Vijesti iz ekonomije/privrede
-
Re: Vijesti iz ekonomije/privrede
Ma ja sam to naveo samo kao jedan od razloga za nižu dobit, koje je i slučajni spomenuo čini mi se. I to je bilo dosada, a novi zakon se ne odnosi na prethodni period. Ali je i činjenica da pun kamion Jamnice koji uđe u BiH "košta" (po fakturama) više od punog kamiona Sarajevskog kiseljaka koji ode za HR. Mora da je zbog razlike u kvalitetu
-
Samo da napomenem ovo za Zlatnu Džezvu, znam da ima i pakovanje od 387 g, zato sam strogo pazio da ne naletim, tako da su sve ove cijene koje sam naveo bile za pakovanje od 500 g. Još samo da kažem namjera mi uopšte nije poređenje Binga i Konzuma jer mi Konzum nije nikakav parametar. Odem ponekad do Lidla u Metkoviću i razlika je drastična, samo ponuda peciva nadilazi u kvalitetu Konzum i Bingo zbirno. A radi se o relativno malom objektu a plus toga Lidl nije neki sinonim za kvalitet poput recimo Karstadta i sličnih gdje imaš izbor od, lupam, 10 vrsta lososa ili 30 vrsta gotove salate. A ovo u nas trenutno, Konzum Bingo Fis, meni je to sve "u 5 deka". Posebno su loši oni mali Konzumovi objekti gdje je izbor nikakav.
@Monthy
Jedino što sam saznao u ovoj tvojoj diskusiji od prije i sada oko Binga je da si iz Mostara, vjerovatno iz Zalika (Megamarkt, Lidl Metkovići)
Porediti cijenu nekog proizvoda kupljenog u Bingu i na pijaci (ili nekoj piljari koja uz povrće drži i akciznu robu, pri tome ne izdajući fiskalni račun)....mislim, haloo, bola'
Ustolam, da zaključimo...'taće Bingo, jelde
Jedino što sam saznao u ovoj tvojoj diskusiji od prije i sada oko Binga je da si iz Mostara, vjerovatno iz Zalika (Megamarkt, Lidl Metkovići)
Porediti cijenu nekog proizvoda kupljenog u Bingu i na pijaci (ili nekoj piljari koja uz povrće drži i akciznu robu, pri tome ne izdajući fiskalni račun)....mislim, haloo, bola'
-
Mislim da nije neka tajna da sam iz Mostara ne znam kakave to veze ima. Evo za tebe bih rekao da si iz ili oko Tuzle, pa šta, pretpostavljam da niko nije s Marsa. Nisam iz Zalika, ne moraš ni biti iz Zalika da bi znao za Megamarkt, kupovao sam u drugom njihovom objektu. Niti moraš biti blizu Metkovića da znaš za Lidl. Ustvari bio sam lično u Neckarsulmu svjetskoj centrali Lidla, pa znam ponešto iz epicentra.proleter wrote:@Monthy
Ovo za piljaru ti ne stoji, ja sam to samo nazvao piljarom a radi se o regularnoj prodavnici mini-samoposluzi na Grbavici, koja izdaje fiskalni račun. U stvari gledao sam u dvije. I kakve veze ima, ko su, JEFTINIJI su 10% i tačka, je li to sad moraš biti lanac da se baviš trgovinom? (gdje je Bingo jeftiniji udara se u bubnjeve a gdje je skuplji hiljadu objašnjenja). Haloo bola, ne znam koji vam je, kao da vas Bingo plaća, može li malo objektivnosti. Iznalazi se svaka neobjektivna primjedba da ih se nahvali, mislim, koja vrsta argumentacije je "...nekoj piljari koja uz povrće drži i akciznu robu" pa još netačno nagađaš da ne izdaju fiskalni račun. Ja samo tvrdim da nema osnove za kanoniziranje Binga kao što se to radi, nemam ništa lično protiv njih, volio bih da je domaći lanac dobar ali realno, a ne ovako na silu i golemu propagandnu mašineriju. Ne možete biti na silu veći patrioti od mene, ja sam svoj patriotizam davno dokazao i nemam potrebe za tim više, morate znati činjenice. Koji dio mog ijednog posta je neobjektivan i koji liči na "taće Bingo"? A čak nisam iznio ni masu drugih primjedbi. Evo kad me vučeš za jezik, npr u Bingu ne mogu kupiti Sarajevsko Premium pivo iako imaju i njemačkih (treća njemačka liga) dok u običnoj radnji par stotina metara dalje ima Sarajevsko premium. Ima masa proizvoda koji su skuplji u nas pa i u Bingu nego su npr u Njemačkoj. Skrivaju, i to bukvalno, u Bingu, Vispak čajeve (domaći) u ćošak regala (možeš ih sve prekriti sa dva dlana ruke), i namjerno ih okreću naopako da se ne mogu naći, dok Franck i Podravku (uvozni) rasprostiru u kvadratima (provjerio više puta u toku dvije godine, nema slučajnosti). Ista priča je sa Zlatnom Džezvom (domaći) i Franck te Brazil kafom. Ima još koliko hoćeš samo ne da mi se više.
