Pogresna je pretpostavka da su otisli ljudi koji nisu nista radili, a ostali oni koji vrijede u firmi koja duguje plaću za 6 mjeseci.
@sayo
prije dvije godine sam ovdje savjetovao ljude da ne gube vrijeme (i novac) sa energoinvestom jer tesko da ce zaraditi, prije da ce izgubiti.
Ti si bio vrlo optimistican i mislim da si cak govorio da iznosim netacne tvrdnje.
Sada ja mislim da ti fingiras rezignaciju iz nekih svojih razloga.
kako god, nemojte zaboraviti da je drzava u rukama kleptomana koji se ni boga ne boje.
Energoinvest
-
Re: Energoinvest
Da pojasnim, nisam rekao da niko od onih koji su otišli nije ništa radio. Neki su svakako otišli nezadovoljni uslovima, platom, našli sebi bolje, osnovali svoje firme itd. Međutim prije nekoliko godina bilo je ako se ne varam 800 zaposlenih, sam direktor da li Čengić, izjavljivao je tada da ima više kuhara nego inžinjera možda pretjerujući ali poenta je jasna. Govorilo se o oko 300 ljudi koji su primali platu a ništa nisu radili i to niko nije demantovao mada je više puta ponavljano. Sad je koliko znam 400 tinjak ljudi. Ne tvrdim da su otišli svi koji su bili bez posla/uhljebljeni i sl ali pretpostavljam da je dobar dio i takvih, što je po meni dobro i redukcija troškova. Ne tvrdim da takvih nema još zaposlenih, ni da su oni koji su ostali sve sami stručnjaci, samo da je manje onih koji su bili potpuno besposleni nego prije. Svaki zaposleni ima svoju zasebnu/jedinstvenu priču i vrlo je teško generalizitati. Još ne znamo je li sadašnja uprava potpuno nesposobna/nemoćna za promjene kao što ti (pretpostavljam) smatraš ili ne ali sad svakako imaju šansu da se pokažu.
Ovo mi je vrlo teško za shvatiti. Nema Milke iz kadrovske i sav posao staje. Sutra Milka ode na bolovanje i tri mjeseca ćeš čekati na "mišljenje", odnosno još tri dok imenuju v.d.Vlada FBiH je na današnjoj sjednici usvojila odluku o izboru „Energoinvesta“ kao najpovoljnijeg ponuđača za kupovinu zgrade za trajni smještaj Vlade, njenih ministarstava i službi. U Vladi očekuju da će vrlo brzo biti i potpisan kupoprodajni ugovor s „Energoinvestom“, kojem trenutno Vlada plaća najam za svoj smještaj.
Čeka se još mišljenje Pravobranilaštva FBiH s obzirom na to da su na odmoru, tako da će ovo biti na još jednoj sjednici Vlade – dodaju u Vladi.
Kompanija „Energoinvest“ jedina se javila na javni poziv Vlade za kupovinu zgrade za smještaj te je ponudila oko 25.000 metara kvadratnih svoje zgrade za 54 miliona KM, kao i mogućnost plaćanja ovog iznosa u ratama tokom tri godine.
Privatni i javni sektor su dvije različite planete.
Energoinvest je odavno u padu a jedino ga drži na zraku inercija stare slave. Nema tamo vjerujte mi niti jednog jedinog inženjera koji valja 5 para! Svi su otvorili firme, ili napravili "relacije" sa Končarom, Siemensom, ABB-om, GE-om i slično i rade za njih na ugovore. Tamo jedino i zna ta jadna Milka, i vjeruj kad ode na odmor sve stoji. Privatni sektor i ne postoji, postoje samo ljudi koji imaju "KNOW-HOW" i rade za strane kompanije. Naša ekonomija će da bude ekonomija Pakistanskog tipa, samo turizam i prodaja nekretnina. Malo će doduše da bude IT outsourcinga. Čitam danas da je 2% radne snage iselilo za 1 godinu! To nisu oni koji pojma nemaju, nego naprotiv, oni koji su najbolji! Vjerujte mi da za 1200-1300 KM mjesečno ne možeš više ni malo boljeg pripravnika dovest da ti radi.Ljudi jednostavno NEĆE. Ovo govorim za regije Sarajeva i Banja Luke. U Zenici i Tuzli je to još uvijek pristojna plata. Opštine do 20.000 ljudi neće imati nijednog investitora, jer ne mogu dati 500 kvalifikovanih radnika. Al će zato Sarajevo i Banja Luka da budu "Megalopolisi".
