Zašto vezuješ realnu cijenu firme za trenutnu tržišnu? Jedva smo "odučili" tzv Premijera i one iz agencije da to ne može. Uostalom vidjelo se i na FDS kad je prodata za 60% više od dotadašnje tržišne, BSNl prodat na 50 ak% više (a i obe te prodajne cijene su niske). Tržišne se svjesno obaraju i drže na niskim nivoima ali kad dođe prava i realna transakcija pokaže se prava cijena. BiG se drži na 2,5 (na 25% NAV) ali kad dođe stvarna transakcija veliki ga jedni drugima prodaju po mnogo realnijih 6,5 KM, pa odmah potom hiberniraju na 2-2,5. Dakle jasno da je i SOSOR tako kontrolisan prodajama malih količina po sve nižim cijenama. Da bi kad se "otkoči" maksimizirali svoju dobit. A nekad i da firma koja bi da kupi firmu nisko stvorila privid u javnosti (i pritisak) ne bi li na kraju ponuđena min cijena bila što bliže toj (lažnoj i privremenoj) tržišnoj. Neko bi od regulatornih organa trebao reagovati ali bojim se da nema ni njih ni države.ada wrote:Dionica Sosor-a i dalje pada,a u nacrtu budzeta za 2017. FBIH je planirano 26 miliona za povezivanje staža,izvor od prodaje firmi s udjelom Federacije?!Ako bude prodajna cijena dionice 6 KM ,cijeli Sosor će vrijediti 26 miliona,dakle ,dio Vlade FBiH ni 14 miliona neće vrijediti?!?
Sarajevo osiguranje dd Sarajevo
-
Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo
-
Mislim da nema teorije da će se usuditi da prodaju SOSOR čak i ispod 10 a kamoli po 6 pa da ga lažnim trgovinama svuku i niže. Evo pogledah malo neke trgovine u tom "padu". Vidim recimo pad od 20% na prometu od 280 dionica. Pa ko bi normalan prodao svoje dionice za 20% niže nego su bile prethodni dan? Ili pad od 12,6% u u transakciji od 189 dionica. I tako u atmosferi straha i nesigurnosti od takvih stvari, sumanutih (ili kriminalno sračunatih) izjava najviših zvaničnika narod se boji kupiti čak i kad banda to obori do nevjerovtnih nivoa. jer svi misle isto:ako ja kupim danas, sutra bi mogla još pasti pa sam izgubio, a to je ono na šta ovi i računaju. Ovdje je u stvari jedino bitno kako firma stvarno posluje i kako bi mogla poslovati u budućnosti. Pa ako se procijeni da u stvari vrijedi mnogo više nego što trenutno "piše" na berzi jednostavno kupovati. Jer nastaviće poslovati i nakon preuzimanja i čak ako bude prodata po nešto nižoj cijeni od stvarno realne a onda će i prestati i potreba za štimanjem cijene što mora dovesti do rasta do realnije cijene. Što nas opet vodi do ključne stvari, koliko firma svarno vrijedi i kako posluje odnosno kako će poslovati. Mi npr sad znamo vrlo važan podatak, uskoro prestaje isplata predratnih šteta, firma se rješava gvozdene kugle koja joj je bila privezana za noge 20 godina.
Sve je upravo ovako!Svima bi koristilo da to konačno prihvatimo!montypython wrote:Zašto vezuješ realnu cijenu firme za trenutnu tržišnu? Jedva smo "odučili" tzv Premijera i one iz agencije da to ne može. Uostalom vidjelo se i na FDS kad je prodata za 60% više od dotadašnje tržišne, BSNl prodat na 50 ak% više (a i obe te prodajne cijene su niske). Tržišne se svjesno obaraju i drže na niskim nivoima ali kad dođe prava i realna transakcija pokaže se prava cijena. BiG se drži na 2,5 (na 25% NAV) ali kad dođe stvarna transakcija veliki ga jedni drugima prodaju po mnogo realnijih 6,5 KM, pa odmah potom hiberniraju na 2-2,5. Dakle jasno da je i SOSOR tako kontrolisan prodajama malih količina po sve nižim cijenama. Da bi kad se "otkoči" maksimizirali svoju dobit. A nekad i da firma koja bi da kupi firmu nisko stvorila privid u javnosti (i pritisak) ne bi li na kraju ponuđena min cijena bila što bliže toj (lažnoj i privremenoj) tržišnoj. Neko bi od regulatornih organa trebao reagovati ali bojim se da nema ni njih ni države.ada wrote:Dionica Sosor-a i dalje pada,a u nacrtu budzeta za 2017. FBIH je planirano 26 miliona za povezivanje staža,izvor od prodaje firmi s udjelom Federacije?!Ako bude prodajna cijena dionice 6 KM ,cijeli Sosor će vrijediti 26 miliona,dakle ,dio Vlade FBiH ni 14 miliona neće vrijediti?!?