-
Pa zašto svi oni imaju ponudu "u 5 deka"? Kojih ba 10 vrsta lososa i 30 vrsta gotove salate? Ko bi to kupovao ovdje? "Bošnjo" koji prosječno jede ribe koliko i stanovnik neke centralnoafričke države? Daj bolan, u potpunosti zanemaruješ profil našeg prosječnog kupca i dubinu tržišta u BiH... Ti bi u Teheranu ponudio 10 vrsta svinjske suhovine, onako kroskulturalno...montypython wrote:Samo da napomenem ovo za Zlatnu Džezvu, znam da ima i pakovanje od 387 g, zato sam strogo pazio da ne naletim, tako da su sve ove cijene koje sam naveo bile za pakovanje od 500 g. Još samo da kažem namjera mi uopšte nije poređenje Binga i Konzuma jer mi Konzum nije nikakav parametar. Odem ponekad do Lidla u Metkoviću i razlika je drastična, samo ponuda peciva nadilazi u kvalitetu Konzum i Bingo zbirno. A radi se o relativno malom objektu a plus toga Lidl nije neki sinonim za kvalitet poput recimo Karstadta i sličnih gdje imaš izbor od, lupam, 10 vrsta lososa ili 30 vrsta gotove salate. A ovo u nas trenutno, Konzum Bingo Fis, meni je to sve "u 5 deka". Posebno su loši oni mali Konzumovi objekti gdje je izbor nikakav.
I, by the way, u Makarskoj Lidl ima cijene malo više nego što su cijene kod nas u BiH (više su uglavnom zbog većeg PDV-a u Hrvatskoj plus na to nekih 5-10%). Ali su im u ponudi uglavnom neki njihovi brandovi koji ovdje na ovim prostorima nemaju nikakvu snagu. A od ovih naših brendova iz ex-Yu na koje smo navikli i koji su kvalitetniji od većine onog što oni nude, malo šta imaju u svojoj ponudi...