Mislio sam na Milku iz pravobranilastva FBIH. Kad javni sluzbenik ode na godisnji odmor sve staje.
A privatni sektor postoji. Vojsci od 300.000 Milki, uprkos.
A privatni sektor postoji. Vojsci od 300.000 Milki, uprkos.
-
Djelimično se mogu složiti (npr za situaciju u zemlji generalno) mada Energoinvest i situaciju tamo ne poznajem dovoljno kako sam prethodno i napisao. Što se tiče onoga da se iseljavaju "najbolji" ne znam baš, ovdje gdje sam ja od recimo 10 ak ljudi koje sam znao a da su se iselili u zadnje vrijeme mislim da niko nije imao fakultet a neki ni srednju.(govorim o iseljavanju zadnjih godina ne o ratnom jer tada je iseljavao ko je morao/ostao bez kuće/protjeran sl). Od visoko obrazovanih koje znam a znam ih mnogo ne znam da se iselio iko, a znam ih nekoliko koji su se i vratili. I po onome što znam bolje vani prolaze manje obrazovani jer su uglavnom njihove plate značajno više tamo nego ovamo. Visoko obrazovani često imaju probleme sa priznavanjem diploma, jezikom jer su i zahtjevi viši pogotovo za neke profesije. Svi moji prijatelji iz djetinjstva ili oni koji su išli u osnovnu ili srednju a koji su sad vani a koji su imali sve jedinice ili dvice su izuzetno zadovoljni životom vani dok s druge strane oni koji su bili "dobri" baš i nisu. Znam npr čovjeka koji je diplomirani arhitekta, živi i radi u Njemačkoj i radi taj posao (arhitektta u arh birou i ima platu mislim oko 1500-1600 Eura neto a stan plaća 800 eura bez komunalija. Nije ovo neko pravilo i ni na pamet mi ne pada da tvrdim da je ovdje dobro a kamoli bolje ali teško je generalizirati.ummet wrote:Energoinvest je odavno u padu a jedino ga drži na zraku inercija stare slave. Nema tamo vjerujte mi niti jednog jedinog inženjera koji valja 5 para! Svi su otvorili firme, ili napravili "relacije" sa Končarom, Siemensom, ABB-om, GE-om i slično i rade za njih na ugovore. Tamo jedino i zna ta jadna Milka, i vjeruj kad ode na odmor sve stoji. Privatni sektor i ne postoji, postoje samo ljudi koji imaju "KNOW-HOW" i rade za strane kompanije. Naša ekonomija će da bude ekonomija Pakistanskog tipa, samo turizam i prodaja nekretnina. Malo će doduše da bude IT outsourcinga. Čitam danas da je 2% radne snage iselilo za 1 godinu! To nisu oni koji pojma nemaju, nego naprotiv, oni koji su najbolji! Vjerujte mi da za 1200-1300 KM mjesečno ne možeš više ni malo boljeg pripravnika dovest da ti radi.Ljudi jednostavno NEĆE. Ovo govorim za regije Sarajeva i Banja Luke. U Zenici i Tuzli je to još uvijek pristojna plata. Opštine do 20.000 ljudi neće imati nijednog investitora, jer ne mogu dati 500 kvalifikovanih radnika. Al će zato Sarajevo i Banja Luka da budu "Megalopolisi".
