Možemo zajednički doći do zaključka tko tko šta i koliko prodaje ako znate informaciju koliko su uvećani prihodi BH Telekoma po tom osnovu u 2023. u odnosu na 2021 god. Postoji tu jasna relacija. Svi događaji u poslovnom okruženju se reflektuju na oba operatera u nekom proporcionalnom odnosu.Sitna buranija wrote: ↑07 Jan 2024, 19:41 Šta onda BH Telecom prodaje u inostranstvo? Je li i on ima neke sadržaje?
Telekom RS
Re: Telekom RS
Last edited by zule on 08 Jan 2024, 19:20, edited 3 times in total.
To sto si napisao puno rijeci ne mora da znaci da je ista od toga tacno. Pocev od tvog nick-a (nije buranija, nego boranija).. u svakom slucaju, par sjajnih stvari si izrekao zbog kojih ces ispasti budala za nekih 5 mjeseci.Sitna buranija wrote: ↑05 Jan 2024, 23:13Prvo, nemaš pojma o čemu pričaš, a gori sam ja što sa neznalicom kao što si ti uopšte polemišem. Uglavnom, pošto osjetim taj ton bezobrazluka kod tebe i zato što se direktno referiraš na moje postove, samo zbog toga ti odgovaram.vdamir78 wrote: ↑05 Jan 2024, 14:59 Jel vidis da u decembru pise 46. redovna.... a prethodno si napisao da decembarske nisu redovne i da se odrzavaju zbog dividende. Ako si uopste otvorio link vidio bi da je bilo jos tacaka dnevnog reda, odnosno nije bila samo tacka u vezi sa dividendom, zato ponavljam pitanje: zasto volis da pricas napamet?
Drugo, trebaš pročitat zakon da bi nešto pričao na tu temu. Ja nigdje nisam ni govorio da li je skupština redovna ili vanredna, nego da ovu decembarsku sazivaju samo zbog dividende, mada se znalo desiti i da pokoju drugu tačku ubace. Ali uvijek je glavna tema bila privremena dividenda. Ono što sam još rekao, a što ti očito ne kopčaš jer ne znaš zakon, jeste da je skupština koja se održava do kraja juna zakonska obaveza i ona se mora održati po sili zakona i kao takva je uvijek redovna. Znači, još jednom ti savjetujem da pročitaš zakon prije nego komentarišeš ovakve stvsri.
Treće, kažeš da pričam napamet? Pa je l' se sazvala skupština u decembru? Nije. Šta sam onda rekao napamet? Ima li privremene dividende? Nema. Pa što ipak ne održaše skupštinu? Bar radi drugih tačaka?
Četvrto. Nisam ti ja kriv što si blokirao pare u dionice Mtel-a, pa si "neurozan". Onoga zbog čega je Mtel bio interesantan, dakle dividenda, toga više nema, niti će toga biti ubuduće. Može se desiti da opet počnu isplaćivati neku dividendu, ali to može biti samo u nekom manjem iznosu, a nikako kao prije. A nije isto kada ti isplate 16 feninga i kada ti isplate 6 feninga. Što prije to shvatiš i ti i još neki na ovom forumu to bolje za vas. A ja nisam kriv za to, ja samo govorim naglas o tome.
Peto, pusti sve ovo što ja pričam, nego ti slušaj sebe i dokupi još dionica Mtel-a kada si već siguran da će sazvati "decembarsku" skupštinu na kojoj će donijeti odluku o isplati privremene dividende. Sa srećom...
https://ba.ekapija.com/company/view?id=8013425
Mtel Austrija osnovni podaci.
Mtel Austrija osnovni podaci.
https://ba.ekapija.com/news/1311159/pos ... i-njemacku
Mtel se širi i na njemačku.
Mtel se širi i na njemačku.
https://poslovnenovine.ba/2022/10/27/mt ... akedoniji/
Godinu dana poslije planovi su ostvareni.
Godinu dana poslije planovi su ostvareni.
-
Izgleda da se mi na nacionalnoj osnovi razilazimo. Buranija se kaže na bosanskom, a boranija na srpskom jeziku.
Isto tako, ja na Mtel gledam bez ikakvih emocija nego samo i isključivo kroz interes (zato sam ga i prodao prije ovog ogromnog pada u skladu sa onom Buffettovom "prodaji kada svi kupuju") i zato sam na njemu bio dobar i dobio 2,5 puta više nego što sam za njega dao (kada saberem RUC i dividendu koja je svojevremeno bila izdašna). S druge strane, ti očito na Mtel gledaš sa emocijom jer ga doživljavaš kao nacionalni ponos. I tu ti je greška.
I naravno, ja se razumijem u čitanje izvještaja i način korporativnog funkcionisanja dioničkih društava za razliku od tebe.
