Telekom RS
-
Re: Telekom RS
Pa nema potrebe za skupštinom ako neće dijeliti dividendu. Samo zato su je ranijih godina i sazivali u decembru. A s obzirom da Trion, ili kako im se zove ova firma u kojoj su objedinili 3 kablovska operatera, pripajaju Mtel-u to bi onda moglo značiti da dividende još dugo neće biti...
Pa nisu dijelili dividendu na ljeto sad, a opet je bila skupstina u junu...
-
Pa to je redovna skupština, ona se mora održati do kraja juna. Ona ne zavisi o dividendi, nego se na njoj usvajaju izvještaji. Ova u decembru se održavala samo ili uglavnom zbog dividende.
malo su mi zivci popustili od njih
da oce propast na 50 pf pa da brisemo nos s njihovim hartijama od nevrijednosti
da oce propast na 50 pf pa da brisemo nos s njihovim hartijama od nevrijednosti
Ne znam sto imas potrebu da pricas napamet.Sitna buranija wrote:
Pa to je redovna skupština, ona se mora održati do kraja juna. Ona ne zavisi o dividendi, nego se na njoj usvajaju izvještaji. Ova u decembru se održavala samo ili uglavnom zbog dividende.
https://www.blberza.com/Pages/DocView.aspx?Id=104520
-
Potrebu da pričam napamet? Ne kontam te.
Zakačio si poziv za skupštinu iz decembra 2022. godine na kojoj se dijelila privremena dividenda. Kao što sam i rekao, samo zato su je i sazivali u decembru. S obzirom da sad, nadalje i ubuduće nema dividende, nema ni potrebe za skupštinom u decembru. A onu do kraja juna moraju sazvati po zakonu.
S obzirom da su Trion pripojili Mtel-u vidjećemo koliki će im biti ukupni dionički kapital. Pa možda naraste nominalna vrijednost dionice. Ali kolike su im zakonske rezerve potrebne u tom slučaju ne znam i da li će ih morati dodatno povećati. Sve to može imati utjecaja na isplatu dividende...
Zakačio si poziv za skupštinu iz decembra 2022. godine na kojoj se dijelila privremena dividenda. Kao što sam i rekao, samo zato su je i sazivali u decembru. S obzirom da sad, nadalje i ubuduće nema dividende, nema ni potrebe za skupštinom u decembru. A onu do kraja juna moraju sazvati po zakonu.
S obzirom da su Trion pripojili Mtel-u vidjećemo koliki će im biti ukupni dionički kapital. Pa možda naraste nominalna vrijednost dionice. Ali kolike su im zakonske rezerve potrebne u tom slučaju ne znam i da li će ih morati dodatno povećati. Sve to može imati utjecaja na isplatu dividende...
Jel vidis da u decembru pise 46. redovna.... a prethodno si napisao da decembarske nisu redovne i da se odrzavaju zbog dividende. Ako si uopste otvorio link vidio bi da je bilo jos tacaka dnevnog reda, odnosno nije bila samo tacka u vezi sa dividendom, zato ponavljam pitanje: zasto volis da pricas napamet?
-
Prvo, nemaš pojma o čemu pričaš, a gori sam ja što sa neznalicom kao što si ti uopšte polemišem. Uglavnom, pošto osjetim taj ton bezobrazluka kod tebe i zato što se direktno referiraš na moje postove, samo zbog toga ti odgovaram.vdamir78 wrote: ↑05 Jan 2024, 14:59 Jel vidis da u decembru pise 46. redovna.... a prethodno si napisao da decembarske nisu redovne i da se odrzavaju zbog dividende. Ako si uopste otvorio link vidio bi da je bilo jos tacaka dnevnog reda, odnosno nije bila samo tacka u vezi sa dividendom, zato ponavljam pitanje: zasto volis da pricas napamet?
Drugo, trebaš pročitat zakon da bi nešto pričao na tu temu. Ja nigdje nisam ni govorio da li je skupština redovna ili vanredna, nego da ovu decembarsku sazivaju samo zbog dividende, mada se znalo desiti i da pokoju drugu tačku ubace. Ali uvijek je glavna tema bila privremena dividenda. Ono što sam još rekao, a što ti očito ne kopčaš jer ne znaš zakon, jeste da je skupština koja se održava do kraja juna zakonska obaveza i ona se mora održati po sili zakona i kao takva je uvijek redovna. Znači, još jednom ti savjetujem da pročitaš zakon prije nego komentarišeš ovakve stvsri.