Protiv berzanskih kriminalaca ,jednostavno,valja nam se boriti.Ja smatram da se to isplati!A to na koliku cijenu će se odlučiti dvojica tih poluinteligentnih,ne može definitivno više utjecati na cijenu po kojoj će,makar i ovako korumpiran premijer,ponuditi vladine dionice Sarajevo osiguranja!
-
Gdje nađe nacrt budžeta? Ima li neki link da nam postaviš?ada wrote:Dionica Sosor-a i dalje pada,a u nacrtu budzeta za 2017. FBIH je planirano 26 miliona za povezivanje staža,izvor od prodaje firmi s udjelom Federacije?!Ako bude prodajna cijena dionice 6 KM ,cijeli Sosor će vrijediti 26 miliona,dakle ,dio Vlade FBiH ni 14 miliona neće vrijediti?!?
-
Prema podacima za novembar razlika između Uniqa osiguranja i SOSOR-a još veća. Uniqa definitivno No 1 među osiguranjima.
Ali, pad premije u SOSOR-u u odnosu na prošlu godinu se u novembru smanjio u odnosu na pad iz oktobra, što znači da je novembar ove godine bio dosta bolji od novembra prošle godine. Novembar 2015. cca 3,6 mio KM premija, novembar 2016. cca 4,1 mio premija. Da li to znači da se rezultati restrukturiranja počinju ostvarivati i da je pad zaustavljen? Očito je da kada premijer sere po SOSOR-u da im time otežava poslovanje i šteti. Mislim, to je logično, ali kroz analizu rezultata može se i empirijski dokazati (je l' se tako kaže?)
Ali, pad premije u SOSOR-u u odnosu na prošlu godinu se u novembru smanjio u odnosu na pad iz oktobra, što znači da je novembar ove godine bio dosta bolji od novembra prošle godine. Novembar 2015. cca 3,6 mio KM premija, novembar 2016. cca 4,1 mio premija. Da li to znači da se rezultati restrukturiranja počinju ostvarivati i da je pad zaustavljen? Očito je da kada premijer sere po SOSOR-u da im time otežava poslovanje i šteti. Mislim, to je logično, ali kroz analizu rezultata može se i empirijski dokazati (je l' se tako kaže?)

Unqa je ipak ubjedljio prva,što nikada prije bila nije.Drštvo je trebalo odmah prodati lani posle Skupštine ili raspisati konkurs,staviti visike kriterije za upravu i probrati najbolje a ne dovesti,više se ne zna ni ko ni kako je to uradio,one koji su otjerani iz nekoliko osiguranja.Mnogo,mnogo boljih je imalo ovo tržište rada i ima i sada.Tako da je sada NO na potezu,Vlada kao najveći dioničar,mora brzo reagovati,tražiti bolje,odoše kupci, društvo se mora vratiti nacpoziciju br.1 što je osnovni zadatak i NO i uprave.Ili možda je ustvari ovaj pad i cilj nevidljive ruke?!?
Na stranici Agencije za nadzor www.nados.ba su s 30.11.16.god.sljedeći podaci:
Premija kod Sosor-a u odnosu na isti period lani pala je za 2,9 miliona (54,1 milion KM : 51,2 miliona KM),Unqa je porasla za 5,5 miliona KM (48 miliona KM: 53,5 miliona KM).Dakle ,Sosor je lani Unqa osiguranju bježao u ovo doba 5,9 miliona KM).
Indikativno je što kod Sosora premija pada a štete rastu,lani štete u istom periodu 25,8 miliona KM a sada 28,6 miliona, više u odnosu na lani 2,8 miliona).Takođe,indikativno je što i premija po polici AO u odnosu na lani je pala za 10 KM a kasko osig.čak je pad 160 KM).
Premija kod Sosor-a u odnosu na isti period lani pala je za 2,9 miliona (54,1 milion KM : 51,2 miliona KM),Unqa je porasla za 5,5 miliona KM (48 miliona KM: 53,5 miliona KM).Dakle ,Sosor je lani Unqa osiguranju bježao u ovo doba 5,9 miliona KM).
Indikativno je što kod Sosora premija pada a štete rastu,lani štete u istom periodu 25,8 miliona KM a sada 28,6 miliona, više u odnosu na lani 2,8 miliona).Takođe,indikativno je što i premija po polici AO u odnosu na lani je pala za 10 KM a kasko osig.čak je pad 160 KM).
Iz licog iskustva sam vidio koliko je drug premijer svojim izjavama nastetio poslovanju SO tj ljudi su se dvoumili da produze AO jer su culi na tv da je firma u gubitku.