-
Pročitaj moj gornji post da se ne ponavljam. Šta je onda naš narod, stoka, je li ne treba nama ništa, ' ta će salate, daj brašna soli i šećera to nama treba, to smi mi zaslužili. Govorio sam o izboru maslinovog ulja koji se nakon Interexa u Bingu prepolovio te je veliki izbor ekstradjevičanskog zamijenio izbor između većeg broja tzv Pomace ulja koje je u stvari otpad od regularne proizvodnje maslinovog ulja u kojem ima i hemijskih (kancerogenih) rastvarača koji služe za ekstrakciju ono malo ulja (mislim oko 7-10%) iz tog otpada. A boca je skoro ista kao pravo ulje. Da ne pominjem da se izbor smrznutog povrća prepolovio nakon Interexa (znam tačno šta je nestalo jer sam to trošio) a sve osvajaju kese sa znakom Binga, samo kad okreneš zadnju stranu te kese/pakovanja, piše da je to iz Srbije. Ima čini mi se i riža sa znakom B a ne znam za rižina polja oko Tuzle. Itd itd.Sitna buranija wrote:Pa zašto svi oni imaju ponudu "u 5 deka"? Kojih ba 10 vrsta lososa i 30 vrsta gotove salate? Ko bi to kupovao ovdje? "Bošnjo" koji prosječno jede ribe koliko i stanovnik neke centralnoafričke države? Daj bolan, u potpunosti zanemaruješ profil našeg prosječnog kupca i dubinu tržišta u BiH... Ti bi u Teheranu ponudio 10 vrsta svinjske suhovine, onako kroskulturalno...montypython wrote:Samo da napomenem ovo za Zlatnu Džezvu, znam da ima i pakovanje od 387 g, zato sam strogo pazio da ne naletim, tako da su sve ove cijene koje sam naveo bile za pakovanje od 500 g. Još samo da kažem namjera mi uopšte nije poređenje Binga i Konzuma jer mi Konzum nije nikakav parametar. Odem ponekad do Lidla u Metkoviću i razlika je drastična, samo ponuda peciva nadilazi u kvalitetu Konzum i Bingo zbirno. A radi se o relativno malom objektu a plus toga Lidl nije neki sinonim za kvalitet poput recimo Karstadta i sličnih gdje imaš izbor od, lupam, 10 vrsta lososa ili 30 vrsta gotove salate. A ovo u nas trenutno, Konzum Bingo Fis, meni je to sve "u 5 deka". Posebno su loši oni mali Konzumovi objekti gdje je izbor nikakav.
I, by the way, u Makarskoj Lidl ima cijene malo više nego što su cijene kod nas u BiH (više su uglavnom zbog većeg PDV-a u Hrvatskoj plus na to nekih 5-10%). Ali su im u ponudi uglavnom neki njihovi brandovi koji ovdje na ovim prostorima nemaju nikakvu snagu. A od ovih naših brendova iz ex-Yu na koje smo navikli i koji su kvalitetniji od većine onog što oni nude, malo šta imaju u svojoj ponudi...
-
Kada vidim tj.pročitam način na koji pojedini učesnici ovog foruma diskutiraju , sjetim se one narodne da je svaka neizgovorena zlatna ...jer ako se upustiš u diskusiju s vlastitim argumentima ( koji btw ne moraju nužno biti ispravni ali se očekuje da te neko ubijedi da su njegovi bolji i valjaniji ) a s druge strane te netko dočekuje s nakanom da ti pokaže/dokaže da je baš on/ona najpametniji ne samo na forumu nego na svijetu onda ...
-
Jeste vi Mostarci teški to je čudo, niko vam ne valja Zato vam je Velež i ispao iz lige, je li lokalni daj mu vrat prelomi (gori ste i od nas Sarajlija)montypython wrote:Pročitaj moj gornji post da se ne ponavljam. Šta je onda naš narod, stoka, je li ne treba nama ništa, ' ta će salate, daj brašna soli i šećera to nama treba, to smi mi zaslužili. Govorio sam o izboru maslinovog ulja koji se nakon Interexa u Bingu prepolovio te je veliki izbor ekstradjevičanskog zamijenio izbor između većeg broja tzv Pomace ulja koje je u stvari otpad od regularne proizvodnje maslinovog ulja u kojem ima i hemijskih (kancerogenih) rastvarača koji služe za ekstrakciju ono malo ulja (mislim oko 7-10%) iz tog otpada. A boca je skoro ista kao pravo ulje. Da ne pominjem da se izbor smrznutog povrća prepolovio nakon Interexa (znam tačno šta je nestalo jer sam to trošio) a sve osvajaju kese sa znakom Binga, samo kad okreneš zadnju stranu te kese/pakovanja, piše da je to iz Srbije. Ima čini mi se i riža sa znakom B a ne znam za rižina polja oko Tuzle. Itd itd.
