Elektroprivreda BIH

panzer

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Pa nije ovo eksperiment da od balvana napraviš mermer jer neće ići koliko god puta da pokušaš.

Ovo su živi ljudi, koji valjda treba da uče na iskustvima.

Ako je neko toliko glup da opet uradi isto, onda ih treba pomesti na sve moguće načine.
I dalje mi je teško povjerovati da nemaju nikog stručnog.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

panzer wrote: 14 Jul 2023, 23:07 Pa nije ovo eksperiment da od balvana napraviš mermer jer neće ići koliko god puta da pokušaš.

Ovo su živi ljudi, koji valjda treba da uče na iskustvima.

Ako je neko toliko glup da opet uradi isto, onda ih treba pomesti na sve moguće načine.
I dalje mi je teško povjerovati da nemaju nikog stručnog.
Zato me i čudiš, jer si inače vrlo racionalan. Ovi partijski poslušnici nisu ljudi, već upravo balvani od kojih nikad neće biti ništa više od balvana. I oni su dragi panzer već bili pometeni (dva puta), ali to je "bošnjo"-misli da će 101. put ishod ipak biti drugačiji. Samo svemir i još nešto je beskonačno...
montypython

Post by montypython »

Jeste, ovaj novi direktor (ako bude on) izgleda zelen i nedorastao, bez ikustva u realnom sektoru i vođenja iole ozbiljne firme. Sve mi liči na tipičnog stranačkog aparatčika koje dekretom postavljaju na funkcije gdje bi u stvarnosti trebali biti najbolji i najstručniji menadžeri u zemlji. A oni postave djecu da se praksaju i budu poslušni. Upozorio sam davno da su ovi novi i dovedeni da sprovedu izvjesnu agendu.
Međutim, još nisu ništa loše uradili, red je da im se da bar 100 dana probe. Budu li loši ja ću ih prvi staviti pod mikroskop. Možda ta agenda koju prvode bude za nas dioničre ustvari povoljna. Možda je momak pritajeni genije, možda čeka svoju priliku da se dokaže? S druge strane i da je loš, to ni blizu ne znači da je Andelija bio dobar. Naprotiv. Jeste skupljeno nekoliko stotina miliona na račune ali šta su dioničari imali od toga? Je li podijelio dividendu (a da nije simbolična)? Nije. Je li izgradio ijedan ozbiljniji proizvodni objekat u mandatu? Nije, čak ni najmanju HE. Je li povisio cijenu struje za domaćinstva? Nije, proizvod prodaje ispod proizvodne cijene, na štetu vlastite firme i vlasnika, države i malih dioničara a sve radi kupovine jeftinih poena. Drži tih nekoliko stotina miliona na računima da ih uništava inflacija i ne zna šta će i kud će s njima. Treba li pominjati opet da je smanjivao dobit računovodstvenim mahinacijama. Ne jednom, godinama. I time očigledno dodatno obarao ionaku nisku cijenu na berzi, starajući negativan sentiment (slučajno ili namjerno) kao da pomaže onima iz fondova. Ruku na srce ništa mi kao mali dioničari nismo imali od Andelije. Onom rudarskom sindikalcu koji ga je vrtio oko malog prsta ispunio je svaki zahtjev, svaki put na štetu EP, i nas. Pod Andelijom je firma koja knjigovodstveno vrijedi 100 KM po dionici a realno puno više, tržišno vrednovana sa 13 KM. Šta god ja mislio o ovim novim, a ne mislim dobro, može se lako desiti da firma i bolje prođe. Možda i neće, ne znamo, ali sa Andelijom znamo, imao je priliku godinama i nije je iskoristio. Volio bi i ja da je umjesto ovog momčića neko stručniji i jači, prije svega menadžerski ali Andelija je svoje šanse prokockao i to više puta. Navešću i ja isti argument, ako smo s njim imali nikakav rezultat godinama, na bazi čega očekivati da bi sljedeći put bilo bolje?
Anoniman

Post by Anoniman »

