Elektroprivreda BIH

Truba

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Truba »

Jel se samo poštom može donijeti za isplatu dividende?
ne može znači otići na adresu i na protokol ostaviti dokumente?

A što se cijene dionica tiče može padati i rasti dokle želi
ja imam svoju cifru za prodaju i vremensko razdoblje koje će biti sa mnom
montypython

Post by montypython »

panzer wrote: 07 Jun 2023, 12:14 Iskreno ja nigdje ne vidim problem. Svako radi šta hoće sa svojim kapitalom(pod uslovom da je njegov). Ako je neko zadovoljan sa tim, to je lična procjena....
Ovdje je najbitnije ono, "da je kapital njegov" a čisto sumnjam da je. 99% vjerovatnoća da je prodavač fond
Rečeno je bilo prije par dana da ima zainteresovanih KUPACA po 13 koji nisu ni stavili naloge. Znači neko je već znao. U tom trenutku najniži prodajni bio je 15 a najviši kupovni po 14 i to je tako stajalo danima bez realizacije. I onda se prodavac odluči da proda po 13 KM, 2 marke niže niže od dotadašnje ponude i čitavu marku niže od koliko je mogao prodati 10 dana a nije. Ili 1.1 KM niže nego što je jučer išlo. Nije ni pokušao prodati po npr 14.9, 14.8 I sl. Što bi prodao po 14.1 kad može po 13? Logično? Po meni očita dogovorena transakcija tj manipulacija. U svakom slučaju bolje da se prazni onaj bazen fondovskih dionica pa makar i ovako.
panzer

Post by panzer »

Kaže: tužbeni zahtjev tužitelja Jadran kapital u iznosu od 125 miliona KM odbijen u februaru ove godine.
montypython

Post by montypython »

A gdje je objavljeno ovo za dividendu?
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

panzer wrote: 07 Jun 2023, 12:14 Iskreno ja nigdje ne vidim problem. Svako radi šta hoće sa svojim kapitalom(pod uslovom da je njegov). Ako je neko zadovoljan sa tim, to je lična procjena.

Dok god se 1 MW instalisane snage realno vrjednuje na 6,5 miliona KM te igrice sa dionicama nisu bitne. Može cijena biti i 8 KM i 88 KM i 218 KM. Sad je na svakom da prati svoje procjene.
Taman tako...
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

panzer wrote: 07 Jun 2023, 00:06 Podobni ne dira ništa. To je opštepoznato. Niko im nije branio da podnesu zahtjev za poskupljenje struje građanstvu.
Ali nije se vodilo time da se brinu za građanstvo, nego su se brinuli za imidž stranke.

Zato na ove pozicije ne dolaze nezavisni stručnjaci koji bi radili u interesu firme tj države, nego dođu podobni koji rade u interesu stranke.
Da rade u interesu države davno bi riješili status rudnika i ne bi im svaki mjesec zaposleni u rudnicima štrajkovali i blokirali puteve. Nije ovo jednu godinu, ovo je već 4-5 godina.
Neće doći nezavisni stručnjak nažalost, ali može doći zavisni stručnjak ili zavisna neznalica. A složićeš se bar tu sa mnom da ipak nije svejedno koji od ove dvojice će biti doveden. Andelija može biti sve, ali nije nestručan...
Truba

Post by Truba »

mislim da pretjerujete ali nema veze
svi plaćamo račune za struju i dobro je da su manji :D to mu ga dođe ko dividenda svaki mjesec
panzer

Post by panzer »

Ma šta ja znam. Ovo dividende što dobijem je više nego što su mi računi za struju. A bio bi red da se struja plati bar po proizvodnoj cijeni ako se već ne da elektroprivredi da ima nešto dobiti. Iako mislim da bi FERK odobrio da je bilo ko podnio zahjev.

Tako da džaba nam što je Andelija stručan ako neće protiv fadilove logike.
montypython

Post by montypython »

Truba wrote: 07 Jun 2023, 14:07 mislim da pretjerujete ali nema veze
svi plaćamo račune za struju i dobro je da su manji :D to mu ga dođe ko dividenda svaki mjesec
Da samo što je to neodrživo. I drugo, zavisi koliko komada imaš JPESR. Prosječni račun za struju je, mislim da je negdje pisalo, cca 50 KM. Ako se cijena struje zbog populizma ne poveća za recimo 10% dobiješ 5 KM takve "dividende"/uštede mjesečno. Ili 60 KM godišnje. S druge strane firma time gubi recimo 60 miliona dobiti godišnje ili cca 2 KM po dionici. A time i mali dioničari jer to bi se kad tad podijelilo kroz neku dividendu. Dakle manji račun i jeftina struja isplate se samo onima koji nemaju dionice ili imaju do 30 komada (5x12=60=30x2). Pravim dioničarima je to naravno ogroman gubitak, proporcionalno broju dionica. Ko ima npr 1000 dionica gubi tako 2000 KM a na recimo 5000 gubi 10 000 KM godišnje itd. Štetu za firmu neću ni pominjati, nemogućnost razvoja, investiranja, izostanak dividende koja bi se preko Vladinog (90%) dijela ubacila u privredu, infrastrukturu, subvencije...
Ovo gore je naravno samo gruba ad hoc aproksimacija ali ne mislim da je da je daleko od realnog.
Last edited by montypython on 07 Jun 2023, 14:46, edited 1 time in total.
Post Reply