http://www.mi-group.ba/index.php?subact ... om=&ucat=1&savjetnik wrote:Evo pokušavam da nađem ovo u vezi izboru članova Odbora za reviziju Zatvorenog Investicionog fonda sa javnom ponudom ''MI-GROUP'' d.d. Sarajevo. "one"ako ti nije problem da mi napišeš gdje si ovo našao.Bitno je jer će neke stvari nakon ovog biti puno jasnije.
Fabrika duhana Sarajevo
Re: Fabrika duhana Sarajevo
-
Najprije sam pomislio da je posrijedi neka greška pisati o dešavanjima u MI grupi na topic-u o FDS..pa sam pomislio ,ajde ne dešava se ništa značajno pa ljudi ubijaju vrijeme na neki način ..ali kad sam analizirao da je osoba pod nick-om "one " jedan sjajan analitičar i prognozer ,odista sam se zabrinuo ..
ostao/la one » 06 pro 2012, 18:49
izgleda da bugar tabac kupuje fabriku duhana u banjaluci tako da adrisu ne ostaje mnogo izbora.
http://www.ekapija.ba/website/bih/page/664559
one
ostao/la one » 06 pro 2012, 18:49
izgleda da bugar tabac kupuje fabriku duhana u banjaluci tako da adrisu ne ostaje mnogo izbora.
http://www.ekapija.ba/website/bih/page/664559
one
Ko kaže da nema kupaca. Potražnja za preko 5000 dionica ispod trenutne cijene.
Atmosfera straha i neizvjesnosti ovog puta je stigla možda i izvan kruga kupaca sveprisutnih na SASE,ostalih zapravo odavno i nema .Prodavce je proizvela situcija u kojoj su ulagaći iz okruženja,posembno iz Slovenije.Gore su Kmedske družbe ispraznile već odavno sve resurse.Ovdje su im ostali još naši ZIF ovi i nekoliko društava u kojima fondovi kojima oni upravljaju ,imaju značajne udjele.Na njihovo mjesto ovdje tek ulazi adekvatna zamjena,omiljeni investitor na ovom forumu.Pitanje je dana kada će se na prodaji naći i značajni udjeli ZIF ova u nekim društvima,kao SOSOR,SOLT,IKB,Elektroprivrede i sl.Za neke od njih vić su našli partnere,a za neke traže.Jer njima ovi događaji ne odgovaraju,boje se da će i ovdje neko konačno doći pameti!Vidite da se ni ovi pobjednici ispod Nikšićevih skuta,ne javljaju.Na sceni je samo njihov posrednik.On ovo sve ima namjeru dobro iskoristiti.Od mentora iz Hercegovine ima tačno naznačene granice do kojih će sve ovo ići.Našem južnom susjedu ne odgovara nikakav nemir na pedesetak kilometara od njihovog glavnog resursa,turizma.Zbog toga je dolazio i striček Milanović.
Istina je , ja sam čuo da kupuje neki fond iz Hrvatske,pod skrbništvom od Unicredita i da mu je nalog dosta veliki,može biti da se naslućuje neki rasplet u vezi TDR i FDS,uprava se već bila izjasnila za prodaju i to po 200 km,koliko je book value FDS.Na ovoj cijeni on vrijedi cca 50 miliona,što čini samo financijsku imovinu fonda.Fds ima cca 25 miliona casha trenutno na računu,plus ostala olaganja od 50-60 miliona KM.panzer wrote:Ko kaže da nema kupaca. Potražnja za preko 5000 dionica ispod trenutne cijene.
Sumnjam da uprava može odlučivati o prodaji. Državnog udjela sigurno ne može ali može sa onim dijelom gdje su u kooperaciji sa pojedinim vlasnicima dionica i poznatim licima koji upravi savjetuju šta da radi. Taj dio Adrisu može biti u drugom planu jer je onaj glavni većinski u državnom vlasništvu.
Vjerovatno u onom pismu namjere prema MMF ima naznaka šta će se dešavati sa tim udjelom.
Vjerovatno u onom pismu namjere prema MMF ima naznaka šta će se dešavati sa tim udjelom.
