Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD ...

slavuj

Re: Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD ...

Post by slavuj »

panzer wrote: 04 Feb 2025, 10:57 Enkerovci imaju namjeru da raspišu tender za kupovinu dionica. Ili ih je KOMVP natjerala ili imaju neke planove.
To je vjerovatno po Rješenju KOMVP od 12.08.2024.Tim Rješenjem je naloženo družini Aličić i Fejzić ,sa suprugama ,da su obavezni raspisati tender za otkup svih dionica.U isto vrijeme im je zabranjeno sticanje ili prodaja dionica ,prije nego objave tender.
Tako da oni ne mogu prodati ni onom Njemcu,moraju prvo objaviti tender.Ne znam postoji li zakonska mogučnost da Komisija odustane od onog svog Rječenja i na taj način omogući da tender ponudi neko treći,recimo oni Nijemci.Cijena koju će ponuditi se ne zna ,pošto je obaveza tendera nastala davno,ali im je to propustila bivša KOMVP:
Treba se nadati da će poslije njih biti realizirano i ono pismo namjere od Njemaca.
panzer

Post by panzer »

Koliko vidim, oni nemaju dovoljno vlastitih sredstava da polože depozit za sve dionice koje bi bile predmet otkupa. Koji god obračun po dionici da se uzme, moraju obezbijediti preko 6 miliona KM.
Ako posude od nekog, kako će vratiti?
Iz Enkera ne mogu uzeti kao dividendu jer su višedecenijskom petljavinom imali ,može se reći ,simboličnu korist.
Moja procjena je da bi bilo solidnog odziva na otkupnoj cijeni između 25 i 30 KM a na višoj od toga i još veći odziv.
A u konačnici, ne bi ništa promijenilo vezano za njihov uticaj u firmi.

I onda je pitanje , što bi prodali strancu ako su mogli odmah bez komplikacija.

I šta ako stranac kaže, recesija je -neću u akviziciju. Ili ne nudim više raniji iznos.
montypython

Post by montypython »

Ne bih ja bio siguran da oni nemaju te pare za depozit. Ova glavna dvojica trojica sa ženama imaju preko 51 % dakle oko 300 hiljada dionica. Bez Mujezinovića. Ako su odbili njemačku ponudu od 67 KM to znači da su odbili 20 miliona (samo za taj njihov dio) . Zašto bi neko odbio 20 miliona za udio u firmi koja konstantno posluje na pozitivnoj nuli bez dobiti? Da radi u njoj za platu? Da voli da se pati nizašta? Jednostavno nema logike. Po meni jedini logičan odgovor je da je njihova korist od višedecenijske petljavine mnogo veća od simbolične i da oni imaju načina da iz firme izvuku na druge načine tih 67 ili više. Da ne kažem kako, valjda je jasno. Što bi značilo da oni te pare imaju. Čak i da nemaju sve, nije problem uzeti kredit, poslije prodati švabama I time vratiti kredit.
I stvarno ne znam kako bi obrazložili "fer" cijenu otkupa nižu od one koju su sami odbili. KOMVP sigurno ima taj podatak. Mada ne sumnjam da ima i onih koji bi prihvatili i 30 KM u prvom krugu.
Ne znam da li je moguće da daju neku bezveznu ponudu po niskoj cijeni čisto da se riješe obaveze prema KOMVP jer im status quo očito odgovara. Zna li neko kako ide sa tim ponudama, ima li neka min cijena I sl.
Post Reply