A menadzeri firmi su odlucili da traze ponude i od drugih osiguranja jer im ovo odjednom vise nije dobro. A ustvari im nije mrsko ni da mu obore poslovanje iz nekih cudnih razloga,valjda SO vise nije miljenik uticajnih ljudi u drzavi ponajvise vladajucih.
A da bi SO koliko toliko zadrzao trziste,mora skidati cijenu ugovora kako bi se odbranio od ostalih koji su namirisali krv pa se niskim cijenama bore za veci udio trzista
A menadzeri firmi su odlucili da traze ponude i od drugih osiguranja jer im ovo odjednom vise nije dobro. A ustvari im nije mrsko ni da mu obore poslovanje iz nekih cudnih razloga,valjda SO vise nije miljenik uticajnih ljudi u drzavi ponajvise vladajucih.
A da bi SO koliko toliko zadrzao trziste,mora skidati cijenu ugovora kako bi se odbranio od ostalih koji su namirisali krv pa se niskim cijenama bore za veci udio trzista
Sad svi vidimo koga mi imamo na čelu Vlade!Ovdje moram napraviti digresiju!Moram reći da oni dobro znaju ko ovo piše i ako su stvarno čisti,trebaju reagirati!Ja dakle potpuno javno tvrdim da taj čovjek na sve načine obezvrjeđuje imovinu Vlade i građana!Naravno ne tvrdim to samo ja ,ali u mom slučaju je sve jasno!I spreman sam na sve posljedice!Ne mogu jednostavno dozvoliti da me nekakvi poliinteligentni tipovi,bez obzira jesu li to kriminalni mešetari na SASE,brokeri,direktori tuđih društava ,ministri ili premijeri,ili pak članovi predsjedništva ili njihovi savjetnici,pljačkaju na očigled svekolikog publikuma,i da me pritom ubjeđunju kako je to dobro za ovaj narod.Najdrskiji u tome je baš premijer,Valjda zbog skromne pameti.Poput njega se ponašaju još jedino oni prevaranti što ubjeđuju vlasnike dionica da će sve to propasti a oni im eto nude i više od deset posto iznad trenutne cijene!
U slučaju FDS oni koji su popušili tu priću,kraći su više od 20 km po dionici!I opet će oni,opet će pohrliti da tom premijerovom egalu po pameti Dini i BUnji, ,ponude svoje dionice!I kada opet krenu da ih pretresaju,pričat će okolo kako ih je prijavilo dvoje dioničara,a nagovorio ih je onaj što se eto na njih nešto okomio!Ja koji kreteni !
A za Sarajevo osiguranje ih čekamo!
PS
Da podsjetim,obečao sam javno da će svako ko odredi nisku cijenu za Vladine dionice .biti tužen!U slučaju FDS tužbu je fasovo premijere!Tužilaštvo je na potezu!
U slučaju FDS oni koji su popušili tu priću,kraći su više od 20 km po dionici!I opet će oni,opet će pohrliti da tom premijerovom egalu po pameti Dini i BUnji, ,ponude svoje dionice!I kada opet krenu da ih pretresaju,pričat će okolo kako ih je prijavilo dvoje dioničara,a nagovorio ih je onaj što se eto na njih nešto okomio!Ja koji kreteni !
A za Sarajevo osiguranje ih čekamo!
PS
Da podsjetim,obečao sam javno da će svako ko odredi nisku cijenu za Vladine dionice .biti tužen!U slučaju FDS tužbu je fasovo premijere!Tužilaštvo je na potezu!
Pozdavljam ovo napisano naprije,definitivno ste u pravu.Djelatnost osiguranja je veoma kompikovana i tu treba sive mase mnogo,istu treba čuvati i multiplicirati a ne omalovažavati.Dakle,ako se od strane največeg dioničara htjelo intervenisati,dovedeni novi ljudi na čelo su morali biti najstručniji koje ova zemlja ima, dakle morala se LIDERSKApozicijs društva sačuvati,a ne ovako.Novi trijunvirat sa čela Sosora se mora hitno,hitno maknuti,raspisati konkurs i vec 15.01.2017.s novim ljudima vratiti društvo na poziciju LIDERA i odmah prodati paket Vladinih dionica po 25 KM.To Vlada FBiH hitno mora uraditi,a ne urušavati firmu po firmu lošim kadrovskim rješenjima.Doduše, od kadrovskog rješenja u Sosoru svi sada peru ruke,a ljudi nisu krivi ,ipak ih je neko "probro"nisu sami došli,dobili nevidene benefite,a mislili su da je lako viditi osigguranje.Pa ljudi ima izreka"Nije svačije kroz selo pjevati"a ne voditi osiguranje pobogu.