Elektroprivreda BIH
-
Re: Elektroprivreda BIH
Da, ali dividenda od 2-3 KM je pitanje za većinskog vlasnika, a ne za Andeliju koji provodi njihove naloge. A on im je napravio preduslove da je isplate ako žele i imali su odakle. Doduše, prednost se dala investicijama i obezbjeđivanju para za investiranje. Drugi je par opanaka što te investicije nisu išle onom brzinom kojom bi svi htjeli da idu. Ali nažalost ima i više sile...
-
A ako se dobro sjećam, bio je prijedlog prije nekoliko godina da se isplati dividenda iz akumulirane dobiti u visini nekoliko desetina mio KM, pa je elektroprivreda tražila od vlade da stavi tu odluku van snage zbog planiranih investicionih ulaganja u narednom periodu. Mislim da tada nije bio Andelija, nego Bajazit...
-
Naravno da mali dioničari ništa nemaju od njegovih "skupljenih" miliona. Skupljene su pare na kamaru a vrijednost im topi inflacija koja je prošle godine bila i 17 %. To znači da je Andelija izgubio čistih 50 miliona za 1 godinu, samo po tom osnovu. Skupa s g Novalićem. A gubio ih je i prije toga samo s nešto nižom inflacijom. I sad ih nastavlja gubiti po 10% godišnje. Da, mogao je upotrijebiti dio tog novca u prozvodne pogone kao što kažeš samo što NIJE. Bila bi i baba djed da ima onu stvar samo što nema pa nije. Šta će uraditi novi ne znam možda bi mogli "umanjivati dobit kroz troškove" kao što sugerišeš a možda i neće. Samo pokušavam biti objektivan koliko se može. Koliko se sjećam kad se vidjelo da se vlast promjenila i Andelija možda ide prvi sam sugerisao da ovi što će doći mogu biti i gori od dotadašnjih, čak i prije tebe.Sitna buranija wrote: ↑15 Jul 2023, 08:41 ...
A to što je firma vrenovana 13 KM nema veze sa Andelijom nego sa Mujom i starom Komisijom koji su doveli do toga da nam je haman propalo tržište kapitala. Znaš i sam to, već si pisao na drugim temama o tome. Nemoj različito pričati od teme do teme
A to da loše vrednovanje firme nema veze sa Andelijom nego (samo) sa Mujom, apsolutno se ne slažem. Abolirati njega za bezbroj loših i pogrešnih poteza nije mi nimalo objektivno. Ima s Mujom i fondovima i njihovom forsiranom prodajom ali ima i s Andelijom itekako. I to sam mnogo puta obradio, i jedno i drugo. Ne da sam različito pisao (kako? kad?) nego sam bar 5-6 puta pisao o oba aspekta a naznačio čak i u prethodnom postu.
Ako su fondovi forsiranom prodajom oborili cijenu za recimo 20 KM, Andelija/Džindić/Novalić su sigurno za još toliko ako ne i više. Što ne znači da je Nikšić dobar čovjek i Premijer. Ja tako ne razmišljam. Meni su loša oba i ne znam ko je gori.I time očigledno dodatno obarao ionaku nisku cijenu na berzi, stvarajući negativan sentiment (slučajno ili namjerno) kao da pomaže onima iz fondova.
Da je Andelija npr samo podijelijelio tih 100 m godišnje, umjesto otpisao ili stavio na račun, to bi bilo 3 i nešto KM dividende. Sa 3 KM dividende ljudi bi kupovali dionicu i po 30 čak i kad bi fondovi nastavili prodavati. Ja bih prvi. Podigla bi se likvidnost, tržište ne bi bilo piltko i onda fondovi ne bi ni mogli raditi ovo što jesu. A šta bi da je imao i realnu cijenu struje, mogao je imati 200 m dobiti a dionica bi možda bila 100 KM. Ovako usred prodaje fondova koja je razumljivo snizila cijenu na plitkom tržištu Andelija je godinama izbjegavao iskazati dobit i isplatiti dividendu (ovo u feninzima i ne računam), trpao je u rudnike, otpisivao novac, poslovao s niskom cijenom struje, stvarno kao da je svjesno dodatno htio spustiti sentiment i uspjelo je. Šta tu ima da se ne razumije? Nisam obavezan svaki put kad pomenem Andeliju pomenuti i fondove, (da bih držao ravnotežu?) nisam u osnovnoj školi.
Sitna buranija wrote: ↑15 Jul 2023, 10:44 A ako se dobro sjećam, bio je prijedlog prije nekoliko godina da se isplati dividenda iz akumulirane dobiti u visini nekoliko desetina mio KM, pa je elektroprivreda tražila od vlade da stavi tu odluku van snage zbog planiranih investicionih ulaganja u narednom periodu. Mislim da tada nije bio Andelija, nego Bajazit...
Jašarević nije bio za neke dividende zato što su sredstva na računima ubrzano topila u njegovom periodu. Predhodno su nagurali pare u rudnike a prodajna izvozna i uopšte berzanska cijena struje je bila ispod 40 EUR.
I znao je da banke više ne daju kredite za bilo šta sa ugljem( nama u BIH) pa je ušao u konflikt sa vladom jer je čuvao poziciju EPBIH.
E sad kad sam spomenuo kredite za projekte sa ugljem, trebamo se zapitati kako svi ostali širom svijeta funkcionišu. Korištenje uglja se povećalo a sigurno sve te firme ne vade pare ispod jastuka nego se odnekle finansiraju.