Dobar prikaz stvarnosti. I vjerovatne budućnosti. Uostalom Alija Izetbegović je u svom kolosalnom djelu "Islamska deklaracija" Pakistan uzeo kao model i primjer mislimanskog društva. Najveća postratna greška bila je sistemsko uništavanje velikih sistema na kojima se zasnivala industrijalizacija BiH. U tome je vlast imala podršku međunarodne zajednice. Baš kao i danas. Uništeni su nosioci suficita Energoinvest, Unis, Šipad, UPI....industrijski kompleksi, napravljeni su hibridi u službi deficita i uvozničkog i bankarskog lobija Bingo, HIFA....To je suština.ummet wrote:Energoinvest je odavno u padu a jedino ga drži na zraku inercija stare slave. Nema tamo vjerujte mi niti jednog jedinog inženjera koji valja 5 para! Svi su otvorili firme, ili napravili "relacije" sa Končarom, Siemensom, ABB-om, GE-om i slično i rade za njih na ugovore. Tamo jedino i zna ta jadna Milka, i vjeruj kad ode na odmor sve stoji. Privatni sektor i ne postoji, postoje samo ljudi koji imaju "KNOW-HOW" i rade za strane kompanije. Naša ekonomija će da bude ekonomija Pakistanskog tipa, samo turizam i prodaja nekretnina. Malo će doduše da bude IT outsourcinga. Čitam danas da je 2% radne snage iselilo za 1 godinu! To nisu oni koji pojma nemaju, nego naprotiv, oni koji su najbolji! Vjerujte mi da za 1200-1300 KM mjesečno ne možeš više ni malo boljeg pripravnika dovest da ti radi.Ljudi jednostavno NEĆE. Ovo govorim za regije Sarajeva i Banja Luke. U Zenici i Tuzli je to još uvijek pristojna plata. Opštine do 20.000 ljudi neće imati nijednog investitora, jer ne mogu dati 500 kvalifikovanih radnika. Al će zato Sarajevo i Banja Luka da budu "Megalopolisi".
Upravo tako. Prevarili su nas da "veliki sistemi" ne mogu da prate tržišnu utakmicu. Odgovorni i krivi su oni koji su tada klimali glavom i govorili "yes, yes, yes". Mislim ako se ikada bude utvrđivala odgovornost i krivica, u šta čisto sumnjam. Što se tiče iseljavanja, ne pričam o mojim ili tvojim drugovima, nego statistikama zvaničnim (ma koliko bile pouzdane) i stanjem sa terena. Ako hoćeš konkretan primjer. Za jednog radnika, sa srednjom školom (majstor ne obični radnik) davala se satnica od 7-8KM po satu. Sada je to minimalno 9KM. Jedan slučaj od nedavno, radnik je iz kompanije A gdje je imao 8KM/h, prešao u kompaniju B za 8,5KM/h. Pa iz kompanije B u kompaniju C za 9,0KM/h, da bi sada prešao kod mene za 9,5KM/h. To ti je sa 1300KM na 1550KM (sa toplim obrokom) ... znači preko 15% u godinu dana. Dalje, na određeno možeš samo prevariti mladog guštera da ti radi. Ko god ima min 5 godina radnog iskustva, i ne pomišlja na neki probni period. To je isto problem jer se onda može neko zaposliti samo na preporuku od povjerljive osobe. A ovi gušteri rade 2-3 godine i bježe vani ili u državni sektor ili gdje već. Uglavnom, problemi sa radnom snagom su već na terenu. Kad sam rekao Milka, mislio sam da u svakoj ovoj državnoj instituciji ili kompaniji ima jedna žena, starijih godina, koja SVE završava. I kad nje nema, firma manje više stoji u tom dijelu njenih obaveza koje su jako široke. Meni je tih Milki posebno žao, jer bi te osobe u privatnom sektoru razvaljivale, ali nemaju hrabrosti da napuste sigurnost državne sise. Evo sljedeći put kad Energoinvest bude puštao neku trafostanicu u Tanzaniji, obratite pažnju ko je vodeći Inženjer. Pa onda za 6 mjeseci pogledajte gdje je taj čovjek. Vidjet ćete da je napustio Energoinvest. Nema niko ko ima znanje više živaca da trpi SDA gamad i njihove kadrove!