P.S. Ja ću opet kupiti Mtel, ne mislim ja da će on propasti. Ali kupiću ga tek kada padne na ispod 1 KM, recimo 0,9 KM, a možda i niže. A to možda bude baš za 5-6 mjeseci Samo što mi tada povrat od dividende neće biti 15-18% kao prošli put
Burzovni mešetar je osoba koja koristi svoje znanje da bi na burzi zaradio novac. To je kao nakupac koji kupuje tamo gdje je jeftinije i prodaje robu dosta skuplje. To je ok. Međutim problem nastaje kada on počinje plasirati pesimistične informacije da bi doveo u zabludu druge obične ljude podupire njihove bezrazložne strahove u cilju smanjivanja te da prodaju akcije u nepovoljnom trenutku po njih po niskoj cijene sa jednim ciljem da bi se okoristio. Tada je to samo pokvareni švercer koji želi beskrupulozno iskoristiti obične ljude.
Pohlepa je bolest današnjeg kapitalističkog svijeta i svi je imamo, zato i jesmo nesretna civilizacija. Čitam danas u vijestima da je Elon Musk na drogama, a depresija hara (Thierry Henry) među bogatim i ostalim koji bi htjeli a ne mogu biti.
Ne popuj dosta je i tebe Zule.
Pohlepa je bolest današnjeg kapitalističkog svijeta i svi je imamo, zato i jesmo nesretna civilizacija. Čitam danas u vijestima da je Elon Musk na drogama, a depresija hara (Thierry Henry) među bogatim i ostalim koji bi htjeli a ne mogu biti.
Last edited by zule on 09 Jan 2024, 01:27, edited 1 time in total.
-
Dobro, eto sam sad i pokvaren. Nekog hoću valjda da "navučem" na nešto?! Onaj mi kaže da sam neznalica, a ti da koristim znanje da bih druge izvarao. Ok. Dobro bi bilo da se usaglasite.zule wrote: ↑09 Jan 2024, 01:17 Burzovni mešetar je osoba koja koristi svoje znanje da bi na burzi zaradio novac. To je kao nakupac koji kupuje tamo gdje je jeftinije i prodaje robu dosta skuplje. To je ok. Međutim problem nastaje kada on počinje plasirati pesimistične informacije da bi doveo u zabludu druge podupire njihove bezrazložne strahove u cilju smanjivanja cijene da bi se okoristio. Tada je to samo pokvareni švercer koji želi beskrupulozno iskoristiti obične ljude.
Međutim, ja sam ovdje samo reagovao na vaše preoptimistične stavove (kojima vi možda "navlačite" druge?!) a koje iznosite kao da im niste ni vidjeli izvještaje i kao da je sa skupštinama sve uobičajeno iako su već dva uobičajena perioda za podjelu dividende preskočena. Ali dobro, sve je bajno kako vi kažete. A ja ću vas povremeno podsjećati šta ste predviđali i pisali.
Uzdravlje...
Svi smo mi dijelom toga čim smo ovdje. Nismo tu da budemo majka Terezija. Nije sreća para puna vreća
Laku noć lijepo sanjajmo.
P S.
Meni je ovo bolje i od Tik Toka.
Laku noć lijepo sanjajmo.
P S.
Meni je ovo bolje i od Tik Toka.
Opet napisa puno rijeci, a nigdje suštine. Jedino sto si konkretno naveo je da ocekujes pad ispod 0.90, a to ces dozivjeti jedino ako udjemo u korona-lockdown 2, posto si ocigledno zaboravio da je jedino tad mtel pao ispod 1KM, a BH telekom na nekih 50% svog prosjeka. I to na nekoliko sedmica.Sitna buranija wrote: ↑08 Jan 2024, 22:14Izgleda da se mi na nacionalnoj osnovi razilazimo. Buranija se kaže na bosanskom, a boranija na srpskom jeziku.
Isto tako, ja na Mtel gledam bez ikakvih emocija nego samo i isključivo kroz interes (zato sam ga i prodao prije ovog ogromnog pada u skladu sa onom Buffettovom "prodaji kada svi kupuju") i zato sam na njemu bio dobar i dobio 2,5 puta više nego što sam za njega dao (kada saberem RUC i dividendu koja je svojevremeno bila izdašna). S druge strane, ti očito na Mtel gledaš sa emocijom jer ga doživljavaš kao nacionalni ponos. I tu ti je greška.
I naravno, ja se razumijem u čitanje izvještaja i način korporativnog funkcionisanja dioničkih društava za razliku od tebe.
P.S. Ja ću opet kupiti Mtel, ne mislim ja da će on propasti. Ali kupiću ga tek kada padne na ispod 1 KM, recimo 0,9 KM, a možda i niže. A to možda bude baš za 5-6 mjeseci Samo što mi tada povrat od dividende neće biti 15-18% kao prošli put
Tako da, osim u navedenom slucaju, sanjaj o cijeni 0.90 ili manje.
Nemam ja sta gledati nacionalno, pa vlasnik mtela, bar 2/3 je Srbija, a ne Republika Srpska.
A ova prica "prodajem kad svi kupuju, kupujem kad svi prodaju" jesi tako radio svaki put u decembru/junu 2010-2022?