Idemo malo unazad,Jerlagic,Grabovica,Jasarevic,Andelija i nadam se da nisam nekog zaboravio.
Zajednicko svima njima jeste da su menadzeri iz struke.
Ovaj novi koji se spominje to nije,bez iskustva.
To za posljedicu ce mozda imati da ce raditi kako mu stranka kaze,odnosno Vlada FBiH.
Volio bi da je suprotno,ali kad nema struke onda se moze upravljati svakako.
Na kraju ovu Vladu je postavila MZ,lobiranje Covica i ono sto nam se moze desiti jeste novi mega krediti i potpuna posvecenost "zelenoj agendi".
Zatvaranje TE, uvoz i veoma skupa elektricna energija.
Necu da kazem da Andelija nije za ovo,al nije za ovaj plan i prelazak preko noci.
Ne bi volio,ali moglo bi nam se desiti da ostanemo bez vlastite elektricne energije,da poslujemo kao HZHB ili jos gore.
brzi

Post by brzi »

Generalni direktor je samo generalni,..sadašnjost i budućnost tako velike firme ne oblikuje generalni sam nego i tehnicki direktor, finansijski direktor, direktor razvoja, upravni i nadzorni, Ministarstvo Energetike. Sa ovim izmjenama Ministra i Generalnog može biti oslabljena Elektroprivreda ali posao pa i planovi se odrađuju na nižim nivoima.
Čovjek koji nije iz struke i nije proveo bar koju godinu u Elektroprivredi može samo potpisivati ono sto mu se spusti na stol.
Medutim ako počnu čišćenja i ispod Generalnog onda neće biti dobro.
Uz to ne treba zaboraviti rudnike, koga će postaviti tamo gore od ovih već loših?
Last edited by brzi on 15 Jul 2023, 07:12, edited 1 time in total.
panzer

Post by panzer »

Zaboravio si Kresu.

Ako ovaj predmetni dobije funkciju biće prvi koji će potpisati neto dobit od preko 100 miliona KM. Ničim izazvan.

Ostaje još nada da će bar NO biti sastavljen od stručnih ljudi.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Anoniman wrote: 15 Jul 2023, 01:20 Idemo malo unazad,Jerlagic,Grabovica,Jasarevic,Andelija i nadam se da nisam nekog zaboravio.
Zajednicko svima njima jeste da su menadzeri iz struke.
Ovaj novi koji se spominje to nije,bez iskustva.
To za posljedicu ce mozda imati da ce raditi kako mu stranka kaze,odnosno Vlada FBiH.
Volio bi da je suprotno,ali kad nema struke onda se moze upravljati svakako.
Na kraju ovu Vladu je postavila MZ,lobiranje Covica i ono sto nam se moze desiti jeste novi mega krediti i potpuna posvecenost "zelenoj agendi".
Zatvaranje TE, uvoz i veoma skupa elektricna energija.
Necu da kazem da Andelija nije za ovo,al nije za ovaj plan i prelazak preko noci.
Ne bi volio,ali moglo bi nam se desiti da ostanemo bez vlastite elektricne energije,da poslujemo kao HZHB ili jos gore.
Od četvorice pobrojanih jedini Grabovica nije bio iz struke. I tada je najgore bilo...
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

brzi wrote: 15 Jul 2023, 07:10 Generalni direktor je samo generalni,..sadašnjost i budućnost tako velike firme ne oblikuje generalni sam nego i tehnicki direktor, finansijski direktor, direktor razvoja, upravni i nadzorni, Ministarstvo Energetike. Sa ovim izmjenama Ministra i Generalnog može biti oslabljena Elektroprivreda ali posao pa i planovi se odrađuju na nižim nivoima.
Čovjek koji nije iz struke i nije proveo bar koju godinu u Elektroprivredi može samo potpisivati ono sto mu se spusti na stol.
Medutim ako počnu čišćenja i ispod Generalnog onda neće biti dobro.
Uz to ne treba zaboraviti rudnike, koga će postaviti tamo gore od ovih već loših?
U mandatu Grabovice su čišćenja upravo išla do najnižih nivoa, tako da ne mislim da će sada biti išta drugačije...
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