Šalu na stranu, ne kažem ja da mi trebamo biti stoka i da ne trebamo jesti kvalitetnu hranu, konzumirati kvalitetna ulja... Ali su činjenice takve da mi kao tržište nemamo velikog kapaciteta za te vrste malo "luksuznijih" roba jer su nam potrebe najosnovnije. Na žalost, ali je tako. Zato kod nas nema u maloprodaji ponuda 10 vrsta lososa već imaš možda 2-3 vrste i to je to. Mercator koji je imao najkvalitetniju ponudu je sa takvom ponudom ovdje PROPAO, a Bingo koji je imao možda i najlošiju ponudu kvalitetom od ovih velikih je danas GIGANT. Zašto? Zato što se prilagodio potrebama naših kupaca ( i po pitanju ponude i po pitanju cijene).
S jedne strane je jedan monty koji ima specifične potrebe, a s druge strane je 100 "običnih Bošnja" koje imaju najosnovnije potrebe. Pa neće trgovci brinuti za jednog monty-ja a zanemariti 100 "običnih Bošnja"... Jer jedan monty ne može i neće kupiti dovoljno količina "luksuznije" robe da bi to opravdalo trgovcima odluku da obezbijede raznovrsnu ponudu takve robe (npr. 10 vrsta lososa). Zašto? Zato što to neće imati kome prodati. Sve je u ponudi i potražnji. Svi ti trgovci prate i puno bolje znaju šta im ide od robe i šta ne, pa ono što se prodaje i nude, a ono što slabo ide i što im propada (ističu rokovi i sl.) izbacuju iz ponude. I ko je za to kriv da nema dovoljne potražnje za takvim robama? Trgovci ili kupci koji to ne traže? Nemoj samo po sebi ravnati sve.
P.S. Npr. ja sam točio Super 98 na Hifi, a onda su je odjednom izbacili iz ponude, pitam ih što to nema više Super 98 kaže mi čovjek "jebi ga ti i još dvojica-trojica ste točili to gorivo, ne isplati nam se držati...".
-
Slučajni, jasno mi je da ciljaš na mene. Vidim da ne navodiš ni jedan argument niti činjenicu protiv mojih golih činjenica nego pokušavaš da diskvalifikuješ mene lično. To je tzv logička greška ad hominem. Vrlo je česta u našim krajevima i od tebe me ne čudi, čak kad dođe od tebe praktično je smatram potvrdom bilo koje moje tvrdnje. Druga logička greška, slična ovoj, koju vidim i drugi često rade, pa i na ovom portalu, je tzv logička greška pozivom na autoritet. Otprilike Osoba X je važna uspješna bogata, dakle sigurno je u pravu (poštena, dobra osoba). ili osoba A je profesor dr, ugledan član akademske zajednice DAKLE sigurno je u pravu, odnosno njegovo mišljenje je relevantnije od onog momka prekoputa koji nije poznat i popularan. I obrnuto, ne smiješ kritikovati poznate uspješne i bogata jer ako da sigurno si zavidan i neuspješan. (ovdje npr imamo grešku pozivom na autoritet plus dvostruko nagađanje). To bi bilo kao da je kažem 'ta vi znate, moj je stari zaključivao i potpisivao milionske ugovore u USA sa vodećim ljudima MACY's i Alexanders robnim kućama oko prodaje/izvoza robe iz bivše YU kad su Džambić i Todorić bili u pelenama. Ali neću jer bi to bila logička greška pozivanjem na autoritet.slucajni prolaznik wrote:Kada vidim tj.pročitam način na koji pojedini učesnici ovog foruma diskutiraju , sjetim se one narodne da je svaka neizgovorena zlatna ...jer ako se upustiš u diskusiju s vlastitim argumentima ( koji btw ne moraju nužno biti ispravni ali se očekuje da te neko ubijedi da su njegovi bolji i valjaniji ) a s druge strane te netko dočekuje s nakanom da ti pokaže/dokaže da je baš on/ona najpametniji ne samo na forumu nego na svijetu onda ...
Mislim da je "boranija" rekao suštinu i svaka dalje diskusija bi bila suvišna.
Samo da potkrijepim - ja kada zaželim rukole ili matovilca, komorača...odem do Konzuma, kupim i ne gledam ostale police, pravo na kasu.
Pametnome dovoljno.
Samo da potkrijepim - ja kada zaželim rukole ili matovilca, komorača...odem do Konzuma, kupim i ne gledam ostale police, pravo na kasu.
Pametnome dovoljno.