-
Bez želje da branim SDA ili bilo koju političku stranku koja je participirala u vlasti zadnjih 20-tak godina (a to su sve veće partije bez izuzetka) želim vam ukazati da odgovornost ipak preširoko postavljate. Svi veliki sistemi su uništeni u ratu agresijom Srbije i njihovom pljačkom podržanom od domaćih kvislinga (namjerno ovako pišem) a odgovornost naših vlasti je što bar dio toga nisu oporavili i stavili na noge. Ali odgovornost za uništavanje, paljevine i pljačku postrojenja definitivno ne možemo njima pripisati. Oni su tek kasnije kao lešinari glođali strvinu.Shahab wrote:Dobar prikaz stvarnosti. I vjerovatne budućnosti. Uostalom Alija Izetbegović je u svom kolosalnom djelu "Islamska deklaracija" Pakistan uzeo kao model i primjer mislimanskog društva. Najveća postratna greška bila je sistemsko uništavanje velikih sistema na kojima se zasnivala industrijalizacija BiH. U tome je vlast imala podršku međunarodne zajednice. Baš kao i danas. Uništeni su nosioci suficita Energoinvest, Unis, Šipad, UPI....industrijski kompleksi, napravljeni su hibridi u službi deficita i uvozničkog i bankarskog lobija Bingo, HIFA....To je suština.ummet wrote:Energoinvest je odavno u padu a jedino ga drži na zraku inercija stare slave. Nema tamo vjerujte mi niti jednog jedinog inženjera koji valja 5 para! Svi su otvorili firme, ili napravili "relacije" sa Končarom, Siemensom, ABB-om, GE-om i slično i rade za njih na ugovore. Tamo jedino i zna ta jadna Milka, i vjeruj kad ode na odmor sve stoji. Privatni sektor i ne postoji, postoje samo ljudi koji imaju "KNOW-HOW" i rade za strane kompanije. Naša ekonomija će da bude ekonomija Pakistanskog tipa, samo turizam i prodaja nekretnina. Malo će doduše da bude IT outsourcinga. Čitam danas da je 2% radne snage iselilo za 1 godinu! To nisu oni koji pojma nemaju, nego naprotiv, oni koji su najbolji! Vjerujte mi da za 1200-1300 KM mjesečno ne možeš više ni malo boljeg pripravnika dovest da ti radi.Ljudi jednostavno NEĆE. Ovo govorim za regije Sarajeva i Banja Luke. U Zenici i Tuzli je to još uvijek pristojna plata. Opštine do 20.000 ljudi neće imati nijednog investitora, jer ne mogu dati 500 kvalifikovanih radnika. Al će zato Sarajevo i Banja Luka da budu "Megalopolisi".
Ne znam zašto je kao primjer negativnog naveden Bingo i HIFA, jer neko mora držati maloprodaju roba široke potrošnje ili nafte, a to sigurno ne mogu biti državna preduzeća. Pa kada je već tako, bolje da je to neko naš nego neko iz Srbije ili Hrvatske.
Jedan umre, drugi se rodi. Ima Prevent kao sistem od 10-hiljada radnika. Doduše privatni, a ne državni. Ali, kako na tržištu ima sve manje raspoložive radne snage, tako će se i plate penjati gore. Zato bi nama svima trebalo biti drago da su ti domaći privatni sistemi sve veći i jači jer će to neminovno voditi većem zapošljavanju i većim platama. Sve mora ići svojim redom u životu. Još bolje bi bilo da dođu veliki njemački sistemi ovdje, ali to je ipak manje izvjesno...
Dugo vremena zloupotrebljava se alibi agresije i amnestira neznanje i nepotizam SDA.
Uništavanje velikih sistema je historijska tragedija zbog koje je BiH osuđena na bijedu.
Velika je razlika između Preventa koji egzistira u transferu prljave tehnologije i jeftine robovske radne snage i Energoinvesta koji je bio tehnološka i organizacijska avangarda svog vremena. Jedno je proizvoditi presvlake sa radnom snagom jeftinijom nego u Vijetnamu, a sasvim drugo komponente za nuklerane centrale.
Uništavanje velikih sistema je historijska tragedija zbog koje je BiH osuđena na bijedu.
Velika je razlika između Preventa koji egzistira u transferu prljave tehnologije i jeftine robovske radne snage i Energoinvesta koji je bio tehnološka i organizacijska avangarda svog vremena. Jedno je proizvoditi presvlake sa radnom snagom jeftinijom nego u Vijetnamu, a sasvim drugo komponente za nuklerane centrale.