montypython wrote: 15 Jul 2023, 00:01 Jeste, ovaj novi direktor (ako bude on) izgleda zelen i nedorastao, bez ikustva u realnom sektoru i vođenja iole ozbiljne firme. Sve mi liči na tipičnog stranačkog aparatčika koje dekretom postavljaju na funkcije gdje bi u stvarnosti trebali biti najbolji i najstručniji menadžeri u zemlji. A oni postave djecu da se praksaju i budu poslušni. Upozorio sam davno da su ovi novi i dovedeni da sprovedu izvjesnu agendu.
Međutim, još nisu ništa loše uradili, red je da im se da bar 100 dana probe. Budu li loši ja ću ih prvi staviti pod mikroskop. Možda ta agenda koju prvode bude za nas dioničre ustvari povoljna. Možda je momak pritajeni genije, možda čeka svoju priliku da se dokaže? S druge strane i da je loš, to ni blizu ne znači da je Andelija bio dobar. Naprotiv. Jeste skupljeno nekoliko stotina miliona na račune ali šta su dioničari imali od toga? Je li podijelio dividendu (a da nije simbolična)? Nije. Je li izgradio ijedan ozbiljniji proizvodni objekat u mandatu? Nije, čak ni najmanju HE. Je li povisio cijenu struje za domaćinstva? Nije, proizvod prodaje ispod proizvodne cijene, na štetu vlastite firme i vlasnika, države i malih dioničara a sve radi kupovine jeftinih poena. Drži tih nekoliko stotina miliona na računima da ih uništava inflacija i ne zna šta će i kud će s njima. Treba li pominjati opet da je smanjivao dobit računovodstvenim mahinacijama. Ne jednom, godinama. I time očigledno dodatno obarao ionaku nisku cijenu na berzi, starajući negativan sentiment (slučajno ili namjerno) kao da pomaže onima iz fondova. Ruku na srce ništa mi kao mali dioničari nismo imali od Andelije. Onom rudarskom sindikalcu koji ga je vrtio oko malog prsta ispunio je svaki zahtjev, svaki put na štetu EP, i nas. Pod Andelijom je firma koja knjigovodstveno vrijedi 100 KM po dionici a realno puno više, tržišno vrednovana sa 13 KM. Šta god ja mislio o ovim novim, a ne mislim dobro, može se lako desiti da firma i bolje prođe. Možda i neće, ne znamo, ali sa Andelijom znamo, imao je priliku godinama i nije je iskoristio. Volio bi i ja da je umjesto ovog momčića neko stručniji i jači, prije svega menadžerski ali Andelija je svoje šanse prokockao i to više puta. Navešću i ja isti argument, ako smo s njim imali nikakav rezultat godinama, na bazi čega očekivati da bi sljedeći put bilo bolje?
100 dana je davno prošlo, a ovi novi nisu ništa dobro uradili ali lošeg itekako jesu.

Skupljeno nekoliko stotina miliona a dioničari nemaju ništa od toga? Imaju nekoliko stotina miliona koje se mogu upotrijebiti za investicije u proizvodne pogone čime se uvećava vrijednost firme, ali i za eventualnu isplatu dividende. Kada nema para, nema ni ničeg drugog. A Andelija je umanjivao dobit otpisima, a ovi bi mogli to uraditi kroz troškove. Ovo drugo je za mene i tebe opasnije ;)

A to što je firma vrenovana 13 KM nema veze sa Andelijom nego sa Mujom i starom Komisijom koji su doveli do toga da nam je haman propalo tržište kapitala. Znaš i sam to, već si pisao na drugim temama o tome. Nemoj različito pričati od teme do teme ;) :roll:
panzer

Post by panzer »

Ja sumnjam da bi bilo 13 KM i pored mujinih pingvina da je EPBIH prikazivala ili bar u javnim objavama pojasnila da imaju dobru dobit koja ne vidi od jednokratnih stavki otpisa iz ranijeg poslovanja. A pogotovo da su opet isplatili dividendu od 2-3 KM.
Sigurno bi cijena bila veća

Trenutno, TZ blok 4 i 5 rade.
Post Reply