To da se "uprava FDS izjasnila za prodaju"u potpunosti oslikava saznanja i stavove zaštitnika kriminala na ovom forumu,o dioničarstvu,kao obliku vlasništva nad firmama.Po njihovom,direktori kriminalci ,često podržani i od kriminaliziranog dijela uposlenika i potpuno kriminalizirane vlasti,odlučuju o sudbini dioničkog kapitala.I s kim to onda ovdje raspravljati!??
Osobno smatram da TDR ne interesira FDS njih možda zanimaju kanali prodaje a proizvodnja ni u kom slučaju.
Vidljivo je da njihove investicije idu u drugom smjeru kao što su Croatija osiguranje a ne industrija koja je svakim danom u padu, pa bi ih možda prije moglo interesirati Sarajevo osiguranje.
Vidljivo je da njihove investicije idu u drugom smjeru kao što su Croatija osiguranje a ne industrija koja je svakim danom u padu, pa bi ih možda prije moglo interesirati Sarajevo osiguranje.
STVARNO TREBA BITI IDOT PA PRODAVAT FDS PO OVIM CJENAMA,JA SAM RAČUNAO DA FDS IMA SA ZADNJIM IZVJEŠTAJEM 2012, 19 MIL KM OROČENO,KAO I 6 MILIONA NA RAČUNU,PLUS PREKO 5 MILIONA KM NEISPLAĆENE DIVIDENDE IZ PROŠLE GODINE, ISTO OROČENE ,ŠTO JE SVE SKUPA ČINI PREKO 30 MILIONA KM SAMO NOVCA NA RAČUNU,PLUS CCa 60 MIL KM ULOŽENO U FONDOVE I BANKE,TJ ZNAČI UKUPNA FINACIJSKA IMOVINA JE PREKO 90 MILIONA KM, A UKUPNA BOOK VALUE JE CCa 200 KM PO DIONICI.,A TRŽIŠNA KAPITALIZACIJA PO OVIM CJENAMA JE CCA 45 MILIONA KM,FDS JE TRENUTO NAJBOLJA UDOVAČA NA SASE,POGOTOVO UZ LATENTNI INTERES TDR ZA KUPNJOM FABRIKE,JER SU IM UVEDENE VELIKE CARINE SAD KAD NISMO VIŠE SKUPA U CEFTI, A BUGARI SU KUPILI FABRIKU DUVANA BANJA LUKA.
s ovim datumom fds je imala 50 miliona akumulirane dobiti,ima milion prihoda od kamata samo,vanbilasnu pasivu 60 mil ,,,idt....Mentalist wrote:STVARNO TREBA BITI IDOT PA PRODAVAT FDS PO OVIM CJENAMA,JA SAM RAČUNAO DA FDS IMA SA ZADNJIM IZVJEŠTAJEM 2012, 19 MIL KM OROČENO,KAO I 6 MILIONA NA RAČUNU,PLUS PREKO 5 MILIONA KM NEISPLAĆENE DIVIDENDE IZ PROŠLE GODINE, ISTO OROČENE ,ŠTO JE SVE SKUPA ČINI PREKO 30 MILIONA KM SAMO NOVCA NA RAČUNU,PLUS CCa 60 MIL KM ULOŽENO U FONDOVE I BANKE,TJ ZNAČI UKUPNA FINACIJSKA IMOVINA JE PREKO 90 MILIONA KM, A UKUPNA BOOK VALUE JE CCa 200 KM PO DIONICI.,A TRŽIŠNA KAPITALIZACIJA PO OVIM CJENAMA JE CCA 45 MILIONA KM,FDS JE TRENUTO NAJBOLJA UDOVAČA NA SASE,POGOTOVO UZ LATENTNI INTERES TDR ZA KUPNJOM FABRIKE,JER SU IM UVEDENE VELIKE CARINE SAD KAD NISMO VIŠE SKUPA U CEFTI, A BUGARI SU KUPILI FABRIKU DUVANA BANJA LUKA.
http://www.fds.ba/assets/app/mediji/Pre ... _2013w.pdf