Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

montypython

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by montypython »

Pogledah taj intervju na Face, prvo što mi je indikativno je da se govori o (navodno) velikim stvarima i uspjesima SOSORa pod novim rukovodstvom a da Novalić nije ni pomenuo kako "to ništa ne valja" i sl. Kao da je reterirao od te priče jer na HadžiFejsovu opservaciju da se radi o strahovito vrijednoj kompaniji, dragulju i sl, nije imao primjedbi. Drugo, po njegovoj priči ispada da je novog direktora tamo postavila Vlada tj on, upravo da stabilizuje stanje i da je to profunkcionisalo. To mi nešto čudno s obzirom na potpuno oprečne izjave Novalića i tog novog direktora od prije par mjeseci o vrijednosti i stanju u firmi. I sad taj novi direktor ispada kao njegov čovjek zadužen za renesansu firme. Ili je jednostavno skontao da priča o "firmi koja ne vrijedi", nije prošla pa sad žuri da uskoči u novu priču, onu o iznenadnom uspjehu koji je on kreirao. Salto mortale. Što se tiče prodaje ostalo je nejasno, Hadžifejs je pritisnuo da se ne prodaje a Novalić je rekao nešto kao "pa u dogledno vrijeme ne ali u 2017..." i tu je priča otišla dalje, na Aluminij pa nije jasno je li se prodaje ili ne.
Samo da dodam da mi je stvarno smješan onaj dio priče o vrijednosti Telecoma koju su dali "stručnjaci" od 600 do 900 miliona kako reče. Bilo mi je čudno kako to firma čija je godišnja (i to najniža ikad) dobit 80 miliona može vrijediti ispod npr 1,5 milijardi. Iz njegove priče sam zaključio da je ta gornja cifra od 900 m, vjerovali ili ne, u stvari trenutna tržišna vrijednost dionica na berzi. Toliko o stručnjacima.
Last edited by montypython on 07 Nov 2016, 15:49, edited 1 time in total.
panzer

Post by panzer »

U svemu što se radi, osnova je populizam tako i svaka fadilova izjava ide na taj način.

U prvih pola godine on nije nastupao kako ozbiljan trgovac nego kao neko ko brani odluke vlade i tu je koristio sva moguća sredstva da ubijedi "javnost" da se to mora prodati. Oblati, ocrni, ubijedi "javnost" da se mora prodati pa možda ti i povjeruju. Ali pošto nam je javnost očajna, bar oni koji kreiraju javnost, odnosno novinari koji rade na takav način da moraju znati sve a u stvari ne znaju ništa jer su i oni obični radnici kao i svi ostali tako da o ovim temama ne znaju skoro ništa. Oni novinari koji znaju svakako nisu ozbiljan faktor u javnosti pa nemaju taj uticaj koji bi trebali imati. Političari svoje izjave opet, nekad svjesno nekad nesvjesno, formiraju prema novinarskim naslovima pa i oni onda vrte istu priču. Do skora su pričali o privatizaciji a nerijetko se spominjalo i porodično srebro.

I onda smo imali sve, samo ne ozbiljan prodajni proces pošto je ta priča dijelom uticala i na zainteresovane kupce SO-a.

Sad je već druga priča jer je bilo nekoliko ozbiljnih kritika da ne može kuditi roba koja je prodaje i nadati se da će se prodati pa je okrenuo ploču. Sad je mora pohvaliti a ne znam da li je uopšte spomenuo ovaj nacrt zakona o osiguranju koje je eto bitno, jer i to jedan od preduslova da SO dobije ozbiljnog kupca. Bez dobro regulisanog tržišta ni veliki neće doći ovdje.
ada

Post by ada »

Slavuj je najbolje okarakterisao Hadzifeizovićevo vrednovanje i poznavanje materije osiguranja,i zašto hvali savjetnika direktora SOsora Brankovića N.a ne vlada podacima tržišta osog.za perio 01.01.-30.09.16.i još pomenutig bivšeg premijera smješta za direktora Elektroprivrede :oops:
ada

Post by ada »

Zašto Vlada jasno ne definiše i ne obavijesti javnost da li ći i kada prodavati svoj paket dionica u Sosor_u.Koliko sam saznao da veliki kupci joji su redivni bili platiše odlaze iz Sosor-a čim im isteknu police,razlog navode da ne znaju ko je vlasnik za mjesec dana i kakvu sigurnost nudi Sosor osim stranačkim uhljebljenicima ,Brankoviću i sl.Kako sam čuo JP Elektroprivreda još nije dala povjeranje Sosoru za novi višegodišnji ugovor,kao ni BH Telekom,iako su FBIH večinski blasnici u ovim kompanijama.Mnogo godina unazad je ove firme Sosor osiguravao,bez njih gubi udio na tržištu i pada,tako da ne dovede se komoanija u stanje slobodnog pada,pa da je ne bude trebalo hvatati i budzašto prodati.
ada

Post by ada »

U zadnjih šest mjeseci,enorman pad vrijednosti dionica Sosor-a, sa 9,9 KM na 6,07KM(15.11.16.),prmetovano 2000 komada dionica.
panzer

Post by panzer »

To ne može biti mjerilo jer se cijenom može igrati bilo ko. Pogotovo kada su velike nepoznanice u pitanju.
montypython