Treće, kažeš da pričam napamet? Pa je l' se sazvala skupština u decembru? Nije. Šta sam onda rekao napamet? Ima li privremene dividende? Nema. Pa što ipak ne održaše skupštinu? Bar radi drugih tačaka?
Četvrto. Nisam ti ja kriv što si blokirao pare u dionice Mtel-a, pa si "neurozan". Onoga zbog čega je Mtel bio interesantan, dakle dividenda, toga više nema, niti će toga biti ubuduće. Može se desiti da opet počnu isplaćivati neku dividendu, ali to može biti samo u nekom manjem iznosu, a nikako kao prije. A nije isto kada ti isplate 16 feninga i kada ti isplate 6 feninga. Što prije to shvatiš i ti i još neki na ovom forumu to bolje za vas. A ja nisam kriv za to, ja samo govorim naglas o tome.
Peto, pusti sve ovo što ja pričam, nego ti slušaj sebe i dokupi još dionica Mtel-a kada si već siguran da će sazvati "decembarsku" skupštinu na kojoj će donijeti odluku o isplati privremene dividende. Sa srećom...
Poštovani Sittna burrannija ti ćeš prešišati i Warrena Buffetta. Imaš mnogo znanja priznajem (i iskustva) ali je i veliki utjecaj nepredvidivi okolnosti na poslovanje privrednih subjekata pogotovu na Balkanu..
Vidiš da MTS žurno širi tržište u hitnoj potrazi za klijentima kojima će uvaliti tv sadržaj (arenu- imaju robu a nemaju je kome prodati) jer su tu u minusu 115 mil. $. U to su uvukli i Mtel u određenom procentu (40%), koji plaća korištenje tog sadržaja. Kako će se to završiti nezna ni dragi GPT Chat 4 a ni V. Lučić. Šanse su 50-50. Možda i uspiju a možda ne. Ideja je dobra.
Kad god sam na tržištu valuta, dionica, roba ili coina bio siguran u nešto na kraju sam svatio da ništa nije sigurno u smislu na koju će stranu prevagnuti. Da li ići u Sell ili Buy. Kad bi to netko znao za mjesec dana bi postao milioner.
A ko radi ulaganje u akcije na period od samo godinu dana neka se odmah mane berze.
P. S.
molim te nemoj samo reći da nemam pojma o čemu pričam .
Vidiš da MTS žurno širi tržište u hitnoj potrazi za klijentima kojima će uvaliti tv sadržaj (arenu- imaju robu a nemaju je kome prodati) jer su tu u minusu 115 mil. $. U to su uvukli i Mtel u određenom procentu (40%), koji plaća korištenje tog sadržaja. Kako će se to završiti nezna ni dragi GPT Chat 4 a ni V. Lučić. Šanse su 50-50. Možda i uspiju a možda ne. Ideja je dobra.
Kad god sam na tržištu valuta, dionica, roba ili coina bio siguran u nešto na kraju sam svatio da ništa nije sigurno u smislu na koju će stranu prevagnuti. Da li ići u Sell ili Buy. Kad bi to netko znao za mjesec dana bi postao milioner.
A ko radi ulaganje u akcije na period od samo godinu dana neka se odmah mane berze.
P. S.
-
Ma ja samo pratim Buffettove savjete, ne mogu ga prešišati A jedan od njih je da kupuješ kada svi prodaju i da prodaješ kada svi kupuju. A još jedan je da moraš razumjeti finansijsko i opšte stanje kompanije i poznavati biznis kojim se bavi.zule wrote: ↑07 Jan 2024, 00:34 Poštovani Sittna burrannija ti ćeš prešišati i Warrena Buffetta. Imaš mnogo znanja priznajem (i iskustva) ali je i veliki utjecaj nepredvidivi okolnosti na poslovanje privrednih subjekata pogotovu na Balkanu..
P. S.
U principu se slažem sa ovim što si gore napisao. Naravno da su kratkoročna ulaganja svojstvena špekulantima, ali ja ovdje govorim o sivoj perspektivi Mtel-a za naredne 2-3 godine, kada o dividendi govorimo. Oni se pokušavaju izvući iz dubioza u koje su ušli, ali za to treba vremena. Ne može to preko noći, jer su izvučene desetine miliona, ako ne i par stotina miliona u zadnjih nekoliko godina kroz razna "ulaganja". A dividenda je zapravo bila ono što je većinu ljudi privuklo da uloži u dionice Mtel-a. Sada kada nije izvjesno da će je biti (a niko ne bi smio ruku u vatru staviti da će dobiti dividendu ove godine, zar ne?), koliko onda ta dionica vrijedi, odnosno koliko bi neko za nju sada dao?