zahtjeva za otkup udjela u istom fondu u ukupnoj količini većoj od 2 miliona KM, a dan ranije pristigla su dva zahtjeva za otkup u vrijednosti 243 hiljade KM.
Ukupna količina na primljenim zahtjevima za otkup udjela u OMIF Invest Nova zaključno sa 28. majem iznosi 6,71 milion KM.
Prema finansnijskim pokazateljima fonda, OMIF Invest Nova imao je na kraju prvog kvartala 2018. godine neto imovinu vrijednu 19,79 mil KM.
Fond je najviše ulagao u akcije 12,5 mil KM, što predstavlja učešće u imovini fonda od 62,6 posto. Potom slijede obveznice u koje je uloženo 5,29 mil KM (učešće 26,5%), dok su ulaganja u gotovinu iznosila 1,2 mil KM. Ostatak je
uložen u ostale hartije od vrijednosti i ostalu imovinu.

Ovo se i kod nas ceka, a onda slijedi konacni potop
Ovo što se sad radi - razni Muje i Sandiji - je pono gore - potpuno isisivanje do zadnje kapi!
slavuj

Post by slavuj »

Ovo što sam napisao na temi Vijesti iz ekonomije samo je dio onoga što se svakodnevno,već godinama,događa na Sarajevskoj berzi.U iole uređenim zemljama već danas bi bili privedeni oni koji su tamo spominjani ili oni koji ih je spomenuo.Ovdje definitivno se neće ništa dogoditi.Svi učesnici još noćas su međusobno kontaktirali i zaključili:Psi laju,karavani prolaze.Još je gora čoinjenica da nijedan medijh o ovome nikada nije progovorio ni rijeći!A među njima su neki nekada bili žestoko sukobljeni.A sada,zbog interesa vlasnika,o ovom ogromnom kriminalu ni rijeći!
Veliki Meša je ovo već opisao :Neka im je bog na pomoći,i onima koje gone i onima što ih gone.
montypython

Post by montypython »

Gledam im (BIG) ovaj portfolio i nije mi baš najjasnije kako to da nemaju nikako gotovine u strukturi NAV? U tabeli su i dionice iz FBiH i iz RSa, ulaganja u otvorene fondove, pa čak i vrijednost raznih nekretnina pojedinačno i to daje 73 miliona NAVa. Je li moguće da nemaju keša ni marku ili/da im keš nije uključen u NAV? Evo npr prodali su kompletan INGRAM prije koji dan i dobili mislm cca 4 miliona, gdje će i kako prikazati to u tabeli za maj kad nemaju ni rubriku za to?
http://www.abds.com.ba/index.php?sel=4&view=1080
I kako da im je prosjecna vrijednost NAV za april dakle za isti mjesec 71,5 miliona ili 1,5 m manje nego što im pise njihovom dokumentu za portfolio za isti mjesec?
http://www.abds.com.ba/index.php?sel=4&view=1083
panzer

Post by panzer »

Popile muje i sulje.
slavuj

Post by slavuj »

I bi skupština .Desetak ljudi za jednim stolom.Odmah sam javno konstatovao da nebih trebao biti s njima tako blizu moglo bi mi šta preći!
Prisutno 36.8 % dionica.Od toga,kasnije će se pokazati kod glasanja,više od 97% oni i njihovi.Uglavnom predstavnici fondova koji su vlasnici dionica Zif BIG!Odmah sukob sa jednim direktorom brokerske kuće jer se usprotivio mojoj tvrdnji da su dionice Unioninvest plastike u vlasništvu njegovog šefa.
U Tuzli mi je nakon što je smjenio predstavnika malih dioničara u NO Solane,na moje pitanje što mu je to trebalo,odgovorio da se on tu ne pita,šef odlučuje!A sad neda da mu je taj gospodar SASE uopće šef!Valjda Šef naredio da ga se na spominje.Čovjek se jednostavno štiti.Potpuno sam siguran da njegovog potpisa nema nigdje.Ovaj direktor toliko se prao od krim,inala koji sam im spočitavao da sam ga morao podsjetiti da je u nekoliko navrata privođen!Najbezobrazniji i najgluplji je ipak taj Investicijski savcjetnik DUF,a ili ZIF-a BIG.Na moje pitanje ko je odlučio da se za tri miliona kupe dionice Unioninvest plastike po cijeni od 42 km ,odgovorio je da je to planirano u strategiji investiranja za 2018.godinu još prošle godine,i to nakon opširne analize.A na dnevnom redu ove skupštine usvajanje baš te strategije za ovu godinu!Elem oni već po njoj kupuju a mi tek treba da je usvojimo!Znaći da su oni kriminalna skupina sa dalekosežnim ciljevima.I kaže taj savjetnik da su oni u prošloj godini na ulaganjima dobri skoro dva miliona,Samo zato što te OZONE,i slične ublehe od dionica vodite po tim cijenama po kojima punite džepove vlasnika.E za to imaš KOMVP,kaže Savjetnik!Samo su oni veći kriminalci od vas,kažem ja!Ne može tako,kaže onaj direktor!Imate tri mogučnosti,upučujem ih dalje,Prva je da zovete policiju da me vodi jer vam remetim mir,druga je da me tužite pa da se jednom na sudu utvrdi ko je zapravo kriminalac,a treća je da sve ovo unesete u zapisnik i isti mi pošaljete na upotrebu!Ne znam za šta su se opredjelili.Skupština je glasala za sve,osim onih dva i nešto posto od prisutnih.
Moram još istaći da su mi savjetovali da prodam dionice ako mi oni ne valjaju!E na to sam im uzvratio da će morati sačekati na to,nemam namjeru ih ostavljati dok baš sve ne rasprodaju,pa koliko košta da košta!Zbog izrazite agresivnosti tog direktora brokerske kuće morao sam mu na kraju reći da prenese šefu da se ni slučajno ne odluči da na mene pošalje svoje pse!
mendo

Post by mendo »

Svaka čast! Čestitam!!! Super, da barem neko ima muda!
Post Reply