Post by montypython »

panzer wrote:To ne može biti mjerilo jer se cijenom može igrati bilo ko. Pogotovo kada su velike nepoznanice u pitanju.
Naravno, čista psihologija. Prva vrijednost je iz perioda kada je najavljena prodaja i kad je bilo govora o desetak zainteresovanih (po izjavi iz Agencije ako se ne varam) iz više zemalja te kad je za min cijenu određeno 13,5. Nakon toga su "zainteresovani" nestali, niko se nije javio na aukciju (da li zato što veliki nisu ni pozvani?) a Novalić počeo bacati izjave kako "to ne valja" i sl kao da je kupac i želi da obori cijenu a ne prodavac. Sad opet nikom nije jasno ima li prodaje, ima li zainteresovanih, ima li ikakvih aktivnosti na privlačenju potencijalnih investitora i je li ih ikad bilo. S jedne strane stižu izjave kako firma posluje bolje, da je odrađeno restrukturiranje, da je ponovo tržišni lider, kao i da je Novalićev pet project kojim želi da pokaže da je uspio da restrukturira bar jednu firmu nakon gafova sa FDS i BSNL, a s druge strane da neki od većih klijenata EP, BHTelecom nisu obnovili (ili razmišljaju o tome) ugovore a teško bi takvo nešto bilo moguće bez Novalića. Sve je dakle totalno kontradiktorno i transparentno poput blata, fale ključne informacije. U takvoj situaciji šta i očekivati, posebno na nelikvidnom tržištu gdje sa 100 dionica možeš sa cijenom raditi šta hoćeš. I pored toga mislim da je ova sad cijena totalno nerealna pa je vrlo moguće da uz strah od nepoznatog ima i svjesnog svlačenja. Fali nam i pouzdanih informacija tipa kako firma stvarno posluje trenutno, je li ovo sa prijetnjom o neobnavljanju ugovora realno ili su samo probni baloni ne bi li se još malo oborila cijena i sl. Dakle Ima li ko živ ko je bliže firmi ili u njoj da nam kaže koju a da nije šupljak. Mene recimo živo zanima ima li još i koliko predratnih dugova i sl. Tržišna cijena više nije mjerodavna ni za šta, danas je 6 a za nedelju dana može biti 15 vidjeli smo to i na FDSu a i mnogo puta prije.
ada

Post by ada »

Pa zar očekivati da dionice Sosor-a rast,nakon današnje prodaje trezorskih zapisa s negativnim kamatnom stopom,iako su kako sam čuo od "experata"koji se "dobro" razumiju u esnaf osiguranja, a u Sosoru su bili do septembra,da se još 1,5 milion KM prijeratnih šteta u rezervacijama i da nove ne dolaze.Takode sam čuo da su se 16 godina privatizacija i svi zainteresovani kupci odbijali ovim štetama,tako da su uprave od Njemčevićeve do ove novopečene opstajale i uživale zahvalkujući tim štetama, pa da kakve štete ponovo ne zapljusnu Sosor,pa da ga opet niko ne bude želio kupiti za još narednih 16 godina,treba požuriti kako bi se izvuklo maksimalno,dionica 15 KM možda?!
montypython

Post by montypython »

ada wrote:Pa zar očekivati da dionice Sosor-a rast,nakon današnje prodaje trezorskih zapisa s negativnim kamatnom stopom,iako su kako sam čuo od "experata"koji se "dobro" razumiju u esnaf osiguranja, a u Sosoru su bili do septembra,da se još 1,5 milion KM prijeratnih šteta u rezervacijama i da nove ne dolaze.Takode sam čuo da su se 16 godina privatizacija i svi zainteresovani kupci odbijali ovim štetama,tako da su uprave od Njemčevićeve do ove novopečene opstajale i uživale zahvalkujući tim štetama, pa da kakve štete ponovo ne zapljusnu Sosor,pa da ga opet niko ne bude želio kupiti za još narednih 16 godina,treba požuriti kako bi se izvuklo maksimalno,dionica 15 KM možda?!
Ako sam te dobro razumio ostalo je samo još 1,5 milion predratnih šteta i to je izjavio neko relevantan. Dugo sam pitao u vezi tog podatka ovdje jer je bilo priča da je to pri kraju ali nigdje konkretne cifre. Firma je platila desetine miliona toga do danas i to često iz tekućeg poslovanja i to ju je značajno sputavalo Ako je to istina moglo bi se desiti da već u slijedećoj godini toga ne bude pa će to biti jedna savim druga priča i što se tiče dobiti i što se tiče atraktivnosti same firme. Ovdje ima i "caka". Bojim se da bagra ne iskoristi činjenicu da će ta isplata postojati još ove godine i uticati na poslovanje i pokuša da iskoristi to da nastavi negativnu kampanju pro prodaji za obaranje cijene, prešućujući da od sljedeće godine imamo savim novog igrača "lean and clean" čistog od starih dugova i restrukturiranog koji bi mogao imati i milionsku dobit (ali tek u FI za sljedeću godinu, ova je i ovako irelevantna i zbog toga što još postoji rep tog duga i zbog transformacije, novi stari direktor, eventualno otpremnina i sl).
Što se tiče poslovanja pogledao sam malo i najsvježiji izvještaj Agencije za nadzor osiguranja (okotobar) Ako se uporedi premija do kraja septembra kumulativno od početka godine (42,7 m što je 93,2% od iste za 2015) i ona do kraja Okt 2016 (47,2 uz 93,4% od iste za 2015)ispada da je trend pada premije zaustavljen i čak da je premija veća nego u istom mjesecu prošle godine. Za neke ozbiljnije zaključke trebao bi nam neko detaljnije reći šta se trenutno dešava iznutra plus možada i važnije da li je Novalić okrenuo ćurak u vezi odnosa prema firmi u smislu da će pokušati stvarno restrukturiranje umjesto da potapa firmu (a indikacije za ovo su se mogle nazrijeti u onom intervjuu za FACE).
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Najbolje bi bilo ako ima neko dobar sa Damirom Hadžićem ili Asimom Sarajlićem, da ih pita šta će biti sa SOSOR pa da nam prenese ovdje. To bi onda bila info iz prve ruke... :roll:
Post Reply