Elektroprivreda BIH
-
Re: Elektroprivreda BIH
Njihov novi računovodstveni standard. Upišeš namjeravanu dobit u prazan formular, može i mjesecima ranije, onda razbacaš stavke iznad nekako. Valjda jedina firma na svijetu gdje se zna konačan rezultat prije nego što se znaju prihodi i rashodi. Ponovo sprdanje sa javnošću nakon Kahrimana od prije par dana. Sad se vidi da ovdje treba promjena menadžmenta a bogami i ministra pa makar Klausa Schwaba doveli. Gore od ovog ne može, a mislio sam da je Grabovica loš. Andelija ne bi ostvario dobit ni da prodaje vodu u pustinji, kao da si posadio panj u direktorsku fotelju. Mada vjerovatno nije sam u ovome, sumnjam da u ovu farsu nisu uključeni Džindić i Novalić.
Koliko kesha po bankama ima elektroprivreda BiH?
Oko 370 miliona ako sam ja dobro sabrao.
-
U dvije firme skoro 700 mio KM keša (BHT i EPBiH)...
-
E sad me zanima, kad su bilo toliko navalili na tih 6,1 milion i sve štimali da bude toliko, samo zato što je bilo u nekakvom planu, hoće li sada biti dosljedni pa u ovoj godini stvarno imati dobit od 115 miliona. ili sljedeće 264 miliona, Ili 393 miliona 2025. Jer i to je u planu.
Ovogodišnji plan sigurno mogu ostvariti.
Znaju oni parametre unaprijed za godinu sa 80-90% sigurnosti.
Znaju oni parametre unaprijed za godinu sa 80-90% sigurnosti.
Vrlo lako mogu ostvariti 100 miliona dobiti,.. ako nema otpisa ali 300 ili 400 samo ako rudari ostvare plan i cijena struje na trzistu bude koliko je planirano.
Bice ta dobit po planu, samo si zaboravio da je i dividenda po planu 2,1 mil.2023, 2,1 mil, 2024 i 2,1 mil. 2025, a to je ono sto nas zanima zar ne?montypython wrote: ↑09 Mar 2023, 20:32 E sad me zanima, kad su bilo toliko navalili na tih 6,1 milion i sve štimali da bude toliko, samo zato što je bilo u nekakvom planu, hoće li sada biti dosljedni pa u ovoj godini stvarno imati dobit od 115 miliona. ili sljedeće 264 miliona, Ili 393 miliona 2025. Jer i to je u planu.
Pa to je ista cifra kao 2018.
Samo što ima još neko ko odlučuje.
Neraspoređena dobit je godinama daleko preko 150 miliona KM.
Uvijek ima prostora za sve želje.
Samo što ima još neko ko odlučuje.
Neraspoređena dobit je godinama daleko preko 150 miliona KM.
Uvijek ima prostora za sve želje.
-
Vidi, nije dividenda jedino što nas zanima. Dioničar profitira ili od povećanja cijene dionice ili od dividende. Ako cijena ne raste iz ovog ili onog razloga onoliko koliko bi želio, a dijeli se dividenda onda OK uzimaćeš dividendu. Međutim neke dioničare ne mora uopšte zanimati dividenda, npr one koji ne idu na dugoročno držanje. Porast dobiti odnosno očito povećanje kvaliteta firme čak i bez dividende mora proizvesti rast tržišne kapitalizacije odnosno cijene. Pri približno istom P/E odnosu npr višestruko povećanje dobiti trebalo bi dovesti do višestrukog povećanja cijene dionice. U nekoj normalnoj zemlji gdje je veći postotak edukovanih investitora to bi se i desilo, što ne znači da neće i kod nas. Čak i da ne bude linearne veze (npr 10x veća dobit 10x viša cijena dionice) povećanje dobiti imalo bi jak efekat na dionicu. Godišnje dobiti, ne mislim na ovo muljanje sa polugodišnjom koja najednom ispari do kraja godine. Iskazana dobit bi poslala jaku poruku i dala neku predstavu o kvalitetu firme i široj populaciji (mi već znamo) koju još nemaju zbog neozbiljnosti menadžmenta i negativne percepcije firme koju su proizveli. A tu dolazi i ovo što je prethodno rečeno, možeš ti napisati da je dividenda 2,1 milion u budućnosti ali ta se priča može promjeniti bukvalno preko noći. Bitno je da ima dobiti, lako ćemo onda za dividendu.