Nikad se EPBIH ne sjeti da pomisli izdati obveznice ili nešto slično da zaobiđe banke ,ako im je već toliki problem.
I generalno, morali su biti daleko " korporativniji" kako poslovno tako i medijski. Ako medijski ne uputiš javnost da svima cilj da je javno preduzeće stabilno, profitabilno i uz korektne cijene prema domaćim korisnicima a uz socijalne programe, onda prepustiš medijski prostor nehljebima iz arhus centra, hejnrih bol fondacija i drugim tipovima da cijeloj javnosti pa posljedično tome i entitetskim parlamentarcima da o EPBIH misle kao o problematičnoj firmi koja zagađuje i koja još hoće da "ekstra profitira", jelte
-
Ne znam šta da ti kažem. U principu se slažemo po ovom pitanju, ali u ovom tvom obrazlaganju se ne slažem u mnogo čemu
-
Nekako mi je Bajazit Jašarević u to vrijeme bio isuviše "nevidljiv", pa se i ne sjećam nešto posebno šta i kako je radio. Znam da je u njegovom mandatu pokrenuta priča u vezi Kineza i bloka 7 u Tuzli. Ali i on je iz struke bio...panzer wrote: ↑15 Jul 2023, 16:04Sitna buranija wrote: ↑15 Jul 2023, 10:44 A ako se dobro sjećam, bio je prijedlog prije nekoliko godina da se isplati dividenda iz akumulirane dobiti u visini nekoliko desetina mio KM, pa je elektroprivreda tražila od vlade da stavi tu odluku van snage zbog planiranih investicionih ulaganja u narednom periodu. Mislim da tada nije bio Andelija, nego Bajazit...
Jašarević nije bio za neke dividende zato što su sredstva na računima ubrzano topila u njegovom periodu. Predhodno su nagurali pare u rudnike a prodajna izvozna i uopšte berzanska cijena struje je bila ispod 40 EUR.
I znao je da banke više ne daju kredite za bilo šta sa ugljem( nama u BIH) pa je ušao u konflikt sa vladom jer je čuvao poziciju EPBIH.
E sad kad sam spomenuo kredite za projekte sa ugljem, trebamo se zapitati kako svi ostali širom svijeta funkcionišu. Korištenje uglja se povećalo a sigurno sve te firme ne vade pare ispod jastuka nego se odnekle finansiraju.
Nikad se EPBIH ne sjeti da pomisli izdati obveznice ili nešto slično da zaobiđe banke ,ako im je već toliki problem.
I generalno, morali su biti daleko " korporativniji" kako poslovno tako i medijski. Ako medijski ne uputiš javnost da svima cilj da je javno preduzeće stabilno, profitabilno i uz korektne cijene prema domaćim korisnicima a uz socijalne programe, onda prepustiš medijski prostor nehljebima iz arhus centra, hejnrih bol fondacija i drugim tipovima da cijeloj javnosti pa posljedično tome i entitetskim parlamentarcima da o EPBIH misle kao o problematičnoj firmi koja zagađuje i koja još hoće da "ekstra profitira", jelte
Po svemu izgleda,vracamo se na period 2010-2014.brzi wrote: ↑15 Jul 2023, 07:10 Generalni direktor je samo generalni,..sadašnjost i budućnost tako velike firme ne oblikuje generalni sam nego i tehnicki direktor, finansijski direktor, direktor razvoja, upravni i nadzorni, Ministarstvo Energetike. Sa ovim izmjenama Ministra i Generalnog može biti oslabljena Elektroprivreda ali posao pa i planovi se odrađuju na nižim nivoima.
Čovjek koji nije iz struke i nije proveo bar koju godinu u Elektroprivredi može samo potpisivati ono sto mu se spusti na stol.
Medutim ako počnu čišćenja i ispod Generalnog onda neće biti dobro.
Uz to ne treba zaboraviti rudnike, koga će postaviti tamo gore od ovih već loših?
U nadi sam da ce NO biti iz struke,a sto se tice rudnika nemaju oni strucnije ljude,ljude iz struje jer su rudnici uglavnom zeleni.
Tako da ja ocekujem da ce tu mnogi od trenutnih promijeniti dres jer opet EP upravlja rudnicima.
Ocekuje nas tezak period,al treba sacekati.
Ono sto isto vidim, nekome nije cilj da EpBiH ima rast,normalnu dividentu i rast cijene dionice.
Po ovome bi bilo 88 miliona KM u junuNajveći kupci električne energije iz Bosne i Hercegovine, koja je proizvod koji se najviše izvozi u šest mjeseci ove godine, zemlje su regije, odnosno susjedi BiH, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.
Tako je tokom prvih šest mjeseci ove godine iz BiH izvezena struja za 671.284.530 KM.
https://indikator.ba/POLITIKA-I-DRU%C5% ... -milion-KM
Ugljevik treba platiti prijeratno ulaganje i to jesasvim OK.
N akoji način i kako kad je dio zavisnog društva, to je nešto novo na ovom tržištu. 130 miliona mogu dati samo u vlasništvi jer kapiatala nemaju ili
Ugljevik treba platiti prijeratno ulaganje i to jesasvim OK.
N akoji način i kako kad je dio zavisnog društva, to je nešto novo na ovom tržištu. 130 miliona mogu dati samo u vlasništvi jer kapiatala nemaju ili
-