ASA BANKA

panzer

Re: ASA BANKA

Post by panzer »

Bez ikakvih komplikacija i kalkulisanja danas je promet bio 200K. A stečajnom ostaje manje od 3000 dionica što je oko 350.000 KM.
Muzafer

Post by Muzafer »

panzer wrote: 06 Sep 2024, 10:06 Meni i dalje nije jasno da ovakvi prodavci ne mogu naći direktnog kupca za cijeli udio. Ili da se neko od ovih ostalih digne da prodaje. Ako već imaš solidnu količinu dionica, nađi kupca i riješi to. Nisu ovo bezveze dionice niti će tek biti za godinu dvije. Onaj ko ima pare neće se ganjati dva mjeseca da nešto kupi a zainteresovanih za jedan paket od milion-dva KM bi sigurno bilo.
Takvog zainteresovanog nije bilo iako se slazem da ih ima "poprilicno" sa milion i po do dva koliko bi bilo 14K otprilike kad se stecajna pojavila. Jer kad privatnik ulaze toliku svotu u paketu, vjerovatnoca je da zeli i puno vecu kontrolu. Jasno je da to moze dobiti jedino kad ulazi u manju firmu i sa tom svotom kupuje recimo jednu trecinu ili vise te manje firme.

Evo danas ode i ovaj paket opet za dva dana. Ovo je bio treci ili cetvrti paket koji je otisao za dva dana. Čini mi se da je ostalo jos oko 4k komada.

Ima i činjenica da dosta stedisa ili ljudi sa zalihama na tekucem racunu, jednostavno ne zna niti su culi za ovu priliku. Ja sam postao svjestan tek u drugoj trecini juna.
Truba

Post by Truba »

Dosadno mi wrote: 06 Sep 2024, 13:01
Truba wrote: 06 Sep 2024, 12:35 Ima li union ponude
Pa imas na stranici sase za union
Evo po 22.50

Naj. prod. cijena
22,50
Naj. prod. količina
2.958
pa to je zatvoreno...ne mogu ja kupiti dionicu
panzer

Post by panzer »

Muzafer wrote: 06 Sep 2024, 14:04
panzer wrote: 06 Sep 2024, 10:06 Meni i dalje nije jasno da ovakvi prodavci ne mogu naći direktnog kupca za cijeli udio. Ili da se neko od ovih ostalih digne da prodaje. Ako već imaš solidnu količinu dionica, nađi kupca i riješi to. Nisu ovo bezveze dionice niti će tek biti za godinu dvije. Onaj ko ima pare neće se ganjati dva mjeseca da nešto kupi a zainteresovanih za jedan paket od milion-dva KM bi sigurno bilo.
Takvog zainteresovanog nije bilo iako se slazem da ih ima "poprilicno" sa milion i po do dva koliko bi bilo 14K otprilike kad se stecajna pojavila. Jer kad privatnik ulaze toliku svotu u paketu, vjerovatnoca je da zeli i puno vecu kontrolu. Jasno je da to moze dobiti jedino kad ulazi u manju firmu i sa tom svotom kupuje recimo jednu trecinu ili vise te manje firme.

Evo danas ode i ovaj paket opet za dva dana. Ovo je bio treci ili cetvrti paket koji je otisao za dva dana. Čini mi se da je ostalo jos oko 4k komada.

Ima i činjenica da dosta stedisa ili ljudi sa zalihama na tekucem racunu, jednostavno ne zna niti su culi za ovu priliku. Ja sam postao svjestan tek u drugoj trecini juna.

Kasnije sam nadošao da nije ni do iznosa a ni do kontrole.

Ova trgovina je specifična, mada su inače takve trgovine ali ja nisam trgovac pa teško shvatam. Pojaviš se kod nekog ko ima pare, objasniš mu situaciju, objasniš mu kvalitet robe i sve do u konac, te kada kažeš cijenu, u ovom slučaju npr 103 KM po dionici, kupac jedva dočeka da te skine pa počne može za 80 može za 90 KM a u suprotnom nisam zainteresovan. Jer ako ti prodaješ onda ti je vjerovatno neka stiska a ako ti je stiska onda ću te ucjenjivati.

Slično je i kod prodaje. Da ti niko ne nudi ništa, bio bi spreman prodati po X cijeni. Ali ako se pojavi neko i kaže evo ti X cijena ti odmah kažeš ma neću jer to vrijedi bar 2X. Jer čim si mi došao na noge onda to vrijedi dosta više. Nije bitno što ni u slučaju prodaje ni u slučaju kupovine to neće biti realizovano, obavezno se traži ono nemoguće.

I ovog su pokušali skinuti na 90 KM ali neko je odradio odličan posao. Ili je broker ili je sama stečaja uprava. Treba mu odati priznanje.
Muzafer

Post by Muzafer »

Da, bice da je to ustvari razlog, jer kako si rekao na 103 KM su prvi put stavili oko 14k komada. I svlačenje cijene na 90 je, cini se, bio pokušaj da se stecajni natjera da stavi veću količinu ispod 100, što ovaj nikada nije učinio. Jer ovi veći nalozi od oko 1500 komada su se pojavili upravo na 103 i više.
panzer

Post by panzer »

E to je ono, zašto bi kupio po 103 KM kada na 150 KM možeš govoriti jesam propustio priliku.
Dosadno mi

Post by Dosadno mi »

A imamo li neku pretpostavku koliko bi cijena mogla da naraste recimo iduce godine u ovo vrijeme
panzer

Post by panzer »

Razmišljati o tome je vrlo nezahvalno a pogotovo praviti planove da će nešto sigurno rasti.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Ako dividenda bude 10 maraka, a hoće vjerovatno, uobičajeno je da to SASE onda vrijednuje kao 5-8% cijene dionice.
Znači između 125 i 200, pa hajmo naći srednju vrijednost, recimo oko 160.

Ovdje bi mogao biti problem nedostatka ponude na prodaji. Vjerovatno će se tu i tamo pojaviti desetak dionica, kako kome od sitnih ulagača zatreba novac za nešto iz tekućih potreba.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Dodao bih, po sjećanju.
Dividenda 2023 isplaćena 5,1 KM, kurs čini mi se bio oko 96 u vrijeme skupštine, to je 5,3% prinosa
2024. isplaćeno 7,01, kurs čini mi se otišao na 106 u tom periodu, pa skliznuo na 100. to je recimo bio 6,6-7% prinos, ovisno kad si kupio.
Tim primjerom mislim da je realno očekivati kurs oko 160 +/- 10.
Naravno ne nelikvidnom i plitkom tržištu kao što je naše, nema pravila...
Post Reply